Libia - I treti në Afrikë për naftë-Vendi i Fiseve - Paqe

Politika e huaj ne zhvillimet dhe fenomenet e politikes qe ka influencuar ne luftrat boterore.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Libia - I treti në Afrikë për naftë-Vendi i Fiseve - Paqe

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:06

Libia
Image


Image
Simboli i Libisë

Libia në arabisht: ليبيا - Lībiyā - ban pjesë në familjen e vendeve të rajonit të Afrikës veriore të quejtun Maghreb.
Libia ndodhet në pjesën veriore të Afrikës dhe në pjesën veriore të vendit ka dalje në Detin Mesdhe. Sipërfaqja e Libisë kufizohet në lindje me Egjiptin, në jug-perëndim një pjesë të vogël meSudanin, në jug me Çadin e Nigerin, në pjesën perëndimore me Algjerin dhe në pjesën veri-perëndimore me Tunizinë pas së cilit vije vija bregdetare në Detin Mesdhe.


Gjeografia e Libisë


Sipërfaqja e përgjithshme e Libisë është 1,759,540 km2 dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 25 00 V, 17 00 L.
Libia ka një bregdet të gjatë prej 1,770km në detin Mesdhe dhe vijë kufitare tokësore 4,348 km.
Klima e Libisë është mesdhetare përgjatë bregdetit dhe shumë e nxehtë në pjesën shkretinore.
Relievi i Libisë është i djerrët, përbëhet nga fushat e gjëra shkretinore të cilat ngritën dhe ulen në forma valore. Pika më e ultë e relievit është -47 m në vendin e quajtur Sabkhat Guzauil (ang.:Sabkhat Ghuzayyil) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,267 metrave në vendin e quajtur "Biku Biti" (ang.:Bikku Bitti).
6,5 milion banorë ka Libia. Dhe 2 milion banorë banojnë në kryeqytetin Tripoli .
Image
Tripoli

Vendi është i ndarë tradicionalisht në tri krahina të mëdha;

- Tripolitania
- Fezzan
- Cyrenaika


Disa dhëna


Gjuhë - Arabishtja
Kryeqyteti - Tripoli
Sistemi - Republikë Udh. i revulucionit –
President Muammar al-Qaddafi
Kryeministër - Shukri Ghanem
Sipërfaqja - 1,759,540 km² - ( 16 -ta në botë nga madhësia e sipërfaqes)
Popullsia - 5,765,563 (2005) -
Dëndësia - 3.1 b. / km² - ( -ta) HDI (2004) 0.799 (58), mesatare
Valuta - Dinari (LYD)
Zona kohore UTC + 02:00
Pavarësia - nga Italia 24 Dhjetor 1951 - (shpallur)
Në OKB nga 14 Dhjetor 1955
Himni kombëtar - Allahu Akbar
Kodi i internetit - TLD .ly
Prefiksi telefonik - +218

Libia ashtë e tretë dhe ka më të lartë GDP (PPP) për frymë në Afrikë. Një nga arsyet ma të rëndësishme për këtë është rezervat e mëdha të naftës së vendit në raport me popullatës e pakët, ku nxjerrë në ditë 1.55 milion barrela apo fuci dhe ka rezervë 44 bilion barela 200 litërsh.


Sistemi politik

Libia që nga viti 1969 udhëheqet nga Muamar Gadafi-al, të cilit në politikën e jashtme ka sjellë shpesh atë në konflikt me qeveritë Perëndimore dhe të tjera afrikane. Libia ka braktisur programin bërthamor të saj të armëve në 2003 dhe marrëdhëniet e Libisë me botën e jashtme është aktualisht më pak të përflakur.

Flamuri i Libisë është vetëm flamurin kombëtar në botë me vetëm një ngjyrë dhe pa ndonjë model, simbole apo detaje të tjera. (Gadafi e hoqi Flamurin e Mbretërisë të përmbysun, ku i fshiu simbolet e botës islame, pra pan-arabe duke e ba laike edhe pse e arsyeton me ngjyrën e palltos të Muhametit, si themeluesi i Fesë Islame. shën. im B.M.P.)Ashtë një Flamur jeshile, i vetmi flamur i vetëm me ngjyra kombëtare që valëvitet aktualisht, u miratua në vitin1977 për të përfaqësuar Libinë Socialiste Popullore Arabe të Xhamaharisë - Jamahiriya.
Image
Flamuri i Libisë u vendosë sipas shijeve të Gadafit

Hymni kombtar i Libis ''Allahu Akhber''


Emri dhe etimologjia(burimi i fjalës)

Emri i Shtetit në arabisht është ليبيا Lībiyā, në berbere: ⵍ ⵉ ⴱ ⵢ ⴰ), dhe emri zyrtar është jamahiriyya(xhamihirija) libiane arabe ose Republika Arabe Popullore Socialiste e Libisë (arabisht الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى Al-Jamāhīriyyah al-`Arabiyyah Lībiyyah al si-Sa `biyyah al al-` Ištirākiyyah Udhmā).

Emri Libi është një emër Berber për zonën, dhe është përmendur në tekste të lashta egjiptiane, si Rebu.R'bw (= libu), duke iu referuar një nga fiset berbere në perëndim të Nilit. Në greqishten e vjetër u bë anëtarë të fisit të quajtur Libi dhe i mbeti vendin të tyre me emnin Libi. Termi, megjithatë, kishte një rëndësi më të gjerë në Greqinë e lashtë, sepse ajo përfshiu të gjithë e Afrikën Veriut në pjesën perëndimore të Egjiptit. Më vonë në kohën e Ibn Khalduni ishte i të njëjtë fisit të madh të njohur si Lawata(Lauta).


Historia

Punimet arkeologjike tregojnë se fushat përgjatë bregdetit të Libisë ka qenë e banuar që në fillim të mijëvjeçarit të 8 para Krishtit e një populli neolitike të cilët janë të dy kafshëve të përcaktuara për kafshët në kope të lashtat. sot zonën e njohur si Libia, kanë qenë subjekt i një numri të grupeve të ndryshme etnike. Po ashtu fenikasit, kartagjenasit, grekët, romakët, vandalët(Vandalët ishin një fis gjermanik. Ata emigruan rreth vitit 100 pas Krishtit nga zona e cila është sot Polonia, dhe e themeluar rreth viteve 409 pas Krishtit në Andaluzi të Spanjës jugore të sotme. Ata shkatërruan gjatë lëvizjeve migruese të popujve në Europë në periudhën romake rreth viteve 455 pas Krishtit, dhe u quejtën "shkatërrimtar" me emër "vandal".- shën. im B.M.P.) dhe bizantët kanë mbizotërue mbi tërë ose në zona të Libisë. Rrënojat në Kirene, Leptis Magna dhe Sabratha dëshmojnë gjurmët e këtyre kulturave të lashta, ku u larguan grupet respektive greke dhe romake.


Fenikasit

Fenikasit ishin të parët që themeluen qendra të mëdha tregtare në Libi, si psh. si shitësa endacak që udhëtonte prej Tyr (në Libanin e sotëm) në marrëdhënie tregtare të zhvilluem me fiset berbere dhe bëri marrëveshje me ta për të siguruar bashkëpunimin e tyre në nxjerrjen e lëndëve të para. Gjatë pesë shekujve ishte Kartagjena(Tunizia e sotme sh.im B.M.P.) e adhe fenikase që shtrinë si hegjemoni e saj në pjesëm ma të madhe të Afrikës së Veriut nga e cila prezenca e puneve(Fenikasit ishin një popull kananej që banonin në një shumëllojshmëri të qyteteve-shtete rreth Mesdheut, kryesisht në Levant, si një njësi e quajtur Feniki. Fjala vjen nga Foniks në greqisht që do të thoshte "purpur", sepse njerëzit ishin duke vepruar me ngjyrë të kuqe popullore, e cila e ka marrë prej zogut feniks. Fenikasit të cilët jetonin rreth Mesdheut perëndimor (Kartagjena dhe Afrika e Veriut), u thirrën punerve prej romakëve. Fjala punët latin asht prej latinishtes punicus, që do të thotë Fenikas.Shën.im B.M.P.) sollën qytetërimin e vet. Punskët banuen përgjatë bregdetit të Libisë të përfshirë Oea(Tripoli), Libda (Leptis Magna) dhe Sabratha. Të gjitha këto ishin në një zonë e cila u quajt më vonë Tripolis, ose "tre qytete". Aktuale të kryeqytetit – Tripoli i Libisë merr emrin e vet nga ky rajon.


Grekët

Grekët pushtuan Libi l indore, kur, sipas traditës, emigrantët të ishullit të mbipopulluem Thera(ose Santorini (Thira/Thera asht në pjesën e ishujve grekë të quejtun Kykladenë të ndodhun në Detin Egje. shën. im B.M.P.) ishin urdhëruar nga orakulli Delfit për të gjetur një shtëpi të re në Afrikën e Veriut. Në vitin 631 para Krishtit ata themeluan qytetin e Kyrene. Përpara kishin kalue 200 vjetë ku kishin pasë katër qytete më të rëndësishme greke, që u krijuan territore si Barka (Al Marj), Euhesperides (i njohur më vonë si Bernike dhe sot quhet Benghazi), Teuchira (më vonë Arsinoe dhe sot quhet
Tukrah) dhe Apollonia (Susah), e cila ishte porti i Kyrenes. Së bashku me Kirene, ata ishin të njohur si Pentapolis (Pesë qytete).


Romakët
Image
Harku triumfale pas pushtimit nga perandori romak Lucius Septimius Severus (146-211 pas Krishtit) në Leptis Magna

Romakët bashkuen rajonet e Libisë, dhe më shumë se 400 vjet Tripolitania dhe Cyrenaika ishin provincat romake të begatë. Rrënojat romake aty në Leptis Magna dëshmojnë se njerzit që shkuen gjetën një rajon të gjallë, ku qytetet e populluara dhe gjithashtu njerëzit në qytetet e vogla gëzonin një jetë komode. Tregtarët dhe artizanët nga shumë pjesë të botës romake themeluan vetë në Afrikën e Veriut, por në qytetetin e Tripolit kanë ruejtë tiparin e saj puniskë dhe Cyrenaika greke të veta.

Arabët

Gjatë mbretërimit të kalifit Uthmanit(Uthman Ibn Afan (arabisht: عثمان بن عفان), lindi rreth vitit 579 dhe vdiq më 17.VII.656, ishte Sahabi dhe luajti si një nga konvertuesit e parë në islamë dhe një rol të madh në historinë e hershme islame në veçanti të kalifit të tretë gjetën rrugën e drejtë nga dhandri i Muhamed dhe mblodhën Kur'anin. Ai ishte një prej këshillit të emëruar nga paraardhësi Umar ibn al-Khattab, i emëruem si kalif, por është akuzuar për nepotizëm, gjë që çoi në rebelim, dhe ai u vra më në fund nga njësitë irakiane dhe egjiptiane e ushtrisë Kalifatit. Shën. im B.M.P.) pushtuan arabët, të udhëhequr nga gjeneral Abdullah ibn Saad Libinë gjatë shekujve 7 pas krishtit(në vitet 600). Në shekujt e sundimit arab një pjesë e madhe e popullsisë në Libi u banë islamë si dhe u vendosë gjuha dhe kultura arabe.


Osmanët


Turqit osmanë pushtuan vendin në mesin e shekullit 1500 dhe tre provincat si; Tripolin, Fezzan dhe Cyrenaika (të cilat së bashku përfaqësojnë Libinë) ishte pjesë e perandorisë osmane me përjashtim të një periudhe të autonomisë nën sundimin e dinastisë të Karamanli. Dinastia e Karamanlis
mbretëroi prej viteve 1711-1835, kryesisht në Tripoli, por ata gjithashtu kishin një ndikim edhe në Fezzan dhe Cyrenaika në mes të 1700. Kjo përbënte një paraqitje e parë e shkurtër të Libisë të ribashkuar dhe të pavarur i cili u ringjall dy shekuj më vonë. Bashkim ka ndodhur, për ironi, nga një pushtim të Luftës Italo-turke prej viteve 1911-1912 dhe një okupim nga 1911, kur Italia në të njëjtën kohë pushtoi tre rajone në koloni italiane.


Mbretëria e Libisë
Image
Flamuri i kohës së mbretërisë - Flamuri i parë pas Shpalljes Pavarësisë prej kolonizatorve italian

Mbreti Idrizi i I-rë i Libisë njihet me emnin e plotë Sidi Muhammad Idris al-Mahdi al-Senussi, në arabishtë محمد إدريس بن السيد المهدي بن محمد السنوسي lindi më12 mars të 1890 dhe vdiqë më 25 maj të 1983, ishte i pari dhe i vetmi mbret në Libi në periudhën prej 1951-1969. shën.im B.M.P.)
Image


Mbi 21 Nëntor të vitit 1949 mori OKB-së një rezolutë e cila deklaroi Libinë të bëhet e pavarur më 1 Janar 1952. Idrizi ka përfaqësuar Libinë në negociatat e mëvonshme me të OKB-së. Më 24.12.1951 Libia shpalli pavarësinë e saj si Mbretëria e Libisë, një monarki kushtetuese, trashëgimore nën mbretin Idriz.
Zbulimi i rezervave të naftës të konsiderueshme në 1959 dhe të ardhurat nga shitja e naftës pasuese e bëri Libinë të largohet nga lista e vendeve të varfëra të botës dhe të jetë një gjendje shumë të begatë. Edhe pse nafta bëri të mundur rritjen dramatike në buxhetet e pushtetit, ka pasur një keqpërdorim në interes të popullit duke kalue në përqendrimin në rritje të pasurisë kombëtare në duart e mbretit dhe elitës të mbretit të Libisë Idriz. Kjo grabitje vazhdoi të rritet që nga naserizimi(Naserizimi është një ideologji nacionaliste arabe politike në bazë të të menduarit e ish-presidentit egjiptian Gamal Abdel Nasser. Ajo kishte ndikim të madh në politikën pan-arabe në vitin 1950 - dhe 1960, dhe mbetet me rëndësi të madhe në botën arabe sot. Nasserizimin gjithashtu u zhvendos në lëvizjet e tjera nacionaliste në vitet 1970. shën.im B.M.P.) dhe nacionalizmi arab ishte i përhapur në Afrikën Veriore dhe Lindjen e Mesme.


Grusht shteti i Gadafit

Image
Toger Muamar Gadafi - 1969

Më 1 Shtator të vitit 1969 kreu një grup i vogël i oficerëve të udhëhequr nga oficeri Muammar Abu Minyar al-Gadafi, një grusht shteti kundër mbretit Idriz. Mbreti Idriz ishte në Turqi për trajtim mjekësor dhe abdikoi, kur kjo ka ndodhur. Nipi i tij, Princi Sejjid Hasan er-Rida el-Mahdi si-Sanussi, u bë mbret i ri. Kjo është sqaruar më shpejt se puçistët ushtarak revolucionar i cili kishte njoftuar largimin e mbretit Idriz, nuk ka dashur Sayyid si mbret i ri, dhe ai u rrëzua dhe vendoset në arrest shtëpiak në të njëjtën ditë. Monarkia ishte shfuqizuar dhe Gaddafi e shpalli Libinë si Republikë Arabe të Libisë, quhet ende " Udhëhqësi vëllazërore dhe i Revolucionit" në deklaratën zyrtare dhe në konferencën e shtypit.


Pasuria e naftës shpërndahet nëpër botë - Prandaj duen ta grabisin Anglia, Franca dhe SHBA
E me këtë rast përfiton Izraeli me shtete Arabe të grabitura, të rrënuara, të dobësuara nga aleatët e tij për të forcue dominimin ushtarak-politik mbi arabët

Image
80 % të naftës apo 1,55 milion barrela/ fuçi në ditë të Libisë vetëm eksportohet në botë - Një vend përrallor. Sipas vandalëve barbar e vlen të sulmohet në emër të gjoja të kartës të demokracisë të popullit libian


Image
78 % të naftës e merrë Europa prej Libisë


Rebelimet në 2011 në Libi
Image
Fjalimi i mbajtur i presidentit Muamar Gadafi në Tripoli më 23 shkurt 2011


Më 15 Shkurt të 2011 shpërtheu kryengritje në Libi. Kryengritësit janë frymëzuar nga kryengritja në botën arabe në 2010 dhe e nxitur nga mercenarë nga SHBA, Al Kaida, Anglia, Izraeli, Irani, Franca, vazhdon edhe sot më 7 mars 2011.

Pregatiti në shqipë Bep Martin Pjetri
E enjte, më dt.24 shkurt 2011


''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:11

Zvicra bllokon pasuritë e Gadafit
Image

Qeveria e Zvicrës ka vendosur që menjëherë të bllokojë pasuritë, që dyshohet se i përkasin liderit të Libisë, Moamer Gadafi dhe bashkëpunëtorëve të tij.

"Për të shmangur çdo keqpërdorim të mjeteve publike libiane, këshilli federal zviceran vendosi që menjëherë ta bllokojë të gjithë pasiurinë e mundshme të Gadafit dhe njerëzve të rrethit të tij", njoftoi ministria e jashtme e Zvicrës.

Sipas burimeve diplomatike që i shpalli WikiLeaks, Libia ka 32 miliardë dollarë në disa banka amerikane, si dhe investime të drejtpërdrejta në Londër.


Të dhanat e hartës të naftës dhe gazit të eksportit gjatë vitit 2009 të Libisë
Image


''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrikë për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:12

Image
Protestuesit kanë vendosur zjarr në shtëpinë e Gadafit

Fogt Lars
E diela 20 Shkurt 2011, 17:47

Dëshmitarë i thanë kanalit arab Al-Jazeera se demonstruesit kanë vendosur tani zjarr në shtëpinë e diktatorit Libisë.
Zjarri duhet, sipas kanalit televiziv të jetë ndezur gjatë një demonstrate në Zawiya Muamar qytetin e lindjes të Gadafit.
Kanali televiziv ka folur për një gazetar në qytet, duke konfirmuar se protestuesit i kanë vënë zjarrin shtëpisë.
Në ditët e fundit ka pasur demonstrata masive në Libi kundër diktatorit Gadafi. Sipas Al-Xhazira janë të paktën 200 demonstrues vdiq.
Për të ndaluar marrjen e informacionit, autoritetet në Libi mbyllën internetin.

Image


''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:13

Avionët luftarakë në Libi qëllojnë mbi protestuesit,
Kreu i shtabit të ushtrisë të Libisë Al Mahdi Al Arabi - رئيس شركة ليبيا للجيش العربي المهدي ka ngritur grusht shteti ndaj Gadafit.
Image

Ban Ki Moon: Të ndalet dhuna

Tensionohet situata në Libi, pasi disa avionë luftarakë kanë qëlluar mbi protestuesit të cilët kërkojnë largimin e Muamar Gadafit. Ndërkaq situata është acaruar edhe brenda ushtrisë, ku kreu i shtabit të ushtrisë El Arabai ka ngritur grusht shteti ndaj Gadafit.
Ban Ki Moon ka bërë apel për ndalimin e dhunës, ndërsa presidenti francez e ka dënuar dhunën e ushtruar mbi protestuesit. Në lidhje me acarimin e situatës ka folur edhe ambasadori i Libisë në OKB, Al Dabashi, i cili ka theksuar se Gadafi nuk do e mbajë gjatë pushtetin. “Pushteti i Gadafit është çështje ditësh. Ai duhet të shkojë në gjyq”, është shprehur ai. Ndërkaq, ministri i Drejtësisë së këtij vendi ka dhënë dorëheqjen. Sekretari i Përgjithshëm i NATO, Rasmussen ka kërkuar ndaljen e shtypjes së protestuesve dhe ka shprehur keqardhje për humbjen e disa personave. Në Libi protestat janë zgjeruar kundër regjimit të Muamar al Gadafit.
Image
Avionat e Libisë në Maltë

Një djalë i kryetarit të shtetit ka premtuar reforma, por në të njëjtën kohë ai ka paralajmëruar për rrezikun e një lufte civile. Kundërshtarët e regjimit kanë vënë nën kontrollin e tyre disa baza ushtarake dhe armatim. Shifrat e libianëve të vrarëve ditët e fundit ai i quajti një ekzagjerim të mediave të huaja.
Seif el Islami bëri të ditur se ditët e ardhshme do të ketë reforma historike. Ai tha se ekziston gatishmëri për të folur për disa pika të kushtetutës dhe për të shfuqizuar kufizimet. Ai nuk përmendi se cilat me saktësi.

Gaz. www''Sot''com.al
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:14

Krerët islamikë kanë theksuar se revolta kundër Gedafit është detyrë e çdo myslimani.
Image


Gjithnjë e më dramatike gjendja në Libi


(21.02.2011 RV)
Gjithnjë e më dramatike gjendja në Libi, ku vazhdojnë protestat, me sulme kundër selisë së Parlamentit, Pallatit Qeveritar e ndërtesave të tjera publike. Mijëra manifestuesve, që nga Bengazi e kanë zhvendosur revoltën në Tripoli, u janë shtuar edhe ushtarët.
Sipas bilanceve, akoma të përkohshme, viktimat janë nga 300 në 400 vetë.
Nuk dihet fati i Muhamar Gedafit, për të cilin disa thonë se është në Tripoli, të tjerë në Venezuelë. Dje, i biri, Saif al Islam premtoi në televizion reforma e ndryshime në kushtetutë, por njerëzit vazhdojnë protestën. Të huajt, duke përfshirë edhe firmat e mëdha për nxjerrjen e naftës, po largohen me shpejtësi nga vendi, ku rritet rreziku i luftës civile. Interneti dhe komunikimet me telefon janë ndërprerë në shumë zona të Libisë e fiset libiane, njëra pas tjetrës, po deklarohen kundër Gedafit. Madje edhe

krerët islamikë kanë theksuar se revolta kundër Gedafit është detyrë e çdo myslimani.
Ministri i Drejtësisë dha dorëheqjen, pasi nuk është dakord për shtypjen e protestave me dhunë. Çfarë kërkon rinia, që edhe në këtë vend arab, ka marrë në dorë organizimin e manifestimeve?

Të dëgjojmë mëkëmbësin apostolik të Tripolit, imzot Gjovani Inoçenco Martineli:
Libia nuk është vend i varfër si Egjipti, apo Tunizia.

Populli ka kërkesa të drejta e ato janë themelore sidomos për të rinjtë: të kenë një shtëpi, një pagë më të mirë, një vend pune. Janë të gjitha kërkesa, që Libia mund t’i plotësojë, pasi i ka mundësitë ekonomike. Këtu qëndron kriza e të rinjve, të cilët shohin një vend që mund të bëjë diçka, por nuk i ndihmon. Vetëm se të rinjtë po i bëjnë këto kërkesa përmes dhunës e kjo nuk është rruga e drejtë.


Si i përjeton Kisha në Libi këto çaste tensioni?

Përsa i përket Kishës, nuk ka probleme të veçanta. Kemi vështirësi në Bengazi, ku janë murgeshat, që punojnë nëpër spitale. Edhe meshtarët nuk janë larguar nga vendi e kemi edhe të krishterë, sidomos filipinas. Të gjithë kanë qëndruar aty e derisa të jetë e mundur, duan të vazhdojnë shërbimin për popullin libik. Janë vetëm dy bashkësi murgeshash në Beida, 200 km nga Bengazi, me të cilat nuk arrijmë të komunikojmë, pasi nuk funksionon më as interneti, as telefoni.


Cila është rruga për zgjidhjen e problemeve, sipas jush?

Është e vështirë të përcaktosh një rrugë. Ne dëshirojmë – dhe duam me gjithë zemër – një formë pajtimi, në mënyrë që populli libian të marrë atë çka është e drejtë. Këtë krizë unë e quaj krizë brezash: ka shumë të rinj që kanë nevojë për shtëpi, për punë, etj… Por kanë ndërmarrë rrugën e dhunës e kjo nuk është mirë. Është e rëndësishme të fillojë faza e dialogut ndërmjet palëve.

''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:15

Fjalimi i Islam Kadafi; Më shumë gjak, më shumë viktima do të ketë qysh nesër kundër revoltuesve!
Image
"Libia nuk asht Tunizi ose Egjyptë," tha djali i diktatorit, Saif al-Islam Gaddafi. Foto asht i djeshëm prej TV të Libisë.Foto: AP


Libia bëhet më i përgjakshëm!

Ekspertët pajtohen se ajo do të përfundojë në gjakderdhje të dhunshme, nëse e rebelëve vazhdon.

Revoltë në Lindjen e Mesme

OKB i kërkon Gaddafi për të ndaluar dhunën

"Libia nuk është Tunizi ose Egjipti," përsëriti biri i diktatorit të Libisë së, Saif al-Islam Gadafi, dje në TV të Libisë, ndërsa ka kërcënuar njerëzit me luftë civile gjakderdhës.
Dhe në këtë pikë janë shkencëtarët e Studimeve të Lindjes të Mesme plotësisht dakord me të. Trazirat në Libi do të jetë shumë më i dhunshëm se ata ishin në Egjipt, dhe diktatori Muamar Gadafi nuk do të largohet nga pushteti vullnetarisht.
"Nuk ka dyshim se ajo do t'i përgjigjet me dhunë të përgjakshme në qoftë se demonstratat vazhdojnë.

"Duket se ushtria është gati për të realizuar një ekspeditë ndëshkuese, dhe ata kanë duart më të lira, për shkak se ata nuk janë të varur deri në një sponsor si ushtarakët e Egjiptit, të cilët mbështeten në paratë e SHBA," shpjegon Morten Valbjørn, një ekspert i lindjes dhe studiues në mjedisin politik të zonës së në Universitetin e Orhusit(AArhus.


1.200 të burgosurit u likuiduan në vitin 1997 në burgë
Image

Sipas Ulla Holm flet historia e Libisë për veten e tyre, sepse të gjitha trazirat e mëparshme apo protesta në Libi, është rrahur shumë me dhunë nga regjimi.


1.200 të burgosur u vranë në një masakër në 14 vjet më parë, pasi ata ka kërkuar kushte më të mira në burg.

Përse u pushkatuen 12.000 të burgosur libian prej qeverisë të Kadafit???
Sepse ata kërkuen disa kushte elementare si;

1. Të kishin ushqim të mirë,
2. Të kishin më shumë kohë për të parë të afërmit e tyre
3. T'u jepej mundësi për të luajtur futboll.

Këto kërkesa ishin të papranueshme për regjimin dhe 1.200 të burgosurve u qëlluan nga rojet e burgut dhe forcave të sigurisë.


Mund të përfundojë në mijëra vrasje


"Në qoftë se popullsia vazhdon demonstratat e saj, ne do të shohim mijëra vdekje. K shembuj të panumërt të rebelim kundër regjimit të ka marrë shumë jetëra.
Ulla Holm, së bashku me Morten Valbjørn janë të bindur se regjimi në Libi është më e fortë dhe më të plotë në krahasim me Egjyptin dhe se nuk ka ndërmend tëlargohet nga pushteti vullnetarisht.


Ushtria libiane nuk financohet nga SHBA sikurse ushtria e Egjyptit

Në Egjipt ishte ushtria, si një pjesë e opozitës, pjesërisht për shkak se ajo varet nga fondet e SHBA, dhe kjo ka ndihmuar për të shtyrë kreun, Mubarak për të dhënë dorëheqjen sikurse në Tunizi.

"Ne jemi duke ndjekur situatën, sepse regjimi nuk mund të qëndrojë pa Gadafin, ashtu si në Egjipt që e dërgoji vetëm Mubarakun të dalin në pension dhe të lënë të regjimit të vazhdojë. Pra, nëse ka të vërtetë do të jetë diçka, ose atëherë do të bie regjimi plotësisht," thotë Valbjørn Morten.

U shqipërue nën kujdesin e Bep Martin Pjetrit
E hanë, më dt.21.II.2011
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:17

William Hague, ministër i jashtëm i Britanisë ka marrë informacion se Muammar Gadafi është në rrugën e tij për në Venezuelë- Në faktë ka mashtruar botën
Image
Ministri i Jashtëm anglez - Uiliam Hague


Autori - THOMAS ANDREW

U publiku më 21.02.11 ora 17:50
Në një takim ministror të BE-së në Bruksel thotë se William Hague gazetarëve të pranishëm se sunduesi i Libisë është ndoshta në rrugën e tij jashtë vendit gjatë këtyre orëve.
"Unë nuk kam asnjë informacion që përcakton se ai është - por unë kam parë disa të dhëna që tregojnë se ai është në rrugën e tij atje tani," tha William Hague, sipas Reuters.

Venezuela refuzon
Image
Kadafi dhe Chavez - presidenti i Venezuelës

Diplomatët britanikë thekson se ministri nuk i referohet spekulimeve të përgjithshme rreth qëndrimit të Gadafi, por sipas burimeve të ndara dhe të pavarura.
Të dhënat mbi Gadafin drejt Venezuelës refuzohet nga burime të larta të qeverisë e Presidentit Chavez. Muamar Gadafi nuk është i mirëardhur në Venezuelë, tha një zëdhënës i qeverisë.

Image
Kolonel Kadafi përgënjeshtron se ka shkue në Venezuelë, pasi gjendet në Tripoli - Libi


U pregatitë të hënën, më dt. 21.2.2011
U shqipërua nën kujdesin e Bep Martin Pjetrit
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 24 Feb 2011, 12:18

Të paktën 173 vetë janë vrarë në Libi disa ditë tha grupi i të drejtave të njeriut.

Image
Diktatori libian Muammar Gaddafi ka dërguar ushtrinë në rrugë, ku kanë gjuajtur me plumba me pistoleta kundër demonstrantëve. (Foto: MAHMUD TURKIA / Scanpix)

E diel 20 Shkurt 2011

Të paktën 173 vetë janë vrarë që nga demonstratat e filluar të mërkurën. Ajo thotë se grupi i të drejtave të njeriut.
Mëtëj është përkeqsuar situata prej protestuesve në qytetin lindor bregdetar, Bengazi.
Image
Demonstruesit djegin shumë ndërtesa në Tripoli

Një mjek në qytetin tha për BBC se 45 kufomat dhe 900 e shtunë plagosur u dërguan në një nga spitalet e qytetit. Mjeku përshkruan sulmin ushtarak kundër demonstruesve si "masakër" të pastër.
Muamar Gadafi është lider arab i cili ka qenë në pushtet shumë gjatë. Ai arriti në 1969, pas një grushti shteti ushtarak.
Në të gjitha, protestat popullore në shtatë vendet arabe. Përveç Libia,, Bahrein Jemen, Algjeria, Kuvajti, Omani dhe Xhibuti.
Në disa vende ajo ka ardhur në shkëmbim të përgjakshme midis policisë dhe protestuesve.

Burimi: BBC

E pregatiti në shqipë Redaksia e Lajmeve https://www.proletari.com
E hanë, më dt. 21 shkurt 2011

''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 25 Feb 2011, 01:01

“Bin Laden iu ka shpërndarë drogë e lëndë narkotike banorëve të Zawisë për të luftuar kundër vendit tonë të dashur'' - tha kolonel Muamar Gadafi”
Image

Në Libi ndeshje 50 km afër Tripolit. BE-ja mendon për ndërhyrje ushtarake humanitare
24/02/2011

Në Libi revolta është shtrirë drejt perëndimit, me qytete të ndryshme si Zuara që kontrollohen nga “komitetet popullore” anti-qeveritare, e flitet për një sulm të mundshëm kundër Tripolit. Së paku 23 persona, sipas çdo gjase ushtarak, janë vra sot në Zawiyah e 44 të tjerë janë plagosur, 50 km nga Tripoli, në perëndim të Libisë, “sepse kanë refuzuar të shtinë me armë zjarri ndaj morisë së popullsisë”.
E nga Zawia e Tajoura po përgatitet revolta finale ndaj Tripolit. Kryeqyteti është bastioni i fundit i regjimit: Gedafi po përqendron forcat besnike të tij të cilët bëjnë të ditur se nesër do të mbahet një manifestim i jashtëzakonshëm në favor të liderit. Në anën tjetër të rinjtë të kontaktuar nga agjencitë betohet që sulmi ndaj kryeqytetit është afër. Situata është tejet kritike, përshkallëzuar edhe nga deklaratat e fundit të Gedafit.
“Në e daçi këtë kaos jeni të lirë. E nëse doni të vazhdoni të luftoni mes jush, vazhdoni.” Kështu iu drejtua me një telefonatë në televizionin shtetëror të Tripolit presidenti i Libisë Gedafi, banorëve të Zauisë, qytetit ku kryengritësit po luftojnë kundër përkrahësve të presidentit.
“Bin Laden iu ka shpërndarë drogë e lëndë narkotike banorëve të Zawisë për të luftuar kundër vendit tonë të dashur.” vazhdoi koloneli Gedafi. “Dua t’iu kërkoj banorëve të Al Zawiyahut t’i ndërpresin operacionet luftarake.” tha mes tjerash ai. Pastaj koloneli iu shprehu ngushëllimet e veta familjeve të viktimave të përleshjeve mes manifestuesve dhe përkrahësve të tij. “Të gjithë të rënët janë bij tanë” vazhdoj Gedafi duke iu drejtuar popullit libjan. Numri i viktimave të sulmeve të brigatave besnike të Muammar Ghedafit është 24 të vdekur e 44 te plagosur.23/02/2011
Gedafi i foli kombit, duke e nxitur të mos bashkohet me protestuesit, të cilët i akuzoi se bashkëpunojnë me Perëndimin.

Image

Mëse 10 mijë viktima në Libi

(23.02.2011 RV)Vazhdon revolta në Libi, e cila është përgjakur tashmë me vdekjen e mëse 10 mijë vetëve. Dje, kreu i vendit Muhamar Gedafi i foli kombit, duke e nxitur të mos bashkohet me protestuesit, të cilët i akuzoi se bashkëpunojnë me Perëndimin. Qeveria e Tripolit mohon bombardimet mbi civilët e madje nuk pranon edhe se është përdorur forca kundër manifestuesve. Por dëshmitë, që arrijnë në Perëndim sidomos përmes internetit, flasin për “masakra me përmasa të frikshme”. Video amatorësh dhe mesazhe vazhdojnë të mbërrijnë, sidomos në rrjetin shoqëror Tuiter. Flasin për “atmosferë kërcënuese në Tripoli”, e krahasojnë Bengazin, qytetin ku nisën protestat, me kampin e shfarosjes së Aushvicit, kërkojnë lutje për të gjithë qytetarët e Libisë e “jo vetëm për të pafajshmit”. Komisioni Evropian, i mbledhur sot, dënoi njëzëri përdorimin e forcës, ndërsa Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi dje një rezolutë, ku dënohet dhuna e këtyre ditëve. Nga Brukseli priten sanksione. Të dëgjojmë presidentin e Qendrës italiane të Studimeve Ndërkombëtare, Andrea Marxheleti:......
“Është një revoltë e përgjithshme, e bazuar mbi brezin e të rinjve, që kanë krijuar një vetëdije kolektive, përmes internetit. Revoltat që kanë ndezur krejt Afrikën e Veriut e Lindjen e Mesme, deri tani, janë krejtësisht laike. Duhet folur sa më shpejt me përgjegjësit e rinj, që ata vetë të bëhen garantë për vazhdimësinë e një vale, që s’ka asgjë të përbashkët me esktremizmin islamik. E përsëris: deri në këtë çast”.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Libia - I treti në Afrike për naftë - Vend vital dhe i pasur

Postby Laert » 25 Feb 2011, 20:49

Zvicra bllokon pasuritë e Gadafit
Image

Qeveria e Zvicrës ka vendosur që menjëherë të bllokojë pasuritë, që dyshohet se i përkasin liderit të Libisë, Moamer Gadafi dhe bashkëpunëtorëve të tij.

"Për të shmangur çdo keqpërdorim të mjeteve publike libiane, këshilli federal zviceran vendosi që menjëherë ta bllokojë të gjithë pasiurinë e mundshme të Gadafit dhe njerëzve të rrethit të tij", njoftoi ministria e jashtme e Zvicrës.

Sipas burimeve diplomatike që i shpalli WikiLeaks, Libia ka 32 miliardë dollarë në disa banka amerikane, si dhe investime të drejtpërdrejta në Londër.


Bomba të Gedafit mbi Ras Lanuf. Parisi njeh kryengritësit e Libisë.
Image
Këshili i ri i Libisë

(10.03.2011 RV)Në Libi, forcat e Muhamar Gedafit po bombardojnë nga ajri e nga deti pozicionet e rebelëve në qytetin naftëmbajtës të Ras Lanufit. Ofensiva shtyhet gjithnjë e më në lindje, ku bombardohet Brega, ndërsa regjimi deklaron se ka nën kontroll Zauijën.
Ndërkaq, me një gjest që e la gojëhapur Bashkimin Evropian, Franca njohu zyrtarisht Këshillin Kombëtar të Tranzicionit, qeverinë e përkohshme të kryengritësve në Bengazi, duke shkaktuar furinë e Tripolit. Është vendi i parë perëndimor, që i njeh rebelët, pas takimit në Elize ndërmjet një emisari të Bengazit dhe presidentit francez, Nikolas Sarkozì. Në punë edhe emisarët e Gedafit, të cilët po përpiqen të fitojnë përkrahjen e Greqisë, të Portugalisë dhe të Egjiptit, deri tani, pa rezultat.
Edhe Europarlamenti i kërkoi kryetares së diplomacisë evropiane, Kathrin Eshton të lidhet me kryengritësit dhe të fillojë procesin e njohjes së tyre. Gjithashtu, thuhet në rezoltë, vendet evropiane duhet të jenë gati për krijimin e zonës së ndalim-fluturimit, nëse kjo mbështetet nga OKB-ja, Bashkimi Afrikan dhe Lidhja Arabe. Bashkimi Evropian, nga ana e tij, miratoi sanksione të reja kundër Libisë, që synojnë të godasin fondin sovran të vendit. Sanksionet do të hyjnë në fuqi nesër, sapo të botohen në Gazetën Zyrtare.Emisarë të Gedafit në Kajro. Kryengritësit tërhiqen nga Ras Lanufi
Image

9.03.2011 RV)Tre avionë të Muhamar Gedafit u nisën sot për në Kajro, duke i bërë njerëzit të kujtojnë se lideri libian po largohet nga vendi. Në të vërtetë, në kryeqytetin e Egjiptit, zbriti një gjeneral, që i dorëzoi një mesazh kreut të Forcave të Armatosura egjiptiane, Hysein Tantaui. Dy emisarët e tjerë shkuan njëri në Maltë e tjetri në Bruksel, duke kaluar nga Franca.
Ndërkaq, SHBA-të dhe disa vende të NATO-s po vlerësojnë mundësinë për të krijuar një zonë ndalim-fluturimi (no-fly zone) në Libi, edhe pa autorizimin e OKB-së, por me përkrahjen e protagonistëve kryesorë të rajonit: Lidhja Arabe, NATO dhe Bashkimi Evropian. Në Starsburg, Europarlamenti do të votojë nesër një rezolutë, me të cilën i kërkohet kryetares së diplomacisë evropiane, Kathrin Eshton të kontaktojë Këshillin Kombëtar të Tranzicionit, formuar nga kryengritësit në Bengazi dhe të fillojë procesin e njohjes së tij. Eshton vetë shprehu dyshime, duke theksuar se njohja duhet t’i takojë Këshillit të Evropës.
Në fushën e betejës, forcat e Gedafit duhet të kenë marrë plotësisht në dorë qytetin e Zauiajh, 50 km në perëndim të Tripolit. Tanket e snajperët qeveritarë kanë rrethuar sheshin qendror, sipas dëshmive nga vendi. Rafineria e naftës, më e madhja e Libisë, është mbyllur për shkak të ndeshjeve me armë. Në Ras Lanuf, tjetër qytet naftëmbajtës, trupat e Gedafit sulmojnë nga toka e nga ajri e rebelët tërhiqen.
Nga ana e tij, lideri libian vazhdon t’i japë intervista televizionit turk TRT, në të cilat paralajmëron, me një demagogji të mirënjohur për vendet e ashtuquajtura “socialiste”, se vetë populli do të marrë në dorë armët e se kur Perëndimi të imponojë zonën e ndalim-fluturimit, njerëzit do ta kuptojnë se perëndimorët duan vetëm naftën. Gedafi akuzon sërish Al Kaidën për revoltën.
Pas thirrjeve të shumta për ndihmë, mbërritën mbrëmë në Itali 57 refugjatë eritreas, nga të cilët 20 fëmijë. Në Libi gjendeshin ndërmjet dy zjarresh: konsideroheshin mercenarë nga kryengritësit dhe agjitatorë nga përkrahësit e Gedafit. Në Tripoli, nën mbrojtjen e vikarit apostolik, imzot Gjovani Inoçenco Martineli, ndodhen aktualisht rreth 2000 refugjatë eritreas.

''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Next

Return to Politika Boterore

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron