Puka - Gjeografia dhe peisazhi

Histori, gjeografi dhe cdo gje qe ka lidhje me lashtesine e qyteteve ne trevat shqiptare.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Puka - Gjeografia dhe peisazhi

Postby Laert » 21 Apr 2010, 15:45


Komunat e Rrethit te Pukes
Qerret - komune
Image

Komuna Qerret perfshin 11 fshatra:
Qerret, F/Luf, Dush, Karme, Kcire, Luf-Plan, Korthpul, Kaftall, Gomsiqe, Vrith, Ple.

Komuna Rrape


Komuna Rrape permbledh 8 fshatra: Breg, Rrape, Kabash, Buhot, Bicaj, Blinisht, Lumzi, Meçe.
Nuri i popullsisë: 3200.
Siperfaqja: 94.9 km2.

Komuna Qaf Malit
Image


Komuna Qaf -Mali perfshi 9 fshatra: Qaf-Mali, Armiraj, Srriqe, Mollkuqe, Lajthizë, Lumbardhë, Tuç, Kryezi, Orosh.
Numri popullsisë: 3435.
Siperfaqja 1555.8 km2.

Komuna QelezImage

Komuna Qelez perfshin 9 fshatra: Qelez, Bushat, Dushnezë, Midhë, Buzhalë, Dedaj, Levrushk, Ukth, Qerret i Vogel.
Numri I popullsisë: 3305.
Siperfaqja: 81.1 km2.


Komuna Iballe
Image

Komuna Iballe permbledh 8 fshatra; Iballe, Sapaç, Levosh, Berishë e Vogel, Berishë Vendi, Berishë e Siperme, Shopel, Mertur Guri.
Numri i popullsisë: 3606.
Siperfaqja 160.1 km2.

Komuna Fierze
Image

Komuna Fierzë permbledh 8 fshatra:
Fierzë, Porav, Kokdodë, Arst, Miliska, Mëzi, Aprrip-Guri.
Numri i popullsisë: 3199.
Siperfaqe:84.5 km2.

Komuna Blerim
ImageKomuna Gjegjan
Image

Komuna Gjegjan permbledh 10 fshtra: Dom, Gjegjan, Gojan i Vogël, Rras, Kuzhnen, Gojan i Madh, Shkozë, Kimez, Kalivare, Mesul.
Numri i popullsisë:
5949.
Siperfaqja: 145.9 km2.''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Puka - Gjeografia dhe peisazhi

Postby Laert » 21 Apr 2010, 17:23

Rrethi i Pukes si pjese e Qarkut te Shkodres
Image


Rrethi Pukë:

Ka një sipërfaqe prej 1033,69 km², i ndarë administrativisht në 2 bashki:

- Pukë

- Fushë-Arrëz,

8 Komuna:

-Blerim,
- Fierzë,
- Gjegjan,
- Iballë,
- Qafë e Mali,
- Qelëz, Qerret,
- Rrapë,


Pra jane gjithsej 75 Fshatra dhe 2 qytete.

Bashkia Pukë


Kryetari i Bashkisë Rustem STRUGAJ

Sipërfaqja e bashkisë është 40,21 km2.Bashkia ka në administrimin e saj 2 fshatra dhe 1 qytet.
Ajo kufizohet si më poshtë :

• Në Veri me komunën Qelëz.
• Në Jug me komunën Gjegjan.
• Në Lindje me komunën Rrapë.
• Në Perëndim me komunën Qerret.

Popullsia është 5600 banorë.
Ka një numër prej 1595 familjesh.

Toka klasifikohet:

Struktura e tokës Njësia Gjithsej
Tokë bujqësore (arë) Ha 453
Truall improduktive ha 125
Livadh , pyll, kullota ha 3443
Totali ha 4021

Blegtoria ka këtë strukturë:

• Gjedhë 630 krerë.
• Të imta 1000 krerë.
• Derra 0 krerë.
• Njëthundrakë 40 krerë.
• Shpendë 3000 krerë.

Në sektorin e turizmit:
• Ka zonë turistike me këto karakteristika:
Sipërfaqja e kësaj zone është 50 ha. ( livadhet e Hamzit).

Ajo kufizohet :

• Në Veri me qyteti Pukë.
• Në Jug me komenën Gjegjan.
• Në Lindje me komunën Rrapë.
• Në Perëndim me komunën Qerret.
Për këtë zonë nuk ka projekte.

Biznesi privat:

• Njësi tregtare 145.
• Njësi prodhuese 3.
Për punësimin :

• Të punësuar gjithsej 842 persona.
• Sektori privat 106 persona.
• Sektori shtetëror 736 persona.

• Ndihmë sociale 239 familje
• Asistencë 49 vetë.

Sektori arsimor paraqitet si më poshtë:

Gjithsej
Çerdhe 1
Kopshte 3
Shkolla fillore 1
Shkolla 9-vjeçare 1
Shkolla të mesme 1


Sektori shëndetësor:

Gjithsej
Qendra shëndetësore 1
Ambulanca 2
Konsultore 1
Spitale 1

Shërbimet juridike:

• Shërbime noterie 1.
• Shërbime avokatie 3 .

Për marrëdhëniet me jashtë vendit:

• Nuk ka marrëdhënie.

Përparësitë e zonës:
• Zhvillimi i turizmit malor.
• Industria e drurit, jometaloret, metaloret dhe të përpunimit të lëndëve drusore.
•Hidroenergjetika, nëpërmjet HEC-eve të vegjël malorë.
• Turizmi malor.
•Bimët mjekësore, prodhimet artizanale të zonës.

Nevojat kryesore:
• Investime ne infrastrukture, veçanërisht në rrugë.
. Nxitja e investimeve dhe rritja e vendeve te reja te punës.
• Rikonstruksione të shkollave dhe qendrave shëndetësore.''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Puka - Gjeografia dhe peisazhi

Postby Laert » 21 Apr 2010, 20:02

- FSHATI I PUKES NE KUFI ME SHLLAKUN
Image


u MORRE NE LINKUN; http://images.google.dk/imgres?imgurl=h ... s%3Disch:1
[qender]
Siperfaqja dhe Kufinjte o Postribes/qender]

Shtrihet ne Verilindje te qytetit te Shkodres, ne te ashtuquajtëren zona e Mbishkodres.
Postriba ka nje siperfaqje prej 180 km/2.
Rreth 20% e siperfaqes se saj shtrihet ne fushe dhe pjesa tjeter prej 80% ne koder dhe zone malore.
Lartesia me e vogel e saj eshte ne luginen e Shtodrit ne 37 meter mbi nivelin e detit dhe lartesia e saj me e madhe eshte maja e Cukalit me 1722 meter mbi nivelin e detit.

Kufinjte natyrore te zones Postribe jane:

Nga veriu:

- kufizohet Perroin e Vrakes, fshatrat: Rrash-Vorfe, Linaj –Lepurosh,Kurte, Linaj.
Nga lindja : kufizohet me majen e Maranajit, Shkallen e Bishkasit,fshatin Xhan te zones se Dukagjinit dhe Pergjon,Delaj , Bojaj te bajrakut te Sumes,ne

- verilindje

- me Majen e Stonës, malet e lagjes Likaj te Sumes deri ne Prekal.Ketu kufiri kalon duke ndjekur rrjedhen e ujërave deri ne maje te Cukalit,

Ne jug - Me Shllakun

me zonen e Temal Dushmanit zbret ne Majen e Livadit ( 1120 meter mbi nivelin e detit ) , Fshatin Vukaj Ukbibaj te zones se Shllakut dhe jug lindja me fshatin Mazrrek ne jug me Mazrrekun , perroin e Grykave ( prroi shtoder ),

dhe fshatin Bardhaj te Komunes Rrethina . Ne perendim kufizohet me Hotin e ri , Golem , Grude e re , G uci e re te Komunes Rrethina.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Qytetet ne trevat shqiptare

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron