Arbëria neper botë - Skenderbeu ne San Cosmo Albanese

Histori, gjeografi dhe cdo gje qe ka lidhje me lashtesine e qyteteve ne trevat shqiptare.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Arbëria neper botë - Skenderbeu ne San Cosmo Albanese

Postby Laert » 13 Jun 2010, 15:02

San Cosmo Albanese - Komune arbereshe ne Itali
Image


San Cosmo Albanese(shq.Strigari) është një fshat dhe Komunë në provincën e Kozencës në rajonin e Kalabrisë të Italisë jugore.
Shumica e popullsisë së fshatit janë shqiptarë. Banorët e parë që krijuan fshatin ishin të krishterë shqiptarë që emigruan në Itali pas shtypjes së rezistencës së Shqipërisë kundër perandorisë osmane. Kjo është arsyeja pse fshati quhet San Kozmo Albaneze.


Të dhëna të dobishme
Image

Emri arbëresh: Strigari

Emri italian: S. Cosmo Albanese

Banorë: 658 (meshkuj: 324; femra: 334)

Bërthama familjare: 293

Lartësi: 407 m mbi n. e d.

Rrjedha uji: Lumi i madh, Mballasiu, Lumi i mesit (Mëxofti)

Sipërfaqe: 14,07 kmk

Ullishte: 800 ha

Toka të mbjella: 400 ha

Agrumishte: 100 ha

Vreshta: 40 ha

Pyje: 120 (Pylli i Bashkisë, Pìlëri: 80 ha)

Djerrina: 67 ha

Provinca: Kozenca

Largësi nga kryeqendra: 60 km

Pazar i mujshëm: çdo e dytë e diel

Panair vjetor: 25-28 shtator.Të dhëna për gjendjen civile


Viti 1534: 186 banorë - fillim i shekullit XVII: ~300; 1723: ~500; 1871: 770 - 1901: 715 - 1911: 868 - 1921: 678 - 1931: 826 - 1971: 1035 - 1991: 780 - 2001: 702

Për bashkinë e Strigarit regjistrimi i 1991 dha një popullsi të barabartë me 780 banorë, që në regjistrimin e 2001 u rrëgjuan në 702. Prandaj në dhjetëvjetëshin ndodhi një ndryshim për qind i barabartë me -10,00%.

Mbiemra më të dendura: Bua, Bafa, Montalto, Corino, Minshi, Sposato, Algieri, Buffone, Cofone, Gabriele.


Të dhëna mbi punën

Në territorin e Bashkisë gjenden 12 njësi industriale me 38 punetorë (47,50% ndaj të gjithë punëtorëve), 7 njësi shërbimi me 16 punëtorë (20%), 9 njësi të tjera shërbimi me 20 punëtorë (25%) dhe 2 njësi administrative me 6 punëtorë (7,50%). Përgjithësisht punojnë 80 individë, të barabartë me 11,40% të numrit tërësor të banorëve të bashkisë.Si arrihet?


Me automjet

nga Kozenca

Autorruga A3: drejtim Salerno, dalje e Tarsjes (vijohet për pritën e Tarsjes, S. Agata, Cantinella di Corigliano, rrugë për Shën Mitrin, drejtim Strigari).nga SALERNO


Drejtim Reggio Calabria, dalje e Sìbarit (vijohet për Sibari, Cantinella di Corigliano, rrugë për Shën Mitrin, drejtim Strigari).


nga rruga nacionale 106 bis

Dalje Villaggio Frassa (vijohet për San Mauro, rrugë për Shën Mitrin, drejtim Strigari).Me autobus

I.A.S. Scura, tel. 0983/886696, Fax 0983/565411;
www.iasautolinee.it

Simet, tel. 0984 /953342, Fax 0983/516079
www.simetspa.it

ME TREN

Vija tirrenike: stacioni hekurudhor i Paolës (vijohet për Castiglione Cosentino, Sibari)

www.trenitalia.it

ME AEREO
Aeroporto di Lamezia Terme
tel. 0968/414111

www.lameziatermeairport.it
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Arbëria neper botë - Skenderbeu ne San Cosmo Albanese

Postby Laert » 13 Jun 2010, 15:14

Inagurohet Busti i Gjergj Kastriotit ne San Cosmo Albanese - dhurate e qeverise shqiptare

Me 3 qershor te 2010 - Itali - Shqipëri: Komuna San Cosmos (CS)Albanese ju dhurue nga Tirana busti Skënderbeu

Kjo u hap në San Cosmo bust shqiptar dedikuar për Giorgio Castriota Skanderbeg dhuroi për komunitetin lokal nga qeveria në Tiranë. Ngjarja u mbajt nën patronazhin e Rajonit të Provincës së Cosenza dhe në bashkëpunim me miqte nga Tirana. Ceremonia u hap nga ekzekutimet e shqiptar dhe himnit kombëtar italian e shqiptar u ndoq nga kryetari i komunës së San Antonio Monder Cosmo shqiptare dhe Neritan Ceka, këshilltari kulturor i Kryeministrit i Republikës së Shqipërisë. Gjithashtu të pranishëm në ngjarje ishte dhe profesor Francesco Altimari Universitetit të Kalabrisë dhe skulptori shqiptar Gentjan Tabaku, autori i veprës kushtuar Castriota Skanderbeg. (ANSAmed)
U perkthye dhe korektimi nga Bep Martin Pjetri
13 qershor 2010 per http://www.Proletari-kulture.com
u morre nga gazeta NuovaCosenza- com
Image
Kryetari Bashkise - dott. Antonio MONDERA

03-06-2010 - Italia - Albania: a S.Cosmo (CS) busto Skanderbeg donato da Tirana
E' stato inaugurato a San Cosmo Albanese il busto dedicato a Giorgio Castriota Skanderbeg donato alla comunità locale dal governo di Tirana. La manifestazione si è svolta con il patrocinio della Regione, dell'Amministrazione provinciale di Cosenza e con la collaborazione dello sportello linguistico locale. Alla cerimonia aperta dalle esecuzioni degli inni nazionali italiano e albanese sono intervenuti il sindaco di san Cosmo Albanese Antonio Mondera e Neritan Ceka, consigliere culturale del Presidente del Consiglio dei Ministri della Repubblica d'Albania. Presenti alla manifestazione anche il professor Francesco Altimari dell'Università della Calabria e lo scultore albanese Gentjan Tabaku, autore dell'opera dedicata a Castriota Skanderbeg.(ANSAmed)


''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Qytetet ne trevat shqiptare

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron