Politika e huaj ne zhvillimet dhe fenomenet e politikes qe ka influencuar ne luftrat boterore.
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 17 postime · Faqe 1 prej 2 · 1, 2
HAITI - MJERIMI - VIKTIME E POLITIKES AMERIKANE
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
HAITI - MJERIMI - VIKTIME E POLITIKES AMERIKANE Imazh


FLAMURI ------SIMBOLI KOMBETAR
ImazhImazh
Imazh


MJERIMI I NJE SHTETI LATIN
Imazh

PAK PER HAITIN


Haiti është vendosur në një vend perëndimor e treta shtete prej ishullit Hispanjole në Detin e Karaibeve, në lindje të Kuba. E kufizuar nga perendimi prej Republikes Dominikane Vend është një ish-koloni në frëngjisht dhe ishte një nga vendet e para te kontinentit amerikan e cila shpalli pavarësinë e saj pas Shteteve te Bashkuara,. Kryeqyeti është Port-au-Prince.
Haiti është një nga vendet më të varfër në hemisferën Perëndimore te botes. Përkundër përpjekjeve e Kombeve Bashkuara vendi pengohet nga krimi i përhapur dhe i dhunës politike. Haiti është qendra e një revolte popullore se trazirat e shkaktuara dhe të dhunës politike nga oligarkia amerikane-haitiane.
Aty ushtrohet nje fe mbi 6000 vjecare qe quhet Voodoo nga Haiti dhe haitiane dhe shte shtete fetar.(kjo eshte mjerimi shteteror qe juk a hedhe prangat e fese popullit – pra rrjeshtohet ne shtete fondamentaliste te botes)

FORMA E SHTETIT – REPUBLIKA E HAITIT
PAVARESIA NGA FRANCA – 1 JANAR 1804, U njoh në 1825 nga Franca dhe Shtetet e Bashkuara në 1863.
KONTINENTI - AMERIKA E VERIUT
GJUHA - FRANCEZE, KREOLO HAITIANE
SIPERFAQJA – 27. 750 KM katrore
PRESIDENTI - René Préval
KRYEMINISTRI - Jean-Max Bellerive
KRYEQYTET - Port-au-Prince ME 1.700 milion banore ne vitin 2001.

POPULLSIA
– 8.528 MILION BANORE – RREGJISTRIM I VITIT 2005

GJUHA ZYRTARE – KREOLSK, FRENGJISHTE
VALUTA - Gourde
KODI I TELEFONIT + 509

KARTEMONEDHA HAITIANE
Imazh


Lëvizja demokratike pro-katolike


Nga fundi i regjimit të ri Duvalier filloi me një lëvizje popullore e nxitur nga Kisha lokale dhe e forcuar nga vizita e Papa Gjon Pali II në vitin 1983 e cila i dha një fjalim shpirteror dhe mjafte demokratike me synim qe "Gjërat duhet të ndryshojë këtu!". Në vitin 1984 shpërthyen trazira anti - qeveritare në të gjithë Haitin dhe Konferenca Episkopale e Haitit nisi një program me qëllimin e përgatitjes se popullit haitian në një pjesëmarrje më të vetëdijshme në procesin zgjedhor.

Copyright Com.Proletari
E pregatiti prej burimeve te huaja Bep Martin Pjetri
Me 15 janar 2010
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Pak per gjuhen e Haitit
Imazh
Kryqyteit i Haitit Potoprens - Port-au-Prince


Kreolisht haitian (emri Kreyòl ose ayisyen- gjjuha amtare) është një gjuhë kreole që rrjedhin nga frëngjisht. Është folur në Haiti nga rreth 8.5 milion njerëz (që nga 2005), pra pothuajse tërë popullatën e shtetit. Për shkak të emigracionit, ka rreth 3.5 milion folës në vende të tjera, shumica e sidomos Kanada, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Franca dhe shtete të ndryshme të Karaibeve, duke përfshirë veçanërisht Republika Domenikane, Kuba dhe Bahamas.

Në kreolisht haitian janë gjetur nga ndikimet e ndryshme të gjuhëve të Afrikën Perëndimore, duke përfshirë Wolof, GbE disa gjuhë (sidomos Fon dhe dele). Ka dy dialekte të ndryshme: fablas dhe pllajë.
Faleminderit gjithashtu për përpjekjet e Felix Morisseau-Leroy, që nga viti 1961 kreolisht haitian ka qenë njohur si një gjuhë zyrtare së bashku me frëngjisht, deri atëherë vetëm gjuhën zyrtare të Haiti: ky status u ripohua nga Kushtetuta e 1987.
Përdorimi i kreolisht haitian në literaturë është i kufizuar, por në rritje. Një e parë për të përdorur kreolisht u kap brenda Morisseau njëjtë. Aktualisht, shumë Haitianas flasin dy lloj gjuhe: kreolisht dhe frengjisht, ndërsa shumë nga udhëheqësit e botës kulturore kanë mbështetur përdorimin e gjuhës në literaturë qëne vitet 1980. Ka edhe gazeta, radio dhe stacioneve televizive në gjuhen kreole.


GJUHA KREOLE

Një gjuhë kreolisht është e përcaktuar mirë se origjinën e ka nga kombinimi i dy ose më shumë gjuhë, në mënyrë tipike me shumë karakteristika dalluese të cilat nuk ishin të trashëguar nga ndonjë gjuhe prej tyre. Gjitha gjuhët kreole kane evoluar nga një bastardhim qe u bë apo u transformua me kohe ne gjuhë amtare e disa komuniteve.
Sidomos ato gjuhë janë të përcaktuara si të përziera, për shembull, përbëhet nga gjuhët afrikane, angleze apo franceze. Pra ashte nje nderthyrje, nje amalgame gjuhesh te perziera afrikane-angleze dhe franceze.
Shembujt ku perdoren kroalishtja eshte Xhamaika dhe Papiamento, gjuha e folur në Kepi i Gjelbert dhe Mauricius dhe Belgranodeutsch, e folur në lagjen e Belgrano në Buenos Aires.


Lista e termave të përdorura në kreolisht haitian - italisht

• annakaonna - ? (dall'aruaco, anacaona)
• annanna - ananas (dall'aruaco, anana)
• aprann - imparare
• bat - colpire
• batay - combattere
• bebe - bambino
• bonjou - buongiorno
• bonswa - buonasera
• boukousou - un tipo di fagiolo
• boul - palla
• chante - cantare
• cheri - caro
• cho - avere caldo
• dou-dou - felpa
• dlo - acqua
• fanmi - famiglia
• fè - fare
• fèt - festa
• fig - banana
• fou - essere pazzo
• gade - guardare
• gato - torta
• kijan - come
• kisa - cosa
• kite M - lasciami solo
• kochon - maiale
• konprann - capire, comprendere
• kouman ou rele? - come ti chiami?
• kounye-a - now ex: vini kounye-a (come here now)
• kreyon - matita
• kwafè - parrucchiere
• la - qui
• lougawou - lupo mannaro
• machin - una macchina
• makak - scimmia
• manje - mangiare
• mèg - essere magro
• mesi - grazie
• moun - persona
• move - stare male
• pale - parlare
• panye - cesta, paniere
• pitit - bambino
• pwa - fagioli
• sa bon pou ou - lett. "questo è buono per te"
• sache - sacca
• sirèt - dolcetto
• timoun - un bambino
• tonbe - cadere
• toutouni - essere nudo
• vole - ladro/ saltare/ volare
• zonbi - fantasma (da una lingua africana, zombi)
• "sac pase"- come va?

Copyright Com.Proletari
E pregatiti prej burimeve te huaja Bep Martin Pjetri
Me 15 janar 2010
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
KLIMA E HAITIT - PARAJSA PER OLIGARKINE AMERIKANE-HAITIANE DHE BOTERORE

Klima e Haitit është tropikale, me ndonjë ndryshim në varësi të lartësisë. Port-au-Prince, në janar ka një mesatare minimale prej 23 ° C (73 ° F) në një maksimum mesatare prej 31 ° C (88 ° F), në korrik, 25-35 ° C (77-95 ° F) . Model e reshjeve është e ndryshme, me shi të rëndë në disa nga ultësira dhe në shpatet veriore dhe lindore të maleve. Port-au-Prince merr një reshje mesatare vjetore prej 137 cm (54 in). Ka dy sezonet me shi, prill-qershor dhe tetor-nëntor.

ImazhImazhImazhImazh

TABELA E TEMPERATURES DHE SASISE SE SHIUT GJATE VITIT NE HAITI
ne kryeqytetin Port-au-Price

Janar - Temperatura prej 20 - 30 grade; shiu - 33 mm

Shkurt - Temperat. prej 20 - 31 grade; shiu - 58 mm

Mars - Temperat. - 21 - 32 grade; shiu - 86 mm

Prill - Temperat. - 22- 32 grade; shiu - 160 mm

Maj - Temperat. - 22 - 32 grade; shiu - 231mm

Qershor - Temperat. 23 - 33 grade; shiu - 102 mm

Korrik - Temperat. 23 - 34 grade; shiu - 74 mm

Gusht - Temperat. 23 - 34 grade; shiu - 145 mm

Shtator - Temperat.23 - 33 grade; shiu - 175 mm

Tetor - Temperat. 22 - 32 grade; shiu - 170 mm

Nentor - Temperat. 22 - 31 grade; shiu - 86 mm

Dhjetor - Temperat. 21 - 31 grade; shiu - 33 mm


Copyright Com.Proletari
E pregatiti prej burimeve te huaja Bep Martin Pjetri
Me 15 janar 2010
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Zhan Klaude Duvalier
Imazh
ZHA KLAUDE DUVALIER - 19 VJEC - PRESIDENT I HAITIT

Zhan Klaude Duvalier ka lindur me 3 korrik te 1951, ishte sundimtar i Haitit pas vdekjes se babait tij, François Duvalier. Ai mbretëroi në periudhën prej viteve 1971-1986.
Zhan Klaude Duvalier ishte, si i ati i tij, i njohur për qeverisjen të korruptuar, per abuzimet dhe natyrisht per dhune e terror kundër popullsisë. Ai u detyrua të jepte dorëheqjen dhe të lëjë vendin më 7 Shkurt te1986, pas të cilës ai u largua në Francë

François Duvalier - 14.4.1907 – 21prill te 1971- sundoi prej 1957 - 1971
Imazh


Jeta

Ai u lind në Port-au-Prince, dhe u ngrit në një mjedis të izoluar. Ai ndoqi shkollat më prestigjioze haitiane ne Kolegjin e shpendëve dhe Saint-Louis de Gonzague. Më vonë, nën drejtimin e disa profesorëve të shquar, duke përfshirë Maitre Gerard Gourgue, në Universitetin e Haitit, ai studioi per jurisprudence. Gjatë prillit te 1971, ai mori presidencën e Haitit në moshën 19 pas vdekjes së babait të tij, François Duvalier (mbiquajtur "Papa Doc"), duke u bërë presidenti me i ri i botës. Fillimisht, Zhan Klaude Duvalier ka rezistuar si dinastik gjate marrëveshjes që kishin bërë atë udhëheqës në Haiti, ka preferuar që presidenca të shkojnë te motra e tij me e vjetra Marie-Denise Duvalier, dhe ishte i kënaqur që të largohet nga gjërat materiale dhe administrative në duart e nënës së tij, Simone Ovide Duvalier, dhe një komision i kryesuar nga Luckner Cambronne, Ministri i brendshëm i babait të tij, ndërsa ai mori pjesë në funksione ceremoniale, dhe jetoi si një playboy.

Faktorët politik dhe ekonomik


Duvalier ka investuar mbi fuqi gati absolute mbi kushtetuten. Ai mori disa hapa për të reformuar regjimin, duke liruar disa të burgosur politik dhe ne lehtësimin e censurës në shtyp. Megjithatë, nuk pati ndryshime substanciale për karakterin bazë regjimit. Opozita nuk ishte toleruar, dhe legjislaturën mbeten te pandryshueshme.

Pjesa më e madhe e pasurisë se presidentit Duvalier erdhi nga firma ’’Tabac du Régie (Administrata e duhanit)’’. Duvalier ka përdorur këtë llogari "nonfiscal," themeluar dekada më parë, si një monopol të duhanit, por ai më vonë u zgjerua për të përfshirë të ardhurat nga ndërmarrjet e tjera qeveritare dhe e përdorën atë si një fond i fshehtë për të cilat nuk bilancet janë mbajtur ndonjëherë.

Duke neglizhuar rolin e tij në qeveri, Duvalier ka konsumuar me deshiren e tij te konsiderueshme vendore dhe të huaja ne dominimin e prodhimeve haitiane, e drejtuar nga një klikë e miqve të linjës së ashpër Duvalierist te njohur si dinosaurët. Publikisht ky vagabonde shfaqet më shumë dashuri si presidente se sa i jati i tij më i vështirë si dhe para vëzhguesve të huaj dhe zyrtarëve, qe të dukej edhe më shumë tolerante ndaj "Baby Doc", në fusha të tilla si-monitorimit të drejtave të njeriut, dhe vendet e huaja ishin më të bujare të atij me ndihmë ekonomike. Shtetet e Bashkuara të rivendosur programin e saj të ndihmës për Haiti në vitin 1971

Martesa

ZnanKlaude llogariti keq degëzime të dasmës së tij ne maj te 1980 për të me Mikele Benet Paskuet, një grua e ndarë me ngjyre bronztë me një reputacion te neveritshëm. Burri i saj i parë, Aliks Paskuet, ishte bir i një oficeri me lekure të bronztë i njohur i cili i kishte çuar një përpjekje për të përmbysur babain e Duvalier. Zhan Klaude. Edhe pse vetë ishte drita-hija, trashëgimia e atit të tij e mbështetjes për klasën e mesme me ngjyre të zi dhe ushqente antipati ndaj elitës me lekure mulate, ku asht ngritur zeri ne apelin per Duvalieri per te per t’i dhene te drejten shumicës se zezë te popullsisë. Me martesen e tij, Zhan Klaude duket të jetë braktisur lidhja informale se babai i tij kishte punuar për të krijuar.

Shpenzime të tepruara e dasmës te çifti, i cili të kushtojë rreth 3 milion dollare ka armiqësuar më tej popullsine e tejvarfer. Pakënaqësi në mesin e komunitetit të biznesit dhe elita ka intensifikuar në nje reaksion të korrupsionit në rritje midis Duvalier dhe Bennettes, si edhe natyrën e pështirë e marrëdhëniet Bennetts , i cili përfshinte shitjen kadavers haitian të shkollave të huaja mjekësore dhe trafikimit të narkotikëve. Rritja e shtypjes politike shtuar për paqëndrueshmërinë e situatës.
Martesa e ftohte edhe vija e vjetër e qeverise Duvalieristit prej teknokratësh te rinj që Zhan Klaude kishte caktuar, duke përfshirë edhe Zhan-Marie Kanoine, Fritz Merceron, Frantz-Robert Monde, dhe Theo Akile. Kreu shpirtërore i Duvalieristi ishte Zhan-Claude, nëna e tij, Simone Ovide Duvalier, ishte përjashtuar përfundimisht nga Haiti, thuhet në kërkesën e Michele Duvalier. Me gruan e tij Duvalier kishte dy fëmijë, Fransua Nikolas dhe Anya.

Destabilizim i ekonomise se Haitit

Në përgjigje të një shpërthim të virusit te etheve afrikane të derrave në ishull në 1978, autoritetet bujqësore te SHBA insistoi rrezikun mbi zhdukjen e plotë të popullsisë së Haiti. Programi për Zhdukjen e virusit e Etheve te derrit SHBA dhe organizata Pig Rritja (PEPPADEP për zhvillimin e) ka shkaktuar vështirësi per te përhapur në mesin e popullsisë fshatare, të cilët race derra si një investim.
Përveç kësaj, raportet si SIDA ishte duke u bërë një problem i madh në Haiti, ku ka shkaktuar turizmit në Haiti për të bjerë në mënyrë dramatike në fillim të viteve 1980. Nga mesi i viteve 1980, ndjeu renien e pashpresë , si baze ekonomike e përkeqësuar si dhe urine dhe përhapjen kequshqyerja ne Haiti.
Pakënaqësi ne mase te gjere filloi ne mars te 1983, kur Papa Gjon Paul i II-te vizitoi Haitin. Papa ka deklaruar se "Diçka duhet të ndryshojë këtu." Ai vazhdoi të bëjë thirrje për një shpërndarje më të barabartë të të ardhurave, një strukturë më të drejte sociale, më shumë duhet te shqetësohen elita për mirëqenien e masave, dhe rritjen e pjesëmarrjes popullore në jetën publike. Ky mesazh ka i qarte dhe i drejte i dha krahe dhe klerit per te kontribuar në mobilizimin popullor në rritje dhe për të zgjeruar aktivizmin politik dhe social.

Presioni amerikan per largim te presidentit nga Haiti

Në vitin 1984 Ernest Preg, ambasadori amerikan në Haiti (1981-1983) ka shkruar një monografi nga ana e Haitit në pellgun e Karaibeve ’’ Iniciativa Regan’’. Ne një paragraf tha ... "Kjo mund të thuhet ndershmërisht se Presidenca Zhan Klaude Duvalier është periudha me e gjatë e dhunës, e mos-stabilitetit dhe e liris se historisë se vendit."
Një revoltë filloi në krahina në vitin 1985. Gonaïves ishte qyteti i parë që demonstratat plasen neper rruga dhe u shoqeruan me bastisjet, grabitjet e para në ushqime te depot enshpërndarjes. Nga tetori i 1985 deri në janar të vitit 1986, protestat eshte përhapur në gjashtë qytete të tjera, duke përfshirë Cap Haïtien. Nga fundi i atij muaji, në juge te Haitian kishte plase revolta. Trazirat më të rëndësishëm atje shpërtheu në Les Cayes.

Zhan-Claude ju përgjigje te revoltuarve me masa represive me një ulje 10 për qind e çmimeve të ushqimit kryesor, mbylljen e radio stacioneve të pavarura, një riorganizim të qeverisë, dhe një goditje e policisë dhe njësitë e ushtrisë, por këto lëvizje nuk e dobesuan vrullin e kryengritjes popullore kundër diktaturës dinastike . Gruaja i Zhan Klaude dhe këshilltarët e tij më qëllim per ruajtjen e kthetrave te tyre në pushtet, i kërkoi presidentit Zhan të shtypte rebelimin dhe të qëndrojë në detyrë.
Në janar të vitit 1986, administrata e Reganit filluan të uwshtrojne presion Duvalierit për të hequr dorë sundimin e tij dhe të largohet nga Haiti. Përfaqësuesit e emëruar nga kryeministri Edward Seaga - ministër xhamaikan shërbeu si ndërmjetësve të cilët kanë kryer negociatat. Në këtë pikë një numër udhëheqësish dhe biznesmen i kerkuan presidentit Duvalier per t’u larguar sa ma pare, qe ishte nje presion i brendshem për largimin e tij. Shtetet e Bashkuara hodhi poshtë një kërkesë për të siguruar azil për Duvalier, por ofroi të ndihmojë ne largimin e Duvalierit. Duvalier kishte pranuar fillimisht më 30 janar 1986 dhe presidenti Ronald Reagan njoftoi largimin e tij të vërtetë, i bazuar në një raport nga shefi i CIA-s.

Presdienti Duvalier arratiset per ne France

Stacioni haitian deklaroi se pa kokën e presidentit Duvalier në makinë drejt për ne aeroport. Ne rrugë ka pasur armë zjarri dhe partia e Duvalierit u kthyen në pallatin pa u vënë re nga ekipi i zbulimit amerikan. Duvalier deklaroi se "ne jemi të fortë si një bisht majmun." Ai u nis më 7 shkurt te vitit 1986, me nje avion te Forcave Ajrore amerikane drejt ne France.
Presidenti Duvalier qeverisi shtetin prej 1971 deri ne vitin 1986, pra per 15 vjet me korrupsion, rrjedhimisht me diktature kunder lirive te njeriut dhe grabitjes se pasuris kombtare. Baba i tij qeverisi ne te njejten linje diktatoriale prej vitit 1957 deri ne vitin 1971, pra 14 vjet. Dome thane prej vitit 1957 deri ne vitin 1986, pra 29 vjet kaloi nje diktature te pashoqe populli haitian.


E perktheu Bep martin Pjetri
E djele, me dt. 24 janar 2010
Copyright Per Proletari.Com
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10

René Garcia Préval
17.1.1943

Imazh


René Garcia Préval (shqiptim ne frëngjisht: [ʀəne pʀeval]; Ka lindur në 17 janar 1943 dhe është një politikan haitian dhe agronom i cili esht zgjedhur Presidenti i Republikës së Haitit që prej Maj 2006. Ai më parë ka shërbyer si President nga 7 shkurt 1996, në 7 shkurt 2001, dhe si Kryeministër nga shkurti 1991 deri më 11 tetor 1991.
Ai është baba i dy vajzave, ai studioi agronomi në Universitetet e Gembloux dhe Louvain në Belgjikë dhe Geothermal Shkencave në Universitetin e Pizës, Itali. Në vitin 1963 ai kishte për të shkuar në mërgim me familjen e tij për kundërshtimin e tij ndaj diktaturës së François Duvalier, i njohur si "Papa Dok". Ai ka jetuar për pesë vjet në Nju Jork, u kthye në shtëpi për të marrë pjesë në komisionet qytetare të rezistencës ndaj diktaturës i biri i ish-aka Jean-Claude Duvalier "Baby Doc" (1971-86) pas rënies së diktatorit shkoi për të punuar në Instituti Kombëtar për Burimeve Minerale.

Ai themeloi grupin e bamiresise per jetimet dhe Respektimin e Kushtetutës, i cili inkurajoi intelektualët majtist, 1987-1991 ai kryesoi Pa bliye Komiteti, duke u fokusuar në hetimin e fatit të zhdukur gjatë regjimit Duvalier.
Préval pati një rritje verbuese ne karrieren e tij politike, ka qenë aktiv në Selavi Fanmi bamirësisë (Familja është Jeta), Komiteti për Veprim Demokratik, dhe më vonë u bë pjesë e partisë Family Lavalas udhëheqës i lartë i të cilit është Zhan-Bertrand Aristide.

Si kryeminister

Préval fitoi në mënyrë demokratike përmes zgjedhjeve, si kryeministër nga formula me Zhan-Bertrand Aristide si president në 13 shkurt 1991 deri më 11 tetor 1991, ai u kthye në mërgim pas grushtit të shtetit të atij viti kundër qeverisë dhe të vendosura forca ushtarake Raoul Cedras.
Ai u kthye përsëri në vendin e tij pasi denoncon shtetin de facto ushtarake, u vendos pas rrëzimit të qeverisë së tij dhe pas marrjen se shtetit nen bashkësisë ndërkombëtare u ushtrua presion regjimit të japë dorëheqjen dhe të rivendosi pozitën ai dhe Aristide.

Karriera si kryeminister


Popullaritetin e tij ekonomike dhe sukseset e tij si kryeministër, e çuan atë që të zgjidhet president për një mandat prej pesë vjetesh, pas një votim dërrmuese arriti - të fitojë në zgjedhjet presidenciale të 17 dhjetorit 1996 me 88% të votave popullore duke zëvendësuar kolegët e tij Aristide, presidenti i dytë demokratik i Haitit për 200 vjet.
Si president Préval ka krijuar shumë reforma, ndër të tjera përfshin privatizimin e disa kompanive të qeverisë, disa analistë kanë sugjeruar se arsyeja ishte për shkak të presionit nga agjencitë ndërkombëtare si FMN, për shkak të situatës të rënda ekonomike në Haiti, që kanë nevojë për kredi nga këto agjenci . Shkalla e papunësisë ka rënë në qeverinë e tij si një tregues i rëndësishëm, por ende mund të konsiderohen të larta varferia.

Presidenca e dytë


Preval ka vendosur për të shkuar në zgjedhjet presidenciale Haiti gjatë vitit 2006 përsëri, por me një formacion të ri. Kjo është Partia Shpresa, larg nga partia e Aristides. Ai fitoi raundin e parë me 51,15% të votave. Ai u shpall fitues i zgjedhjeve presidenciale më 16 shkurt te 2006, pas një marrëveshje midis qeverisë së përkohshme dhe të Komisionit të Zgjedhjeve, duke u emeruar më 14 maj 2006.
Në festimet e pavarësisë në janar 2010, Preval u ka premtuar zgjedhje të ndershme në 28 shkurt 2010, por nuk përmend përjashtimin pesëmbëdhjetë e grupeve politike. Kundërshtarët e akuzojnë këshillin zgjedhor të emëruar nga presidenca për të promovuar si parti kryesore - Partine e Unitetit te Prevalit.


E perktheu me dt.24 janar 2010 per Proletari.Com
Bep Martin Pjetri

Copyright
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Mbërrijnë ndihmat e para ndërkombëtare në Haiti, ku kanë humbur jetën edhe kryeipeshkvi Miot e Zilda Arns, Nënë Tereza e Amerikës Latine
ImazhImazh
Zilda Arns ----Jozef Serge Miot (23.11.1946 – 12.1. 2010

(15.01.2009 RV)Tragjedi e kaos në Haiti, pas tërmetit të fuqishëm që përfshiu vendin të martën. Numri i të vdekurve duhet të jetë nga 40 deri në 50 mijë vetë, por bilanci mbetet gjithnjë i përkohshëm. Fillojnë të gërmohen varret e para të përbashkëta, për mijëra njerëz që kanë mbetur anës rrugëve. Në kalimin kufitar, nga Republika Domenikane në Haiti, policët, pasi u kërkojnë gazetarëve emrat e dokumentet, i paralajmërojnë: “Përtej kufirit ju pret ferri. Shumë burgje janë shkatërruar e shumë kriminelë janë të lirë. Kini kujdes edhe për higjenën. Merrni me vete shumë ujë, pasi atje nuk ka më. Edhe doreza e maska, sepse ka rrezik infektimi. Paçi fat!”
Bilanci është i rëndë edhe për Kishën lokale. Kryeipeshkvi i Port-au-Prince, imzot Serge Miot humbi jetën gjatë tërmetit. Mbrëmë, të mbijetuarit u lutën në sheshet e qytetit. Sipas burimeve vendase, të paktën 100 meshtarë e seminaristë kanë pësuar të njëjtin fat me kryeipeshkvin.
Ndërkaq, po fillojnë të mbërrijnë ndihmat e para ndërkombëtare. Duke pasur parasysh kaosin që ekziston në vend, përveç avionëve, SHBA-të kanë dërguar në Haiti nga deti, një aeroplanmbajtëse me njëmijë ushtarë e 19 helikopterë, 6 anije, prej të cilave 3 njësi amfibe me helikopterë dhe një anije spital.
Është shumë e vështirë të merren lajme nga vendi. Komunikimet janë ndërprerë. Funksionon vetëm Skype, pra lidhja me internet. Gjendja është krejtësisht jashtë kontrollit, aq sa t’i detyrojë organizatat humanitare të presin për të pasur një pikë të qëndrueshme referimi. Ndër to, prej kohësh në Haiti, punon Lëvizja e Laikëve për Amerikën Latine, që ka një program ushqimor për 4000 vetë dhe një projekt tjetër për rindërtimin e territorit. Nëse shihen kreditë e fundit të marra nga Banka Botërore për Haitin, dëmtuar nga uraganet dhe kriza ekonomike, vërehet se më të shumtat janë financime për ndërtimin e rrugëve e të urave. Të dëgjojmë koordinatorin e projekteve të organizatës, Martino Vinçi:
Haiti është vend me probleme varfërie të skajshme, që, për shkak të dobësive strukturore, nuk është në gjendje të bëjë politika zhvillimi. Në këtë moment, gjendja është e vështirë, sepse në ndryshim nga fatkeqësitë e tjera, si uraganet, që goditën zonat rurale, tërmeti goditi kryeqytetin, qendrën jetësore të vendit. Jemi në lidhje me një organizatë humanitare në Republikën Domenikane, ku po bëhen përpjekje për organizimin e ndihmave. Asgjë nuk gjindet më në Port-au-Prince e furnizimi me çdo mall të nevojshëm është absolutisht zero. E njëjta gjë edhe për burimet financiare. Në vend, kemi fonde për projektet, që mund t’i përdornim në këtë moment të vështirë, por është absolutisht e pamundur. Bankat janë shembur, sistemi i komunikimit nuk ekziston.
Shumë haitianë jetojnë jashtë vendit. Ç’rol mund të luajnë në këtë situatë?
Shumica e organizatave me të cilat punojmë dhe shoqëria civile shpresojnë që diaspora haitiane të luajë një rol më të rëndësishëm në rindërtimin e vendit. Mendoj se kjo tragjedi duhet të ndikojë, të paktën psikologjikisht, për ta bashkuar diasporën. Janë rreth 4 milion haitianë jashtë vendit, në SHBA-të, në Francë e në vendet kufitare. Problemi është se në Haiti duhet të rikrijohet aftësia, edhe minimale, për koordinim.
Ka pasur humbje edhe në mesin e veprimtarëve humanitarë. I tillë është rasti i Zilda Arns, 75 vjeçe, themeluese e Baritorisë për Fëmijët, organizatë e lidhur me Konferencën e Ipeshkvijve të Brazilit. Motër e kardinalit Paulo Evaristo Arns, kryeipeshkëv nderi i San Paulos, me mision në Port-au Prince dhe gjeti vdekjen në rrugët e kryeqytetit haitian. Njihej si Nënë Tereza e Amerikës Latine. Mjeke pediatre, Zilda Arns kishte 5 fëmijë e me anë të organizatës së saj ndihmoi gati 2 milion vogëlushë, 95 mijë gra shtatzëna në mëse 42 mijë bashkësi. Ja si e shpjegonte ajo vetë, në mikrofonin e Radio Vatikanit, nga i vinte frymëzimi:
“Të njohësh Jezusin, të jesh dishepull i tij, ky është gëzimi ynë. Ta ndjekësh është hir, po ashtu edhe të japësh dëshmi për Të; pjesëmarrja me solidaritet në mbështetjen e familjeve të varfëra është misioni ynë, pasi të gjithë fëmijët duhet të jetojnë në plotësi. Sëbashku mund të ndërtojmë një shoqëri të drejtë e vëllazërore në shërbim të jetës e të shpresës”.
Pikë referimi për Amerikën Latine në luftën kundër urisë dhe vdekshmërisë foshnjore: dy fusha në të cilat kishte arritur rezultate të shkëlqyera, duke zvogëluar me 60% të parën e me 50% të dytën. Për impenjimin e saj ka qenë kandidate e Çmimit Nobel për paqen. Ipeshkvijtë e Brazilit kujtojnë se ajo vdiq duke i shërbyer çështjes në të cilën besonte e duke zbatuar misionin e Jezusit: “Unë erdha që ta kenë jetën e ta kenë me plotësi”(Gjn 10,10).
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Mbërrijnë ndihmat e para ndërkombëtare në Haiti
Imazh

(15.01.2009 RV)Tragjedi e kaos në Haiti, pas tërmetit të fuqishëm që përfshiu vendin të martën. Numri i të vdekurve duhet të jetë nga 40 deri në 50 mijë vetë, por bilanci mbetet gjithnjë i përkohshëm. Fillojnë të gërmohen varret e para të përbashkëta, për mijëra njerëz që kanë mbetur anës rrugëve. Në kalimin kufitar, nga Republika Domenikane në Haiti, policët, pasi u kërkojnë gazetarëve emrat e dokumentet, i paralajmërojnë: “Përtej kufirit ju pret ferri. Shumë burgje janë shkatërruar e shumë kriminelë janë të lirë. Kini kujdes edhe për higjenën. Merrni me vete shumë ujë, pasi atje nuk ka më. Edhe doreza e maska, sepse ka rrezik infektimi. Paçi fat!”
Bilanci është i rëndë edhe për Kishën lokale. Kryeipeshkvi i Port-au-Prince, imzot Serge Miot humbi jetën gjatë tërmetit. Mbrëmë, të mbijetuarit u lutën në sheshet e qytetit. Sipas burimeve vendase, të paktën 100 meshtarë e seminaristë kanë pësuar të njëjtin fat me kryeipeshkvin.
Ndërkaq, po fillojnë të mbërrijnë ndihmat e para ndërkombëtare. Duke pasur parasysh kaosin që ekziston në vend, përveç avionëve, SHBA-të kanë dërguar në Haiti nga deti, një aeroplanmbajtëse me njëmijë ushtarë e 19 helikopterë, 6 anije, prej të cilave 3 njësi amfibe me helikopterë dhe një anije spital.
Është shumë e vështirë të merren lajme nga vendi. Komunikimet janë ndërprerë. Funksionon vetëm Skype, pra lidhja me internet. Gjendja është krejtësisht jashtë kontrollit, aq sa t’i detyrojë organizatat humanitare të presin për të pasur një pikë të qëndrueshme referimi. Ndër to, prej kohësh në Haiti, punon Lëvizja e Laikëve për Amerikën Latine, që ka një program ushqimor për 4000 vetë dhe një projekt tjetër për rindërtimin e territorit. Nëse shihen kreditë e fundit të marra nga Banka Botërore për Haitin, dëmtuar nga uraganet dhe kriza ekonomike, vërehet se më të shumtat janë financime për ndërtimin e rrugëve e të urave. Të dëgjojmë koordinatorin e projekteve të organizatës, Martino Vinçi:
Haiti është vend me probleme varfërie të skajshme, që, për shkak të dobësive strukturore, nuk është në gjendje të bëjë politika zhvillimi. Në këtë moment, gjendja është e vështirë, sepse në ndryshim nga fatkeqësitë e tjera, si uraganet, që goditën zonat rurale, tërmeti goditi kryeqytetin, qendrën jetësore të vendit. Jemi në lidhje me një organizatë humanitare në Republikën Domenikane, ku po bëhen përpjekje për organizimin e ndihmave. Asgjë nuk gjindet më në Port-au-Prince e furnizimi me çdo mall të nevojshëm është absolutisht zero. E njëjta gjë edhe për burimet financiare. Në vend, kemi fonde për projektet, që mund t’i përdornim në këtë moment të vështirë, por është absolutisht e pamundur. Bankat janë shembur, sistemi i komunikimit nuk ekziston.
Shumë haitianë jetojnë jashtë vendit. Ç’rol mund të luajnë në këtë situatë?
Shumica e organizatave me të cilat punojmë dhe shoqëria civile shpresojnë që diaspora haitiane të luajë një rol më të rëndësishëm në rindërtimin e vendit. Mendoj se kjo tragjedi duhet të ndikojë, të paktën psikologjikisht, për ta bashkuar diasporën. Janë rreth 4 milion haitianë jashtë vendit, në SHBA-të, në Francë e në vendet kufitare. Problemi është se në Haiti duhet të rikrijohet aftësia, edhe minimale, për koordinim.
Ka pasur humbje edhe në mesin e veprimtarëve humanitarë. I tillë është rasti i Zilda Arns, 75 vjeçe, themeluese e Baritorisë për Fëmijët, organizatë e lidhur me Konferencën e Ipeshkvijve të Brazilit. Motër e kardinalit Paulo Evaristo Arns, kryeipeshkëv nderi i San Paulos, me mision në Port-au Prince dhe gjeti vdekjen në rrugët e kryeqytetit haitian. Njihej si Nënë Tereza e Amerikës Latine. Mjeke pediatre, Zilda Arns kishte 5 fëmijë e me anë të organizatës së saj ndihmoi gati 2 milion vogëlushë, 95 mijë gra shtatzëna në mëse 42 mijë bashkësi. Ja si e shpjegonte ajo vetë, në mikrofonin e Radio Vatikanit, nga i vinte frymëzimi:
“Të njohësh Jezusin, të jesh dishepull i tij, ky është gëzimi ynë. Ta ndjekësh është hir, po ashtu edhe të japësh dëshmi për Të; pjesëmarrja me solidaritet në mbështetjen e familjeve të varfëra është misioni ynë, pasi të gjithë fëmijët duhet të jetojnë në plotësi. Sëbashku mund të ndërtojmë një shoqëri të drejtë e vëllazërore në shërbim të jetës e të shpresës”.
Pikë referimi për Amerikën Latine në luftën kundër urisë dhe vdekshmërisë foshnjore: dy fusha në të cilat kishte arritur rezultate të shkëlqyera, duke zvogëluar me 60% të parën e me 50% të dytën. Për impenjimin e saj ka qenë kandidate e Çmimit Nobel për paqen. Ipeshkvijtë e Brazilit kujtojnë se ajo vdiq duke i shërbyer çështjes në të cilën besonte e duke zbatuar misionin e Jezusit: “Unë erdha që ta kenë jetën e ta kenë me plotësi”(Gjn 10,10).
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Konferenca Ipeshkëvore e Shqipërise shpreh dhimbjen e saj të thellë per tragjedinë e madhe që i ka ndodhur popullit haitian


CONFERENTIA EPISCOPALIS ALBANIAE
KONFERENCA IPESHKVNORE E SHQIPËRISË

Komunikatë për shtyp

Ndërsa ne si popull po përjetonim një emergjencë për shkak të përmbytjeve në veri të vendit tonë, në një anë tjetër të planetit ndodhi një tragjedi njerëzore shumë të rëndë. Konferenca Ipeshkëvore e Shqipërise shpreh dhimbjen e saj të thellë per tragjedinë e madhe që i ka ndodhur popullit haitian, për shkak të tërmetit në ditët e para të vitit që sapo ka filluar. Haiti është një nga më të varfërit vende në botë dhe kjo e bën akoma me të rëndë atë çka ka ndodhur.
Gjithashtu si Kishë Katolike jemi shume të tronditur edhe nga vdekja Mons. Joseph Serge Miotv, Arqipeshkëv i Port-au-Prince, sëbashku me qindra priftërinj e seminaristë që kanë mbetur nën gërmadha. Dëmet janë të mëdha në njerëz e në struktura.
Lusim Zotin qe t’i japë shpresën popullit haitian dhe ndjenjën e solidaritetit të gjithë botës e te ndodhë një ringritje sa më e shpejtë me gjithe humbjet e mëdhaja që ka pësuar. Në Kishat e Shqipërisë të dielën e ardhshme 17 janar 2010 do të lutemi për të gjithë njerëzit që kanë vdekur apo që të gjallë kanë nevojë për ndihmë dhe shpresë.

Zyra e shtypit e KISH

don Gjergj Meta
_______________________________________________________________________________________________
Rr.Don Bosko, nr. 4, K.P. 2950, Tiranë, Albania tel/fax +355 4 22 47 159 cealbania_al@yahoo.com
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
sapo ra termeti SHBA dergoi trupa ushtarake dhe mori ne mbikqyrje aerodromin me ''deshiren'' e presidentit te Haitit.

OKB-ja nuk e priti mire edhe pse nuk e deklaroi dhe menjehere duke pare fytyren pushtuese imperialiste te qeverise amerikane edhe pse eshte ne fuqi Partia Demokratike - socialiste dergoi trupa ushtarake te OKB-es per te menaxhuar rregullin ne kete kaos.
Besoj se keni vu re sesi administrata e SHBA dergoi trupa ushtarake, qe nuk ishte nevoje sepse kjo ishte fatkeqesi qe e menaxhon OKB-ja ushtarakishte sepse eshte shtet antare e OKB-es.
Ushtria amerikane ka shume mundesi qe te rrije aty per nje kohe te pacaktuar, gje qe ne gjuhen ushtarake quahet '' Pushtim Paqesor i Haitit nga qeveria amerikane me 13 janar te 2010.''
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4432
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
TERMETI NE HAITI - BARAZ ME 23 BOMBA ATOMIKE


Termeti ne 12 janar 2010 ne Haiti


Me 12 janar te 2010 në oren 21:53:09 GMT sipas ores se Haitit pesoi një dridhje të parë e mbi 7,3 ballesh te shkallës Rihter(vertikal – prej poshte – larte), por ende në shkallë të gjerë goditi kryeqytetin Port-au-Prince, gje qe per pak minuta shkatërroi Haitin plotesisht. Të gjitha ndërtesat e rëndësishme të kryeqytetit u rrezuan- duke përfshirë tre nga katër spitale, katedrale, pallatin presidencial, te parlamentit, te ministrive të ndryshme, "Montana" (një nga hotelet më të famshme) – ishte shkatërruar apo dëmtuar rëndë . Një vlerësim paraprak i viktimave është 50.000 njerëz, por ata të sigurojë më shumë se trefishi.

Ndër viktimat e sigurt është kreu i misionit të OKB-së në Haiti MINUSTAH Hedi dhe Arqipeshkvi i Port-au-Prince Kryepeshkopi Serge Miot , ndërsa nuk ka lajme e përgjithshme famullitar, Monsinjor Benoit. Ambasador i Papës apostolik në Haiti, Bernardo Auza, tha Fides(Qendres se Informacionit te Vatikanit) se katedralja, kryepeshkopia, të gjitha kishat e medhaja dhe seminaret jane shndrruar ne rrenoja; te njëjtin fat e ka pesuar ministritë, pallati presidencial, shkolla Ajo ka njoftuar se presidenti dhe zonja e parë kanë shpetuar per mrekulli nga shembja e pallatit presidencial.


ImazhImazh

Copyright Per Proletari.Com
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Përpara
Posto një përgjigje 17 postime · Faqe 1 prej 2 · 1, 2
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 2 vizitorë
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 27 Nëntor 2022, 15:15
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari