Sistemi i burgjeve dhe vdekjet ne burgjet e Shqiperise

Fenomenet shoqerore te aktualitetit te sotem. Pra gjithcka qe ka te beje me shoqerine e sotme shqiptare. Mirsevini

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Sistemi i burgjeve dhe vdekjet ne burgjet e Shqiperise

Postby I-AMESHUAR » 08 Nov 2009, 18:56

Vdekja e studentit, paditet burgu 313

Image

Vetëvarja në qeli e studentit të Stomatologjisë Mihallaq Karaj, do i kushtojë 25 mijë USD dëmshpërblim burgut 313. Ky është objekti dhe vlera e padisë, që ka depozituar në gjykatë i ati i studentit Petro Karaj nga Përmeti, i përfaqësuar në gjykim nga avokati Genci Terpo, i Grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut. Padia është depozituar pak kohë më parë në Gjykatën e Tiranës, ndërsa pas hedhjes së shortit elektronik pritet të nisë shqyrtimi i saj. Familja Karaj nga Përmeti kërkon dëmshpërblimin nga burgu, pasi sipas tyre faji për humbjen e jetës në qeli të djalit të tyre është pikërisht institucioni i burgut, që nuk i garantoi jetën të paraburgosurit.

Studenti i Stomatologjisë vrau veten rreth orës 02:00 të mesnatës pas 3 marsit 2006 në qelitë e paraburgimit 313 në kryeqytet. Karaj ishte dërguar në këtë paraburgim vetëm pak orë më parë dhe sipas drejtorisë së Përgjithshme të Burgjeve shkak për kryerjen e aktit ekstrem ndaj vetvetes ishte mospërshtatja e tij me jetën e re pas hekurave të qelisë dhe ngarkesa e rëndë psikologjike. Ai akuzohej për vjedhjen në bashkëpunim të një kompjuteri në një lokal në Qytetin Studenti. Pas kësaj, gjykata, me kërkesë të prokurorisë, vendosi masën e sigurisë burg pa afat, ndërsa menjëherë pas masës ai u dërgua në paraburgim. Avokati në kërkesëpadi pohon, se me këtë proces ndodhemi përpara një çështjeje të një natyre krejt të veçantë ku paditësi, Petro Karaj, ka pësuar një dëm të pallogaritshëm si rezultat i humbjes së jetës së të birit, Mihallaq Karaj.

Avokati pohon se studenti nuk kishte probleme ekonomike, familja e tij ia kishte siguruar të gjitha të ardhurat e nevojshme për të vazhduar shkollën dhe për të jetuar në standarde tejet të pranueshme. Viktima u vendos në një qeli së bashku me një person tjetër, ndërsa karakterizohej nga një situatë tejet e rënduar, pasi nuk kishte qenë asnjëherë në burg. "Aty ai u përball me një ambient të papranueshëm dhe në kushte jonormale, çka ndikoi negativisht në gjendjen e tij. Gjatë natës katër punonjësit e burgut 313 nuk i kanë kushtuar rëndësi gjendjes së Karajt dhe nuk kanë ushtruar kontrollin dhe mbikëqyrjen e duhur mbi të. Viktima ndodhej i traumatizuar dhe nuk iu ofrua asnjë analizë psikologjike për të përcaktuar gjendjen e tij. Ndërkohë ishte detyrim i personelit të burgut që ta kontrollonte atë për sende të ndaluara, gjë që nuk është bërë", argumenton avokati fajësinë e institucionit.

Studenti u mbyt me lidhësen e tutave

TIRANE - Studenti i Stomatologjisë Mihallaq Karaj, u arrestua më 30 mars 2006 nga efektivët e komisariatit nr. 1, të kryeqytetit. Sipas policisë, 24-vjeçari lindur e banues në Këlcyrë të Përmetit dyshohej se ishte bashkautor me shokun e vet Ardit Çala, për vjedhjen e një lokali në Qytetin Studenti më 11 nëntor 2005, si dhe të një vjedhjeje tjetër në këtë zonë 10 ditë para arrestimit.

Me kërkesë të prokurorit të çështjes, Karaj u la në qeli nga gjykata deri në përfundim të hetimeve, ndërsa u dërgua në qelitë e paraburgimit 313 pak orë më vonë. Por natën e parë, që ndodhej në qeli, studenti 24-vjeçar, i cili kishte pësuar ngarkesë të rëndë psikologjike ka përfituar nga gjumi i shokut të qelisë dhe me lidhësen e tutave të fiksuar në hekurin e krevatit ka shtrënguar fytin, duke mbetur i vdekur në vend. Ekspertët pohuan atëherë, që studentit i kishin ardhur në ndihmë njohuritë mjekësore që kishte marrë në shkollë për të përcaktuar pikat e dobëta të organizmit, pasi hekuri ku ai kishte fiksuar fillin nuk ndodhej më shumë se 120 cm nga dyshemeja.
Fatos Mahmutaj
Panorama
Paqja eshte mbreti i kultures, lufta ushtari i saj
Chi è in equilibrio non evolve
.
(shkruar nga une)
Testo shpejtesine e internetit tuaj
Image
User avatar
I-AMESHUAR
Drejtues
 
Posts: 995
Joined: 27 Jan 2009, 01:10

Re: Sistemi i burgjeve dhe vdekjet ne burgjet e Shqiperise

Postby I-AMESHUAR » 08 Nov 2009, 19:01

Burgjet e Shqiperise jashte normave njerezore

Image


KSHH: Burgjet shqiptare s'plotësojnë kushtet
TIRANE – Burgjet shqiptare kanë mangësi për sa i përket respektimit të së Drejtave të Njeriut. Ky është përfundimi me të cilin ka dalë Komiteti Shqiptar i Helsinkit pas përfundimit të një vëzhgimi në periudhën tetor-dhjetor të vitit të kaluar paraburgimet: “Jordan Misja” e “Mine Peza”, në Tiranë; Berat; Durrës e Vlorë, si edhe burgjet: “Shën Koll”, Lezhë; Fushë-Krujë; Krujë; si dhe Vaqar, “Ali Demi” dhe Spitali i Burgjeve në Tiranë.

Sipas KSHH-së, qëllimi i monitorimeve ishte vlerësimi i situatës së të drejtave të personave të paraburgosur në përgjithësi, i kushteve fizike të jetesës nëpër institucione, i atmosferës së përgjithshme që mbizotëronte në këto institucione, kujdesi social dhe shëndetësor që ofrohej në këto institucione, si edhe aspekte të tjera që lidhen me të drejtat e të paraburgosurve dhe të dënuarve në përgjithësi.

Problemi i parë i vërejtur nga vëzhguesit ishte mbipopullimi, fakt ky konkret prej shumë vitesh në të gjithë institucionet e burgjeve. “Në disa prej institucioneve kishte mungesë të energjisë elektrike dhe të ujit të rrjedhshëm 24 orësh dhe godinat ishin totalisht të amortizuara dhe me lagështirë, gjë që ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e personave të privuar nga liria.

Në Rrogozhinë dhe në Burrel, në sektorin e paraburgimit, në një dhomë mund të qëndronin nga 6 deri në 12 vetë” thuhet në raportin e KSHH-së. Më tej, theksohet higjiena e ambienteve të brendshme ishte një tjetër problem i konstatuar, si dhe në disa burgje nuk funksiononin dushet e përbashkëta apo ishin në gjendje të amortizuar sendet personale. Ndërkohë, që janë gjetur raste kur të burgosurit flinin në dysheme, ndërsa ka pasur mungesa të theksuara të personelit mjekësor.
Panorama
Paqja eshte mbreti i kultures, lufta ushtari i saj
Chi è in equilibrio non evolve
.
(shkruar nga une)
Testo shpejtesine e internetit tuaj
Image
User avatar
I-AMESHUAR
Drejtues
 
Posts: 995
Joined: 27 Jan 2009, 01:10

Re: Sistemi i burgjeve dhe vdekjet ne burgjet e Shqiperise

Postby I-AMESHUAR » 09 Nov 2009, 11:25

Projektet për punësimin e personave me liri të kufizuar

Image

Punësimi i të dënuarve ka qenë dhe mbetet prioritet për Drejtorinë e Përgjithshme të Burgjeve, kjo për faktin se ky proces ndikon jo vetëm në përmirësimin e gjendjes psiko-emocionale të të burgosurve, por edhe për ri-integrimin e tyre në shoqëri, pas përfundimit të dënimit.

Në mbështetje të vendimit nr.303 datë 25.03.2009 “Për miratimin e Rregullores së Përgjithshme të Burgjeve”, “ Puna e të burgosurve”, janë zbatuar të gjitha praktikat për zyrtarizimin e Komisionit të Përhershëm të Vlerësimit të Punës në Burgje. Aktualisht janë të punësuar rreth 685 të burgosur. Personat me liri të kufizuar zakonisht janë punësuar në vende pune të tilla si sera, ndihmës kuzhinier, shpërndarës ushqimi, mirëmbajtës, kopshtar, mekanikë, muratorë, punonjës biblioteke, pastrues. Gjithashtu DPB, në kuadër të zbatimit të projektit pilot të AECID, me objektiv të përgjithshëm mbështetjen për modernizimin e sistemit shqiptar të vuajtjes së dënimit, ka përfunduar fazën e parë të projektit.

Në korrik 2009 është nënshkruar Memorandum Bashkëpunimi mes Ministrisë së Drejtësisë dhe Ministrisë së Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta për realizimin në praktikë të së drejtës për formim profesional të personave me liri të kufizuar. Në I.E.V.Penale Vlorë vazhdojnë kurset profesionale në anglisht, informatikë, kuzhinë, hidraulik dhe saldator. Këto kurse i ndjekin 85 të paraburgosur, të cilët do të certifikohen nga Zyra e Formimit Profesional pas nënshkrimit të marrëveshjes për mbarëvajtjen e këtyre kurseve.
http://www.dpbsh.gov.al
Paqja eshte mbreti i kultures, lufta ushtari i saj
Chi è in equilibrio non evolve
.
(shkruar nga une)
Testo shpejtesine e internetit tuaj
Image
User avatar
I-AMESHUAR
Drejtues
 
Posts: 995
Joined: 27 Jan 2009, 01:10

Re: Sistemi i burgjeve dhe vdekjet ne burgjet e Shqiperise

Postby I-AMESHUAR » 09 Nov 2009, 11:34

Mbërritja në Institucion

Image

Moment mjaft i rëndësishëm për të dënuarin por edhe për personelin është mbërritja në institucion e të dënuarve të rinj.

Me të mbaruar procedura dokumentare ku bëhet verifikimi i dokumentacionit dhe njohja fizike e personit, i dënuari ose i paraburgosuri kalohet në ambientet e observimit dhe atje pyetet nga komisioni për gjendjen e tij shëndetësore e shpirtërore, problemet dhe shqetësimet që mund të ketë e të tjera.

Komisioni përbëhet nga drejtori ose zv/drejtori, mjeku, psikologu, edukatori, shefi i policisë, etj. Pas kohës së nevojshme në observim dhe kur edukatori e psikologu e shikojnë të arsyeshme i burgosuri kalon në regjimin e brendshëm me të dënuarit e tjerë.

Informacioni që merret nga të dënuarit me karakter shëndetësor dokumentohet në Kartelën Mjekësore personale. Në momentin e transferimit në një institucion tjetër, së bashku me dokumentacionet e tjera shoqërohet me kartelën personale mjekësore.

Çdo kontakt i të dënuarit me personelin mjekësor bëhet pa praninë e personave të tretë si dhe ruhet kofidencialiteti i të gjithë informacionit të marrë.

Në bazë të gjendjes shëndetësore bëhet dhe pozicionimi i personit në ambientin e duhur (dhomën) si dhe trajtimi shëndetësor ku pjesë përbërëse është edhe dieta ushqimore.

Çdo personi i bëhet me dije se ka të drejtë të vizitohet me dëshirën e tij në institucione mjekësore jashtë sistemit të burgjeve ku kostot financiare i merr vet përsipër.
D,B.SH
Paqja eshte mbreti i kultures, lufta ushtari i saj
Chi è in equilibrio non evolve
.
(shkruar nga une)
Testo shpejtesine e internetit tuaj
Image
User avatar
I-AMESHUAR
Drejtues
 
Posts: 995
Joined: 27 Jan 2009, 01:10


Return to Aktuale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron