Toplana dhe toponimi i saj

Histori, gjeografi dhe cdo gje qe ka lidhje me lashtesine e qyteteve ne trevat shqiptare.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Toplana dhe toponimi i saj

Postby Laert » 09 Jun 2010, 21:42

Florian Fusha
TOPLANA
Image

Toplana është fshati i Dukagjinit dhe i rrethit te Shkodres, midis tri rretheve: Shkodër, Puke e Tropojë. Shtrihet ne krahun e djathte te lumit Drin, sot liqeni i Komanit. Kufizohet ne Lindje me rrethin e Pukës, me te cilin e ndan liqeni i Komanit; ne Jug kufizohet me Dushmanin, ne mes te cilëve është lumi i Leqniqes, pjese e poshtme e lumit te Shalës; ne Perëndim kufizohet me fshatrat Molle e Brashte te komunës se Shoshit; kurse ne Veri kufizohet me fshatin Brise te komunës Lekbibaj, te rrethit Tropojë.

Toponimi i fjalës Toplanë
Për prejardhjen e emrit, toponimit Toplane. Eqrem Çabej dhe Rrok Zojzi thonë se e ka marre emrin nga një top i lanun apo top lende(druri), me te cilët një pjese e banoreve te fshatit janë ne një mendje, Fisi i Toplanes përbehet nga 10 vllazni, si: Ndrepepaj, Lekaj, Geraj, Bicaj, Malutaj, Gjoklekaj, Gjomicaj, Mertiaj, Kolicaj e Prezhmeshaj. Ndahet ne dy njësi vendore: Katundi e Sërma. Sërma ne fillim ka qene bjeshke e Katundit, ne te cilën ka banore nga te gjitha vllaznite. Toplana gjithnjë ka qene bajrak me vete, Karakteristike ne fshatin Toplane, para viteve 90-te ka qene familja e madhe patriarkale, me një organizim te përkryer ne harmonizimin e detyrave brenda familjes, te cilat kane qene ne zë ne tere Dukagjinin. Te tilla kane qene: Familja e Marash Binakut, Pal Dedoshit, Gjon Rustemit, Tahir Nikes, Dede Zefit, Kole Gjon Fermosit, Ndue Delise, Pal Hajdarit, e te tjera.
Toplanasit kane qene e janë njerëz shume punëtor. Janë marre me bujqësi e ne veçanti me blegtori, duke pas baze bagëtitë e imta, dhinë. Dallohen, ne mënyre te veçante për pemëtari, sidomos për hardhinë.. Toplana është e përmendur për cilësinë e rakisë sepse rrushi aty qe herët ishte ne shume varietete. Janë mjeshtër te punimit me dru e gur.
Ne vitin 1990 ne Toplane kane jetuar 108 familje, prej te cilave 67 ne Katund dhe 41 ne Serme, kurse ne dimrin 2008 jetuan vetëm 31 familje, dhe këto te gjitha ne Katund, ndërsa ne Serme ka disa vjet qe nuk banon asnjë familje, bile as ne Vere nuk dalin,
’’Dukagjini dje sot dhe neser’’ - 4 maj 2009 - http://el-gr.facebook.com


Mali i Shoshit-Kir-Prekal-Shkoder e gjate rreth 66km
Breglumi-Guri i Kuq- Prekal-Shkoder me gjatesi rreth 50km

''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Toplana dhe toponimi i saj

Postby Laert » 09 Jun 2010, 22:27

TOPLANA – KUFI ME DUSHMANIN - PJESE AKTIVE E DUKAGJINIT


Unë pata fatin qe një pjese te rinise sime ta kaloj ne fshatin Toplane, midis banoreve, njerëzve te mrekullueshëm te saj. Ajo kohe edhe për mua shërbeu si një shkolle. Atje u burrëruam, u bëme me te ditur, e u bëme me te afte për t’i përballuar vështiruesit e jetës. Për arritjen e këtyre cilësive, merita është e toplanasve, për te cilët gjithnjë i kujtojmë me nostalgji dhe me shume respekt. Prandaj ndjej obligim për te shkruar sadopak për ketë fshat te Dukagjinit.

Ku shtrihet Toplana?

Toplana është fshati me i skajshëm i Dukagjinit dhe i rrethit te Shkodres, midis tri rretheve: Shkodër, Puke e Tropojë. Shtrihet ne krahun e djathte te lumit Drin, sot liqeni i Komanit. Kufizohet ne Lindje me rrethin e Pukës, me te cilin e ndan liqeni i Komanit; ne Jug kufizohet me Dushmanin, ne mes te cilëve është lumi i Leqniqes, pjese e poshtme e lumit te Shalës; ne Perëndim kufizohet me fshatrat Molle e Brashte te komunës se Shoshit; kurse ne Veri kufizohet me fshatin Brise te komunës Lekbibaj, te rrethit Tropojë.

Toplana është vëlla me Shllak e Gash te Tropojës

Bile përballe Toplanes ndodhet një maje mali me emrin maja e Gashit, ne te cilin mendohet se këta vëllezër kane kuvenduar dhe janë ndare njeri me tjetrin, megjithëse ky mal është pjese përbërëse e shtrirjes gjeografike te fshatit Berishe te rrethit Puke.

Toponimi i fjalës Toplanë

Ka tri versione për prejardhjen e emrit, toponimit Toplane. Eqrem Çabej dhe Rrok Zojzi thonë se e ka marre emrin nga një top i lanun apo top lende(druri), me te cilët një pjese e banoreve te fshatit janë ne një mendje. Kurse për mua me i pranueshëm është varianti i Fran Lulit, i cili thotë se toponimi Toplane, vjen nga fjala tople – vend i vaket, vend i nxehte, klime te cilën ia imponon lugina e Drinit.

Toplana në shekuj

Duke pas parasysh emra te ndryshëm vendesh apo rrënojat e 7 kishave me emra shenjtoresh te ndryshëm, arrihet ne përfundimin se fshati Toplane ka qene i banuar shume shekuj me përpara, ndoshta me i banuar se shume fshatra te tjerë te Dukagjinit.

Fisi i Toplanës me 10 vllazni


Fisi i Toplanes përbehet nga 10 vllazni, si: Ndrepepaj, Lekaj, Geraj, Bicaj, Malutaj, Gjoklekaj, Gjomicaj, Mertiaj, Kolicaj e Prezhmeshaj.

Ndahet ne dy njësi vendore:

Zona Toplane

Jane 2 fshatra;

-Toplane
- Serme
Katundi i Sërmës

Sërma ne fillim ka qene bjeshke e Katundit, ne te cilën ka banore nga te gjitha vllaznite.

Katundi Toplanë

Toplana gjithnjë ka qene bajrak me vete, duke qene shume aktiv ne historinë e Dukagjinit.

Mark Sadria kryeluftëtare i Toplanës

Kujtojmë me ketë rast luftën e korrikut te vitit 1910, kundra Shefqet Turgut Pashës, ne te cilën fshati Sterniqe u be e pakalueshme nga heroizmi i luftëtareve toplanas. Po kështu, kujtojmë korrikun e vitit 1915, luftën e popullit te Dukagjinit kundër ushtrive malazeze dhe kushtrimit te kësaj lufte iu përgjigj menjëherë Mark Sadria ne krye te luftëtareve te Toplanes, i cili dha jetën ne mbrojtje te Qafës se Megulles. Heroizmi i tyre është përjetuar edhe ne kënge.

Ja disa vargje:
Mark Sadria me Toplane
Qafen e Megulles done me xane
Qafen e Megulles done me msy
Se ka ra shkjau me ushtri
/ Aty trimi kenka vra
Fyt për fyt merthye me shkja

…
Toplana dhe Lufta Nacional – Çlirimtare

Ne legjende janë kthyer trimëritë e Col Lulashit, sidomos kundra pushtuesve te nemsese(gjermanve).
Edhe ne luftën Nacional – Çlirimtare, toplanasit morën pjese aktivisht duke filluar qe ne formimin e Çetës Partizane te Dukagjinit, me 5 nëntor 1943 e deri ne formacione duke e quajtur çlirimin e vendit si një domosdoshmëri, pa ditur se çfarë do te vinte pas çlirimit, si: Ndue Micani, Kole Zefi, Ndue Gjeloshi, Ndoc Deda, e te tjerë.

Toplana dhe Peja


Ndue Gjeloshi nga Sërma ra heroikisht ne Peje duke luftuar për çlirimin e trojeve shqiptare ne ish Jugosllavinë. U desh te kalonin shume vite qe te shpallej “Dëshmor i Atdheut”, se vëllai i tij, Zefi, ishte arratisur sepse ishte kundër regjimit komunist.Ndue Micani meriton një shkrim te veçante, se përveç dy medaljeve te trimërisë, pati meritën e madhe qe Toplana nuk u dëmtua nga operacionet e viteve te para te mbas çlirimit te vendit. Tek ai ishin gërshetuar si te radhe kush urtia me trimërinë.

Toplani dhe antikomunizmi

Toplanasit gjithnjë janë shquar edhe për frymën e tyre antikomuniste. Ne përpjekje kundra forcave partizane ne nëntor 1944, dhanë jetën Shpend Sadria e Prele Deda. Nga pakënaqësia ndaj regjimit komunist, Zef Gjeloshi u arratis dhe mbas shume kalvareve, përfundoi ne Australi. Toplana beri rezistencën me te madhe se i gjithë Dukagjini kundra kolektivizimit te ekonomisë bujqësore. Per te realizuar ketë direktive te PPSH, ne ketë fshat u aktivizua e gjithë “makina” shtetërore e rrethit te Shkodres. Me ketë rast, Toplana pati edhe kulakun e pare e te vetëm ne Dukagjin për ketë problem, Pal Dedoshin. Ne Toplane kurrë nuk u be tufëzimi i plote i bagëtive.


Familie me za e Toplanës para 1990

Karakteristike ne fshatin Toplane, para viteve 90-te ka qene familja e madhe patriarkale, me një organizim te përkryer ne harmonizimin e detyrave brenda familjes, te cilat kane qene ne zë ne tere Dukagjinin. Te tilla kane qene: Familja e Marash Binakut, Pal Dedoshit, Gjon Rustemit, Tahir Nikes, Dede Zefit, Kole Gjon Fermosit, Ndue Delise, Pal Hajdarit, e te tjera.

Toplanasit u morrën me bujqësi dhe blegtori

Toplanasit kane qene e janë njerëz shume punëtor. Janë marre me bujqësi e ne veçanti me blegtori, duke pas baze bagëtitë e imta, dhinë. Dallohen, ne mënyre te veçante për pemëtari, sidomos për hardhinë. Vetëm ulliri nuk është kultivuar. Ketë e vërtetojnë dhe mbiemrat e shume me emra pemësh, si: Rrushi, Molla, Dardha, Qershia, e te tjerë.

Toplana për mjeshtëri raki rrushit

Toplana është e përmendur për cilësinë e rakisë sepse rrushi aty qe herët ishte ne shume varietete e dalluar nga fshatrat e tjerë te Dukagjinit.

Mjeshtër gurit dhe drurit

Janë mjeshtër te punimit me dru e gur. Vetëm aty, ka kohe qe shef shtëpia me gurë te gdhendur apo me kombinim gurësh dekorativ shumëngjyrësh, si te Zef Smajli, Ndue Gjelosh Leka, Zef Rustemi, e te tjerë. Aq duar - artë ka qene Ndue Prendi sa ka arritë me vene dhëmbë e dhëmballë alumini.

Bujaria e mikpritjes

Edhe ne Toplane, si ne çdo fshat tjetër, kane hedhur shtat vetit e virtytet me te mira te malësorit, si: bujaria, mikpritja, besa e fjala e dhëne dhe vitaliteti për te përballuar vështirësitë e natyrës. Ketë e shikojë ne çdo familje qe shkoje për vizite ose për te bujtur. Çdo person qe nuk ishte vendas e ndjente veten si ne shtëpinë e vete, se i krijonin një mjedis mjaft te ngrohte. Kjo mikpritje e madhe e tyre, na e zvogëlonte mërzinë, se duke qene larg familjes ajo ishte e pashmangshme. Kuadrot e ekonomisë dhe te dhënies se mësimit për 50 vjet nuk kane qene te pakte ne ketë fshat, dhe megjithatë, ata asnjë here nuk e kursyen dashurinë dhe mikpritjen për ta. Ishte për tu habitur për kërkesat e tyre ndaj dijes.

Arsimdashës


Megjithëse fshat i izoluar, larg rrjetit te zhvillimit, ishin shume arsimdashës. Kishte me dhjetëra nxënës me përparim te larte ne mësime, fale dhuntisë natyrore, interesimit te prindërve te tyre, por edhe punës plote përkushtim te mësuesve qe punuan me aq dashuri dhe pasion ne ketë fshat te thelle te Dukagjinit, prej te cilëve deri vone nuk kishte asnjë vendas, si: Zef Fusha, Zef Livadhi, Kolë Çardaku, Fran Luli, Elizabeta Luli, Seit Hasani, Baqir Malja, Fran Dardha, Ndue Kroni, Ilmi Guri, Martin Arra, Gjelosh Ndreshaj, Agim Faslia, Lazer Logu, Lorenc Mosi, Nikoll Gjoka, e te tjerë derisa u përgatiten mësuesit vendas që e çuan akoma me përpara arsimin ne ketë fshat, si: Shtjefen Zyla, Mire Molla, Tule Ahu, Pjeter Aroni, Nike Germusha, Kole Larushku, Pëllumb Guraleci, Sokol Kapaj, Rushe Qarri, Age Molla, e te tjerë.


Arritje në ekonomi

Edhe ne sektorin e ekonomisë kishte arritje, fale ndjenjës se punës qe i karakterizonte toplanasit, drejtimit te mire te kuadrit ekonomik, si: Nike Gjoni, Pal Nika, Pal Kola, Xhemal Bushi, e te tjerë ne harmoni te plote me kuadrin vendas, ishin ne pararoje ne kryerjen e detyrave ekonomike deri edhe ne shkalle krahine.

Elita e Toplanës

Ne elitën e intelektualeve te Dukagjinit ka edhe nga Toplana, te cilët kudo qe kane punuar janë dalluar për përkushtim ne pune dhe nivel shkencor ne drejtim. Te tille janë mjeket e nderuar Pal e Fran Kapaj, mjeku Lulash Aroni, mësuesi e juristi Shtjefen Zyla, tekniku i pyjeve Martin Ahu, ekonomistet Dede Kroni e Kole Guri, e te tjerë.

Toplana pas 1990 - popullsia
Serme e braktisur pas 2008


Edhe ne Toplane emigrimi dhe migrimi bene punen e tyre. Pavarësisht nga përmirësimet ne infrastrukture me ndërtimin e hidrocentralit te Komanit, Toplana kishte më arsye se fshatrat e tjerë te Dukagjinit me u braktise fshati dhe për te kërkuar një jete me te mire sepse ka qene fshati me i izoluar. Ne vitin 1990 ne Toplane kane jetuar 108 familje, prej te cilave 67 ne Katund dhe 41 ne Serme, kurse ne dimrin e sivjetshëm(në vitin 2008) jetuan vetëm 31 familje, dhe këto te gjitha ne Katund, ndërsa ne Serme ka disa vjet qe nuk banon asnjë familje, bile as ne Vere nuk dalin, qe për mendimin tim, kush ka mundësi nuk e ka drejte një qëndrim te tille ndaj fshatit te tyre. Kurse katundësit e toplanes duhen përgëzuar qe nuk e kane braktisur plotësisht vendlindjen e tyre ne krahasim me banoret e fshatrave te tjera te Dukagjinit. Duke qene shume punëtore e vital, toplanasit kudo qe janë vendosur për një jete me te mire ne fushe apo zona urbane, bëjnë diferencën ne ndërtimin e shtëpive e mjediseve rreth tyre.

Toplanasait në Shkodër

Ne biznesin e Shkodres e me gjere e thone fjalën e tyre edhe biznesmenët toplanas, si: vëllezërit Bale e Gjergj Fermosi, Tome Arra, Fran Molla, Pashko Larushku, Gjin Kapaj, e te tjerë.

Fjalë përmbyllëse

Paraqita vetëm një “pike ujë” ne “detin” e madhështisë se fshatit Toplane, si një pjese shume aktive e Dukagjinit, duke e quajtur fillimin e një pune studimore, hulumtuese e shkencore qe mund te behet ne te ardhmen sepse është i pastudiuar, sidomos nga vendasit ne bashkëpunim me studiues te fushave te ndryshme: te historisë, te arkeologjisë, e te tjera për te hedhur drite mbi ketë vend me shume vlera.
Shpreh bindjen se ky fshat me vlera turistike, historike e kulturore nuk do te braktiset! Ai do te ripopullohet për tu shfrytëzuar për këto vlera, se edhe ka një te ardhme te ndritur, pasi se shpejti andej do te kaloje superstrada, korridori i Alpeve: Shëngjin – Vaudejes – Koman – Toplane – Lekbibaj – Fierzë – Tropojë – Gjakove. Toplanen se shpejti do ta shohim te begate dhe do te na nxisë te shkojmë, jo vetëm bijat e bijtë e tij, por edhe ne për ta vizituar dhe ndenjur, qofte edhe për një kohe te shkurtër.
PRELE SHYTANI

“O udhëtar që shkon në Shkodër,
mos ndalo aty, vazhdo të ecësh më lart dhe vetëm
atëherë do ta kuptosh se çfarë është Shkodra. “
Indro Montanelli

U morre nga linku; http://74.125.77.132/search?q=cache:iep ... clnk&gl=dk

Shenim;

Nëntitujt e shkrimit të autorit Prelë Shytani i kam be vetë me dashuri të madhe për të evidentuar më mire cilesitë e shumta të kesaj treve teper terheqes dhe shume historike.
Puntori - Bep Martin Pjetri
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Toplana dhe toponimi i saj

Postby Laert » 10 Jun 2010, 00:36

Ku shtrihet Toplana?


Toplana është fshati me i skajshëm i Dukagjinit dhe i rrethit te Shkodres, midis tri rretheve: Shkodër, Puke e Tropojë. Shtrihet ne krahun e djathte te lumit Drin, sot liqeni i Komanit. Kufizohet ne Lindje me rrethin e Pukës, me te cilin e ndan liqeni i Komanit; ne Jug kufizohet me Dushmanin, ne mes te cilëve është lumi i Leqniqes, pjese e poshtme e lumit te Shalës; ne Perëndim kufizohet me fshatrat Molle e Brashte te komunës se Shoshit; kurse ne Veri kufizohet me fshatin Brise te komunës Lekbibaj, te rrethit Tropojë.


Image Image

A ashtë Temali me Dukagjinin apo me Shllakun?

Qendra e Komunës së Temalit tash është në Koman

Kemi qenë për gati dy orë e gjysmë në Koman, nëse udha nuk do të ketë të papritura nga Tirana. Të duhet të marrësh një varkë dhe pastaj të nisësh marshimin e lodhshëm në mal drejt Temalit. Kam pasur një diskurs të lehtë me miqtë që na shoqërojnë për Temalin nëse është apo jo në Dukagjin? I kam besuar hartës së zonës ne faqen web të shoqatës Dukagjini, e cila jep në përbërje Shalën, Shoshin, Pultin dhe Shllakun e Temalin. Të tjerë e kundërshtojnë këtë ndarje. Ngatërrohen kullotat, sinoret, zotërimet e kishave. Kur ka qëlluar ndonjë njeri, ka plas pushka dhe më pas edhe vargani i të vdekurve.

Fragment e artikullit ’’ Në Temal, edhe koha është e shkuar’’ e Ben Andonit.

Sipërfaqja e Toplanës

Zona e Toplanës 8.41 km² 324 banorë Toplanë ( 2 fshatra)


Marrë nga shkrimi''Pozita gjeografike e Dukagjinit''
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Qytetet ne trevat shqiptare

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron