PIKA - DREJTEZA - CILINDRI

Ku hyjne shkencat ekzakte dhe ato natyrore duke filluar nga astrologjia,biologjia,matematika,fizika,kimia etj

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

PIKA - DREJTEZA - CILINDRI

Postby Laert » 30 Jan 2009, 15:28

Pika
Gjendeni te artikulli Pika. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.

.s • d • r
Pikësimi

Apostrofi ( ’ ' )
Kllapat (( )), ([ ]), ({ }), (< >)
Dy pikat ( : )
Presja ( , )
Vijat (‒, –, —, ―)
Tri pikat ( …, ... )
Pikëçuditësja ( ! )
Pika ( . )
Tire ( -, ‐ )
Pikëpyetja ( ? )
Thonjëzat ( ‘ ’, “ ” « » )
Pikëpresje ( ; )
Vi e lakuar ( /, \ )

Hapësirat

hapësiart ( ) ( ) ( )
Pika e mesme ( • )

Tipografia e përgjithëshme

( & ), ( * ), ( @ ), ( \ ), ( • ), ( ^ ), ( ¤ ) ¢, $, €, £, ¥, ₩, ₪, ( † ), ( ‡ ), ( ° ), ( ¡ ), ( ¿ ), ( # ), ( № ), ( %, ‰, ‱ ), ( ), ( ′ ), ( § ), ( ~ ), ( ¨ ), ( _ ), ( |, ¦ )

Tipografia e jashtëzakonshme

( ⁂ ), (‽ ), ( ؟ ), ( ※ ),

Pika është pozita në hapësirë e cila mund të përaqitet nëpërmjet tri kordinantave apo kombinimeve tjera gjeometrike për orientim në hapësirë.
Për kuptimin e pikës gjeometrike në hapësirë ndihmonë nëse e marrim një barazim me tri të panjohura f(x,y,z) = 0 dhe le të supozojmë që kjo barazi bëhet gjykim i saktë për pafnd treshe të renditura (x,y,z) të numrave realë x,y dhe z. Nëse shnojm me D bashkësisnë e këtyre tresheve të renditura ku D është nënbashkësi e R3 fitojmë pikën gjeometrike në hapësirë.[1]

Drejtëza

Drejtëza në hapësirë paraqet pikat e përbashkta të dy planeve joparalele, rrespektivisht premja e dy planeve jo paralele paraqetë drejtëzën.[1]
Drejtëza është vijë e dretjtë e pakufizuar në asnjërën anë.
Drejtëza është bashkësia e pikës A dhe pikës B dhe bashkësia e të gjitha pikave në mes pikës A dhe B si dhe bashkësia e të gjitha pikave përtej pikës A shiquar nga pika B dhe bashkësia e të gjitha pikave përtej pikës B shiquar nga pika A.

Cilindri

Image
Cilindri është bashkësia e pikave në hapësirë e që paraqet një trup gjeometrikë.
Cilindri i gradës së dytë
Cilindrat e gradës së dytë si sipërfaqe të gradës së dytë klasifikohen në cilindra eliptikë, cilindra hiperbolikë kurse përcaktohen me ekuacionet (në formulat kanonike):[1]
Përndryshe këto bashkësi pikashë në hapësirë po ashtu paraqesin trupa gjeometrike sikurse cilindr i thjeshtë.
Vëllimi i Cilindrit
Vëllimi i Cilindrit njësohet duke e Shumzuar Syprinën e Bazës së Cilindrit me lartësin e tijë:
V = B • h
Pasi Syprina e Rrethit është S = π r2 (π = 3,14....) pra në Formulën më lartë në vendë të B-së zëvendësojmë π•r2 dhe fitojm për Vëllimin e Cilindrit:
V = π r2•h
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Return to Shkencat Natyrore

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest