"Human - njerezor"- Pra nje shkence e tere dedikuar vetem njeriut. Ky hyjne shkencat sociale,politike,juridike,psikologjike etj.
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 4 postime · Faqe 1 prej 1
Hormonet femnore e mashkullore - Gjendrat endokrine
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4350
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Gjendrat endokrine/hormonial dhe hormonet


I
Sistemi endokrin

Sistemi endokrin është një sistem gjëndrash apo i një sistem i përbamë prej gjëndrave që hormonet e gjendrave përdoren për të dërgue mesazhe në organe të tjera. Hormonet qarkullon nëpërmjet sistemit të funksionimit të gjak në trupë dhe aktivizojnë organe të tjera.

Gjendrat kryesore hormonale
Imazh
Gjëndrat kryesore hormonale(apo të randsishme të hormoneve) ndodhen te meshkujt në anën e majtës, ndërsa te femnat ndodhen në anën e djathtë.


Imazh
E vendosa kët figurë vetëm për të ilustrue Gjendrën Pineale(konike) në tru nr.1

1. Pineal Gland - gjëndra pineale – gjendër në formë konike ( e solla edhe figurën e trunit për të pa ma kjartë gjendrën pineale).
2. Hipofizë – gjëndër e vogël me sekretim të brendshëm, me madhësinë sa kokrra bizele e ndodhun në trunin e vogël. Hipofiza prodhon/sekreton ndër të tjera hormon antidiuretik (ADH), oxytocin, dhe hormon stimulues i folikulit (FSH). Gja që me operacion hiqet.
3. Tiroide – gjendra tiroide ose kërci tiroid. Tiroida prodhon tiroksinën. Gja që me operacion hiqet.
4. Thymus – timus - ashtë gjendër në formë kokrrize pa kanale e vendosun në mediastinin e përparmë, që arrin zhvillimin e plotë në fëmijërinë e herët dhe mëpas zevendsohet me një ind dhjamor(involutio thymi). Gja që me operacion hiqet.
5. Mbiveshka – gjendra mbiveshkore prodhon kortizon, aldosterone dhe adrenalin.
6. Pankreasi- prodhon insulinë dhe glukogjen.
7. Vezore – gjendra femnore që prodhon vezë
8. Testisi ose Testikel –gjendra mashkullore që prodhon spermë dhe ajo që i duhet të bashkohet me vezën femnore quhet spermatozoidi.

Hipotalamusi
Imazh
Premje transversale e pamjes të hipotalamusit

Imazh
Te kjo figurë e shifni ma mirë hipotalamusin, ma kjartë

Hipothalamusi ndodhet brenda në tru.
Hipotalamusi sekreton hormone të ndryshme që prekin trunin, sistemin nervor, dhe gjëndra të tjera. Hormonet e hipotalamusit rregullojnë një gamë të gjanë të funksioneve të trupit. Disa nga funksionet janë ajo;
- e zemrës,
- e presionit të gjakut,
- gjumin,
- oreksin,
- etjen, dhe
- rregullon ujin e trupit si dhe
- temperaturën e trupit.

Hipotalamusi ashtë një pjesë e vogël, por e randsishme e trunit. Ajo përmban disa kokrra të vogla me një shumëllojshmëri të funksioneve. Ajo luan një rol të randsishëm në sistemin nervor si dhe në sistemin endokrin. Ajo ashtë e lidhun me një tjetër gjëndër të vogël dhe jetike, që quhet gjëndrra e hipofizës.
Hipotalamusi sekreton hormone që janë përfshirë në ciklin menstrual.

Vendndodhja e hipotalamusit
Hipotalamusi ashtë e vendosun nën thalamus(pjesa e mesme ma e madhe e diencefalonit apo truni i ndërmjetëm) dhe vazhdimit të trunit. Kjo është pjesa e ndërmjtëm e trunit. Te njerëzit, kjo ka madhësinë përafërsisht sa një bajame.
Hipotalamusi ashtë vendimtare për jetën e njeriut si ajo luan një rol shumë të rëndësishëm. Ajo kontrollon proceset metabolike të caktueme dhe aktivitete të tjera të sistemit autonom nervor. Ajo sintetizon dhe sekreton neuro-hormonet, të quajtun shpesh hormonet hipotalamike të lira. Këto hormone hipotalamike të lira zbërthejnë hormonet e kontrollueme dhe rregullojnë sekretimin e hormoneve të hipofizës.

Roli i hipotalamusit:
- kontrollon përbamjen e 8 hormoneve kryesore të gjëndrës të hipofizës.
- kontrollon temperaturën e trupit.
- Kontrollon sistemin e ujit dhe llojet e ushqimit, urinë dhe etja.
- kontrollon sjelljes seksuale dhe sistemin e riprodhimit njerzor.
- kontrollon cikleve ditore të gjëndjes fiziologjik dhe sjellje e njohur si ritmin cirkadian(Një ritmi cirkadian ashtë periodiciteti fiziologjik e biokimike ose janë proceset e sjelljes të organizmit të gjallë, që përsërit veten pas (pothuajse) një ditë. Ritmet cirkadian ndodhë edhe në mesin e bimëve të tjera, kafshëve, kërpudhave dhe cianobakterieve. Ritmi përditshme lejon organizmat për t'u përgatitun për ndryshime të përsërituna në mjedisin rrethues, si cikël ditor. Në kafshë ka ritmi cirkadian domethanie të madhe ndikimi në gjumë.)
- ndërmjetësimin e reflekseve emocionale

Anatomia
Hipotalamusi përmban një numër të madh bërthamash dhe trakte fibrash. Qelizat në dy bërthamat atomike të mëdha të fshehtë vasopresin (ADH, hormonë antidiuretik) oksitocin dhe CRH (hormoni çliruar - kortikotropin). Të dy bërthamat atomike janë sipër optike(supraoptic) dhe paraventrikulare.
ADH dhe oksitocini më pas dërgon maposhtë aksonin nga qelizat në berthamat supraoptike dhe bërthamës paraventrikulare përmes infundibulumit drejt neurohipofizës (hipofiza e mushkërisë), kur ata janë në qarkullimin e gjakut.. Ky shteg quhet trakti supraoptik- hipofizial.

E pregatiti në shqip Bep Martin Pjetri
E shtunë, më dt. 16.II.2013
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi sundimit të gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. E pregatiti në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Radovani
Ubi spiritus Domini ibi libertasKu ashtë shpirti i Zotit, aty ashtë liria. At Gjergj Fishta
“Ai që e di dhe thotë një gënjeshtër asht nji kriminel”Bertold Brehtin.
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4350
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Sistemi hormonal
Imazh


II
Hormoni


Imazh
Hormonet e trupit

Gjendrat e brendshme apo gjendra endokrine të trupit prodhojnë apo sekretojnë hormone, substanca kimike, të cilat janë pjesë fiziologjike e organizmit.
Hormon- (në greqishtë lexohet - Hormao: irriton, stimulon, nxitë dhe aktivizohet në organizëm) janë substanca(landë) kimike, që i sekretojnë gjendrat e trupit, nga ku reagimet sjellin reaksione të ndryshme. Roli i tyne( substancës kimike) ashtë sinjalizuese prej gjendrave të trupit, që çliron reaksione të ndryshme në trupë. Koncepti në termë "hormon" u përcaktue fillimisht prej fiziologut anglezë Ernest Henry Starling në vitin 1905.
Testosteroni ashtë hormon seksual mashkullor, ma i randsishmi që prodhon organizmi i mashkullit. Ky ashtë përgjegjës gjatë pubertetit për zhvillimin e mashkullit.
Hormoni ne greqisht do te thote ’’të zgjohesh’’që kombinon me rolin që ka. Roli i tij ashtë; të veprojë në stimulimin(nxitjen) e procesit të qelizave.

Hormonet mashkullore dhe femnore
Testosteroni prodhohet prej testikulave(kokrave, boleve) te mashkullit dhe e dërgon prej aty drejt në enët e gjakut dhe në pjesën tjetër të organizmit.
Ndërsa tek femrat prodhohet testosteroni prej mitrës dhe veshkave. Femrat kanë ma pak sasi testosteroni sesa meshkujt.

Hormonet e njeriut
Sekrecioni hormonal kontrollohen shpesh nga sistemet e reagimit. Hormonet e njeriut janë steroide ose peptidet. Hormonet prodhohen në shumë organe të trupit të njeriut, të quajturat qelizat endokrine të gjëndrave endokrine ose në qelizat parakrine.
Hormonet e prodhuara nga gjëndrat endokrine dërgohen nëpërmjet enëve të gjakut drejt qelizave të tjerë, dhe në këtë mënyrë funksionon qarkullimi i hormoneve në distanca të gjata. Megjithatë, qelizat parakrine kanë funksione për të prodhue hormonet që i dërgojnë në distanca të shkurtra pranë qelizave, dhe ato transportohen në këtë mënyrë jo me anë të gjakut.
Si shembull marrin si gjëndrën endokrine, pankreasin, e cila që në mes tjerash prodhon hormonin e insulinës. Përveç kësaj, dy gjëndra endokrine ndodhen në tru; si hipotalamusi dhe hipofiza, vlen të përmendet, pasi që këto janë të ashtuquajturat gjëndra endokrine përgjithshme. Arsyeja se gjëndra endokrine e përgjithshme ashtë sepse prodhonë hormonin e përgjithshme, e cila stimulon sekretimin e efektit-reagimit të hormoneve i cili ashtë hormon që ka një funksion të caktuem në trup.
Hipotalamusi dhe hipofiza komunikojnë me njëni-tjetrin në dy mënyra të ndryshme: nëpërmjet enëve të gjakut në pjesën e përparme hipofizë dhe të pjesë të prapme të hipofizës nëpërmjet sistemit qendror nervor. Një hormon i prodhuar në hipotalamus mund të dërgohen me anë të gjëndrës të hipofizës, respektivisht me ndihmën e enëve të gjakut dhe sistemit nervor.

E pregatiti në shqip Bep Martin Pjetri
E shtunë, më dt. 16.II.2013
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi sundimit të gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. E pregatiti në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Radovani
Ubi spiritus Domini ibi libertasKu ashtë shpirti i Zotit, aty ashtë liria. At Gjergj Fishta
“Ai që e di dhe thotë një gënjeshtër asht nji kriminel”Bertold Brehtin.
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4350
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Hormone me bazë estrogjeni - rrezik për kancer

Xhesika Berman
17-07-2002
Sipas një studimi të kohëve të fundit, gratë që marrin për një kohë të gjatë hormone me bazë estrogjeni, rrezikohen më tepër të kenë kancer në vezore. Ky studim u botua këtë javë në revistën e shoqatës mjekësore amerikane dhe bëhet i njohur pas një studimi tjetër mbi terapinë e zëvendësimit të hormoneve, i cili pati ndikime negative në shëndetin e grave që kurohen me to për një kohë të gjatë.
Gratë që u përfshinë në studimin mbi terapinë e zëvendësimit të hormoneve, ishin përfshirë më parë në projektin e qeverisë amerikane për zbulimin e rasteve të kancerit të gjirit. Shkencëtarët e Institutit Kombëtar të Kancerit arritën në përfundimin se 329 ndër 4 mijë gra ishin prekur nga kanceri në vezore, që nga koha e përfundimit të studimit në vitin 1980. Kjo do të thotë se rreziku për kancerin e vezores ishte 60 për qind më i madh ndër gratë që mjekohen me estrogjen, në krahasim me ato që nuk kanë marrë kurrë hormone. Gratë që u kuruan me estrogjen për 20 vjet, apo më tepër, rrezikoheshin tri herë më tepër të preken nga kanceri i vezoreve.
Xhon Kurtejn është drejtor i Shkollës Mjekësore të Onkologjisë në Universitetin e Niu Jorkut. Doktor Kurtejn shpjegon se estrogjeni zakonisht u jepet grave që u është hequr uterusi, si dhe atyre në periudhën e menopauzës. ”Numri i pacienteve që kurohen me estrogjen pas heqjes së uterusit është më i madh se numri i grave pas periudhës së menstruacioneve, të cilat marrin estrogjen. Shumica e grave që marrin estrogjen, nëse nuk i janë nënshtruar operacionit për heqjen e uterusit, kurohen edhe me estrogjen, edhe me progesteron”.
Në studim, shkencëtarët nuk vunë re shtim të rrezikut të kancerit në vezore tek gratë të cilat vazhdojnë ta kenë uterusin, dhe që kuroheshin vetëm me hormone estrogjeni.
Kenet Nollër, i Departamentit të Obstetrikës dhe Gjinekollogjisë, pranë Universitetin ”Tuffts” të Bostonit, thotë se ekziston një lidhje e mundshme midis estrogjenit dhe kancerit në vezore, që është me të vërtetë shqetësuese. Nollër thotë se etsrogjeni nuk duhet dhënë më si më parë, pa asnjë farë kufizimi.
”Mundet që të ketë ende një numër të vogël personash që marrin hormonin e estrogjenit, por tani kjo kurë nuk duhet të jepet më si më parë, pra, si një formë kurimi për sëmundjet e ndryshme gjinekologjike”.
Kohët e fundit, shkencëtarët e qeverisë amerikane e ndërprenë studimin për terapinë me estrogjen dhe progesteron, pas të dhënave që tregonin se terapia e kombinimit, e përdorur për një kohë të gjatë, shton në mënyrë të ndjeshme rrezikun e kancerit të gjirit, sëmundjes së zemrës dhe të hemoragjisë cerebrale.

Hormonet dhe disa receta erotike
Hormonet janë me shumë rëndësi për funksionimin normal të trupit. Ato shërbejnë për të mbajtur balancën kimike të trupit dhe influencojnë në shumë drejtime. Një nga këto drejtime është të rritin aftësinë seksuale dhe kënaqësinë që marrim prej saj.
Të ashtuquajturat hormonet e seksit, sekretohen nga organet seksuale dhe nga korteksi adrenal. Në kushte normale, si burrat edhe gratë, prodhojnë një sasi të vogël hormonesh të gjinisë tjetër.

Transseksualët, para se t'u nënshtrohen operacioneve për të ndërruar seksin, marrin një sasi të madhe hormonesh të gjinisë që do të adoptojnë. Këto hormone i marrin për një kohë të gjatë. Qëllimi është që të realizojnë shndërrimin e tyre seksual. Mjekët i përshkruajnë hormonet për të mjekuar pacientët, me mangësi të vogla seksuale.

Hormonet seksuale femërore - Janë dy: estrogjeni dhe progesteroni. Këto dy hormone kontrollojnë ciklin menstrual normal dhe u japin grave karakteristikat seksuale sekondare. Influenca e tyre mbi sjelljen seksuale, varion nga njëra grua tek tjetra. Hormoni i parë femëror, estrogjeni, ka efekt afrodiziak, por jo aq të fortë sa testosteroni (hormoni mashkullor).
Menjëherë para menstruacioneve, kur niveli i hormonit estrogjen është i lartë, shumë gra provojnë rritje të dëshirës seksuale dhe në këtë periudhë të ciklit e arrijnë më me lehtësi orgazmën.
Të njëjtin efekt kanë dhe pilulat që përdoren për kontrollin e lindjes, sepse ato kanë sasi të mëdha estrogjeni. Pas menopauzës, niveli i estrogjenit bie dhe bashkë me të bie dhe dëshira e gruas për seks. Kur gruaja që është në menopauzë merr doza të mjaftueshme estrogjeni, dëshira e saj për seks do të rritet.
Hormoni i dyte femëror është progesteroni. Ky hormon ka efekt më të vogël afrodiziak dhe në raste të veçanta mund ta frenojë eksitimin seksual. Kjo është vërtetuar në ato gra që marrin si antikonceptive minipilulat, që kanë vetëm progesteron.

Hormonet seksuale mashkullore - Hormonet seksuale mashkullore janë stimulantë seksualë të fortë. Androgjenët, siç quhen këto hormone, janë afrodiziakët hormonalë më të fuqishëm, si për burrat edhe për gratë.
Androgjenët kontrollojnë zhvillimin e karakteristikave seksuale sekondare tek burrat dhe ndihmojnë në prodhimin e spermatozoideve. Ato influencojnë mbi apetitin dhe metabolizmin. Influencojnë në mënyrën e sjelljes seksuale, veçanërisht, në dominancën dhe vigorin seksual.

Çdo grua prodhon një sasi të vogël testosteroni në ovaret e saj. Gratë me ovare të mëdha ose policistike, prodhojnë më shumë hormon mashkullor. Kjo rrit energjitë dhe dëshirën e tyre seksuale.
Sasi të mëdha hormoni shkaktojnë edhe fenomene anësore, siç janë rritja e theksuar e qimeve në fytyrë, regjistër zëri më të ulët, ose muskuj më të zhvilluara. Kjo karakteristika e fundit, shpjegon arsyen pse bëhen diskutimet për sasinë e hormoneve mashkullore të lejueshme, për gratë atlete që konkurrojnë në garat sportive.
Pas menopauzës, ose pas heqjes së ovareve, tek gratë ulet gradualisht prodhimi i testosteronit. Kjo bën që të ulet shumë edhe dëshira seksuale. Kur gratë marrin mjekim për zëvendësimin hormonal pas menopauzës, ato përgjigjen edhe seksualisht më mirë. Ato ndjehen më të afta të arrijnë orgazmën, veçanërisht kur marrin edhe testosteron. Veç veprimit afrodiziak të fuqishëm, testosteroni forcon kockat, muskujt dhe pakëson lodhjen.
Tek burrat, androgjenët, gjithashtu veprojnë si afrodiziakë. Testosteroni përdoret për të mjekuar impotencën seksuale mashkullore.


ESTROGJENI - HORMON FEMEROR
Imazh
STRUKTURA MOLEKULARE E ESTROGJENIT


Oestrogena - (oestrus - greqisht + gènos - lindje, prejardhje, origjine).
Oestrogena lexohet ne shqipe estrogjene, qe esht lende hormonale seksuale femerore.

Estrogjeni esht hormon femeror qe kontrollon shenjat femërore, midis tyre dhe rritja e gjinjve.
Shumica e njerëzve mendojnë se estrogjeni është një hormon ekskluzivisht femëror, por duhet të dini se estrogjeni prodhohet edhe në trupin e burrave, ndonëse në sasi të vogla.

Estrogjeni tek burrat ndihmon:

- të rregullohet densiteti i kockave,
- prodhimin e spermatozoideve(spermes, fares)
- ne formen seksuale te femres

Estrogjeni (estrogjenet) esht nje grupe prej hormonesh steroidesh, qe i perkasin hormonit te gjinise femerore. Estrogjeni gjendet edhe te burrat, por me permasa me te medha gjendet te femrat. Estrogjeni esht nje substance hormonal per zhvillimin e veçorive sekondare seksual
te femra. Si psh. te gjoksi dhe nje hormon rregullativ per ciklin e menstruacineve.

TESTOSTERONI - HORMON GJINOR(SEKSUAL) MASHKULLOR
Imazh
STRUKTURA MOLEKULARE E TESTOSTERONIT


TESTOSTERONUM(latinisht), -i, n. (testis + sterina) - testosteron, hormon seksual mashkullor, steroid androgjen.

Testis, -is, m.(pl.- shumes - testes) (testis - deshmitar) testikul, herdhe(kokra e mbeshtjellur me nje qese), gjender seksuale e mashkullit qe prodhon spermatozoidet(spermen). Sinonimi i saj - orchis)

Sterina,(latinish) - örum, n/pl.(shumes), (greqisht stereós i fortë)
Sterina esht lende qe i perkasin grupit te lipoideve. Perfaqsuesi kryesor i sterinave ne boten shtazore dhe te njeriu esht kolesterina; sterinat me origjine bimore permblidhen ne nje emertim te perbashket; fitosterina

Mashkulli si hormon kryesor ka testosteronin, i cili prodhohet kryesisht në testikuj nga disa qeliza (leydik) që ndodhen në teste. Me kalimin e moshës ulet funksioni i këtyre qelizave, duke ulur sasinë e prodhimit të këtij hormoni, ku më shumë e ku më pak, i cili do të sjellë dhe disa shqetësime karakteristike. Çfarë është testosteroni?
Testosteroni është hormon seksual mashkullor, më i rëndësishmi që prodhon organizmi i mashkullit. Ky është përgjegjës gjatë pubertetit për zhvillimin e mashkullit.

Hormoni ne greqisht do te thote ’’te zgjohesh’’qe kombinon me rolin qe ka. Ato veprojne per te stimuluar(nxitur) procesin e qelizave.
Testosteroni prodhohet prej testikulave(kokrave, boleve) te mashkullit dhe dergon prej aty drejt ne enet e gjakut dhe pjesa tjeter ne organizem.

Tek femrat prodhohet testosteroni prej mitres dhe veshkave. Femrat kane me pak sasi testosteroni sesa meshkujt.

Roli i saj

Testosteroni zhvillon pjeset e jashtme dhe te brendeshme te organeve gjenitale si dhe nxite zhvillimin e qimeve dhe ate te penetrimit te perjetimit te ndjenjave seksuale ne organet gjenitale te mashkullit dhe femres. Vecanerisht ndikon testosteroni ne zhvillimin e skeletit te musklave dhe ne shperndarjen e yndyres ne trupe.
Testosteroni nuk ndikon zhvillimin e testikulave, por pengon daljen ne tru te hormoneve gjinore te tjera. Ne raste te testosteronit te ulet do të çojë në evidence në rritje të hormoneve me prirje te tjera seksuale. Testosterone është një hormon i cili ka një ndikim të madh për personalitetin e njeriut. Vetëm p.t. ka nje percaktim te atille që sugjeron se sasia e testosteronit te fetusi i gruas shtatzënë ndikon më vonë ne seksualitetin e saj.
Testosterone gjithashtu ka një ndikim në aftësinë hapësinor, i cili mblidhet hemisferë të drejtë, ndërsa për shembull. aftësisë verbale te hemisferës se majtë të trurit. Hulumtuesit besojnë se Testosterone promovon zhvillimin normal te hemisferave te trurit.
Testosterone është i lidhur edhe me agresivitet e njeriut sidomos ne lidhje me stresin. Eshte konstatuar se sa më e lartë të jete testosteroni aq ka me qene në nivel të lartë edhe stresi qe shoqerohet me marrëdhënie edhe më keq. Ajo është konsideruar gjithashtu disi kurioze se sasia e Testosteronit ka diçka të bëjë me gjatesite e gisht për të bërë sidomos në gratë, por edhe në një farë mase në meshkuj, ndërsa gishtat e burrave janë mesatarisht më të shkurtër se sa gishti i tyre i unazes , ndërsa të njëjtën gishte eshte me e holle te gratë . Testosteroni i lartë ka lidhje me gishtat e shkurtër si ne gishtin e unazës në dorën e majtë.

RENDESIA E TESTOSTERONIT


Rëndësia e hormonit mashkullor, shfaqet me zhvillimin e qimeve në mjekër dhe trup si dhe për zhvillimin e muskulaturës, në metabolizmin e yndyrave dhe proteinave, në formimin e eritropoezës. Ndikon në zhvillimin intelektual, humorin, përqendrimin.

Eritropoeze – erythropoiésis, ae, f. (erythro – rruza te kuqe te gjakut – ka kuptimin e kuq + greqisht poiésis – krijim, formim)
Eritropoezë – Formim i eritrociteve, normalisht ne palcen e koskave.
Sinonimi – erythropoésis, erythrocytopoiésis.


Çfarë ankesash shfaqin burrat që kanë mungesë testosteroni?


Kur nivelet e testosteronit bien nën normë kemi hipogonadizëm (12-35 n.mol/l) dhe mashkulli shfaq këto shenja: humor të keq, mund të ketë gjendje depresive, që ndonjëherë mund të shoqërohen me agjitim dhe acarim të kotë. Çrregullime të gjumit, lodhje të shpejtë fizike, që vjen si pasojë e anemisë së krijuar nga ulja e nivelit të testosteronit dhe ulja e masës muskulore. Në këtë moshë fillon e krijohet indi dhjamor i tipit genoid (i tipit femëror), që do të thotë se shfaqet në bel, shpatulla dhe vithe. Ndërkohë mund të shfaqen çrregullime të përqendrimit, afshe të nxehta dhe ulje e dendësisë kockore (osteoporozë), etj. Një shenjë mjaft e rëndësishme është ulja e dëshirës seksuale dhe disfuksion erektil deri në impotencë. Shumë persona i nënvlerësojnë shenjat e mësipërme, duke i konsideruar si probleme që kalojnë dhe nga mosha. Ky është një mendim mjaft i gabuar, sepse duhet konsideruar niveli i testosteronit dhe të bëhet trajtimi i këtij problemi sa më shpejt për të rritur cilësinë e jetës së këtyre personave.

Çfarë duhet të bëhet në rast se shfaqen këto simptoma?

Pasi pacienti paraqitet me këto ankesa i bëhet analiza e gjakut për përcaktimin e testosteronit. Vlera ndërmjet 12 dhe 15 n.mol/l, konsiderohen normale. Ndërsa vlerat nën 12 n.mol/l duhet trajtuar nëse janë prezente simptomat tipike të mungesës së testosteronit. Si bëhet trajtimi i këtyre rasteve? Trajtimi konsiston në terapi hormonale zëvendësuese. Kohët e fundit po përdoret me sukses një medikament i quajtur “Nebido”, një injeksion që bëhet çdo 3 muaj. Efektet ndihen që me injeksionin e parë dhe pacienti ka përmirësime të gjendjes së përgjithshme të pacientit.
Imazh


Pyetje;

Doktor, ky është një shqetësim që e hasin të gjithë meshkujt gjatë jetës së tyre?

Pergjigjet doktori:
- Jo, nuk ndodh te të gjithë meshkujt, por prek pjesën më të madhe të burrave.

Pyetje:
Si mund të parandalohet?

Dr:

Duhet që çdo mashkull mbi moshën 40 vjeç të bëjë analiza hormonale për të matur nivelin e testosteronit dhe kontrolle periodike te mjeku specialist.

Pregatiti Bep Martin Pjetri
Më 25 tetor 2009


UROLOGJIA


Urologjia është specialitet degë e kirurgjisë që merret me veshkat(nephritet - nefritet), prostaten, traktin e urinës (meshkuj dhe femra), dhe me sistemin riprodhues të meshkujve. Mjekët profesionistë të specializuar në fushën e urologjisë quhen urologë qe diagnostikojnë, trajtojnë, dhe menaxhojnë pacientët me çrregullime urologjike. Ne organet urinare përfshijnë uretra, fshikëza e urinës, organet riprodhuese mashkullore (testisi, epididimisi, prostata, penisi etj).

Objekti i studimit

Te mashkulli, sistemi urinar përputhet me sistemin riprodhues. Në të dy gjinitë, rrugët urinare dhe sistemi riprodhues janë afër, dhe shpesh çrregullimet ndikojnë në njëri tjetrin. Urologjia kombinon menaxhimin mjekësore konservativ (dmth jokirurgjik) të problemeve të tilla si infeksionet e rrugëve urinare, problemeve të tilla si korrigjime të abnormaliteteve kongjenitale dhe menaxhimin e kancerit. Urologjia lidhet ngushtë, dhe në disa raste përputhet me fushat e onkologjisë, nefrologjisë, gjinekologjisë, andrologjisë, pediatrisë, kirurgjisë, kirurgjisë plastike, dermatologjisë, endokrinologjisë etj.Impotenca, një në dhjetë meshkuj të prekur nga sëmundja
Imazh

Specialistët shprehen se pjesa më e madhe e meshkujve të prekur nga kjo sëmundje nuk shkojnë për t’u konsultuar me mjekun

Marsel LELA

TIRANË – Problemet në aftësinë seksuale të meshkujve, apo siç quhet në gjuhën mjekësore impotenca, shënon shifra jo pak shqetësuese edhe për vendin tonë. Sipas statistikave të mjekëve urologë, numri i meshkujve në Shqipëri që vuajnë nga kjo sëmundje është relativisht i lartë, gjë e cila vjen edhe si pasojë e neglizhencës së shenjave të para të kësaj sëmundjeje.

Përkatësisht, një ndër dhjetë meshkuj vuajnë nga impotenca. Statistikat e para që nxjerrin në pah problemet në aftësinë seksuale të meshkujve, dolën gjatë Ditëve të Urologjisë, që mbahet gjatë gjithë kësaj jave. Duke iu referuar këtyre statistikave, Shqipëria krahasohet me shumë vende të tjera të Europës, por duket se problemi kryesor mbetet mungesa e edukatës që kanë qytetarët për t’iu drejtuar mjekut specialist, në momentet kur ata evidentojnë probleme të tilla në organizmin e tyre. Sipas mjekëve specialistë, pjesa më e madhe e meshkujve të prekur nga kjo sëmundje nuk shkojnë për t’u konsultuar me mjekun për problemin e tyre, por parapëlqejnë ta kërkojnë ndihmën te medikamentet. Por kjo nuk është një zgjidhje e mirë, sipas mjekëve, pasi mund të shkaktojë probleme të tjera në shëndetin e të sëmurëve. Sipas shefit të Pavijonit të Urologjisë, Mustafa Xhani, “80 për qind e meshkujve me probleme të impotencës nuk kërkojnë ndihmë mjekësore”. Gjithashtu, Xhani shtoi se nuk duhen neglizhuar shenjat pararendëse të kësaj sëmundjeje. Shqetësimet që vijnë si pasojë e mungesës së aftësisë seksuale te meshkujt mund të paraqiten nga një mori shkaqesh. Sipas mjekëve specialistë, problemet e impotencës mund të shfaqen që herët. Të tilla probleme ndikohen nga një sërë faktorësh të jashtëm dhe të brendshëm dhe nëse nuk parandalohen në kohë, ato mund të kthehen në një shqetësim shumë të madh jo vetëm shëndetësor, por edhe psikologjik. Këto probleme mund të ndikojnë negativisht në jetën në çift të të sëmurit, shprehen mjekët urologë, prandaj ata këshillojnë që qytetarët të paraqiten menjëherë te mjeku përkatës, në rast se vënë re probleme të këtij lloji. Faktorët kryesorë që ndikojnë drejtpërdrejt në shkaktimin e sëmundjes së impotencës janë: stresi, konsumi i alkoolit, konsumi i duhanit, si dhe problemet e tjera shëndetësore që lidhen me to. Mjekët specialistë të Pavijonit të Urologjisë u bënë apel meshkujve t’i drejtohen andrologut që në hapat e para, pasi ekzistojnë medikamente që përmirësojnë gjendjen shëndetësore, duke ndikuar kështu edhe në zgjidhjen e një sërë konfliktesh në çift, që vijnë si pasojë e impotencës.

Çfarë e shkakton impotencën

Faktorët, cilat janë kategoritë më të rrezikuara dhe sëmundjet ndihmëse

TIRANË
Imazh

- Faktorët që mund të shkaktojnë impotencën mund të jenë të ndryshëm, fizikë, psikologjikë ose të dy bashkë. Për sa iu përket faktorëve emocionalë, specialistët shpjegojnë se ato përfshijnë probleme të të dy partnerëve. Këto probleme mund të jenë: disharmonia e partneritetit, mungesa e besimit te partneri apo e komunikimit të hapur midis tyre. Ndërsa faktorët psikikë përfshijnë problemet brenda individit, si për shembull: depresioni, faji apo frika seksuale, traumat nga seksi etj. Në lidhje me shkaqet fizike që shkaktojnë sëmundjen e impotencës, ndërmjet të tjerash mund të përmendim edhe drogat e ndryshme: narkotikët, stimulantët, alkooli, nikotina dhe antihistaminikët. Probleme të tjera që lidhen me shkaktarët fizikë të impotencës janë: çrregullime të lidhura me dhimbjen e mesit, prostatën, traumat, çrregullimet endokrine, kryesisht tiroide, hipofize dhe gjëndrës mbiveshkore, si dhe sëmundjet e ndryshme.

Sipas mjekëve specialistë, të rrezikuar janë edhe diabetikët, njerëzit që abuzojnë me alkoolin dhe drogat e ndryshme, si dhe ata që kanë disharmoni kronike me partnerin apo mjedisin përreth.[color=#8000BF] Ndërsa ajo që përbën shkaktarin numër një të impotencës te meshkujt, është konsumimi i duhanit në mënyrë të rregullt. Duhani nuk është vetëm shkaktar i sëmundjeve të ndryshme në mushkëri dhe zemër, por është edhe një ndër shkaktarët kryesorë të impotencës seksuale, madje që në moshë të re.
Sipas specialistëve, çrregullimet mund të lindin në çfarëdolloj moshe, madje dhe kur më parë personi ka pasur përgjigje normale gjatë aktivitetit seksual. Ato mund të shfaqen gradualisht ose menjëherë dhe mund të prekin një stad ose disa të aktivitetit seksual. Studimet e bëra kanë treguar se impotenca nuk është e trashëgueshme. Sipas të dhënave më të fundit, ka rezultuar se në të vërtetë, çrregullimet seksuale nuk kanë lidhje me trashëgiminë. Ai është një problem seksual, i cili kërkon trajtim mjekësor.[/color]
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi sundimit të gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. E pregatiti në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Radovani
Ubi spiritus Domini ibi libertasKu ashtë shpirti i Zotit, aty ashtë liria. At Gjergj Fishta
“Ai që e di dhe thotë një gënjeshtër asht nji kriminel”Bertold Brehtin.
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4350
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Humbja e dëshirës seksuale te mashkujt, Posted 29 Tetor 2013, 11:28
Çfarë ashtë Andropauza?
Menopauza mashkullore- Ikja e dëshirës seksuale

Imazh

Svend Lindenberg, professor emeritus dr. i mjeksisë

Shenja e uljes të testosteronit të burrave

Burrat e moshës 40 deri 50 vjet mund të përjetojnë një gjendje që ashtë shumë e ngjashme me menopauzën e grave, që quhet andropauza. Ndryshe nga femrat, meshkujt nuk kanë ndonjë shenjë të kjartë, si puna e ndërprerjes së menstruacioneve për të shënue këtë tranzicion. Për të dyja gjinitë ashtë një rënie në nivelin e hormoneve; në gratë estrogjeni e tek meshkujt në nivelin e testosteronit. Në burra shihen ndryshime graduale të trupit, të shoqëruem nga një ndryshim në trupë si lodhje, ikje e humorit dhe një zbehje të energjish, dëshire seksuale dhe aftësi fizike.

Sqarim


Termi Andropause përbahet nga dy fjalë greke, - andro që do të thotë “mashkull” dhe pauses që do të thotë “ndal”.
Testosteroni ashtë hormon seksual mashkullor, ma i randsishmi që prodhon organizmi i mashkullit. Ky ashtë përgjegjës gjatë pubertetit për zhvillimin e mashkullit. Hormoni ne greqisht do te thote ’’të zgjohesh’’që kombinon me rolin që ka. Roli i tij ashtë; të veprojë në stimulimin(nxitjen) e procesit të qelizave.
Hormonet mashkullore dhe femnore
Testosteroni

Testosteroni prodhohet prej testikulave(kokrave, boleve) te mashkullit dhe e dërgon prej aty drejt në enët e gjakut dhe në pjesën tjetër të organizmit.
Ndërsa tek femrat prodhohet testosteroni prej mitrës dhe veshkave. Femrat kanë ma pak sasi testosteroni sesa meshkujt.
Imazh

Estrogjeni
Estrogjeni (estrogjenet) asht nje grupe prej hormonesh steroidesh, qe i perkasin hormonit te gjinise femnore. Estrogjeni gjendet edhe te burrat, por me permasa ma te mëdha gjendet te femrat. Estrogjeni asht nje substance hormonal për zhvillimin e veçorive sekondare seksual te femra. Si psh. te gjoksi dhe një hormon rregullativ për ciklin e menstruacineve.

Efekte të damshme të shëndetit
Përveç kësaj, studimet klinike kanë tregue se kjo ranie në testosterone në fakt mund të përbajë një rrezik të problemeve të tjera shëndetësore të tilla si sëmundje të zemrës dhe dobësim të eshtrave. Që kjo ndodh në një kohë në jetën e kur shumë njerëz shpesh fillojnë të marrin në konsideratë performancën e tyne, vlerën dhe jetëgjatësinë, ajo mund të jetë e vështirë që të kuptojnë se ndryshimet që po ndodhin te meshkujt.

Kur ashtë andropauza?


Ndryshe nga menopauza(shenjat e ndalimit të menstruacioneve) e grave, e cila shpesh ndikon gratë nga mesi i viteve '40 deri te mesi i viteve '50. Te burrat zgjatet "periudhë e tranzicionit" seksual gradualisht mbi disa dekada. Qëndrimet psikologjike, stresi, alkooli, lëndimet ose kirurgji, ilaçe, dhjamosja(mbipesha) dhe infeksionet kontribuojnë në periudhën e shfaqun të ikjes të dëshirës seksuale. Edhe pse të gjithë meshkujt me moshë do të përjetojnë një rënie në nivelin e testosteronit, kjo nuk mund të parashikohet se cili prej meshkujve do të kenë simptomat e andropauzë një masë të tillë që të kërkojnë kujdesin mjekësor. Gjithashtu nuk parashikohen se kur simptomat e moshave të pjekun do të shfaqen. Simptomat e dobsimit seksual ndryshon nga meshkujt në meshkujt.

• Cilat janë simptomat?

Me pak testosterone në nevojat e duhuna të organeve të prekura që reagohet me testosterone, me disa ndryshime të dukshme si rezultat i kësaj. Nivelet testosterone në meshkuj të shëndoshë ndryshon në masë të madhe, kështu që jo të gjithë do të përjetojnë të njëjtat ndryshime dhe në të njëjtën masë. Reagimet tipike e testosterone të ulët ashtë:
Imazh

- Rania e dëshirës seksuale
- Ndryshimet emocionale, psikologjike dhe të sjelljes
- Zvoglimi në masë e muskujve
- Humbja e forcës së muskujve
- Rritja në yndyrë trupit në pjesët e sipërme dhe qendrore të trupit

Cilat janë rreziqet që lidhen me andropauzën ?

Përveç ndikimit nga andropauza mund të ketë në cilësinë e jetës , kanë të tjera andropauzë , më shumë pasoja afatgjata që janë të vështira për të zbulue. Kjo ashtë një rritje e rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare dhe osteoporozës.

Cilat janë rreziqet që lidhen me andropauzën ?

Përveç ndikimit nga andropauza në cilësinë e jetës , ka të tjera andropauzë , më shumë pasoja afatgjata që janë të vështira për t’u zbulue. Kjo ashtë në rritje të rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare dhe osteoporozës. Me rritjen e moshës bie niveli i testosteronit të mashkujve pësojnë të njëjtin rrezik të vërshimit të osteoporozës si te gratë. Rreziku i frakturave rritet me moshën në meshkuj si në femra, që fillon rreth 5-10 vjet ma vonë. Në Kanada, shihen 20-30% e frakturave osteoporotik te meshkujt.
Njihet rreziku i gruas nga arterioskleroza i rritun pas menopauzës(ndërprerejs të menstruacioneve). Shembujt tregojnë se diçka e ngjashme ka ndodhun në meshkujt kur nivelet e tyre testosterone janë ulë me moshën. Edhe pse hulumtimi nuk ashtë aq i plotë, si në rastin e grave, në studimet klinike në lidhje në mes të niveleve të testosteronit të ulëta dhe dallohet një rritje të rrezikut për sëmundje kardiovaskulare në meshkuj.

Si trajtohet andropauza?

Ashtu si trajtimi i estrogjenit në gratë menopauzale edhe trajtimi i testosteronit në meshkuj në andropauzë kanë tregue rezultate me një efekt jashtëzakonisht të mirë. Kjo nuk vlen për të gjithë meshkujt për shkak se disa njerëz me simptomat e andropauzës mund të kenë probleme të tjera themelore shëndetësore.
Trajtimi me testosterone mund të jetë një zgjidhje e mirë për shumë burra të cilët përjetojnë simptoma që ndikojnë në cilësinë e jetës tyne. Bisedoni me një specialist për t’ju kontrollue me kujdes nëse e çmon t’ ju ndihmojë. Këto përfshijnë analizat e gjakut dhe kontroll të rregullt. Meshkujt me kancer të prostatës ose me kancer në gjirin nuk do të ofrohet trajtime testosteroni. Trajtimi me testosteron mund të jetë në formë tableta, injeksione ose plazmës të lëkurës. Shumica e meshkujve që marrin trajtim, nuk kanë asnjë pasojë negative.

Çfarë mund të bani vetë?

Ju mund vetë t’i paksoni shqetsimet e simptomave dhe rrezikun e andropauzës duke drejtue një mënyrë jetese të shëndetshme - që ashtë; ushqimi i shëndetshëm, stërvitja e rregullt, të marrjes në kontroll të vetëtrajtimit të stresit, në paksimin e konsumit të duhanit dhe alkoolit në minimum.

Andropauza - mit apo një e vërtetë?

Ekzistenca e andropauzës mashkullor e njihet tashmë nga komuniteti mjekësor në botë. Gjithashtu në mesin e popullatës ekziston një perceptim i përhapun që burrat kalojnë nëpër një fazë të tillë kalimtare. Një studim i kohëve të fundit i kryer nga “Angus Reid” tregoi se 70% e njerëzve besojnë se njerëzit i nënshtrohen një periudhë afatmesme të barabartë me menopauzën e gruas. Andropauza (i quajtun edhe "menopauza mashkullore") ashtë një pjesë e natyrshme e procesit të plakjes, edhe pse në disa meshkuj shoqërohet me një reduktim gradual i padëshirueshme i humorit, seksualitetit dhe i energjisë në përgjithësi. Andropauza fillon në një moment të jetës, të cilat pasdikutim ka çmimin e vet.
Duhet të përmendet se diskutimi rreth asaj nëse andropauza ekziston ishte kohët e fundit temë deri në mes të specialistëve në Danimarkë. Këtu, opinionet janë të ndara, por ashtë ra dakord që meshkujt me një testosterone shumë të ulët, e matun saktë mund të rezultojë të ketë ndryshime. Prandaj ashtë e randsishme që të ekzaminohet nga një specialist, në qoftë se meshkujt ndjejnë simptomat e masipërme.
Imazh

E pregatiti në shqip Bep Martin Pjetri
E martë, më dt. 29.X.2013

Sqarim
Figurat si dhe sqarimet i ka vendosë pregatitori i temës. B.M.P. me shpresë që të ndihmohen për njohuri të dobishme.


Pse duhen meshkujt të flejnë pambathje
Imazh

Autori Jakob Melgaard - 21/10-15
Një studio amerikane tregon se cilsia e spermës(farës të mashkullit) ashtë përmirsue dukshëm tek meshkujt që flejnë pa mbathje.

Imazh

Për shkak që të kenë fëmijë;
Sipas një studimi amerikan kanë meshkujt që flejnë me mbathje asht cilsia ma e dobët e spermës se sa atyne që flejnë pa mbathjet

Imazh
Nuk ashtë mirë brekët e Kristiano Ronaldos kaq të shtrengueme për organet gjenitale

Ashtë ma e lehtë për të pasë fëmijët nëse meshkujtë fillimisht sidomos prej adoleshencës duhet të heqin mbathjet (brekët), kur flejnë.
Por një projekt hulumtimi amerikan pasqyron tash, mundësinë e të pasurit fëmijë, gjithashtu rritet në qoftë se njeriu heqë mbathjet para se të shtrihet të fleji, kur ai ashtë i vetëm në shtrat shkruan gazeta zvicerane ”20 Minuta” në faqen e saj.
Imazh
Haj, Nicklas Bendtner – futbollist danez!

Edhe teshat e brendshme gjatë ditës, kanë ndikim në cilësinë e spermës ...
Brekët të juej shifen pak a shumë të ngushtë, Nicklas ...

U pregatitë në shqip nga
Redaksia e Kulturës të http://www.proletari.com jepë këtë model mbathjesh për me kenë lirshëm organi gjenital
E merkurë, më dt. 21.X.2015

''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi sundimit të gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. E pregatiti në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Radovani
Ubi spiritus Domini ibi libertasKu ashtë shpirti i Zotit, aty ashtë liria. At Gjergj Fishta
“Ai që e di dhe thotë një gënjeshtër asht nji kriminel”Bertold Brehtin.
Përgjigju duke Cituar
Posto një përgjigje 4 postime · Faqe 1 prej 1
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 3 vizitorë
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 20 Qershor 2018, 13:51
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari