[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 384: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Proletari Forum & Italia Forum • View topic - Migjeni - Poeti i epsheve - I fshehur në hiperbolë!

Migjeni - Poeti i epsheve - I fshehur në hiperbolë!

Kritika celsi i suksesit, te pakten keshtu konceptohet kritika letrare nga kritiket e famshem letrar. Nje kend proletar i dedikuar kritikes dhe analisteve letrare konstruktive.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Migjeni - Poeti i epsheve - I fshehur në hiperbolë!

Postby Laert » 13 Oct 2011, 12:31


Më 13 tetori të 1911 lindi përballë Kishës Françeskane të lagjes Gjuhadol të qytetit Shkodër Milloshi, i biri i Gjergj apo i Gjok Nikollës dhe i Sofije Anastas Kokoshit. Gjyshi quhej Nikollë Dibrani që ishte me origjinë nga fshatrat ortodokse të Rekës të Dibrës Madhe në Maqedoni dhe i martuem me Stakë Milanin nga Kuçi shqiptar(qe territor i Shqipërisë dhe në v. 1876 e grabiti Mali Zi nën drejtimin e Mark Milanit. Pra ky shkëputi Kuçin nga harta shqiptare dhe ja kaloi hartës 1500 km2 të Malit Zi). Pra konkludoj se gjyshja e Migjenit, Stake Milani ishte serbe pasi i përkiste familjes të Mark Milanit serbë apo Marko Miljanovit. Pra kombinojnë mbiemni dhe krahina e Stake Milanit me Mark Milanin.
Nikolla la dy djem; Gjergjin(Gjokën) dhe Kriston.
Gjergji u martue me Sofije Anastas Kokoshin. Jovan Kokoshi ishte daja i tij si dhe Ujna ishte dajallesha e tij. Burri i tezes i Migjenit ishte Ilia Trimçev.
Qysh pesë vjeçë provoi Milloshi të rritej pa nanën Sofije, që vdiqë në moshën 35 vjeçare, duke lënë pas të shoqin me dy djem e katër vajza nën kujdesin shtëpiak të së vjerrës plakë.
Dy vllezrit quheshin Nikolla si më i madhi dhe Milloshi si ma i vogli fëmi imcak e shëndetligë.

Katër motrat quheshin; Lenka – motra e madhe e martuar me Llazar Jovanin, mekanik nga Kavaja banoi në Tivar, Jovanka Perja – motra e dytë, motra e tretë quhej Cvetka dhe ishte Ollga më e vogla motër e martuar me Skënder Luarasin.

Tuberkulozi në shtëpinë e tyre i kish marrë jetën të ëmës dhe të vëllait, Nikollës, tamam në moshën e tij. Kush fshihej pas inicialeve Z.B. te poezia omonime, që ia kish kushtuar Milloshi, Andrea Stefani(shoku i Milloshit) më tha se kjo ishte zonjusha B., shoqja më e afërt e Ollgës, një vajzë e bukur, e zgjuar dhe e kulturuar, për të cilën poeti kish shumë dobësi, siç del dhe nga vjersha. Ajo më vonë u martua me një ortodoks shkodran e se tani jetonte në Tiranë.
Drejtori i Institutit të Albanalogjisë Shqiptare në Tiranë, Profesor Ardian Marashi hulumton mbi origjinën e Migjenit dhe rezulton se ishte sllavë i Malit Zi. Migjeni nuk ishte shqiptar nga origjina.

Ardian Marashi paraqiti dëftesa e çertifikata nga Arkivat Familjare të Tivarit.

Dokumentet në Tivar për Migjenin dhe të afërmit e tij
Në pasaportën e datës 17 qershor 1932, emri i Migjenit shënohet Milosh Nikolic me l, pastaj në dekretin e emërimit si mësues një vit mbrapa, më 18 maj 1933, nënshkruar nga Ministri i Arsimit Mirash Ivanaj, emri shënohet Millosh Nikolla. Në letërnjoftimin që mban datën 11 tetor 1933, përsëri gjejmë Milosh Nikoliç. Në certifikatën e lindjes, e datës 26 janar 1937 ku korrigjohet viti dhe data e lindjes, shënohet Millosh Nikolla. Me këtë emër paraqitet në dokumentet italiane gjatë qëndrimit në Torino më 28.12.1937. Këtu emri i babait shkruhet Gjokë dhe emri i nënës Sofia. “Nisur nga kjo ne synuam të bëjmë një pemë gjenealogjike të parë e cila lidhet me trungun e parë”, thotë Ardian Marashi, drejtues i Qendrës së Studimeve Albanologjike. Nga trungu i parë, nisur nga stërgjyshi Nikolla, janë dy vëllezër, njëri Gjergj Nikolla i njohur dhe i shënuar në certifikata njëherë Gjoko njëherë Gjeorgje me mbiemrin Nikoliç (1872-1924) lindur dhe banues në Shkodër. Vëllai tjetër Kërsto Nikoliç. Nga babai i Migjenit, Gjergj Nikolla, janë disa fëmijë: Nikolla i vdekur më 1925, tutori i Migjenit gjatë 2 viteve të shkollimit në Tivar, është Milloshi, është një fëmijë që ka vdekur foshnje, janë motrat Lenka, Jovanka, Cvetka dhe Olga. Nga Xhaxhai i Migjenit, Kërsto Nikoliç kemi katër fëmijë: Milan 1904-1956, Andria 1912-1972, Leposava 1908-1983 tek e cila ai jetoi në Ulqin, dhe Julka 1918-2006.

Mjedisi familjar- social i Migjenit
Marashi thotë që për të kuptuar enigmën e formave të ndryshme të emrave familjarë të Migjenit, duhet shqyrtuar dhe mjedisi familjar e social ku ai lindi, u rrit e u shkollua. Mjedisi është komuniteti malazez ortodoks në Shkodër.
- Migjeni u shkollua në shkollën fillore malazeze, e ashtuquajtur shkolla serbe e Shkodrës.
- Pas kësaj dërgohet për të vazhduar kolegjin në Tivar. Nga dokumentet e shkollimit në Tivar studiuesi Marashi përmend faktin që emrat e prindërve në regjistër shënohen Gjeorgje babai dhe Sofia nëna, kurse për babain jepet profesioni “pronar pijetoreje”. Vendlindja jepet Shkodër, ndërsa shtetësia Srpska (serbe). Në vitin e parë të shkollimit kujdestar i fëmijës është babai ndërsa fëmija jeton te
- Kristo Ivanoviç në Tivar. “Ndërkaq”, kujton Marashi, “në gjithë çertifikatat dhe dokumentacionin e Migjenit në Shqipëri ai ka kombësi dhe shtetësi shqiptare, pra vetëquhet i tillë.”Kosto Kitanov, 76-vjeçar, një pasardhës i largët i Migjenit, po jo dhe aq. Ai është biri i Leposavës. Shoqërohej nga Branka, vajza e Julkës. Të dy janë fëmijë të kushërirave të para të Migjeni.t
Pasardhësit e Migjenit vijnë në Tiranë

Si është emri juaj?

Kosto Kitanoviç. Nana jeme është vajza e axhës së Migjenit, është martu në Ulqin. Baba është prej Maqedonie, ka ardhë më 1923. Mandej ka ardhë gjyshi jem me gjyshen, kanë shku mbas vajzës n’Ulqin.

Ju jetoni në Ulqin?
Po. Gjyshi ka dekë kur ka pasë pesëdhjetë vjeç, n’Ulqin. Gjyshja ka dekë ma përpara. Mandej nana jeme ka dekë më tetëdhetetreshin.

Çfarë dini për Migjenin?
Unë jam le më tridhetegjashtën. Migjeni ka dekë më tridhetetetën.

Ai ka jetuar në shtëpinë e nënës suaj. Çfarë dini prej nënës, çfarë flitej për Migjenin te ju?

Çfarë na ka diftu nana kena dit, mandej kta librat janë shqyp e na shqyp nuk dimë me shkru.

Në shtëpinë tuaj çfarë gjuhe është folur?

Nashka, nashka, serbokroatisht. Nana pak shqyp na ka fol. Na n’Ulqin ashtu kena fol.

Sot u fol për origjinën e familjes së Migjenit. Ju çfarë thoni për këtë temë?
Migjeni është malazius, ortodoks malazius.

Ju keni ndonjë kujtim për Migjenin?
Kena fotografi qi na ka lanë teze Julka. Edhe nana qi na ka dhan librën. Milani qi ka kenë ma i madhi, mandej nana jeme, Andria edhe Julka, ata janë fëmit e axhës së Migjenit.

Jo është malazius, nuk asht katolik. Lina ka shkru gabim.

Kush është Lina?
Angjelina Ceka/ e bija e Skënder Petro Luarasi.

Ju mendoni që ajo ka shkruar gabim origjinën e Migjenit?

Për mu po, për te jo.

Ju e keni lexuar Migjenin në shqip?

Nuk di me lexu shqip.

Kaq sa arrini të flisni ku e keni mësuar?

N’Ulqin. Aty kena shit bukë e kena mësu me fol shqip.

Po sot si erdhët, ju ftuan?
Më kanë thirr, na ka shoqëru nji mik. Është organizu shumë mirë.

Keni ardhur më përpara në Shqipëri?

Në Shkodër po, në Tiranë jo.

Keni shkuar te varri i Migjenit?

Jo, sepse qysh më katërdhetetetën nuk kam ardh në Shqypni.

Arshi Pipa dhe Kristaq Jorgo konfirmojnë origjinën maqedonse të Migjenit

Arshi Pipa:
“I lindur shqiptar në një familje me prejardhje sllave, pastaj i arsimuar në një mjedis kulturor sllav, ai u takua prapë me Shqipërinë dhe me kulturën shqiptare si një i rritur. Gjuha që foli në shtëpi ishte serbo-kroatishtja, ndërsa në seminar ai mësoi rusisht. Ai nuk e dinte shqipen mirë.”


Që Millosh Gjergj Nikolla mund të kishte vepruar lehtësisht ndryshe (…) e provon, sa për të sjellë një shembull, rasti i poetit Mateja Matevski, me origjinë po nga Reka e Dibrës, prindërit e të cilit flisnin shqip dhe të cilin maqedonasit e kanë cilësuar kur-e-kur poet kombëtar të tyrin. Migjeni nuk është pra ‘shpirti sllav që flet shqip’ (A. Pipa); ai është trashëgues i shpirtit shqiptar dikur përgjysmë të sllavizuar që shqiptarizohet i tëri sërish.


Migjeni ndoqi shkollën fillore në gjuhën serbe në Shkodër.
Migjeni dhe motra më e vogël e tij, Ollga ishin fëmijë të vetëm që morën arsimim që në foshnjëri në shkollën serbe-ortodokse.
Në vitin 1923 mbaroi djaloshi shkollën fillore në Shkodër në moshën 12 vjeçare.(Duhet të ketë ba 5 vjet shkollë. Sh.im Sh.A.)
Jovan Kokoshi, daja i tij i siguroi një bursë për në Gjimnazin e Ortodoks në Mitropolinë e Manastirit ku sipas dëshirës së prindërve të vet mësonte në Kolegjin Teologjik Ortodoks për tu bërë klerik i kishës ortodokse. Seminari Ortodoks i Shën Gjonit në Manastir / St. John's Orthodox Seminary in Bitola macedonia (Bitolë- Битола ose Manastiri – dikur qytetë me shumicë shqiptare) bënte pjesë në Mbretërinë e Serbisë (tani Republika e Maqedonisë).
Në vjeshtën e 1925 u nisë për në Manastir. Prej vitit 1923 deri në viin 1925 mbeti pashkollë.
Në vitin 1927 mbaroi semimaturën me rezultate të mira për vitin shkollor 1927-1928, kundër dëshirës tij.
Në vitin 1932 mbaroi shkollën në Manastir në moshën 21 vjeç.
Më 28.VI.1933 ishte shkolla e mesme teologjike e quejtun Seminari Ortodoks i Shën Jan Theologut në Bitolje(Manastir) të Maqedonisë.
Më 22.VI.1932 niset Milloshi me dëftesën e pjekurisë nga Manastiri për në Tivar te e motra Ollga për pushime.Prof. Arshi Pipa ka shprehur dyshime në çfarë masë Migjeni dinte shqip tamam: Pipa thotë kështu: "I lindur shqiptar në një familje me prejardhje sllave, dhe pastaj i rritur në rrethana kulturore sllave, ju kthye Shqipërisë dhe gjuhës e kulturës shqiptare vetëm kur ishte i rritur. Gjuhën e shtëpisë e kishte serbokroatishten dhe në seminar mësoi rusishten. Ai s'dinte shqip mirë. Shkrimet e tij janë plot me gabime orthografike, edhe nga më të thjeshtat, dhe sintaksi i tij nuk është normal për një shqiptar. Vërejtja mbi italishten e Italo Svevo-s është akoma më e vërtetë për shqipen e Migjenit1."
Migjeni ishte për vizitë në Bashkimin Sovjetik sipas prof. Skënder Luarasit, por kurrë nuk mësuem episode përshkruese me mbresa dhe ide të Migjenit.Migjeni nuk ishte intelektual leshko, naiv që të mos ta regjistronte në ditarin e tij të pasun Vizitën e tij në Bashkimin Sovjetik. Vjen pyetja:
Ku ndodhet ky ditar me shënime dhe fotot e Migjenit në BRSS?
I vjen era e një fshehje të kësaj gjurme nga familja e tij me në krye prof. S.Luarasin dhe të bijtë e tij edhe sot në vitin 2011. Kulturës të Historisë të Letërsisë Shqiptare i duhet kjo dosje e Migjenit sepse pasqyron pjesën ma të errët të biografisë të Migjenit. Fshehja e saj vazhdon edhe nga trashëgimtarët për shkaqe të kompromentimit të jetëshkrimit të Migjenit, për synimin e vetëm për të mos e dëmtue randë Migjenin para popullit shqiptar.
A mbahet e fshehur kjo pjesë e realitetit të Migjenit edhe pas 73 vjetësh apo pas 100 vjetorit të lindjes tij?
Fshehja e qëllimshe nga mbesa, vajzës motrës të Migjenit dhe vajza e Skënder Luarasit e bën ma të zbehtë dhe e dëshmon ma shumë se kaq e keqja e sjelljes dhe moralit tij politik të dyfishtë.
Gjatë studimeve në shkollën ortodokse për klerik studioi letërsinë ruse, franceze revolucionare ndër të tjerë shkrimtarë i pëlqeu shumë themeluesi i realizmit socialist, Maksim Gorki dhe poeti Majakovski. Gjurmët e këtij edukimit (komunist sh.im SH.A.) do t’i gjemë ndër librat e tij, ndër ato të pakta që shpëtuan prej zjarrit të datës 22 qershor 1942...(Skënder Luarasi –S.L.). Ai mësoi gjuhët greke dhe latine. Gjuhët që kishte për zemër ishte rusishtja dhe serbishtja.
Sipas burrit të motrës të Migjenit – S.Luarasi pohon se nuk e fshehte se ishte shqiptar aty në Manastir dhe e dinte gjuhën shqipe si çdo shkodran. Migjeni këndonte shqip, serbishtë dhe rusisht me shokë edhe vetëm. Ai këndonte shpesh kangën në rusisht ,,Veçjerni zvon,,(Kambana e natës).
Migjeni kishte qenë për vizitë në ish Bashkimin Sovjetik që drejtohej nga diktatori Stalin dhe aty mori njohuri për revolucionin rus, për trnsformimet e mëdha, për elektrifikimin, për kolkozet, për sovkozet, për komsomolin, për S.M.T-të, për ndërtonjësit e për jetën revolucionare komuniste të masave popullore sovjetike.
Sipas Enciklopedisë Madhe Sovjetike Migjeni ushqente simpati të madhe për revolucionin dhe sistemin komunist të Bashkimit Sovjetik të shprehun te vjershën ,,Kangë të pakëndueme,, dhe gati në gjithë krijimtarinë e tij të pakët. (marrë nga Citimi:. Veprat, Tiranë, v.1961, në gjuhën ruse dhe i botuem në Moskë, në vitin 1954. "Большая Советская Энциклопедия,, Миге'ни – Migjeni.
……edhe vetë i mërguar(kur ishte në senatorjum në Itali) sillte ndër mend shokët e tij atje larg, në brigadat internacionale, që po jepnin jetën në luftë të ashpër me hordhitë e reaksionit botëror(bëhet fjalë për Luftën Internacionale të brigadave komuniste në Spanjë, ku Skënder Luarasi ishte luftëtar komunist në Spanjë në vitet 1936-1939 me kryeterroristin Mehmet Shehun,…).(Faqja 25 - S.L.)
Milloshi u pajis me cilësitë e humanizmit dhe internacionalizmit të vërtetë.
Për çudi nuk mësoi, nuk e vështroi Migjeni në vizitën e tij në Bashkimin Sovjetikë sfondin terrorist, gulaget, kampet e çfarosjes, gjenocidin dhe vdekjen e popullsisë fshatare nga mungesa e dritihit. Nuk dalloi ai urrejtjen e popullsisë fshatare që ushqente dhe e shfaqte hapun kundër Stalinit dhe regjimit tij diktatorial, që ushtrohej nga idhulli i tij ortodoksë - J.V. Stalini.
Si ka mundësi një poet gjenial sikurse mbahet nga klasa intelektuale ortodokse të mos e vështronte pjesën reale vitale të një populli që Migjeni ishte interpret Madh i Mjerimit të Shkodrës Katolike???


A e nderon Migjenin heshtja ndaj të vërtetës të vizitës tij në Bashkimin Sovjetik? Përse nuk i kallzoi Të Mjerve Shqiptar edhe për Të Mjerët e Bashkimit Sovjetik???

Vetëm me këtë fakt i ka vue moralit dhe gjithë veprës tij Migjeni një Njollë të zezë sepse me heshtjen e tij ndaj kësaj Gjenocidi me përmasa kanibale ndaj një populli të madh sovjetik që po transformonte vendin nga feudalizmi në sistem me pretendime ,,në dobi,, për popullin dhe mëpas i dha mbi 22 milion sovjetikë dhe mbi 20 milion të gjymtuem Luftës Dytë Botnore në Fitore mbi Hitlerin. A e meritonte populli shqiptar që t'ja fshehte Migjeni kët pamje të llahtarshme tragjike të një kombi gjigand sovjetik?
E pra të dashtun lexues merreni seriozisht kët fakt real dhe bash në kët kontekstë çmojeni përmbajtjen e veprës tij të vogël, që ka jargitë e shkllapitë mendjet e stisura nga paragjykimet fetare.
Jepni igjenit atë që i takon dhe mos vazhdoni ta mbani me paterica në majën malit të mashtrimit se fakti i tillë e rrëzon përdhe në copa skulpturat dhe ditirambet skizofrenike të botës ortodokse të shurdhueshme.
Migjeni ishte dhe mbeti unikal për dyftyrsinë në moralin dhe natyrisht në veprën e tij fallso e tepër mashtruese. Migjeni ishte një manipulator i Mjerimit sepse e paragjykoi nga feja dhe jo nga subjekti real dhe i dhimbshëm i popullit të Shkodrës në ato vite.
Migjeni e ka vendin me shkrimtarët e rëndomtë e shumë të dyshimtë, por jo poet kombtar dhe aspak apologjeu apo shembëlltyra e Poetit të Mjerimit.
Migjeni asht turpi historik i moralit sa shqiptar aq dhe letrar.Teatri "Migjeni" ishte peshqesh i ish BRSS(Bashkimit Sovjetik). BRSS ja dha projektin e teatrit Enver Hoxhës dhe Byroja Politike e KQ të PPSH vendosi se ku do ta ndërtonte.
Sipas muhabeteve thuhet se; Aty në mbledhjen e Byrosë Politike u propozuen dy qytete për ta ndërtue veprën teatrale; Shkodra dhe Korça. Pas debatesh u vendos në Shkodër meqense propozoi dhe vendosi ,,veton,, Tuk Jakova, qytetar shkodran dhe figura e dytë e shtetit dhe partisë pas Enver Hoxhës me poste Sekretar Organizativ i KQ të PPSH.(Ky profilizim lokalist dhe ajo qenies tij si katolik nacionalist e humanist i solli shkarkim, arrestim, tortura dhe vdekje në burg).
Teatri u ndërtue mbi tokën ku kishte kenë varrezat e qytetit dhe filloi nga aktiviteti në vitin 1958.
Qytetarët edhe sot pyesin se si ju vu emni teatrit me emnin Migjeni, që nuk ishte shkodran dhe me origjinë shqiptare. Migjeni nuk ishte personalitet i kulturës Shkodrës. Duke e ditur se Shkodra ishte vatra e njerzve të mëdhenjë shkodran shqiptar të muzikës, poezisë, prozës, historisë, artit, dramës,............
Prapaskena ishte ajo që vendosi emnin Migjeni në mënyrë edhe sot të pamerituem e të padenjë për Shkodrën e Kulturës edhe të Ballkanit e matej saj. Ambasada Sovjetike u vunë në lëvizje sepse ishte Migjeni njeriu i tyne sllavë-ortodoksë, ishte njeriu që i arsimuem vetëm me kulturë serbe-malazeze, ishte njeriu që kishte vizitue ish BRSS dhe ishte pro-bollshevik edhe në krijimtarinë e tij ndryshe nuk i kishte lejue sistemi bollshevik-otoman i regjimit të botohej shkriet e tij të pakta. Qenia e tij në BRSS asht mbajtë në mjegull dhe shumë sekretë nga familja e tij edhe sot në 100 vjetorin e lindjes të Migjenit. Migjeni ishte njeriu enigmatik për aspektin e tij në origjinë dhe në veprimtarinë e tij pro sovjetike-serbe-malazeze. Atëhere ndodhej Shqipnia nën pushtimin ,,de facto,, nga ish BRSS prej vitit 1948 deri në fundin e vitit 1961. Lidhja e Migjenit me ish BRSS ishte fakori bazë për vendosjen nga Byroja Politike e KQ të PPSH të emnit të teatrit Migjeni në Shkodër.
Shkodra e don të vërtetën dhe kurrrë nuk e përfaqson denjësisht Migjeni dhe vepra e tij bollshevike - sllave kulturën e Shkodrës.
Koha duhet ta koregjoji sa ma parë kët degjenerim të perfaqsisë të pamerituem me emnin e një sllavit të ashtuquejtun shqiptar.


Ai ishte një teolog i shkëkqyer dhe liberal.(S.L.). shprehja e tij ,,Një Krisht mbi Kryq dhe ai janë të krishterë të vërtetë,,.(E kishte fjalën për një profesor të drejtë në veprime e gjykime.)
Nga Podgorica, po ai dajë dëshiron ta shkolloji ma lartë në Oksford për teologji me anë të Kishës Autoqefale të Shqipnisë edhe pse e dinte ai dhe të afërmit që nuk ka dëshirë.
Sapo emërohet në shkollën serbe në Vrakë u përpoqë edhe njëherë konsulli Bozheviq dhe Nikoliqi, sekretari i Konsullatës të Mbretërisë të Jugosllavisë në Shkodër t’ja kthente mendjen dhe e këshilluan përsëri të shkonte në Jugosllavi, ku mund të shërbente si klerikë ortodoks në Banat ose të studjonte në Beograd.
Milloshi ja kthen si patriot shqiptar se dëshironte të punonte për atdheun. Menjëherë u regjistrue ai në ,,librin e zi,, dhe të motrës Ollga ju hoqë e drejta e studimit në Sarajevë në vitin e fundit të gjimnazit pa i dhanë asnjë sqarim. Migjenit në Vrakë nuk ju dha mundsia të flinte aty pasi ishte penguar nga serbët dhe ju deshte të udhtonte dimër e verë me biçikletë 14 km në ditë. Por ishte shokë shtëpie migjeni me të birin e konsullit serbë, Bozheviq. Formimi teologjik ndikoi në filozofinë fetare në arsyetime që i përdori si instrumenta satirike ndaj fesë tjetër dhe ndaj patriotit të Madh At Fishta. Pra, Migjeni ishte fetar por për fat të keq të moralit tij kishte si fe Fenë e urrejtjes ndaj Fesë Katolike.


Dom Lazer Shantoja, tue ju drejtue Nolit ne Dhjetorin e vitit 1924:

'' Qesh, o pagan, o peshkop i pa shkop, o fetar i pa fe, o imzot i pa Zot, o nacjonalist internacjonalist, o toskë gegofob, o shqiptar bolshevik. . . Pse ti, o vigan i penës, u fshehe kët herë nën pseudonimin e një studenti xhuxhmaxhuxh. Del në fushë, sikur dole tash vonë, para aeropagut të Internacjonales së Moskovës për me predikue ungjillin e komunizmes tanë hiperortodokse.
A don me ta përsërit edhe ma rrumbullak? Utopia e jote - dhe fjala Utopi asht shprehja ma e butë për gafat e tua të pakualifikueshme - e mori në qafë Shqipninë, o Fan Nol!. . . Sa për malcort, mos i xen me goje aspak, se nuk je i denj. Nji copë e vogel e lkurës së tyne me zdrale, asht shumë ma e vlefshme se të tanë tolla (qerosa) e jote e lagun me ujë Kolonjet. . . Ndeje gjashtë muej në Tiranë, o kryeministër ideal. . . i Shqipnise, e nuk begenise me shkue makare nje here të vetme, deri në Lezhë të shifshe ata malcore që të dhimbsen aq fort, ata malcorë që luftoshin për Shqipni, kur ti loshe si paljaço ndër theatro e kabaretë. . . Tye e shokve të tu, nuk u dhimben jo malcort, qi paskan fikun Don Loro Caka, por u vjenë keq e ju ka arritë vneri der te hundët, pse n'at Gegenin e keqe paska prapë njerz të cilët, edhe pse vdiq Bajram Curi e Elez Isufi, janë të zot me cue në kambë një popull, ndërsa ti me kompaninë tande e me tanë dijen e qitapeve tueja e t'hueja, nuk je i zoti me çue nga gjumi as katër pleshta në tanë Shqipninë (Toskërine. . . inclusive!). . ."
[/b]

Në rrethin e Migjenit kishte ndonjë muslimanë, ku të gjithë ishin me bindje bollshevike si Teufik dhe Abdulla Çanga ishin shokë musliman të dorës dytë, që ma shumë i mbante për sy e faqe për tjetërsimin e imazhit tij.
Shokë të afërt të fesë dhe idealit kishte Milloshi vetëm ortodoksë, që ishin antarë të lëvizjes komuniste në Veri e ma vonë antarë aktiv e kryesorë të Grupeve Komuniste.
Këta morën poste kryesore celulat, grupet komuniste e në Partinë Komuniste Shqiptare deri antarë të KQ të PKSH si;
- [b]Vasil Shanton
- Vojo Kushi/Војо Кушић i përkiste pakicës serbe-malazeze, lindi në Shkodër
- Jordan Misja
- Branko Kadija

si bollshevik të flaktë ranë apo i vranë dëshmor gjatë luftës nac-çlirimtare në rrethana të dyshimta. Këta dëshmorë lufte ishin teolog të fesë ortodokse,ku kishin kryer shkollën serbe me Migjenin edhe
(Inventari i ortodoksve bollshevikë)
- Peko Kadiqi,
- Theofan Popa,
- Mirko Nikolla,
- Zaharia Kadiqin
- e Pandi Papanasti
nga Pogradeci.
Në listën e shokve ma të afërt kishte
- djalin e Bozheviqit, Konsullit serbë ne Shkodër, që nuk e lejoi të kurohej në territorin e mbretnisë serbe(një lidhje e dyshimtë dhe e pabesueshme ky shkak në dukje Sh.A.). Siç duket i biri i Bozheviqit ishte ndërlidhësi i shërbimit sekret të konsullatës serbe në Shkodër me Migjenin. Ai hynte e delte te shtëpia e Migjenit ku transmetonte e merrte informacione nga ,,shoku,, i tij intim Migjeni.
Ishte Gjovalin Luka, një prej veprimtarëve të grupit komunist të Shkodrës, i ardhur prej krahut perëndimor të Komintern-it, që u kujdes për këtë botim, i cili konsiderohet më i ploti deri më sot, shprehës i vullnetit të autorit vetë. Megjithëse Gjovalin Luka besonte dhe paraqiste të dhëna që Migjeni kishte pasur lidhje me grupin komunist të Shkodrës, çka politikës kulturore-letrare dhe botuese të kohës i interesonte mjaft, fati i këtij botimi ishte përsëri i mbrapshtë. Pas një bisede me E. Hoxhën vetëm një vit më pas Gjovalin Luka u dënua politikisht si karrierist dhe i pasinqertë. Vëllimi i poezive dhe prozave të Migjenit u hoq sërish nga qarkullimi, një fakt i mohuar përgjatë më shumë se katër dekadave. Nuk u mor vesh kurrë një arsye e vërtetë e dënimit të tij.
Edhe sot në vitin 2011 e urrejnë trashëgimtarët e familjes të Migjenit, njeriut që shkruejti të vërtetën për jetën dhe veprimtarinë e Migjenit. Asht për t'u çuditë se si nipat, mbesat e Migjenit e mbajnë Migjenin ende nën mjegullën e kohës. Ruajtja e statukuosë të fshehjes dhe heshtjes ndaj fakteve të reja që zbardhin biografinë e Migjenit e bajnë patjetër ma pikante oreksin për të hulumtue akoma matej ndaj biografisë të rrejshme të Migjenit të hartuem në libra nga Skënder Luarasi dhe antarë të tjerë..
Koha ka detyrë ta shkundi nga shtrati i merimangës dhe ta qesi real Migjenin. Ashtë mjaftë brengosës pyetja; Pse asht gazepë t'i nxirret ftyra e Migjenit në dritën e diellit nga të afërmit e tij edhe sot në 2011?
Të afërmit e tij nuk e bajnë këtë kirurgji në biografi të tij, për arsyet e dyshimta atëhere na njerëz të thjeshtë me gjak shqiptari do ta bajmë vetë sepse kemi një teatër në Shkodër me emnin e Migjenit të padenjë për atë Teatër të një qyteti epokal e unikal për artin dhe kulturën. Po ashtu janë mbushë rrugë, shkolla e buste me emnin e Migjenit. Migjeni asht një temë tabu dhe mbrohet si monument i paprekshëm sipas mentalitetit komunist sllav-otoman. Nuk ka musliman shqiptar që të flasin për ftyrën e vërtetë të tij. Kjo e ban edhe ma shqetsuese sepse këta e kanë uzurpue qysh në 1944 e vazhdojnë edhe sot në 2011 ta kenë Shkodrën nën sundimin e tyre dhe i ruejnë fortesat, bunkerat dhe llogoret mentalitetit komunist edhe për Migjenin.


Simpatizantë e Migjenit ishin vetëm bollshevik - Nuk kishte asnjë mik nga bota e Mjerimit

Simpatizantë ishin Qemal Stafa, Gjik Kuqali, Kristaq Tutulani, që u vranë dhe u quejtën dëshmorë të luftës nac-çlirimtare.
/posting.php?mode=edit&f=51&t=2049&p=10137#
Kush kujdesej dhe i aktivizonte djemtë ortodoksë në Shqipni si kamikazhët e parë?

Siç del nga ky inventar ortodoksësh nga shqiptaro-malazezë-bullgarë-maqedonas e masipërme ishin instalue me shumë kujdes nga disa shërbime sekrete sllave të Ballkanit me qendër KGB-ën e në dukje ishte vetëm shërbimi sekret serbë. Ky shërbim sekret i instaluem në Konsullin Serbë në Shkodër u dërgoi fëmijtë e familjeve të pakta ortodokse nëpër shkolla fetare serbe në Bitolje/Manastir, ku arsimoheshin në dy seksione;
- Merrnin arsimim teologjik me synim që t'i mbulonin veprimtarinë e tyne antishqiptare dhe tej subversive me biseda filozofike-fetare dhe nën veladonin e zi.

- Merrnin mësime nga literatura bollshevike edhe pse arsyetohet me mashtrime S.Luarasi ku i justifikonte se Migjeni i lexonte gjoja fshehurazi në shkollën serbe në Maqedoni, literaturën marksiste - leniniste dhe ato të komunarve të revolucionit francez.

Kush ishte qëllimi i kësaj arsimimi i dyfishtë???
Ky lloj arsimimi i kombinuem në dy shkolla kishin synim, që pasi të mbaronin shkollën fetare ortodokse të organizonin në Shqipërinë e prapambetun lëvizjen komuniste, që ma vonë të merrnin pushtetin e kombit shqiptar dhe ta aneksonin paluftë bllokut të shteteve ortodokse. Një komplot përfidë e maskuem me lëvizjen komuniste nga një grupë priftërinjësh ortodoksë.Z.B. asht - Bojka Nikolla ishte në 200 komunistat e parë të PKSH
Bojka ishte e dashura e parë e Migjenit, e Enverit,….


"Kush fshihej pas inicialeve Z.B. te poezia omonime, që ia kish kushtuar Milloshi. Andrea Stefani(shoku i Milloshit) më tha se kjo ishte zonjusha B., shoqja më e afërt e Ollgës, një vajzë e bukur, e zgjuar dhe e kulturuar, për të cilën poeti kish shumë dobësi, siç del dhe nga vjersha. Ajo më vonë u martua me një ortodoks shkodran e se tani jetonte në Tiranë."
Petro Skënder Luarasi

Migjeni ishte i lidhun edhe në seleksionimin e dashurisë me një femën të quajtun Bojka Nikolla sipas profilit ortodoksë, bollshevike e para në Shqipni, antare e parë komuniste e PKSH, femën e ardhun nga bota sllave, që u dashurue me Migjenin,.......dhe më pas iku nga Shkodra dhe u martue në Tiranë derisa vdiq.

”Marrëdhëniet e Enver Hoxhës me Bojkën e bukur,,
Agron Luka
19 Prill 2010

E. Hoxha do të përkujtonte me nostalgji Bojkën, një grua shumë simpatike dhe e sinqertë që e fliste shumë mirë gjuhën serbe. (“Kur lindi Partia, Kujtime”, botim i vitit 1981, në kapitullin “Në dyqanin Flora”, f 85- 86)
- Për hajër na qoftë! – i thashë Bojkës, në strehën tënde bujare po piqemi... Bojka zemërçelur u ngrit në këmbë dhe më përqafoi mua dhe Vasilin...

Enver Hoxha, midis “200 petritave/sokolave dhe sokoleshave”, ndër rastet tipike femërore, më veçanërisht përshkruante “kontributin historik” që kishte dhënë “Bojka e Bukur”, për bashkimin e puthitjen e grupeve komuniste, për themelimin e PKSH, me ato ekskursionet andej lart, nga Ura e Brarit, “me birrë dhe sallam nga Dyqani Flora”, me ëmbëlsirën e Bojkës së Spiro Lazrit dhe me banjot në lumë... (Kapitulli, “Drejt bashkimit historik”, botim i vitit 1981, fq. 109-110) Aty ku e la Migjeni “ëndrrën”, e vazhduan burri Enveri me burrneshë Bojka, me Delikaten dhe Milladinin(mbiemni Popoviç) e Dushanin(mbiemni Mugosha)...

Ndërsa i kujtoheshin për bukuri, deri edhe ngjyra e kaltër e syve të Bojkës, “Themelonjësit Migjeni” nuk i kujtohej se “kush nga njerëzit e zakonshëm kishte hyrë e kishte dalë në shtëpinë ku u themelua Partia Komuniste Shqiptare”, nuk i kujtohej se, kush ia kishte sjellë Partisë atë turrën e napolonave të arit; direktivat e Kongresit të VII të Kominternit dhe raportin e Dimitrovit për Frontin Popullor, të përkthyera; Madje edhe në shqip nga Shkodra...

Z.B.

Buzmramja u dridhte nder afshet e mbrame
te diellit perndimuer
me kuqlim e tisa purpuer,
me kaltrina te kullueta ne qielle e ne sy tand.
ku në fund u pasqyronte një dashni e lume
si vegimet e fatbardhsis ne lima,
mbi te cilin terthuer fluturon një pellumb
dhe gezime te pamatna gugon pa pra.
Zojushe, q'at buzmramje
unë andrroj me andje
dhe me një dashni te pastër
ata dy sy tuej te kalter,
qe m'u falne lete
me një shikim diskret.


“Z.B.“.Në këto poezi ndihen nota dëshpërimi,kjo duhet kërkuar në faktin se dashurinë nuk pati fat ta gëzonte asnjëherë, ndonëse dashuria për Migjenin është e kapshme,e prekshme, reale, me sa dimë ai dashuronte shoqen e motrës së tij së cilës i kushton edhe poezinë “Z.B“ zonjushës B, por vuante dhe nga një dashuri incesti.
28 Prill 2010

Një vajzë që e pati njohur mirë Migjenin që nga shkolla e studimeve të mesme, (Bojka Nikolla, shënim i red. Petro Skënder Luarasi) e shfaqi admirimin e saj për poetin, në një letër ngushëllimi, që i dërgoi motrës së tij, Ollgës, më 4.9.1938,duke bërë këtë sintezë të njeriut moral-madh e të njeriut poet, në Migjenin:
‘’E dashur Ollgë; e di se je fatkeqe për këtë humbje të madhe, po të lutem, të mendosh për ata që, pas tij, i don më shumë; dhe të jenë ata ngushëllimi dhe qëllimi i jetës sate. Sepse “Dashuria e madhe për njerëzit” ka qenë qëllimi i Mirkos sonë të dashur; ti e din këtë dhe do ta dijë gjithë bota; dhe ai do të jetojë gjithmonë në kujtimet tona me veprën e tij”.


Reaksioni ndërkombëtar i vendeve ortodokse kundër Shqipnisë

Bota ortodokse e Ballkanit nëpërmjet agjenturave të tyne patën në vemendje Shqipninë islamike me synim instalimin e komunizmit sipas modelit sovjetik nëpërmjet studentëve në shkollat fetare ortodokse nga Shqipnia me origjinë sllave në mbretërinë jugosllave.
Djemtë e familjeve ortodokse në Shkodër, Pogradec, Kavajë etj. nën drejtimin e agjenturës serbe në Konsullatën serbe në Shkodër u arsimuen me Migjenin në shkolla serbe fetare-bollshevike me në krye Vasil Shanton e Jordan Misjen dhe pasi instaluen edhe në Shqipni celulat, grupet komuniste në Shkodër dhe në Korçë arritën me ndihmën e reaksionit ndërkombëtar sovjetiko- sllave dhe ato rumune-bullgare të vendosnin komunizmin e tipit sovjetik në Shqipni dhe u vranë nga banda e Enver Hoxhës se mos u rrëmbenin pushtetin ortodoksët muslimanve shqiptar gjatë luftës nac-çlirimtare. Duhet nënvizue se kuadrot e shkollës ortodokse ishin siç duket nën thonjtë e disa shërbimeve sekrete ortodokse të Ballkanit, por që nuk ja dinin njeri - tjetrit se cilit shërbim sekret i përkisnin për shkaqe taktike subversive.


A ka të drejtë shqiptari të dyshoj pa paragjykim faktin e strukturës dhe funksionit të inventarit të listës së shokve të afërt ortodoks të Migjenit??
A ishin rastësi përbamja teologët ortodoksë-bollshevik apo një teori konspiracioni antishqiptar


Një pikpyetje e madhe vjen; Si ka mundësi që të gjithë popët e kishës ortodokse pas shkollës u rradhitën në Partinë Komuniste dhe uzurpuen poste të larta në Grupet Komuniste dhe në Organizatën e Rinisë Komuniste dhe në Partin Komuniste. Për ,çudi,, gati të gjithë këta popë-bollshevik-luftëtarë ranë një -nga një ,,dëshmorë,, për Shqipninë si Federatë e ardhshme e Shteteve Sllave të Ballkanit????
Dëshmohet se shkollat fetare ortodokse serbe pregatitën njikohësisht kulturës fetare edhe si kamikazhe për bollshevizmin sovjetik.

Kush ishte qëllimi final i arsimimit ortodoks serbë dhe i pregatitjes si kamikazh i djemve ortodoksë në Shqipni?

Qëllimi final i agjenturës serbe-sovjetike-rumune-greke-bullgare-malazeze-maqedonse ishte që Migjeni, Vasil Shanto, Jordan Misja, Branko ishte me interes të instalohej celula komuniste në Shqipni e këta fetarë me synim të sundonin Shqipninë që një ditë ta futnin nën robërinë e Jugosllavisë, Bullgarisë e Greqisë.


A dinte Migjeni për kët konspiracion antishqiptar?

Të gjitha elementët të çojnë në strofkullën e ujkut. Migjeni e dinte shumë mirë për një konspiracion që organizohej kundra Shqipnisë.
- Ndërlidhësi ishte djali i Bozheviqit, konsull i Serbisë në Shkodër, që ndante me të edhe intimitetin edhe pse i jati ja kishte ,,ndalue,, të shoqërohej, por marrëdhaniet i kishin ,,të fshehura,, nga Bozheviqi. Kështu arsyetoi burri i motrës të Migjenit - S.Luarasi.

- Migjeni me shokët e tij shqiptaro-ortodoksë-serbë u arsimuen për shërbëtorë të kishës ortodokse anmike e përjetshme e shqiptarizmit në mbretninë serbe.
- Në shkollat fetare u pregatitën si kamikazhë bollshevik kundra sovranitetit të tërësisë toksore të Shqipnisë.

- E zemë se nuk u njoftue direkt Migjeni për këtë konspiracion, por Migjeni ishte tej finok, i zgjuar dhe siç del nga krijimtaria dhe lartësimi që ju ba edhe nga akademikët ishte gjenial të kuptimit të prapaskenave. Nuk ishte naiv para kësaj skene të llahtarëshme që zhvillohej para tij. Të gjithë këtë organizim të dukshëm e të nëndheshme i kuptoi shumë mirë se kishin erë antishqiptar.
Unë ngrej një version;
Arrij në konkuzion se Migjeni mund të ishte personi numër Një, prandaj agjentura të huaja e likujduen fizikisht Migjenin, duke ja pre kryetin e grupit e mandej u likujduen një-nga një gjatë luftës nac- çlirimtare në rethana tepër misterioze dhe pas 1944 antarët kamikazh bollshevik si Vasil Shanto, Jordan Misja, ...........pasi rrezikonin interesat e Perëndimit.


A ashtë ,,këputur,, zinxhiri i...........?
A kishe njohuri, a e brengosi Skënder Luarasin fati i kombit shqiptar përballë këtij sfondi kaq të errët të formacionit integralistë i dy skajshëm i djelmoshave fetarë ortodoksë - bollshevik? Absolutisht, që Jo!


Sipas biografisë të shkruajtun nga dora e vetë e zbulon veten se kishte njohuni dhe mjaftueshme. Skënderi duke qenë i verbuem nga dashnia ndaj sovjetikve që kishin ,,pushtue,, Shqipninë dhe nën ndikimin sllavë i nxorri këto fakte që janë flori për detektivët e shekullit të XXI. Skënder Luarasi e mori në varr kët sekretë. Unë besoj se nuk ashtë këputë zinxhiri i konspiracionit ortodoks kundra Shqipnisë.


Kush i likujdoi kamikazhet ortodokso-bollshevik të rinjë në Shqipni?

Por kjo ëndërr e Beogradit dhe e Moskës dhe e botës sllave-greke e Ballkanit dështoi me likujdime të kujdesshme të priftërinjve dhe idhtarve ortodoksë-bollshevik sepse qendronin shërbime sekrete perëndimore nga prapa.


A rrezikohet Shqipnia nga kamikazhët shqiptaro -ortodoksë pas 1991??
Po! Ende janë riaktivizue ortodoksët sa nga grekët ashtu dhe serbo-malazezët


Zinxhiri i komplotistëve nuk u shua, por dremiti derisa u rrëzue komunizmi.
Zinxhiri asht ringjallë pas vitit 1991 sepse kishte lanë vezët e gjarpnit dhe asht ba ma i gjatë. Pjesët e zinxhirit kanë zaptuar poste të larta në shërbimin sekret, në hetuesi, prokurori, në gjykata, në ushtri, në presidencë.
Natyrisht ekziston kërcënimi real, pasi ëndrra e tyre coptimit apo federalizmit në hartën sllave asht konstantë, por asht përpunue në përshtatje të rrethanave strategjike të reja gjeo-politike në Shqipni dhe në Ballkan. Përfaqsuesi i këtij zinxhiri ishte i biri i Thanas Nanos dhe ja trashëgoi postin krye ortodksit ekstrem - skizofrenit antishqiptar të birit të Kristaq Stavri Rama.
Kush asht i interesuem për të krye detyrën e mbrojtes së sovranitetit shqiptar duhet ta observoji pjesën e zinxhirit të këputun, sepse asgja nuk ndalet, por vazhdon dhe ndryshon ngjyra dhe fjalorin. veni re me kujdesë merimangën e kuadrove ortodoksë që janë trashëgimtarë të ortodoksëve serbo-shqiptarë bollshevik kanë uzurpue me marifete edhe të ulta morale e politike në poste kyçe të shtetit.


Zinxhiri i Migjenit vazhdon nga i biri i Kristaq Stavri Rama për interesat e ortodoksëve sllavë, grekë dhe rusë pa u ndëshkue nga ligji dhe Avni Rustemi. Edvin Kristaq Stavri Rama ishte kundra; Lëvizjes së lirë të shqiptarve në Europë; - Në NATO dhe po pengoi dhe pengon në vitin 2011 Antarsimin e Shqipnisë në BE

Por endrra të tjera janë rinisën pas 1991 nga shërbimi sllavë me kryeqytete Moskë-Beogradë-Podgoricë- Shkupë - Athinë.
Shembull tipik kemi përfaqsuesin e kësaj bote mizore antishqiptare prej ortodoksit antishqiptar, Edvin kristaq Ramën, që duke mos qenë politikanë, por në krye të opozitës po realizon projektin e botës barbare sllave duke bllokue mosfutjen e Shqipnisë me BE-në. Fundi i kësaj hapi antishqiptar shkon në interesa të largta të Serbisë, Moskës dhe Greqisë si dhe aleatve tyne në Perënndim.
Një nga aktet politike kundër sovranitetit të Shqipnisë u arrit me aktin e pengesës të Shqipnisë në BE nga dora e zezë e krye - ortodoksit Edvin Kristaq Ramës për të mos lejue vendete Ballkanit të hyjnë në BE me synim të jenë nën ombrellën e Rusisë.

Ndërsa në anën tjetër çengeli i Erdoganit i hedhun në zyrën e presidentit Bamir Topi, që të mos hynte Shqipnia në BE si vend islamik, me synim që të formohet blloku islamik antieruo-amerikan në Ballkan.

Janë dy blloqe islamike-ortodokse që penguen Shqipërinë të antarsohej në BE në uejin tetor të 2011 me synim të bllokojnë planet e integrimit të Shqipnisë me familjen europiane.

[/b]
Veprimtaria

Më 24 dhjetor të 1932 kthehet nga pushimet në Tivar te motra e dytë, Jovanka Perja në Shkodër për të fituar ndonjë bursë ose punë.
Më 23 prill 1933 braktisë punën si klerik ortodoks dhe fillon punën si arsimtar në shkollën serbe në Vrakë.
Më datën 16.V.1933 filloi punën si mësues në shkollën serbe në Vrakë, për t’i mësuar në gjuhën shqipe. Udhtonte çdo ditë 14 km me biçikletë Shkodër – Vrakë, ku u ba shkak të ftohej në mushkëri.
Për vjetin shkollor 1935-1936 u transferue në Shkodër në shkollën ,,28 nandori,, dhe sipas këshillave të dia shokve la shkollën ,,28 nandori,, dhe shkoi në Pukë si vend malor për të pasur më oksigjen për mushkëritë e tija të dëmtuem nga pleuriti.


Krijimtaria

Qysh në bangat e shkollës fetare në Manastir nisi të shkruaji poezitë e para.
Vraka ishte terreni i parë që kontaktoi me fshatarët me mjerimin e tyne në fshat sipas propogandës komuniste, sidomos me injorancën, varfërinë dhe fanatizmin, që i lanë gjurmë të thella në ndijesitë e brishta të tij në krijimtarinë letrare.


Sëmundja dhe Vdekja


Sëmundja i filloi në verën e vitit 1935
Mjekët në Tiranë e rekomanduen në senatorjum, por Shqipnia nuk kishte, atëhere ju drejtue konsullatës serbe që ja refuzuen kurimin në vendin e tyne. Në Greqi ndenji një muaj dhe u kthye sepse çmimet ishin të nalta.
Pukën si vend pune - mësues e zgjodhi vetë për arsye të shëndetit tij të dobët. Puka ja acaroi mëtej mushkëritë nga klima e rreptë dhe ju desh të udhtonte në Itali.
Italia i hapi dyert Migjeni, gja që nuk qe mirënjohës Migjeni kurrë. Më 22.XII. 1937 erdhi në Torino. Ai dëshironte të regjistrohej në fakultet e letërsisë në Torino dhe të kurohej në Itali, por dokumentetet shkollore nga ministria e arsimit nuk ju miratuen nga Tirana, meqenëse ishin dëftesë e shkollës fetare për klerik ortodoks. Atëhere ju nënshtrue kujdesit shëndetsor, por klima e ashpër e Torinos ja përkeqsoi shëndetin.
Në mars të 1938 u shtrue në senatorjum(spitali i tuberkulozit-TBC) të ,,Shën Luigjit,,(San Luigio) afër Torinos, në pjesën veri-perëndimore të Italisë të krahinës Piemonte.
Në fillim u dukë se po shërohej, por përsëri i ndje keq.
Migjeni u operue në qershor të 1938, por nuk e ndihmoi aspak.
Më 12 gusht të 1938 u dërgue në spitalin të Tore Peliçe, pra në ,,Ospedale Valdese,, afër Torinos. Migjenit i pëlqeu shumë ky vend, por dy ditë doli në kopshtin e sanatoriumit.
Asnjë nga shokët e tij nuk ju gjendën pranë, përveç motrës.
Më 26 gusht, ditën e premte të 1938 mbylli sytë Milloshi në një gjendje trishtimi të thellë e të vetmbylljes pranë motrës Ollgës në moshën 27 vjeç. Në varrimin e tij në Tore peliçe mori pjesë pastori Gulio Tron, drejtoria e Spitalit të Valides, zonjat e ,,Vilës Eliza,, Dihet se në atë kohë sëmundja e TBC-ës ishte e pashërueshme, ndërsa sot është e shërueshme.
Më 5 shkurt të 1956 ju suallën eshtrat e Migjenit nga Italia, që u varrosë në Shkodër nën kujdesin e shtetit komunist dhe ju dhanë tituj e dekorata.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Migjeni - Poeti i epsheve - I fshehur në hiperbolë!

Postby Laert » 14 Oct 2011, 00:45

Në kuadrin e 100 vjetorit të lindjes të poetit dhe prozatorit shkodran Millosh Gjergj Nikolla


Kultura shqiptare kujton prozatorin dhe poetin e saj të shkëlqyer, birin e Shkodrës, që e deshti, e nderoi dhe e kujton në përvjetorët me një nderim dhe mirënjohje për ato pak shkrime të tij.
Por borxhë i ka këtij njeriu në jubilet si kjo e një shekulli të lindjes tij t’ja thotë të gjitha ato që i meriton. Kritika nuk guxon të hesht edhe pas një moti kaq të gjatë. Shumë trëndafila asht hedhë mbi shkrimet e tij, që janë shndrrue në kalbsina. Koha duhet t’i dhurojë atë lule që ai mbolli.
Migjeni duhet vështrue jo vetëm si individ që asht trajtue, por për të njohur Migjenin e Vërtetë duhet konsiderue të vlefshme përmbajtjen e mjedisit tij shoqnor. Pa këtë pjesë të polinomit nuk mund të merret rezultati përfundimtar i rezultantes të fshehur me aq diabolizëm nga studjues dhe kritikë shqiptar.


Në letërsi

Për Milloshin janë shkruar shumë si letrar si nga autorë shqiptar dhe të huaj. Makineria komuniste prodhoi më shumë byk se sa produkt kritik të mirëfilltë letrare. Kështuqë nuk duhet marrë seriozisht ai mal shkrimesh mbi Migjenin. Duhet lënë të vazhdojnë proçesin e fermentimit, që t'i toksikojë trutë e shpëlara nga urrejtja ndaj së vërtetës që i mundon.
Si të tillë nuk marrë përsipër të preku kët aspekt pasi nuk jam i kësaj fushe edhe pse e ndjej veten të mundur ta kryej këtë punë.
Ajo që due unë të them në kët shkrim asht që të shpreh mendimin tim si bashkqytetar, si lexues i dy kohërave të atyre pak shkrimeve të tij.
Migjeni ishte dhe mbeti për mue një poet dhe prozator i rendit të shkrimtarëve të rinjë shqiptar të periudhës të pas rilindjes, ku regjimi komunist i kositi dhe i mbyti përsë gjalli në burgje,....
Ishte një fat i zi vdekja e tij e parakohëshme, por sikur të ishte gjallë në periudhën komuniste sikurse andrroi dhe krijoi? Një përgjigje ka; Ose do t’i nënshtrohej regjimit komunist kriminal të lirisë sikurse ndodhi me të gjatë regjimit shtypës të Ahmet Zogut, ose do ta vriste në tortura andrrën e tij revolucionare bollshevike. Natyra e tij ishte nënshtrimi sikurse ndodhi ndaj qeverisë të Zogut.

A ka ligje në botë apo a asht demokratike të fyesh ndjenjat e besimit të një grupë apo individë njerzish? A asht demokratike fyerja në letërsi nga Migjeni ndaj Klerit Katolik dhe atij islamik?
Unë e kam dasht dhe përsëri e due si shkrimtar, por kurr për prirjen e tij antiklerikale të egër dhe blasfemike. Kjo shfaqje natyrshëm është e dënueshme me ligjin demokratik, ndërsa me ligjet komuniste dhe sllavo-bollshevike ishte një mrekulli marksiste-lenisite. Nuk lejohet të fyesh asnjë institucion fetar dhe për pasojë ndjenjat e besimtarve sikurse bëri Migjeni në krijimtarinë e tij. Respekti i ndjenjave fetare të njerzve si nga shteti ashtu dhe nga krijuesit ashtë vlerë morale e lartë që respektohet. Migjeni i shkruejti ato vargje e prozash në epokën e prapambetjes feudale ku kjo u pasqyrue edhe në mentalitetin letrar feudal të Migjenit.

Si do të reagonin besimtarët islam dhe ortodoksë sikur poeti Migjeni të poshtëronte hoxhallarët, dervishët, myftijt e shumë tarikate islamike që ishin shumë në kohën e tij dhe ato popët shqiptaro -serbë me mjekra deri në tokë që kanë punue dhe punojnë edhe sot në vitin 2011 kundër interesave fetare, politike dhe territoriale shqiptare???
Patjetër do ta digjnin si libra kundra Kuranit etj, pasi dihet reagimi islamik i një grupi besimtarësh islamik asht absurde tej tolerancës, shumë agresive sikurse ka dëshmue kundër Bustit të Nanë Terezes që nuk e lejoi të ngrihej në kambët e Kalasë në hyrje të Shkodrës sikurse edhe ndaj hedhjes me dinamit të disatën herë në Kryqet e fshatit Bushat të Shkodrës.
Fyrja e Migjenit ndaj besimit katolik nuk e përligj madhështinë sepse vlera e njeriut qendron edhe te respekti ndaj besimit të tjetrit.


Migjeni hapi një epokë të re për letërsinë socialiste dhe u quejt shkrimtar i realizmit socialist edhe pse nën za ishte i renditun në zhanrin tjetër, si shkrimtar i realizmit kritik(lloji që kritikohet e shëmtuara, por pa thanë shkaqet, pa dënue dhe dhanë rrugëdaljen nga e shëmtuara).
Komunizmi e ngriti në qiell Migjenin në kohën e epokës të shkatrrimit të kishave dhe arrestimeve në masë të madhe të klerikëve katolik, musliman, në kohën që nxorri me kushtetutë - Ndalimin e ushtrimit të fesë në Shqipëri. Ishte shtet i pari në botë ateist. Migjeni doli në skenë edhe ma shumë bash në atë kohë dhe deri në 1991 ju ngritën shumë përmendore dhe tjera. Irracionaliteti komunist sllavë e ngriti atë deri në kultin e marrisë njerzore. Dihet se Teatri i Shkodrës ishte peshqesh i Stalinit dhe emni Migjen ju vue teatrit me urdhën të ish amabasadës sovjetike, që sëbashku me ish ambasadën jugosllave ishin aktivë, inicues në inskenime dhe arrestime të patriotve klerikë katolikë kryesishtë të Shkodrës.
Nuk kam lexue ende dhe nuk e besoj se do të lexoj ma deri sa të vdesë një autor si Migjeni, një libër kaq skandaloz me një përmbajtje integraliste e tipit islamik - taleban të sotëm si kjo kundër klerit katolik nga dora e një shqiptarit.
Komunizmi e keqpërdori atë sepse e gjithë kijimtaria e tij ishte fund e krye e përshkruem nga filli i kuq marksist-leninist – ortodoksë të ateizmit e përshtatur periudhës të sundimit komunisto -sllavë.A duhet vlersue seriozisht subjekti dhe mesazhet e poemës të Mjerimit dhe të paktë atë landë prozatike e poetike që la në një gjendje formimi kaq satanik. Ishte shkaku kryesor i rrëzimit të Qeverisë Fan Noli që u rrëzue nga pushteti në vitin 1924.
- Simpatia reale e publike pro Stalinit që proklamoi mbi rregjimin e gulagut të Stalinit si sistem përparimtar për popujt e botës dhe të Shqipnisë. Fan Noli me këtë vizitë në Moskë dhe proklamim izoloi qeverinë e re demokratike nga Perëndimi dhe SHBA.
Përsëri të njejtën melodi të llahtarëshme Gulagësh sovjetik ndëgjohet nga ortodoksi tjetër Migjeni në veprën e tij të pakët. Përse gjithë kjo zhurmë, përçartje skizofrenike që bahet për ta vendosë mbi majën e poetve të Rilindjes Shqiptare një njeri me dyftyrsi dhe kontradiktor të theksuem në përmbajtjen e poemave të tija reklamuese - sensacionale???
Më duket se kjo energji asht firoja e krizës të kritikës shqiptare.

Jo vetëm kaq, por i lexonte kryesisht në rusisht librat mbi Revolucionin Francez që ndër të tjera për bëmat e intelektualve revolucionarë francez të rinjë në moshë kur morrën pushtetin për 72 ditë vranë e varën priftërinjë katolik dhe dogjën kisha e murgesha për së gjalli. Ai lexonte me ëndje libra me me skena makabre antihumane revolucionare edhe në sërbisht. Shija e tij ishte orientuar keqas qysh i ri dhe kjo u reflektue në krijimtarinë letrare si i ri.
Një tjetër shije të tij kam konstatuar nga rrëfenja e S.L. atë të heshtjes për krimet monstruoze, antihumane që ushtronte qeveria sovjetike ndaj popujve sovjetik. Migjeni nuk jua tregoi miqve si dhe ta pasqyronte në krijimtarinë e tij edhe atë pjesë të errët aty në ish BRSS, atë terror që ushtrohej nga Stalini me ekipin e tij mbi popujt sovjetikë. Edhe nëse nuk arriti ai ta zbulonte këtë pjesë gjenocidi, që gjithë media botnore dhe revista katolike “Ora e Maleve’’ të Shkodrës e pasyruen dhe transmetuen nga penda të arta dhe bisedave me besimtarë e tyne prej prelatëve të mëdhenjë patriotë, dijetar dhe martir të kombit shqiptar si At Anton Harapi, OFM Vinçens Prennushi, OFM Lazër Shantoja etj.
Migjeni, poeti i vegjëlisë dhe i mjerimit, i antiklerikve katolik nuk u tregoi miqve të tij errësirën staliniste, por vetëm sukseset ekonomike,.....të BRSS. Ky dëshmoi mungesë sinqeriteti, mungesë sensibiliteti human dhe shpirt internacionalist për popullin sovjetik që lëngonte nëpër gulaget e tmerrshme sovjetike dhe ekzekutimet kolektive. Në atë kohë vdisnin nëpër Siberi, nëpër kampe dhe fshatra miliona sovjetikë. Milloshi si internacionalist bollshevik me heshtjen e tij ndaj këtij kapitulli gjenocidal ndaj njerzve të thjeshtë të popullit sovjetik e miratoi terrorin stalinist dhe dëshmoi moralin dhe ndërgjegjen e tij të dyfishtë, me dy standarte. Prandaj vepra e tij duhet pa edhe në këtë kandvështrimin prostalinist të krimeve ndaj një populli, që ky i këndoi me dhimbje popullit shqiptar për mjerimin dhe moralin e malsores e intelektualit qytetar katolik të Shkodrës.
Duke mësue për heshtjen e tij ndaj dramës komuniste sovjetike, Migjeni si poeti i ndjeshmërisë dëshmoi prirjen tendencioze të urrejtjes dhe të hakmarrjes kundër fesë katolike dhe sa për formalisht edhe ndaj muslimanve. Kështuqë duke u njohë rreth jetës dhe prirjeve tija gjejmë të pikturuara portretin e tij në dy pamje krejt të kundërta, që nuk e nderon dhe e ban të besueshme brendinë e mesazheve të poemës të mjerimit, .........e të prozave plotë me epshe rinore për një copë bukë. Vepra e tij poetike dhe prozatore e tij e pakët ka mungesë kredibiliteti dhe një habi të tmerrshme se si një poet me dy pamje diametralishtë psikologjike të kundërta.


Sipas dy burimeve të sakta nga dy ortodoksë që i kam lexue disa herë kam nxjerrë këto konkluzione:

- Migjeni u arsimue në shkollën fetare ortodokse, ku aty mori kulturën serbo-sovjetike, pra kulturën revolucionare marksite - leniniste. Sepse në shkollat fetare ortodokse asht mësue edhe sot kultura bolshevike ruse sepse ishin dhe mbetën si bastione dhe institucione të shërbimit sekretë të shteteve përkatse. Dinte shumë mirë serbishten,.... rusishten dhe këndonte kangë ruse shumë herë.
Doli ateist nga ajo shkollë fetare-bolshevike në shpirt sepse u dashure satanisht me gjenocidin e stalinit në Bashkimin Sovjetik. Edhe letrat njerzve tij nuk ja dërgonte në shqipë, por në serbishtë.
Shkurt; - Migjeni nuk ishte besimtar i vërtetë, por manipuloi me kulturën teologjike në mënyrë perfide në letërsi, pasi ishte kremi i zi i konceptimit ortodoksë të krijimtarisë tij.
"Feja e Migjenit ishte Feja e urrejtjes ndaj Fesë katolike,,


Pikpamjet në krijimtari të Migjenit


Migjeni i shkruajti mjerimit, vizatoi realisht kuadrin e pjesës të popullit kryesisht në fshat edhe në qytet, por manipuloi me aktorët shkaktarë të kësaj tablloje tejvarfërie të popullit shqiptar. Arsyet ishin të tija, por që unë si lexues i faktorizojë në dy pjesë;
- Frika kundër qeverisë. Por nuk del aq e qartë ky detaj nga autorë të ndryshëm.
- Në shpirt urrente fenë katolike, gja që sikurse shkollat fetare islamike dhe ato ortodokse i ushqejnë në shpirt nëpërmjet arsimimit fetar edhe sot.
- Ai stigmatizoi randë fenë katolike dhe atë islamike duke i fajësue si përgjegjse të mjerimit të popullit shqiptar dhe nuk e preku qeverinë e Zogut për gjithë këtë mjerim edhe tradhti pse indirektë fajësonte vetëm për mjerimin qeverinë e Zogut.
Te poezija e tij ”Kangë në vete’’ ka imitue me ironinë e tij sarkastike binomin fe e atdhe e poemës ”Lahuta e malcis,, të poetit kombtar At Gjergj Fishta.
Kjo dukuri e tij të lenë shijet e një qeshje të hollë sarkastike gati të pakapëshme kundër binomit të fesë katolike e të kryeveprave të At Gjergj Fishtës. E kjo sarkazmë alambikuese e tij në poezi asht një fyerje ndaj shkrimtarit, ndaj veprës dhe ndaj misionit të Urdhrit të Françeskanve në Shqipni e kudo në botë si te kjo citim i vargjeve të maposhtëm;


Kur poeti kombtar derdhi në sfondin e letërsisë shqiptare një nga poemat më të mëdha dhe të paarritëshme edhe sot në fillimet e mijëvjeçarit të tretë të vitit 2011, që lartësoi, daltoi dhe vuni në epiqendër të subjekteve të krijimtarisë popullin me heronjtë e thjeshtë malsorë nga të gjitha krahinat e Veriut të Shqipnisë për trimnit dhe gjakun e tynë për atdhe kundër sllavëve të Malit të Zi e Serbisë, që Migjeni i këndonte, vërshëllente këngë ruse ,,Veçjerni zvon,,(Kambana e natës) sëbashku me motrat e tij…si dhe admironte pasionalisht veprat e terrorit të Revolucionit francez dhe ato të veprave të terrorit stalinist. Shijet e Migjenit ishin tej të ndryshme pasi orientohej ma shumë nga simpatia e kulturës ortodokse-komuniste se sa nga profili ndaj atdheut dhe përpjekjet e saj për demokraci, prosperitet dhe kundër grabitqarve serbë që i adhuroi tej mase Migjeni. Migjeni ndodhej në periferinë sllave për nga atdhedashuria, ndërsa At Fishta ishte kryeatdhetari i pendës, i fesë dhe i përballjes fizike me serbët, me malazezët,……..Fatkeqsisht nuk ishte Migjeni poeti i dhimbjes të coptimit të tokave shqiptare nga miqtë e tij ortodoksë serbë-malazezë dhe grekë. Kjo sjellje e tij pro sllave në fatet e vendit e rrjeshtojnë në listën e shkrimtarve kolaboracionistë në heshtje.
Ja seç shkruajti prof. Abaz Ermeni për At Fishtën:
Fishta është i zoti të vërë në dukje, me katër pesë vargje, tipin e burrit të hovshëm e të fortë trup e shpirt:


Tek satirat në "Anzat e Parnasit", përveç të tjerave nënvizojmë fuqinë profetike të mirëfilltë si "Dredha e Djallit", ku paralajmëron ardhjen e dreqit të kuq (komunizmit) në Shqipëri qysh më 1908, pra 9 vjet përpara se ai të triumfonte në Rusi, më 1917 (Shënim nga Z. S.)

..........................................
Shumë poetë dhe prozator të kohës Migjenit si Lasgush Poradeci, Mitrush Kuteli, Dhimitër Pasko krahas krijimtarisë tyre pasionale manifestuen ndjenja kombtare me temat e pavarsisë, atë Skënderbeut, atë të heroizmit të popullit shqiptar në shekuj, vendosën njeriun në qendër të veprave tyne duke u bë shkrimtar brilantë. Brilantësia e tyne mbeti se këta shkrimtar nuk simpatizuen kurrë idetë staliniste sikurse Migjeni, si dhe nuk nuk i gjunjëzoi me turpë konformizmi i realizmit socialist të Gorkit falë formimit me vlera të larta moral dhe arsimor. Mbetën brilantë edhe pas vdekjes sepse nuk arrit t’i tjetërsoi regjimi komunist moralin dhe krijimtarinë e shkrimtarve të brezit të Migjenit.

Migjeni nuk e preku kurrë temat kombtare në veprën e tij sadopak si:
1. Gjergj Kastriotin, heroi frymëzues dhe motivues politik-letrar të epokës së Rilindjes që i dhuroi Pavarsinë dhe Shqipninë e lirë.
2. Poetin Kombtar At Fishta që kishte ba bujë me ''Lahutën e malcis'', ishte bashkëkohës i Migjenit në të njejtin qytetë.
3. Ngritjen e Flamurit në 6 prill të 1911 në në Deçiç nga Dedë Gjo Luli me trima, që ishte preludi i Pavarsisë së Shqipnisë dhe ky vit përkoi me vitin e lindjes tij.
4. 28 Nandorin e vitit 1912 – si viti i Pavarsisë së Shqipnisë me në krye burrat, Ismail Qemali e Luigj Gurakuqi.
5. Mbi tradhtarët e kombit, mbi Shitjen e tokave shqiptare nga mbreti Zogu si Malit Zi ashtu edhe Serbisë,....


Sa mirë ashtë kur mësoj prej prof. Lazër Radit në recitim e sipër Migjeni i thotë: A e sheh Lazër se sa modern është Naimi, i drejtohet një luleje “Manushaqes” që simbolikisht asht Shqipnia.
Pa shiko lulet e tjera/ q’u çelë e u lulëzuan/ shih, pa shih ç’u zbukuruan, i ngjalli përsëri vera/...”
Migjeni adhuronte simbolikën naimiane, delikatesën e luleve dhe mendimet e rilindasve që mbeteshin aktuale. Pra nuk ishte në periferi rrethi i njohjes të Migjenit të kulturës letrare edhe jashtë qytetit të Shkodrës.
Ja seç shkruen At Fishta për ata intelektual shqiptar që i shërbyen me besnikëri fetare dhe nacionale pushtuesit barbar afro 500 vjeçar në poemën e tij:

Pra, Migjeni kishte shije jo kombtare sepse Naim Frashëri që ishte shërbëtor fanatik i perandorisë otomane pushtuese të Shqipërisë, ndërsa At Fishta ishte Luftëtar i Lirisë për Shqipninë, pa shërbëtora besnike e tradhtar, ishte kundra sllavëve ortodoksë.
Unë si lexues i kam kërkue sadopak ndonjë faqe kushtuar protagonistëve të historisë të kombit shqiptar, sikurse gjenden gati në të gjithë poetët dhe prozatorët e letërsisë e të gjithë kohrave.
Pse gjithë kjo heshtje fatale për Migjenin ndaj kombit të vet nga ku lindi dhe e lartësoi edhe pas vdekjes ma shumë se ata shkrimtar që i dhanë letërsisë perla dhe gjakun e trupit??!!
Migjeni peshoi në faktë më shumë se një masë shkrimtarësh gjigandë dhe këtë vlersim u ba nga klasa intelektuale dhe akademike edhe nën influencën e ndikimit të ambasadorve sovjetik dhe jugosllavë në Tiranë në kohën e diktaturës komuniste. Reminishenca komuniste vazhdon edhe sot në vitin 2011 verbërishtë ta mbiçmojë njeriun që nuk i dha aq shumë në peshën specifike të profilit kombtar të letërsisë shqipe. Lasgush Poradeci: “Gjergj Fishta lirik: Shkëmb i tokës dhe Shkëmb i shpirtit shqiptar”. Ndërsa Migjeni që jetoi me shtëpi pranë banesës ku jetoi e punoi i madhi At Fishta i pa me sytë e veta veprat e tij atdhetare e vetmohuese dhe nuk gjeti kohë të shkruante disa gërma në shqipë për të. Por për ushtarin e pushtuesit otoman, Naim Frashërin e gjeti kohën të shprehej ndër miqë.
Ky indiferentizëm fatal duhet gjetur te edukata dhe formimi jo atdhetar, jo për heroin kombtar Gjergj Kastriotin – Skënderbe, apo për armikun e betuar të sllavëve, poetin kombtar At Gjergj Fishta te familja e tij në arsimimin e tij vetëm në shkollat serbe. Në këto shkolla mësohej arti i të mësuarit të fesë ortodokse, të literaturës revolucionare m-l dhe urrejtja ndaj racës shqiptare.Migjeni nuk i preku në krijimtarin e tij asnjë rrjesht për heroin Skënderbe dhe as për poetin e madh At Gjergj Fishtën,.......sepse formimi i tij adoleshentë jo kombtar, jo me dashninë me Historinë Kastriotve që ishin antisllave e antiotomane nuk ja lejoi të frymëzohej nga heronjtë e kohës. E përsa i përket kohës shkurtë që jetoi nuk e justifikon kjo sepse sipas përmbledhjes së veprës të Migjenit gjenë shumë përsëritje në tematike. U sollë e risollë tema me fyerje fetare me skena erotike duke mos i lënë hapsina letrare për heroin dhe poetin e kombit,…….
Në një kohë poeti Lasgush Poradeci, gjuhëtari Aleksandër Xhuvani, Eqrem Çabej etj...... që jetuen në kohën e Migjenit u shprehën mjaft për heroin dhe poetin.
Një nga shkaqet e kësaj indeferentizmit të Migjenit duhet gjetë të ambienti familjar i ndikuem drejt përsëdrejti me rritjen dhe edukimin arsimor me frymën sllave.
Kultura, formimi, edukata u morrë vetëm shkollën serbe dhe atë fetare sllave-bollshevike. Ai nuk arriti të merrte kurrë arsimim në gjuhën shqipe pasi antarët e familjes nuk e deshën arsimimin në shqip sepse si pjesë e komunitetit ortodoksë ishin nën ombrellën e kujdesit të konsullatës serbe në Shkodër. Prandaj nuk reflektoi Milloshi në letërsinë tij të pakët. Kohën e kishte të mjaftueshme për t’i dhurue letërsisë shqipe tema kombtare. Vetë familja e tij e izoloi botën e njohjes të djaloshit Millosh me Shkodrën dhe kulturën e saj të madhe shekullore me përmasa kombtare e ndërkombtare duke e veçuar nga shkollat shqipe në Shkodër, që ishin sipas standarteve të kulturës perëndimore. Me ardhjen e rregjimit komunist në Shqipni u shkatërrue me themel sistemi i kulturës perëndimore dhe u përsekutuen mësuesit e shkollave kudo e veçanërisht në qytetin e perëndimit – Shkodra.


Përse nuk e ndihmoi konsullata serbe Migjenin për të shkuar për shërim në Mbretërinë e Jugosllavisë, por vetëm Italia?

Më rezulton në pengesën që i nxorrën Konsullata Serbe në Shkodër atij për t'u shërue me arsyetimin se Migjeni nuk pranoi të arsimohej matej në shkollat klerikale serbe apo të pranonte ofertën e konsullit që të shërbente në Serbi si popë në Beograd sipas propozimit të tyre nga konsulli i Serbisë në Shkodër si e dyshimtë dhe e pabesueshme.
Për mendjen e qetë dhe realist të çdo njeriut del e pabesueshme shkakun e refuzimit të mos lejimit të shërimit të një djaloshit si Migjeni që semundja po e dërgonte në varr herët si shkakë refuzimi i ofertave për arsim e shërbim fetar në Serbi!!!!!!!!!!
Në kontekstin e këtijj refuzimit të publikuem nga dy biografët e tij të afërt lexoj se Migjeni refuzoi me sa duket se nuk pranoi të punonte për shërbimet sekrete serbe kaq hapur nën veladonin fetar sikurse e kanë në rregullin e shërbimit fetar ortodoksët në gjithë botën.
Humanizmi serbë mbi djaloshin e ri që shqiptare e ndëshkoi rëndë duke ja përkeqsue sëmundjen tuberkulare përditë.
Konsullata italiane nuk e paragjykoi fenë e tij edhe pse kishte informacion për arsimimin sllavo-bollshevik të tij, falë humanizmit që e karakterizoi, por vetëm e ndihmoi për ta shpëtuar nga vdekja. Me keqardhje Migjeni kurrë nuk shprehu asnjë fjalë të mirë për Italinë e humanizmit dhe të kulturës, por veçse sulmoi fenë e saj, puntoren e spitalit për shkakun e vetëm se nuk ishte ortodokse apo protestante, por ishte murgeshë katolike të shprehun me aq ligësi të pashoqe te poezia ” Kanga skandaloze” dhe ”Blasfemi’’.
Vetëm për këtë ligësi të shpirtit tij gjeti kohën e jetës të shkurtën për të shpreh gjithë atë mllefë, urrejtjen e tij ndaj klerit katolik të pajustifikueshme për atë kohë dhe për të sotmen e të ardhmen gjoja i maskuar me temën e mjerimit.
Mosmirënjohja e Migjenit ndaj murgeshës që punoi nën bacilat tuberkulare të tij ditë e natë duke e shoqërue me lutjet e saj shpirtnore për përmirësim ja shpërbleu duke e fyer fenë dhe moralin e saj deri në blasfemi me anë të sarkazmës tij hera herës e pajustifikueshme me kontekstë armiqsore.
Prof. Koliqi nuk i bani kritikë edhe pse nuk jam i sigurtë po shprehem sipas mendimit tem. Njihej karakteri i profesorit se kishte prirje liberale ndaj shkrimtarve. Ai ishte për liri të pakufizuem ideologjike e religjioze në letërsi meqë ishte vetë shkrimtar dhe kishte shumë respekt për kolegët shkrimtar dhe jo si Ismail Kadare që ndihmoi atë që i interesonte dhe përsekutoi kolegë në komunizëm, apo ishte dhe mbeti apolegje e arrogancës në intervista duke poshtëruar kolegët e vet shkrimtar shqiptar dhe asnjëherë kundra serbve.
Prof. Koliqi kishte respekt dhe asnjë paragjykim për krijimtarinë të realizmit socialist të Kadaresë kur ishte Drejtor i Institutit Albanalogjik në Universitetin e Romës dhe i vendosi për lexim për studentët italian dhe arbëresh. Deri tash asnjë fjalë të mirë nuk ka dalë prej Kadaresë për mirënjohjen e prof. Koliqit ndaj librave të tij që i propogandoi ndër studentat italian si gjest atdhetar. Njihet si njeriu i çveshur nga paparagjykimet ideologjike, fetare, nacionale dhe ndaj kolegve ishte shumë prudentë në dhanien e kritikës. Prirja e tij ishte me folë veç mirë, e kështuqë nuk e preku jo se kishte frikë prej simpatizantve të Migjenit, porse ishte për një kulturë humane dhe të bukur për letërsinë shqipe.
Mandej nuk ju futë sektorit të kritikës sepse veprimtaria e profesorit ishte e madhe si në politikë dhe në letërsi, në përkthime dhe në punën e tij si Drejtor i katedrës Albanalogjike në Romë të hapun me Dekret të Presidentit të Italisë. Prof. Ernest Koliqi udhëhiqej nga lejtmotivi i tij në jetë për Shqipninë: ”Veç dashnia e ban Shqipninë nuse!’’.
Dihet se prof. Koliqi i botoi krijimtarinë e tij në kohën kur ishte Migjeni.
Dhe ja sesi ja shpërbleu burri i motrës të Migjenit, shkrimtari Skënder Luarasi me këto fjalë:
Kur më 7 shtator 1935 u botua vjersha ,,Të lindte njeriu…..’’, po ky Koliqi(për prof. Ernest Koliqi), ky agjent i imperializmit italian, që paguhej për të rekrutuar intelektualët shqiptarë në shërbim të fashizmit, përdori dhelpëri për të shtënë poetin e ri shqiptar në kthetrat e tij fashiste.
Ju kujtoj se i vetmi ministër i arsimit të shtetit shqiptar të përiudhës pas 1912 e deri në vitin 1944 ishte Prof. Ernest Koliqi dërgoi 250 mësues për hapjen e shkollave në Kosovë.
I drejtohem edhe atje në varr shkrimtarit Luarasi! Ai ishte kjo vepër kombtare për arsimimin e Kosovës apo fashiste e dajllzore??? Apo është vepër fashiste dekorimi i prof. Ernestit nga presidenti i Republikës të Kosovës me ”Medaljen e Artë e Lidhjes së Prizrenit”??
Balta e hedhur e mosmirënjohjes të Luarasit ndaj poetit të Kangve Shkodrane buronte nga smira, ligësia prej shkrimtari sepse nuk i afrohej malit Koliqit në çdo aspekt ndaj kontributit për kombin dhe kulturën.


Kritika komuniste për Migjenin

Periudha komuniste ishte për shkencën kritike një trajtim irealistë i çdo vepre letrare për shkakë të ideolgjisë komuniste që e kufizonte deri në absolutizëm paragjykues. Kështuqë për kritikën shqiptare ishte dhe mbeti Migjeni, njeriu pararendës apo gati-gati një Majakovsk që hapi epokën e klasës puntore dhe të fshatarsië kolektive. Migjeni ishte sikurse vetë Enver Hoxha me gjithë bandën e tij si në Tiranë ashtu dhe në Shkodër e në tanë qytetet një ateist i vërtetë, prandaj e ngriti në kohë të përmbysjes me dhunë të Besimit Fetar, kryesisht i atij Besimi Katolik.
Kemi shembullin në mesin e shkrimtarve dhe kritikve ma të shëmtuem si I.Kadarenë me librin ese ''Ardhja e Migjenit në letërsinë shqipe'', që në agoninë e sistemit komunist në vitin 1990 e pikturoi Migjenin si njeriun ma të madh të Shkodrës dhe globit duke fyer hapur At Fishtën, Klerin Katolik, Shkodrën me kulturën dhe traditat e saj. E spikati Migjenin si njeriu që i nxorri zorrët moralit të ulët të Shkodrës në prozat dhe poezit e tij. Turra e ortodoksve fanatikë, shkrimtar dhe kritikë e himnizuem atë deri në kufijt e absolutizmit grotesk, që vetëm e damtuen randë atë anë të shkëlqyer që la në letërsinë shqipe.


A e përdori gegnishten e saktë Migjeni në krijimtari?

Migjeni ka përdorë gegnishte, por gjuhëtarët si prof. Arshi Pipa dhe Gjovalin Luka, prof. i gjuhësisë ka konstatur te libri i vetëm me përmbledhje poezi dhe prozë një gegnishte jo të rregullt.
Duhet të vërejmë se profesor Arshi Pipa e kishte vënë re këtë deformim dhe përçudnim te “përndojnë e Përndim” dhe qysh më 1944 e 1945, për shqiptimin dhe shkrimin përdorte trajtën korrekte shkodranishte, “prendojnë e Prendim, Kangët e Prendimit”, për më tepër më vonë edhe e shprehu me një shënim të veçantë. (Shih, A. Pipa, “Për Migjenin”, bot. 2006, f 19, 21, f 87, shën 26 etj, Ruajmë edhe botimet e kohës së A. Pipës)
Jeta private e Migjenit ishte mjaft misterioze. Kjo pjesë duhet ndriçuar për të qenë i kjartë figura e tij edhe në kët pjesë si çdo shkrimtar meqë mbahet edhe i madh i Shqipnisë e i Ballkanit. Ai asht i madh dhe nuk shkruhet asnjë rrjesht për jetën e tij private. Kjo asht mjaft brengosëse që nuk shkruhet. Mjaft mbeti tabu në biografinë e tij pjesa private sepse bashkqyetarët e vjetër të tij flasin shumë për marrëdhëniet e tij intime! Po të flasësh me familjet e vjetra shkodrane që i kishin fqinjë flasin mjaft episode për atë kohë të turpëshme të tij.

Ja seç shkruante shkodrani, Prof. Arshi Pipa në librin Ese "Për Migjenin":
Por aj adhuronte edhe Alioshën Karamazof. Dhe njeriu qi adhuron Alioshën, në mos qoftë fetar, asht thellësisht njerzuer. Si Aljosha prej monastirit, edhe aj kishte dalë prej seminarit, tue u përzí me turmat ku vlojnë epshet e mbrapshta.
Pra prof. Pipa e ka njohur mirë edhe jetën e brendshme të tij prandaj përmend ,….epshet e mbrapshta të Migjenit. Brezat duhet ta njohin jo vetëm pendën e tij, jo vetëm shpirtin urrejtës bollshevike-ortodokse –komuniste ndaj feve katolike dhe asaj islamike.
Pra duhet njohë edhe deklarimet e Prof. Pipës për epshet e mbrapshta. Kush ishte ky epsh i mbrapsht i Migjenit? Mue dhe çdo lexues ban pyetjes vedit:
Cila lloj epshi të mbrapsht përdorte Migjeni në marrëdhaniet e tij me njerzit? Dua ta di unë dhe lexuesit i shumë hertë i librit tij të famshëm.

Portreti i Migjenit përmblidhet në këto rrjeshta:
Një njeri me i parakohshëm në formim, me energji të pashterrshëm rinore intelektuale, një njeri që shkruejti Poemën e Mjerimit, një njeri me ndjenjë të egër ekstreme ndaj fesë katolike dhe asaj islame. Ai ishte njeriu që nuk ,,gjeti kohë,, dhe asnjë rrjesht për heroin e Trojeve Shqiptare, Gjergj Kastriotin Skënderbeu, ishte njeriu që ironizoi poemën e At Gjergj Fishtës “Lahuta e Malcis’’ te poezia “Kangë në vete’’, njihet si një njeri me energji të mbrapshta ekstreme seksuale ndaj njeriut e ky ishte Millosh Gjergj Nikolla.
“Historia e njenës nga ato...” ashtë një prozë e tij ku trajtonte, siç e cilësonte autori, fatin e “kurvave, prostitutave, grave publike, grave problematike”, një temë kjo tabu në letërsinë shqipe deri atëherë. Ky episod ishte e vërtetë, ku Migjeni i kishte ndodhë kur ishte në Greqi për kurim, ku ja kishte rrëfyer te Kafja e Madhe shokut tij Andrea Stefani. Migjeni i tregon se si shkoi te një shtëpi publike dhe pasi kontaktoi me një prostituë greke e gjatë nga trupi dhe e kolm nuk arriti të kryeji marrëdhanie apo të penetronte seksualishtë për shkak të filozofisë tij fetare ortodokse se ishte viktima e mishit të bardhë e mos të mëkatonte veten në këtë flligshtinë filozofike-fetare(ndoshta edhe ka qenë impotentë apo i orientuar për shije të kundërtë seksual se sa të besohet filozofia e tij aspak bindëse falë karakterit tij rrebel e liberal siç pasqyrohet në krijimtarinë tij ekspresiv dhe tej mospërfillës ndaj principeve morale të fesë e ndaj konformizmit të kohës).
Sipas autorit kemi dy burime që shqyrtojnë besueshmërinë fetare të Migjenit

Ishte nje ortodoksë i arsimuar për 9 vjet në shkollat fetare në Mbretërinë e Jugosllavisë.
Ishte dëshmia e zj. Arta Franja se besoi fenë ortodokse në pragë të vdekjes.

Unë e gjykoj se kultura teologjike që mori në shkollat fetare si në Shkodër ashtu dhe në Maqedoni ndikuen thellësisht në formimin e tij ideor-botëkuptimor. Të gjitha mendimet e tija edhe bollshevike i ngjyrosi me sofizma teologjike, po ashtu në letërsi. Ky kombinim i të kundërtave solli hibridin e mendimit migjenian, gja që shumë intelektual ortodoksë kishin pasë suksesë. Shkolla teologjike ortodokse i dhuroi filozofinë, i hapi oreksë për bollshevizmin, revolucionin protestan të Parisit të njohur nga traktati "Manifesti i Komunës të Parisit'' të hartue nga duart e Frederik Engelsit dhe Karl Marksit. Gjithë këtë bagazh teologjiko ortodoksë-protestan bollshevik e përshkoi fillin e kuq të krijimtarisë. Prandaj komunistët e quajnë vepër të tyre.

zj. Prof. Arta Franja, e cila e ka njoh afer Migjenin dhe kohën e fundit të jetës së Tij i asht gjetë pranë shtratit ku Migjeni po jepte shpirtë, Ajo më ka thanë: “Nuk di pse shtremrojnë të verteten e mendimit Migjenit në lidhje me besimin e Tij tek Zoti. Ai ka vdekë Besimtar dhe nuk është e vertetë se ka qenë ateist. Unë kam biseduar me Té kur ishte shumë rëndë me shëndet dhe kurrë nuk e kam dëgjuar duke mohuar, përkundrazi, tek koka Atij i sherbente një murgeshë katolike, e cila thonte gjithënjë uratë...”F.R.
Sipas kunatit të Migjenit në librin ,,Migjeni,, i vitit 1956 del se në shtratin e vdekjes të Migjenit ishte vetëm e motra Ollga dhe askush tjetër. Kështuqë nga ky burim autentik rezulton se Arta Stavri Franja trillon një fakt të tillë për synime konsumit pa bereqet dhe e ban të baseushme pohimin e saj për Migjenin si besimtar,...Dihet se disa njerëz ateistë para se të vdesin kërkojnë pendim dhe nisin të besojnë fenë e tyre dhe kjo rrëfenjë e Artës mund të besohet, por se veprën e tij ateiste nuk mund ta shkarkoji nga gurët integraliste ortodokse që hodhi kundër klerit katolik me aq urrejtje.

Kush ishte Arta Franja?

Arta Stavri Franja ishte mësuese në Shkodër, ku rregjimi komunist e kishte dekorue me urdhër të Klasit të Dytë për Punë në Arsim në vitin 1958,...... D E K R E T Nr. 2722, datë 8.8.1958 për akordim dekoratash të Kl.II për arsim nga Haxhi Lleshi dhe Sami Baholli.
Ajo u dekorue krahas vampirve antikatolik; Vehbi Balës,.Jup Kastrati që ngritën Të parin Muze Ateist në Botë në qytetin e lindjes tyne e të Migjenit në Shkodër.....


Migjeni ishte me dy ftyra?

Qenia e dyftyrsisë ka qenë dhe ashtë modeli i njeriut të asaj kohe dhe në vazhdimi si një shembelltyrë pozitive e kohës moderne veçanërishtë për shumicën e intelektualve.
Në shtëpi shprehej fetar dhe në gjithë qelizat e krijimtarisë gjen aromën, fillin e kuq ateist marksis-leninist serbe-ruse kundër Klerikve, që të mos binte në sy ka përmendë klerin islamik sikurse veproi dhe Enveri që hoqi edhe xhamiat për të mos ra në sy se nuk e kishte urrjetjen vetëm me Klerin katolik. Unë dua ta besoj se disa ateista të egër shkencëtar e shkrimtar etj në shtratin e dergjes ktheheshin të besimi fetar. Por kjo nuk duhet të relativizohet duke thanë se Migjeni ishin besimtar fetar.
Asht mëse e vërtetë prania e murgeshës në shtratin e vdekjes bindëse dhe se ishte besimtar Migjeni në shtratin e vdekjes në Itali? Ju keni vue si përforcim të idesë se ishte fetar përposë thanieve të Arta Franja edhe atë fakt se i ka shërbye një murgeshë katolike. Kush mund të më bindi mue se asht poezija jo blasfemike dhe tjera fjalë të bukura!!!!!!!!???????????
Ky fakt i prezencës së Murgeshës si përforcues i asaj që ishte besimtar me del bllof sepse sipas jetëshkrimit tij vdiq në spitalin Tore Peliçe të Torinos. Asht kjo murgesha që i ka kushtue
poezinë ''Kanga skandaloze''. A e meritonte kjo femër, kjo puntore që Migjeni i ka shkrue poezin e mjerimit të fyhet besimi i saj kaq me paturpsi? Ku qendron edukata e tij mbi konceptimin e diversitetit të besimeve fetare?
Vetëm për poshtërimin e kësaj puntore në poezinë kundër Murgeshës ” Kanga skandaloze’’ venë në dyshim moralin e tij ndaj klasës puntore, fshatare që e ngriti në pidestal te poema e ”Mjerimit,,,….
Lexoni miqë poezinë që ja kushtoi Migjeni shërbtores, murgeshës katolike, që përposë që i pastronte gëlbazat e gjakosuna të tij i thoshte edhe lutje për t’u shëndoshë te spitali në Itali. Njifuni me Mirënjohjen Migjeniane ndaj një femne, ndaj puntores, ndaj një figure fetare që përpiqej shpirtnisht ta shëndoshte edhe me fjalë, që janë ilaçi i shpresës dhe i shërimit të sëmurit.

Një besimtar sipas dëshmisë të Arta Stavri Franja nuk besohet sepse i ka dëshmue në poezitë e tija antifetare. Bota moderne e sotme nuk e pranon kulturën poetike klerikale bolshevike-serbe-komuniste të Migjenit.
Migjeni ishte dhe vdiq një ateist, një antikatolik dhe anti islamik i betuar, sepse mori arsimim në shkollat e fetare të seminariumit serbë te ish Mbretëria e Jugosllavisë, mësoi kulturën bolshevike të lenin- stalinit dhe të Marksit dhe si e tillë kulturën e urrejtjes fetare. Prandaj sapo erdhi në Shqipni u lshue me egërsi kundër besimit të popullit të Shqipnisë. Ky e kreu bukur misionin dhe mbrojti diplomën shkëlqyeshëm të shkollës fetare serbe.Nuk e di se si ju e kuptoni kët poezi, por asht fund e krye skandaloze, blasfemike për Murgeshën që i shërbeu me aq përkushtim humanitar e fetar. Ky në këtë poezi dedikuem Murgeshës, shërbtores tij në spital e fajësoi dhe e ngarkoi me mëkatin e vujtjeve të vdekjes që i afrohej nga dita më ditë.
Por në të vërtetë ishte skandaloz për moralin e tij që ja shpërbleu kujdesin e saj me një poezi antinjerzore, antimorale dhe antifetare. Mosmirënjohje ka degjenerue deri në imoralitet antifetar duke e nxjerrë lavire Murgeshën që i shërbeu me dashni fetare, njerzore këtij përbindshi.
Për një çast njeriu revoltohet dhe nxjerrë këtë mallkim për Migjenin, që bani mirë që e mori djalli me vete herët se të vazhdonte ma gjatë me jetue kishte ba ma dame se sa hajr.


Poezia blasfemike – dëshmia e fondamentalizmit ortodoksë të Migjenit kundër fesë Katolike dhe pak asaj islame.
Poezitë e tija ishin dëshmia e një vule e një trashëgimie më tëshëmtuar urryese e Migjenit që la kundër fesë katolike.
Autori - Shpend Arbëria
E enjte, më dt. 13.X.2011
U shkruajtë në kuadrin e 100 vjetorit të lindjes të shkrimtarit Migjeni
Të dashtun miqë lexues!

Unë nuk mora përsipër të paraqes para jush arritjet e tija artistike dhe ideore sepse këtë punë e kanë ba para meje shumë autorë. Biles e kanë mbuluar me dafina te tepërta dhe e kanë ngjyrosë me vernikë që koha i ka zbehë.
Plot 73 vjet i janë thurë vetëm elozhe dhe ka tepër ekzagjerime. Migjenin nuk e kanë vendosë në Peshoren e Kombit sepse nuk ishte për këtë peshore edhe pse kanë ulëritur si të xhindosur kryesisht autorë ortodoksë. Kritika letrare e ka damtue shumë figurën e Migjenit sepse ky dha aq pak sa nuk duhej të vërshonte një lumë shkrimesh me lavdërime. Duke kenë një krijimtari e paktë e tij duhej të shkruhej pak dhe saktë për ta lanë në vendin e tij.
Jam përpjekë që ta zhvesh portretin e Migjenit nga ornamentet e madhështisë, i majave, apo nga hiperbolizmat si sfiduesi i Zotit, si gjeniu i kombit, si konstelacioni i pa-arritshëm e tjera idiotizma. S'ka më dam se sa të pompohet me një lumë mashtrimesh të stisura nga disa policentra të dyshimta pë krijimtarinë dhe moralin e tij!!!
Po t'i vesh re emnat e këtyre autorve janë njerëz me bindje komuniste. Reminishencat e regjimit të vjetër vetëm e zhvleftëson ato vlera të krijimtarisë tij pasi koha e re nuk i duron dot kësi lavdërimesh të stilit komsomolas.
Due të nënvizoj se të gjithë autorët që jargiten për temën e Mjerimit që sipas tyre po përsëritet në Shqipni janë njerëz të pasun, janë njerëz ma mizor në shpirt, nuk u hanë palla apo nuk brengosen hiç për mjerimin e një pjese të mirë të popullit shqiptar bash prej këtyre soj autorësh. Por janë faktorë të tjera si inercia, reminishenca, paragjykime fetare dhe ajo që fshehet ashtë se ky grupë autorësh mega të pasun e himnizojnë dhe e kanë idhull se ishte i vetmi shkrimtar që sakrilegjoi kundër fesë katolike. Prandaj të mos na shesin sofizma dhe filozofinë lumpen proletariatit se janë letra të djeguna dhe të turpëshme për moralin e tyne të mykun nga molepsja e fyerjeve fetare ndaj asaj fesë pakice në Shqipni, që ende vazhdojnë të kuturisin këta mjeranë të neveritun.Duhet të kuptohemi me lexuesin se fjala asht për atë kategori të ashtuquejtun kritikësh që të tërbuem nga paragjykimet shtrëmbërojnë figurën dhe veprën e Migjenit.

autori
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Migjeni - Poeti i epsheve - I fshehur në hiperbolë!

Postby Laert » 22 Oct 2011, 13:22Teoria e Migjenit konsiston në filozofinë e SHKATËRRIMIT DHE TË NDËRTIMIT, TË SHKATRRIMIT DHE PËRSËRI TË NDËRTIMIT QË QUHET TEORIA E KAOSIT ME SYNIM PËR TË REALIZUE PLANET E NJË GRUPI ANTISHQIPTAR KUNDËR SOVRANITETIT TË SHQIPNISË.

Si ndërtohet e pastaj shkatrrohet një kombë sikur shkruan në poezi Migjeni?
Të kujton Ramiz Alinë që deklaronte se Shqipnia as nuk hapet e as nuk mbyllet. Kësaj i thonin ta mbante në kaos vendin sikurse ndodhi. Identike janë edhe mesazhi mazon të vargut të Migjenit

Nuk e di por me rezulton se Migjeni dhe Niçe kanë gjëra të përbashkëta në jetë dhe në koncepte si;
- në një muej që kanë vdekë
- në një qytetë, në Torinë i bashkon ngjarjet dramatike si të Niçes ju shfaqën kriza nervore dhe Migjeni vdiq në Torino.
- Vdiqën të dy të rinjë.

Migjeni e preferoi edhe Niçen edhe Bollshevizmin.
Gati e gjithë krijimtaria e tij poetike e Migjenit mbërthehet nga dykandshi satanik;

- Fridrih Niçe
- Komunizmi bollshevik

Në këtë binom kemi një hibrid që e ka emnin Migjeni niçean - bollshevik, që janë gati dy të kundërta.
Por Migjeni ka krijue Mbinjeriun Hibrid që ka edhe Niçen brenda edhe komunizmin brenda. Prandaj del bindjet e tija nga një arsimim kaotik në shkollat fetare serbe. Ky ka sjellë një portret të Mbinjeirut delirant dhe mbi Zotin, që asht produktë i tij kozmetikë.
Por mendoj se nuk e ndihmoi aspak Migjenin referimi udhëzues nga ky protestant, modeli Niçe me filozofinë e kaosit në formimin e njerzve të dobët mentalishtë.
Të shkruash si Migjeni edhe të ndërtojë edhe të shkatrrojë burri,.të bazuem në një parim edhe i Mao Ce Dunit; "Për të kthjellue detin duhet turbullue njiherë" asht një filozofi e kaosit si rryma të nëndheshme depërtuese nuk e nxjerrë Migjenin një njeri largpamës.
Bota lypë vetëm ndërtim dhe jo shkatërrim sepse shkatërrimi vjen nga luftrat, tërmetet, revolucionet, kryengritjet.

Niçe, ndër të tjera thoshte: ''Liderët fetare përdorin besimin dhe moralin për të skllavëruar njerzimin.''
Po e pranoj se asht ashtu siç pohoi Niçe për nji moment.
Po sot në kohën ku po aplikohet tashmë plurarizmi i ideve në shumë partive në vende moderne të Europës, po vejmë re se popujt janë larguar nga feja dhe morali në mënyrë të dukshme me anë të një politike të dhunshme masone gjoja në emër të lirive të Njeriut e të tjera gjepura të shpikura nga mendja e tyre antimorale.
Jane SHAKTËRRUAR të Dy SHTYLLAT VERTEBRALE TË NJERIUT të shoqërisë dhe familjes. Natyrisht shoqeritë e vendeve perëndimore të Europës tashme jane te degjeneruara plotesisht. Mos te ngaterrohet mireqenia minimale jetike e popullit me keto dy shtylla te nje shoqerie. Nuk eshte ekonomia qe e ben shoqerine perparimtare.
Njeriu i epokes moderne eshte pa besim, pa moral dhe si e tille eshte pa ideal ne jete. E vetmja liri qe ka njeriu ne boten perendimore eshte Jeta seksuale. Ka edhe disa te drejta njeriu qe i ka pase ne shekuj edhe ne epoken primitive ate te levizjes se lire te njeriut, qe ky shekull i botes perendimore ja kufizon nepermjet nje politike raciale, fetare, nacionale,....
Asnje liri tjeter nuk ekziston. Nese din kush se ka ndonje te drejte le te tregoji me shembuj

Me vjen keq se thënia e Niçes bie poshtë, asht ngutur duke u nisur nga gjykimi subjektiv i urrejtjes ndaj Vlerave të Njeriut dhe Shoqerise si besimit fetar dhe atij moral.
Lind pyetja:
Kush ja kufizon të drejtat e njeriut tashmë që fenë e zhdukën nga shpirti i njeriu në disa shtete me mirëqenie materiale minimale të popullit?
Mendoj se janë masonët që ndodhen në krye të politikës së majtë e të djathtë në vendet perëndimore.
A thua popujt nuk jane ma të skllaveruar nga lidere shteterore e partiak?
Sipas fakteve të mjaftueshme sundimi dhe skllavërimi ka kaluar ne anen e pushtetarve perendimore, sepse te gjitha nivelet e pushtetit legjislativ, atë ekzekutiv.... vetëm trashëgohet prej familjeve dhe kodoshave. Mandej brohorisin: Rroftë plurarizmi politik! Rroftë nenshtrimi i popujve pa fe dhe pa moral si dhe mashtrimi!

Autori - Shpend Arbëria
E premte, më dt. 14 tetor 2011
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Migjeni - Kal i Trojës për Shkodrën nga Ismail Kadareja

Postby Laert » 14 Oct 2016, 08:12
Migjeni u manipula keqas për qellime politike si; antiveri dhe antirelixhoze prej diktaturës komuniste dhe në fund të ranies së komunizmit i vuni nji vulë të zi Kadare vedit dhe figurës së Migjenit sikurse vulosi drejtsinë ndaj Migjenit që kishte demostrue Partia Komuniste Shqiptare dhe kryediktatorët E.Hoxha me Ramiz Alinë me anë të librit ma satanike "Ardhja e Migjenit në letërsin shqipe" kush don me e kuptua thellë. Ky libër i zi i shkruejtun në Tiranën terroriste ishte bileta që lejoi të ,, arratisej,, Kadareja për në Parisin e dashtun të komunizmit botnor.
Shkodrën, malet dhe At Gjergj Fishtën i denigroi përfundimisht nën disa vargje satanike të Migjenit. Qellimi i Kadares ishte ta shpëtonte nga sistemi i ri plurarist dmth nga e vërteta e figurës së Migjenit, që ju fsheh për 47 vjet. Migjeni të gëzonte statusin e mos-hulumtimit të jetës tij dhe qellimeve të tij, pra të trajtohet prapë si në komunizëm nga teatri i Shkodrës dhe nga kultura zyrtare aktuale sepse vazhdon të ndodhet Letërsia e Veriut nën urdhnin e Kadaresë sikurse mban nën urdhna Letërsinë e Shqipnis Mesme dhe të Jugut, prandej nuk ka si të marri kurrë çmimin Nobël se vazhdon të manipuloji letërsin kombtare shqiptare si ne diktaturë.
Tuj i mblue Kadareja sikurse letërsia dhe politika e diktaturës komuniste të zezat e Migjenit në krijimtarinë e pakët letrare – në fakt e nxiu duke i hedhë kutinë e karabojës krejt ftyrës dhe krijimtaris së Migjenit. Shkenca letrare lypë objektivitet larg konformizmit politik, fetar, larg subjektivizmës, larg djallzive e synimeve për ta lanë letërsinë e Shkodrës të përçamë duke e hiperbolizue nji letrar të zakonshëm për synime sikurse të diktaturës komuniste edhe për llogari të fqinjve antishqiptare sllave dhe asaj moskovite.
Migjeni ishte një talent i ndjenjës, zani i vogjëlis, por shfaqi urrejtje të madhe ndaj dy besimeve në Shkodër; Asaj ma të theksuem katolike dhe paksa muslimane. I mungonte thellsisht fryma atdhetare sepse ishte i shkolluem vetëm në shkolla sllave. Migjeni i shkolluem për popë, për teologji në shkolla serbe në Shkodër, mal të Zi dhe në Bosnje nuk ishte ateist sikur vazhdon Kadareja ta cilsoi, por nji fetar fanatik ortodoks i modelit sllav. Migjeni kndonte vetëm kangë ruse dhe asnji shqyptare. Asnjë ditë nuk kreu shkollat shqipe. Kurrë nuk deshti të zblonte shkakun e ksaj mjerimit që e kishte ,,për marak,, që ishte qeveria, sistemi, por fajsoi murgeshat duke i erotizue me Krishtin e 30 vjeçar, kishën dhe xhamitë. Ishin ato murgeshat që i pastronin gjakun që nxjerrte prej mushknive dhe i rrinin ditë e natë në sanatorjumin e Italis edhe tuj u lutë Zotit me u shnosh.

¨Dihet se Ismail Kadareja njihet si strategu i Rideminsjonimit të Figurës së Migjenit me librin e periudhës diktaturës komuniste "Ardhja e Migjenit në letërsinë shqipe"
Ajo që i bashkon dy letrarët - Migjenin dhe Kadarenë janë vetëm Urrejtja dhe xhelozia e thellë katastrofike e tmerrshme ndaj;
- Kulturës së Shkodrës, që përbahet nga krijimtaria gjeniale e At Fishtës dhe shum prelatve të Shkodrës së Veriut.
- Kryesisht ndaj Fesë katolike
- Ndaj Maleve, që ishin Foleja e Shqiponjave, Vatra e Luftrave të Kastriotit kundra osmanve-turk për 25 vjet, Vatra e ruajtjes së Genit Shqyptar, Tribuna e ruejtjes së Flamurit të Kastriotit të Lirë të Shqyptarit në shekuj. Ishin ato Male Shqyptare që shpalosën të lirë Flamurin Shqyptar pas 432 vjetve në Malin e Deçiçit prej burrave të Kojës me n'krye burrin e Maleve - Dedë Gjo 'Lulin.

Prandej kët Migjenin - Kalë Troje ta mbaji te shpija e vet dhe të festoji ditlindjet në Podgoricë, Beograd, Shkupë dhe në Moskë dhe jo në Shkodrën e At Fishtës që ende vazhdon të denigrohet duke ja zenë frymën e letërsis Veriut me Kalin e Trojes duke mos u lejue të futet në librat shkollore si dhe të mos lejohet të rindërtohet Shpia e At Fishtës edhe pas 72 vjetve.


Legjenda 75-vjeçare e rokut mori çmimin "për krijimin e shprehjeve të reja poetike në traditën e madhe të kangve amerikane - Robert Allen Zimmerman".Nga pikpamja e substancës së veprave të të dyve bahet krahasimi, pra janë dy persona krejtsisht ekstrem të kundërt në të tana pikpamjet. Vetëm shiqoni fotot e Bob Dylon në asfalt dhe Ismail Kadare pranë kryediktatorit kanibal Enver Hoxha si kushri dhe si trashëgimtar i ideologjis marksiste-leniniste kundër kombit dhe popullit shqiptar;

1. Bob Dylan nuk u atashue në asnji parti në SHBA.
2. Tekstet e kangve u përkisnin shtresës shoqnore ma të dobët në SHBA. Kangët me tekstet e tija ishin jo vetëm ngushëllim, por Mesazhe për qeverine amerikane që të mos ta leji të braktisun në vorfninë e skajshme të shumicës të popullit të Vorfën amerikan.
3. Bob Dylan doli hapun, i vuni gjoksin me guxim qytetar kundër Qeverisë Amerikane si; kundra Plagve Socjale si Vorfnia dhe Diskriminimet raciale. Doli hapun kundra Luftrave Kanibale njipas nji kundër Barbarizmave të Popujve Aziatik për qëllime grabitqare në Rolin e Xhandarit të Botës.
4. Bob Dylani ishte dhe mbeti Heroi i Botës së Lirë të Vorfnve dhe i Zezakve, që akoma vriten nga Plumbat e Shtetit!


1. Ismail Kadareja zgjodhi me intuitën dhe porosinë e kryediktatorit Enver Hoxha, qysh i ri të antarsohej, të ingranohej në Kupolën e Makinës Kanibale të Partisë Komuniste e më pas Partia e Punës Shqipërisë(Parti Kanibale) - Bija pjellë e Beogradit.
2. Kadareja zgjodhi të jetë nën hije drejtues Nr. 1 i Politikës ideologjike të Letërsis, Artit dhe Muzikës në funksione paralele me kryediktatorin Nr. 2 - Ramiz Alia.
3. Kadare ishte Sekretar i Partisë për Lidhjen e Shkrimtarve dhe Artistve të Shqipris.

4. Kadare ishte Deputetë i Kuvendit Popullor të Shqipris.
5. Kadareja ishte Zevëndsi i kryediktatores Nexhmije Hoxha në Frontin Demokratik të Shqipris.
6. Kadareja ishte kryemik krejet i kryediktatorit Nr. 1 të Shqipris- Enver Hoxha.
7. Kadare nuk ka asnji fotografi me të vorfnit nën diktaturë dhe pas 1992, por krenohet me koleksione fotografish e video me kryediktatorë dhe me diktatorës si Enver Hoxha, Ramiz Alia, Mehmet Shehun, Kadri Hazbinë etj.
8. Kadareja vendoste vetë në bashkëpunim me Nexhmije dhe Enver Hoxhën mbi fatin e jetës, karrierës së çdo shkrimtarit, kangtarit, valltarit, koreografit, poetve, kompozitorve, instrumentistave, regjizorve, shefave, valltarve, artistve të teatrit dhe kinemas, të organeve drejtuese të partis dhe administratës e tjera,......., ku konkurentët e tij i ka burgosë pa arritë që t'ja kalojnë Kadaresë në letërsi e kudo.
9. Kadareja nuk i kndoi kurrë Vorfnis Popullit Shqiptar si në diktaturën komuniste dhe në atë neo-komunizmin pas 1992.
10. Kadareja i thuri hymne Diktaturës e në veçanti kryediktatorve; Stalinit, Enverit dhe tjerve në shkarravinat e tija.
11. Ismail Kadare ishte dhe mbeti Agjentë i Institucjonit ma Kanibal atë Sigurimit famëkqe të Shqipris - Vegël e Enver Hoxhës e Moskës, e Athinës, e Beogradit dhe e Londrës.
12. Kadareja për fatin e zi të letërsis së kombit shqiptar vazhdon funksionet e tij si trashëgimtar i kryediktatorit Nr. 2 - Ramiz Alia të komandoji Letërsinë e Shqiprisë, kryesisht atë të Veriut.
13. Ismail Kadare nuk kërkoi Ndjesë për Baltën ndaj Korifeut të poetit kombtar At Gjergj Fishtës.

Si mund ta marri Çmimin Nobël Ismail Kadare me gjithë këtë listë të zi kundër kombit të një vendit si Shqipnia, që vazhdon parreshtun edhe sot e derisa të vdesi me zell komunist sllav-osmanturk?


Për fatin e zi të kombit shqiptar që vazhdon t'i helmatisi shqiptarët me manipulacjonet e tija prej periudhës së komunizmit edhe pas saj nuk ka se si Komisjoni i Çmimeve t'i napi Kadaresë Nobelin. Kadareja plasi tuj shkrua natë e ditë, asht kthye në nji matrapaz librash e qurravitet nëpër tregje librash për me shitë rrenat e tij që blihen nga tru-shplamit edhe nga akademikë të surdisun n'tru e në zorrën e trashë nga mikrobi i injorancës.
Ndërsa Bob Dylan - nji kangtar i thjesht, tekst-shkrues i kangve mori çmimin Nobel në Letërsi në Stokholm të Suedisë vetëm për një shprehje emblematike për botën e qytetnuem për tetorin e 2016. Ndërsa kadare shet libra nji pas nji sikur të delshin prej furret tava specash hahhaaaaaaaa e nuk i duhen kujt vetëm për me zbukrua muret e tyne boshe.
Nji dramë e zezë i ka ra Kadaresë n'tru; Asht fanatikë i sistemit satanikë të diktaturës komuniste sllave-turke, gja që e ban me shkru marrzina në shërbim të ideologjiesë komuniste - sllave-turke, gja që nuk i duhet kulturës sotme të njerzimit, pasi i përket epokave të dylberve të diktaurës komuniste. Kadare me shkrimet e tija synon të shpëtoji sistemin komunist që vazhdon në Shqipni të sundoji me të gjitha aftsitë e tija djallzore. Të bahesh pengesë e mendimit modern të nji kombi nuk ka se si të marrë çmimit Nobel në Letërsi.


Ku ishe 25 vjet pas diktaturës Kadare? Me çka u morë o derzi? I këndove për 25 vjet mrekullinave të grabitjeve, tejpasurimit pronave shqiptare të kryeqeveritarve dhe qeveritarve si trashëgimtarë të diktaturës komuniste si dhe nuk i kndove Skenës së Mjerimit, të Arratisjes në masë të Popullit Shqiptar nëpër botë sipas projektit sllavë-grekë-turke. Ku brodhe? Për 25 vjet rresht nuk le kryeqytetë sllave e grek e në shtete, që nuk duan ta njohin Kosovën për të lobue ty për Nobël, duke mos i thanë asnji gërmë për Kosovën dhe për të kerkue Falje që i kan shkaktue shqiptarve me luftra gjenocidesh. Por kapardisesh në folen tande në Paris dhe vjen vara-vingo edhe në Tiranën e Kuqe e shkruan shkarravina te bar-kafeja e spiunve në Tiranë. Një njeri si ty nuk e tha nji fjalë për kombin shqiptar tash 25 vjet, nuk i akuzoi kurrë kryeministrat, presidentat, ministrat e kryepolitikanët e Shqipnis si autor për vorrin që ja banë dhe vazhdojn edhe sot kundra nji popullit të tanë si nga Tirana dhe nga Prishtina? Nuk të ka borxh gja ty Stokholmi as edhe kombi shqyptar. Arsyeja asht se ti urren ma shum se çdo gja në botë kombin shqiptar e në veçanti Veriun. A e din ti se ti je borxhli ndaj taksave të ktij kombit qysh në diktaturë sepse paret që i ke fitue ti i mban për vedi, ndërsa taksat e popullit kanë ngritë nji piramidë gurësh për vorrin tand nësër kur të vdesësh në Gjinokastër prej 1981 e deri në 2015.
Ndërsa poeti kombtar At Gjergj Fishta akoma denigrohet nga modeli yt në qeverisje për 25 vjet dhe shpia e Tij vazhdon të rrzohet përdhe. Dy ekstreme vazhdojn si në komunizëm ndaj At Fishtës sepse ti nuk u ke dhanë urdhën Tiranës për me rindërtue Shpinë e Atit të kombit shqyptar, pasi ti je Ramiz Alija i Dytë për Tiranën e Kuqe.
Arsyeja e ksaj heshtje asht edhe nji ato që dihen se zgjodhe rrugën e heshtjes për të lobua ty në Stokholm për me të dhanë çmimin Nobël, por Dështove me turp.
largoju ksaj trofeje se nuk të takon kurrë. Populli të mallkon ty.
Fitore që pshtoi Letërsia e Veriut të Shqipnis dha mbar kombi nga nji Dekoratë e nji satanit! Shkodra e Teutës, e Kastriotit, e lëvizjeve demokratike, e Kulturës,e dijetarve të prelatve të Kishës, të At Fishtës, të Koliqit, të P. Anton Harapit etj, e artit e muzikës, e letërsisë, e gjuhës shqipe, e rezistencës ndaj turqve, sllavëve dhe Tiranës antishqiptare nuk e pranon kurrë që t'i përfaqsoji letërsin kombtare - kushrini i E.Hoxhës, fanatiku anti veri I.Kadare në Vendet Nordike. Atë ditë nëse arrin ta marri çmimin Nobel në Letërsi ka me ju hapë nji Vorr i Madh letërsis shqipe për shek. XXI.

Kushdo institucjon nga kryeministri, presidenca, akademia shqiptare dhe vetë Ismail kadare duhet të heqi sa maparë kërkesën për Çmimin "Nobël" sepse vetëm i mban të hapuna dosjen e tij antishqiptare, vetëm i numrohen inventari i listave të zeza kundër Liris dhe Ndërgjegjes së Mendimit të Lirë Shqiptar, ashtë Pengesa e ksaj Lirije në Shqipni. Ka marrë peng Letërsin e Shqipnis Veriut se të Jugut dhe të Mesmes i mban nën shqelma zap me kohë!

Arbër i Maleve
E premte, më dt. 14.X.2016


dt. 20.X.2016 - Nr. 3789
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Skender Luarasi urrente si Migjeni tmerrsisht Fenë Katolike!

Postby Laert » 09 Apr 2017, 08:00


Portreti i Skënder Luarasit i disocijon kimikisht vetë faktori Kohë. Kapaku i Dosjes asht hapë nga Admirina Peçi me saktsi. Shihet kjart se gazetarja hulumtuese për mos me e diskretitua matej ka hapë vetëm kapakun eksaj bisedet midis dy antiklerikalve ekstrem antikatolik.
A e veni re se pohimet e S.Luarasit nga deponimet n'Hetuesi të M. Ivanaj nuk i ka parqitë A. Peçi sepse e nxjerr edhe ma të zi S.Luarasin se kaq shka ka nxjerrë nga e shumta.
Dëshmia e maposhtme e akuzon direkt Skender Luarasin si autor kryesor në fillimet e pas-diktaturës komuniste n'Shqipni në Projektin e Shfarosjes me anë të Gjenocidit ndaj Klerit Katolik sikurse ndodhi. S.Luarasi u rreshtue me spijunët, hetuesat, prokurorët, gjyqtarët, sekretarët e partis,......në Projektn e Jaltës (4-11.II.1945 Çurçill - Stalin-Ruzvelt), gja që u realizue me sukses. S.Luarasi solli eksperjencën e Gjenocidit ndaj Kishave dhe Klerit Katolik të Spanjës në Shqypni.
Veni re se si i propozon S.Luarasi poste të nalta qeveritare mazonit, antikatolikut të tërbuem Mirash Ivanaj ish ministër dhe kryetar shtetit i qeveris së A.Zogut. Sepse S.Luarasi entuziast për sukseset n'Spanjën Martire sapo ishte kthye sbashkut me kryeterroristin fondamentalist, kanibalin Mehmet Shehun n'Shqipni nga Spanja i përgjakun duer e shpatulla prej perdhunimeve ndaj Murgeshave, mbushjes të Kishave Katolike me mijra kafka priftrinjësh dhe studenta katolikë kishte pushtet me krenat e krydiktaturës në Tiranë në vjetin 1945, 1946,..
Pse ra nga fiku dhe vdiq pa asnji respekt nga diktatura në 1982 S.Luarasi nuk i kishte faj askush, përpos Mëkatave të tija kriminale që kishte ushtrue me teroristin Mehmet Shehun në Spanjën martire dhe në sjelljen e eksperjencës komuniste spanjolle të shfarosjes së Klerit Katolik n'Shqipni.
Vetëm me dokumenta shpaloset poretreti i S.Luarasit. E verteta asht e hidhun, por ma e hidhun janë Viktimat e gjenocidit që ushtroi S.Luarasi me bandën e tij prej 1945 e deri në shndrrimin e Shqipnis në nji vend ateist.


"Jam takue disa herë në rrugë dhe ba disa hapa bashkë, me Prof. Skënder Luarasin, me të cilin nuk ishe pa qysh 1936, ku më ka ardhë edhe disa herë në shtëpi (besoj 3 herë) si vizitë. Në pjekjet e para kemi shndrue përshtypjet t’ona mbi si kemi gjetë Shqipnin qysh prej kohës që kemi dalë jashtë. Më bjen ndër mend se i kam thanë se evolucioni asht aq i madh si të kishim kalue jo 7 vjet por të paktën 50. I thaç edhe se si pa tue ardhë nga Elbasani urat e bamuna mirë, rrugat e merremetueme dhe se si puna po zhvillohet në të gjitha anët. Po në këtë enthuziazmë më foli edhe ai, pastaj m’a tha edhe daljen e tij nga Shqipnija, qëndrimi i tij në Spanjë dhe interesimi në Francë.
Më kërkoj se çka mendoj me ba (çfarë shërbimi me i u kushtue). Ju përgjegja: arsim aktiv, me gjith se nuk jam aq i përshtatshëm sot për të. Ai më tha se do t’ishte ma mirë me ndonji vend tjetër ma i lartë, ku do të mujshe me punue ma tepër. Ju përgjegja se unë sot nuk kam energjin e dikurshme, se për nji njeri, që s’ka luftue për çlirimin e Shqipnis, asht nji nderë tepër e madhe të pranohet si edukator i brezit të ri dhe s’fundi, arsimi asht profesioni i vërtetë i emi. Më dha arsye. Kaq kohët e para.

Më vonë kemi folë mbi çasgtjet e ditës: zbulimi i komplotit të Jezuitëve (ai Luarasi, ma ka njoftue); veprimtarija e françeskanëve, kurë zhvillohej gjyqi i A. Harapit, si edhe veprimi dhe sjellja e Fultz-it në sabotimin e Maliqit. Mbi Jezuitët Luarasi më kërkoj disa data historike, i thaç se si në ç’do vend, e shekullin e fundit edhe në Shqipni, ishin dhe janë vegla politikash të hueja, se Shqipnija s’mund të ketë paq dhe bashkim elementash deri sa dy çerdhet (të Jezuitëvet dhe të Françeskanëvet) në Shkodër të mos shgatrohen etj. Me rastin e proçesit të A. Harapit kemi komentue ma tepër nji dokument të shkruem prej Gj. Fishtës që i a drejtonte Jakomonit tue kërkue disa miliona. Unë që dikur ishte i vetmi që kritikojshe Fishtën politikisht, i thashë Luarasit se që çfarë njeriu shumë vetë paraqiteshin si poet kombëtar."

http://shqiptarja.com/dossier/2711/ivan ... 12298.html
E diel, më dt. 9.IV.2017
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Skender Luarasi, M. Ivanaj urrenin tmerrsisht Fenë Katolike!

Postby Laert » 09 Apr 2017, 15:31"Shpesh thonte: "Po kur ra ndër thonjtë e komunistave a u kujtue për kë punoi?!" A e di pse e zhduken ?!! Ishte i njohun me komunista serb dhe Enveri kishte frigë se ata po i besojne ma shumë Mirashit se ketij.... " Sipas Prof. Gaspër Ugashit.

- ”Mirash Ivanaj u arrestua me një urdhër gojor të Koçi Xoxes (i shtyrë nga Enver Hoxha, që u hakmor për prerjen e bursës më 1934 dhe prej jugosllavëve, që e kishin armik të betuar) me akuzën “agjent i anglezëve” dhe për agjitacion e propagandë.”
- Sipas shpjegimeve të bëra në miqtë e tij, Mirash Ivanai ka thënë se bursa e ndërprerë e Enver Hoxhës u bë për arsye objektive. Në atë kohë, Ministria e Arsimit i kërkonte dëftesën e notave Enver Hoxhës, por ai nuk e sillte. “Në krye të tre vjetëve, ku ai nuk kishte dhënë asnjë provim, ne u detyruam t’i ndërpresim bursën”, ka thënë Ivanaj, në vitet që ishte në burg.
Petro S. Luarasi – ” Mirash Ivanaj: “Ja arsyet pse i preva bursën Enverit”


- Arsimi në Beogradë
- Libri i poezive në serbishtë perkthyer nga Jozef Radi
- Përkthyes në Ministrin e Jashtme

- Arsimimi i dy vllaznve në Beograd. Pse jo në Shkollat e Shkodrës????
” Dodë Ivani , djemt e tij Mirashin dhe Martinin pasi kryejnë shkollen fillore… në Potgoricë i dergon të ndjekin gjimnazin klasik të Pozharovacit (në juglindje të Beogradit). Ketë shkollë vellezerit Ivanaj e mbaruan me rezultatet të shkëlqyera në fund-gushtin e vitit 1912… Në vitin akademik 1912-1913 Mirashi me të vëllanë Martinin do të ndjekin kursin e filozofisë në Universitetin e Beogradit. ” shkrimi – ”Mirash Ivanaj , ministri (malësor) që vuri themelet e arsimit kombëtar shqiptar…
“Ligji Ivanaj” ishte ligji më i rëndësishëm e më i plotë i kohës. Qëllimi i tij ishte të krijonte dhe integronte sistemi e arsimit kombëtar në Shqipëri. Me zbatimin e ketij ligji u suprimuan 17 shkolla të komunisteti katolik , 14 shkolla të komunisteti musliman, 4 shkolla të komunitetit ortodoks , 10 shkolla private të komunitetit ortodoks , si dhe 19 shkolla të huaja e tjer..
Kthimi i Mirash Ivanajt në Shqiperi per hirë të vertetes duhet thënë se në fillim u pritë mirë nga qeveria e kohes ,ketë e tregon edhe pritja që i bënë Mirash Ivanajt vetë Enver Hoxha.

- Libri me poezi në serbisht. Pse nuk e shkrujti në shqip?
Mirash Ivanaj ka lënë edhe një vëllim me poezi, “Epopeja e Njeriut” – ku janë dhe poezitë e vëllasë, që dr. Lazër Radi i ka përkthyer nga serbishtja.” - JULY 30, 2016 - Nga Ndue BACAJ

- Nikolla Bey Ivanaj ka punue si zyrtar në Serbi, duke përfshirë si Përkthyes i Ministrisë së Jashtme të Serbisë. Sipas burimeve gjermane
Dihet se përkthyesat janë spijun të çdo shtetit ku punojnë sepse para se me fillua punën si përkthyesa në ministri të jashtëm e të policisë e sigurimit bajnë betimin për besnikri dhe me kenë informatorë gjithë jetën.

- Kujdestarja, Novka e interesuemja e M.Ivanaj nga emni duket serbe
"Copërat e kurmit, pas interesimit të disa dashamirësve, veçanërisht besnikes së përjetshme Novka, ia mblodhën duke e shtënë në dhe, me çarçaf e pa arkivol." - Petro S. Luarasi – ” Mirash Ivanaj: “Ja arsyet pse i preva bursën Enverit”
http://www.forumishqiptar.com/threads/2 ... -historine

- Koment:
Veni re se si Petro Luarasi nuk asht i sakt, tjetërson, kur shkruen se asht edhe arsyeja e pushkatimit të Ivanajt se "...prej jugosllavëve, që e kishin armik të betuar."
Ka ,,të drejtë,, ta mbroji M. Ivanaj se ishte miku i ngushtë i babës tij Skender Luarasit sepse i bashkonte pikpamjet mazone, satanike kundra fesë katolike dhe ajo e ortodoksizmit sllav të Shqipnis.


- 13.X.2011 - 9.IV.2017 = 4.205 lexuem
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Kritike Letrare

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron