Te njihemi me kompjuterin, lajme, keshilla sesi te mbrohemi nga sulmet etj.
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 7 postime · Faqe 1 prej 1
NJIHNI KOMPJUTERIN
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NJIHNI KOMPJUTERIN, Posted 05 Shkurt 2009, 23:32
MS WORD SHQIP
Menytë e Word-it në Gjuhën Shqipe
Nov 26, 2005
Përshtatja e menyve
Edhe pse Microsofti në "Language Pack" për Office XP dhe 2003 e ofron gjuhen shqipe si opcion, fatkeqësisht duket se implemtimi i saj nuk është i leverdishëm për gjigandin nga Redmond-i, andaj mbetet qe në rrugë tjera të realizohet të pakten menyja e aplikacioneve te Office-it në gjuhen shqipe.
Ideja e parë, e cila është më e vështirë për tu realizuar dhe në të cilen zgjidhje jam duke punuar qe sa vite është që të implementohen në C++ ose VBA dy-tri dosje (File / Datei) interne për Microsoftin dhe me to të zëvendësohen dy-tri dosjet përkatëse nga datoteka (Folder / Verzeichnis) ku është e instaluar Office dhe pas ristartimit te Office-it, do të kemi meny në gjuhen shqipe (këtë gjë e bën edhe vetë Microsofti kur p.sh. nga "Language Pack" ju deshironi të ndërroni gjuhen e aplikacioneve, por pasi që fatkeqësisht Microsofti nuk e lë të hapur mundësin për të shikuar kodin e tyre e as nuk lë ndonjë mundësi për të komunikuar me aplikacionet e veta, atëherë është pothuajse e pamundur për të bërë diç në këtë drejtim). Testimet e para kanë tregu rezultate pozitive, mirpo këtu është një problem, janë mbi 1000 dialogje të ndryshme që duhet përkthyer. E kjo kërkon shumë pune dhe një ekip jo të vogel ekspertesh të fushave të ndryshme (gjuhëtar, informaticient etj.) për rezultat sa më efikas.
Ideja tjetër, e cila është shumë e thjeshtë për t'u implemtuar, konsiston në faktin se Microsofti në Office ofron një opcion për përshtatjen e menyve (edhe pse ne dokumentacionin zyrtar ka shumë pak fjali për këtë). Sido që të jetë, në rreshtat e ardhshem do të mundohem të përshkruaj atë procedurë.
Hape ndonjë aplikacion të Office, p.sh. Wordin, dhe zgjidhe nga menyja »Tools | Customize« (gjerm. Anpassen).
Imazh
Pas kësaj hapet një dritare me titullin "Customize", e njëkohësisht edhe Wordi kalon në modusin "Customize",
Imazh
që do të thotë që mund të klikosh me pullën e djathtë të miut në çdo element (apo edhe simbol) nga menyja (pra nga dritarje kryesore e jo nga kjo dritarja e vogel me titullin "Customize") dhe drejtpërsëdrejti ta ndërrosh emrin ose simbolin. Pra nese klikon me pullen e djathtë mbi "File", mund të nderrosh atë menjihere në "Dosje".
Imazh
Nese dëshiron që të aplikosh edhe kombinacione të drejtpërdrejta prej tastatures për të manipuluar me tastaturen, si p.sh. nese zgjedhë "Alt+F" hapet ajo shtylla e parë e menysë, por nese e ke zëvendësuar "File" me "Dosje", atëhere duhet të zgjedhësh p.sh. shkronjen "D" për këtë qellim, pra pamja e jashtme është "Dosje", e këtë e mundëson "&" , për Dosje duket kështu: "&Dosje".
Imazh

2. Lista e përkthimeve

Pason lista e përkthimeve:
File
File
Dosje
Close
Mbylle
Save Ctrl+S
Ruaje
Save as
Ruaje si
Save as web page
Ruaje si Ueb-faqe
Version
Version

Page setup
Krijim faqje
Print preview
Shikim para shtypjes
Print
Shtype

Sent to
Dërgoje te
Propërties
Përmasat
Exit
Dalje

Edit
Edit
Përpuno
Undo Ctrl+Z
Riktheje

Repeat Ctrl+Y
Ripërserite
Cut Ctrl+X
Ç’vendos fjalën
Copy Ctrl+C
Kopjo

Paste Ctrl+V
Rivendos
Paste Speciale
Rivendos veçanërisht
Paste as hyperlink
Kaloje si lidhje tërthore

Clear Delete
Fshije
Selekt All Ctrl+A
Përzgjidhe të tërën
Finde... Ctrl+F
Gjeje

Replace... Ctrl+H -
Rivendose
Go to Ctrl+G
Shko te
Links
Lidhjet

Objekt
Objekti
View
View
Vështrim
Normal
Normal

Web Layot
Hartim rrjeti
Print layot
Shtypje e rrjetit të hartuar
Outline
Përmbledhje

Toolbars
Veglëritë
Rulers
Vizore rrotulluese
Document map
Hartë dokumenti

Header and footer
Fillimi dhe fundi i rreshtit
Footnotes
Shenime
Comments
Komentet

Full screen
Ekran i plotë
Zoom
Afrim/Largim
Insert
Insert
Futje

Break
Ndaje
Page numer
Numrat e faqeve
Datë und time
Data dhe koha

Auto text
Autotekst
Field
Fusha
Symbol
Simbolet

Comment
Koment
Footnote
Shënime
Caption
Titull

Cros reference...
Kalimi i referencës
Index and tables...
Rradhitja dhe tabelat
Picture
Fotografia

Text box
Kufijtë e tekstit
File...
Rendit
Objekt...
Objekt

Bookmark
Përmbajtja e librit
Hypërlink Ctrl+K
Lidhje tërthore
Format

Format
Format, Formatim
Font
Caktim
Paragraph...
Paragraf

Bullets and numbersa
Shenja dhe numra
Borders and shading
Kufijtë dhe dritëhijet
Columns
Kolonatë

Tabs...
Hapësirë
Drop cap
Përcaktim
Text direktion
Drejtimi i tekstit
Change case
Ndërrim forme

Background
Sfondi
Theme...
Tema
Frames
Kornizat
Auto format
Autoformat

Style...
Stili
Objekt...
Objekt
Extras – Ekstra (Tools në Office 2003)

AutoCorrekt
Autokorrektur
Letters and Mailings
Plikot dhe etiketat
Customize
Përshtate

Options
Opsionet
Tabelle - Tabela
Draw Table
Vizato tabelën
Insert Cells
Fut celulat

Delete
Fshije tabelën
Select
Shëno, Përzgjedh
Merge Cells
Transferoje

Split Cells
Ndaj celulat
Table Autoformat
Autoformat i tabelës
Autofit
Autofit, Përshtatje automatike
Heading Rows Repeat
Përserite rreshtin ballor

Convert
Konverto
Sort …
Sorto
Formula …
Formula
Hide Gridlines
Fshehi vijat e rrjetës
Table Properties
Përmasat e tabelës

Window - Dritarja
New Window
Dritare e re
Arrange All
Rivendosi të gjitha
Split
Ndaj dritaret

Ky tekst është huazuar nga Gëzim Rugova dhe për më shumë informacione kliko në http://www.ulpiana.de

E drejta i mbetet autorit.




view comments (0) post comment permalink 02:25 PM (UTC 1)

(displaying 1-1)
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NJIHNI KOMPJUTERIN, Posted 17 Shkurt 2009, 12:23
Imazh

NENTE LEKSIONE PER KOMPJUTRIN
LEKSIONE NR.1

Si te bllokosh marrjen e viruseve trojaneve nga websajtet e infektuara!!!
Ndodh qe ne shume websajte si psh ato warez,kraking duke sorollatur mausin per te klikuar ne linqe te ndryshme ju hapet ndonje dritare e vogel qe ju kerkon te instaloni
ndonje xxx toolbar,ose ndonje dritare qe ju kerkon qe faqen qe shihni ta beni si homepage,ose te shkarkoni nje program ose aplikacion qe nuk e keni kerkuar
Faqe te tilla padyshim jane te infektuara me trojane viruse dhe spyware.
Si aktivizohen si shkarkohen?
Gjithe faqet e infektuara me viruse e trojane te fshehte kane ne vetvete "zona te nxehta"(hotspots) qe jane te padukshme per syte.Zonat e nxehta mund te jene tek grafikat dhe linksat ne pjesen me te madhe Kur mausi qarkullon ne ekran te faqja.padashur ai kalon mbi nje nga keto zona te nxehta duke aktivizuar automatikisht scriptet qe shkarkojne ne kompjuter viruse ose trojane ne shume raste futja e trojaneve ose viruseve ndjehet kur shikon dritare qe te dalin papritur duke te kerkuar te shkarkosh dicka(jo reklama)dhe pavarsisht se cfare klikon ne dritaren e vogel po ose jo ose e mbyll trojani eshte futur.
Shkarkimi pa deshire i ketyre trojaneve apo virusave realizohet nepermjet scripteve dhe HTA(hypertext aplikacioneve).Me lart thashe faqe te infektuara dmth jane faqe qe kane te instaluara ne strukturen e tyre keto scripte trojanesh dhe virusesh per ti bllokuar pervec fikjes(disable) se scripting dhe Active X tek windowsi ne tools /internet options/security/custom ekziston dhe nje program i vogel 44kb qe bllokon funksionimin e scripteve e keqia nga faqet e infektuara eshte programi HTAStop2003
http://www.simtel.net/product.php?ur...uct_page=67031
link shkarkimi nga servera ne shtete te ndryshme
http://www.simtel.net/product.downlo...s.php?id=67031
(zgjidhet dhe klikohet shteti qe keni me afer)
_________________
Nëse më kupton gabimisht, mësoje që s'kuptove asgjë..sepse dashuria është sikur lufta lehtë niset,vështirë përfundon dhe është e pamundur të harrohet…

LEKSIONI NR.2

Rikthim i disa skedareve te hequra nga Koshi
Per te rikthyer ndonje skedar qe eshte hequr pa dashje nga koshi Recycle bin(jo koshi forumit lol) eshte me shume vlere te perdoret nje program Restore i cili pasi ke klikuar te butoni "Search deleted Files" i tij ben nje skanim te plote te kompjuterit per te gjitha files qe jane bere delete dhe jane hequr edhe nga koshi dhe liston te gjitha fajllat e hequra sipas emrit dhe direktorise ku kane qene.Ky program ka vlere per raste te vecanta kur pa dashje eshte hequr ndonje dokument ose skedar i windowsit qe kuptohet krijon probleme crashi ose mesazhe gabimi.Aty kerkohet per nje skedar te vecante qe te duhet ta kthesh prape aty ky ishte ne windows klikohet dhe i behet copy.
Gjithashtu programi ben heqjen e plote te skedareve ne liste qe jane pa vlere duke liruar me te vertete memorje disk.Programi eshte ne kete faqe
http://hccweb1.bai.ne.jp/~hcj58401/

LEKSIONI NR.3

Si te ndryshoni ngjyren e sfondit te faqeve ne internet
ndryshimi i ngjyres se sfondit(backgroundit) per cdo faqe ose websajt qe shikoni ne internet behet duke ndjekur kete rruge:
Per WIN XP
Te browseri lart
klikon Tools
Internet options
General Tab
Accesibility(nen titullin history)
te" format" mbush me clikim katrorin ne krah
te"ignore colors specified in web pages"
klik OK
Nen General Tab window
ne krah te butonit accesibility ku ishit me pare
klikon tek butoni colors( nen History)
klikon tek katrori ne krah te backgound
hapet dritarja me menune e katroreve me ngjyra
zgjedh psh katrorin me ngjyre gri klikon te ky katror
klikon ok poshte klikon ok mbyll dritaren tjeter,klikon apply(nen History) tek general tab dhe eshte bere gati meqe keni zgjedhur ngjyren gri atehere cdo faqe ku te shkoni ne internet do te kete sfond gri.


LEKSIONE NR.4

Program testimi i memorjes RAM
Ne mjaft raste shkak i ngrirjes dhe crasheve ne kompjuter mund te jete ai i memorjes ram.Per te pare nese memorja RAM krijon ose jo gabime mund te kontrollohet duke perdorur nje program te vogel Memory Test-20kb zip tek kjo faqe http://hcidesign.com/memtest/
Programi eshte mire te punoje 30 minuta rreth 1000 cikle testimi sigurohuni te beni exit te gjitha programet e tjera kur ta perdorni duke lene vetem windowsin dhe lidhjen me internetin programi ka vlere te perdoret kur ka raste ngrirje krashi,kur blehet kompjuter i ri dhe i duhet testuar memorja,kur shtohet Ram ne kompjuter.

LEKSIONE NR.5

Si te shkembesh 1 dosje te madhe ne internet!!!
nqs keni nje file/dosje qe eshte e madhe (GB) dhe doni t'ia dergoni nje miku qe eshte ne anen tjeter te botes me ane te internetit mund te perdorni faqen:
http://www.dropload.com/

LEKSIONI NR.6

Nese Folderi juaj nuk hapet !
Nese Folderi Juaj Nuk Hapet , nese klikon dy here ne folder edhe nuk hapet ( ne kete rast mun te hapet Search ose cilido Action ) atehere shkojme per ta rregulluar
Start ---->>> Run ----->>> regedit
e gjejme
[HKEY_CLASSES_ROOT Directory shell]
pastaj te " Default" klikon dy here edhe te value data e beni " none "
pastaj njete e bejme edhe te
[HKEY_CLASSES_ROOT Drive shell]
te " Default" value data e beni " none "
edhe folderi ju kthehet ne gjendje te rregull

Ku shkojne filet e fshiera ?
Se pari pasi ti fshiejm filet ato shkojn ne shporten e kompjuterit nga e cila mund ti kthejm me lehtesi.Por nese ato i fshijm edhe nga shporta, ato zhvendosen ne nje pjes te hardiskut.Kjo pjes e hardiskut i grumbullon keto file dhe folldera, te cilat i ruan ne nje sektor afer hardiskut i cili perdoret nga sistemi operativ, keto file jan te pa dukshme per sistemin operativ dhe eventualisht pas nje kohe mbi to do te shkruhen te dhëna te reja.
Por fatemirsisht ne internet ekistojn disa programe te cilat ju mundesojn rikthimin e tyre.
Mirepo mundesia e rikthimit te ketyre fileve mvaret nga koha e qe prej kur i keni fshir ato file
nese ato jan fshir para nje kohe te shkurter mundesia e rikthimit te tyre eshte me e madhe, por nese kalon nje koh e gjat ato mund te jen rishkriar dhe nuk do te mund ti ktheni.
Nganjeher ju mund te riktheni file te cilat nuk jan rishkruar plotesisht.
Programe per rikthimin e tyre ka mjafte ja nje prej tyre
Size-1.77MB
http://www.r-undelete.com

Bllokimi I web faqeve apo siteve qe nuk doni ju apo femiju juaj ti shof !
Ja nje menyr e cila i bllokon faqet qe te mos hapen ne kompjuterin tuaj... tani mund ti ruani femijet nga xxx faqet.
hapim: local disk C shkoj windows/system32/drivers/etc/hosts
kete fajll hosts e hapim me notepad edhe shkojm n'fund edhe e shkruajm 127.0.0.2 http://www.webfaqja.com
tani provoni a do te ju hapet faqja
per ti bllokuar website tjera shkruani 127.0.0.3 http://www.webfaqja.comContent of the new page
funksionon 100%

Si ta shpejtojme hapjen e Folderave ?
Ndonjeher kur hapni My Computer ju ndodh qe folderat shfaqen ngadal ,kjo ndodh per shkak se Windows Xp ne menyre automatike kerkon per Network file.
Per ta shpejtuar kete veprim, vepro keshtu:
1. Hape My Computer
2. Kliko ne Tools
3. Pastaj Folder Options
4. Kliko View
5. Largoje opcionin Automatically search for network folders and printers
6. Kliko Apply
7. Kliko Ok
8. Ristarto Pc
_________________


LEKSIONI NR.7

Program qe ti eliminon spiunet ne kompjuter

SpyBOT
Program i cili pastron dhe eliminon Spyware(spiunet) e sistemit.
http://spybot.safer-networking.de

shkarkoje:
http://spybot.safer-networking.de/in...&page=download


Si t'i parandaloj programet reklamues dhe spiune?
- Azhurnoni windows duke vizituar faqen http://www.windowsupdate.com ose duke hapur Windows Update nga menuja start e kompjuterit. Ne kete faqe mund te merrni te gjitha freskimet qe nxjerr Microsoft per mbrojtjen ne internet, sigurimin e kompjuterit, etj. Ne disa kompjutera azhurnimi behet vetvetiu por nqs zgjidhni ta beni vete, perdorni nje nga menyrat e lart-permendura njehere ne muaj.
- Mos hapni dhe mos instaloni asnje program pa ditur se çfare permban.
- Mos hapni asnje skedar te bashkengjitur ne email, nqs nuk e keni kerkuar ate. Shumica e skedareve te infektuar kane prapashtesat .exe .pif .bat .js
- Tregoni kujdes edhe sikur emaili te duket sikur eshte derguar nga nje miku juaj pasi adresa e derguesit mund te jete e fallsifikuar.
- Mos pranoni te merrni asnje skedar ne chat perveç fotografive me prapashtesen .jpg .gif .png .tif ose skedareve tekst me prapashtesen .txt .doc. Kini kujdes se disa skedare mund te kene dy prapashtesa .jpg.exe ose .gif.pif per tu genjyer.
- Mos vizitoni faqe qe hapin shume dritare, ose qe u bejne pyetje per instalimin e programeve. Shumica e programeve keqberese kerkojne leje nga ju para se te instalohen. Lexoini me kujdes pyetjet qe u ben kompjuteri dhe pastaj zgjidhni Po ose Jo (Ok/Cancel, Yes/No).
- Mos u genjeni me reklamat qe ju ofrojne te instaloni programe ose lojra falas. Ndertimi i programeve kerkon mundim te madh dhe jane te paket programet qe shperndahen falas. Programet qe jane falas zakonisht e nxjerrin fitimin duke reklamuar.
- Nqs zgjidhni te instaloni keto programet, gjate instalimit mund t'ju ofrojne programe te tjera. Mos i pranoni keto oferta.

LEKSIONE NR.8

Si te pastroj kompjuterin nga keto programe keqberese?
Programet me te sukseshme per pastrim jane Ad-aware, Spybot dhe CWShredder. Ka dhe programe te tjera por mund te perdoren vetem per 15 ose 30 dite dhe pastaj duhet t'i blini. Ad-aware, Spybot, CWShredder dhe programet e tjera pa pagese mund t'i merrni duke klikuar ketu
Jane te renditura sipas numrit te perdoruesve.
Nqs perdorni Windows 2000 ose Windows XP, mund te merrni edhe programin qe ka ndertuar vete Microsoft per kete problem. Quhet Windows Defender dhe ju mundeson pastrimin, si dhe mbrojtjen e kompjuterit per te ardhmen. Mund ta shkarkoni ketu.
Nje menyre tjeter eshte kontrolli nepermjet faqeve te internetit. Nje nga keto faqe eshte ajo e kompanise Trend Micro. Vizitoni kete faqe dhe ndiqni udhezimet per te kontrolluar kompjuterin per reklama e spiune.
Programet jane te thjeshta per te instaluar dhe perdorur, por nqs keni pyetje, lexoni postimet ne vazhdim ose shkruani pyetjen tuaj ne kete teme.
Shenim: Te gjithe programet/sherbimet e permendur me lart jane falas dhe mos u genjeni nga reklamat qe u premtojne pastrim me te mire kundrejt pageses.
Per te mesuar per viruset dhe programe te tjera keqberese, lexoni edhe temen Sigurimi i Kompjuterit. Aty mund te gjeni edhe disa antiviruse falas te cilet tashme kane filluar te mbrojne kompjuterat jo vetem nga viruset, por edhe nga programet keqberes (reklamat, spiunet).
LEKSIONI NR.9

Program djegie skedaresh

Burn quick
Program shume i thjeshte per te djegur cdo lloj file nga direktorite ne windows explorer E vecanta e programit eshte futja e nje funksioni ne menune Right klik
dmth ben klik me te djathten ne nje skedar dhe te menuja zgjedh Burn quick per ta djegur ne Cd.

SHENIM:
BAZUAR NE NJOFTIME TE REJA TE SHKENCES INFORMATIKE SHKURT 2009
http://www.burnquick.com/
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NJIHNI KOMPJUTERIN, Posted 17 Shkurt 2009, 12:41
ImazhWeb Terminologjia-shqip

Veb(Web)-Shkurtesa« pe«r World Wide Web (WWW)

VEB-i e«shte« internet she«rbimi ma« i popullarizuar (hipertekstual dhe multimedial dhe informativ).
Ka server/klient arkitektura«, te« bazuar ne« hipermedia dhe protokol komunikimi (TCP/IP).Ne fakt
Veb-i paraqet shume«n e dokumentave hipertekstuale te« nde«rlidhura mes vete,qe« gjenden ne« veb servera«t
na« gjitha« bote«n.Veb dokumentet te« njohura edhe si veb faqe ,jane« te« shkruara ne« gjuhe«n markuese
Hipertekstuale (HTML).Ka«to datoteka mund ta« pa«rmbajne« tekst (me fonte dhe stile te« ndryshme)
,fotografi grafike,datoteka filmike dhe te« ze«rit ose programe tjera te« instaluara softverike e te« vogla
qe« paraqiten kur shfryte«zuesi i aktivizon me zgjedhje te« lidhjes (linkut) me miun kompjuterik.
Shfryte«zuesi qe« viziton veb-faqe mundet poashtu te« zbrese« dokumente dhe t'u de«rgoje« porosi shfryte«zuesve
tjere« me poste« elektronike,duke i shfryte«zuar linqet e veb-faqes.Vebi e«shte« i zhvilluar nga Timothi Bernners Li
ne« vitin 1989, pe«r nevojat e Ke«shillit Europian pe«r Hulumtime Nukleare(CERN)

Hiperlidhje(Hyperlink)
Lidhje mes elementeve ne« dokument hipertekstual,sias e«shte« fjala«,shprehje,simbol ose fotografi
me elemnet tjete«r ne« dokument ose me dokument tjete«r hipertekstual,datoteke« apo skenar.Shfryte«zuesi
aktivizon lidhjen duke klikuar mbi objektin pe«r lidhje,qe zakonisht e«shte« i ne«nvizuar ose me ngjyra« te« caktuar
qe« e dallon nga pjesa tjete«r e dokumentit.

Hipertekst(hypertext)
Hiperteksti paraqet tekst(dokument) ne« te« cilin ekzistojne« fjale« te« she«nuara me« ndryshe(me« te« she«ndritshme
,me ngjyra« ose te« na«nvizuara),pe«rmes te« cilave mund te« vendoset lidhje me dokument tjete«r ose munde«sohet kalim
ne« dokument tjete«r.Ke«to dokumente jane« te« shkruara ne« gjuhe«n HTML (hyper text markup language)
edhe quhen HTML dokumente.Dometha«ne« hiperteksti pe«rmban rrjet kompleks,josekuencial asocimesh
te« cilat shfryte«zuesi mund t'i shfletoje« temat e nde«rlidhura deri te te« cilat ekziston link.
Termi hipertekst e«shte« shpikur ne« vitin 1965 pe«r te« pe«rshkruar dokumente qe« i paraqet kompjuteri
dhe qe« shprehin nje« struktura« jolineare te« ideve,pe«r dallim nga formatet lineare te« librave,filmit dhe te« folurit


Hipermedia
Hipermedia paraqet integrim(bashkim dhe nde«rlidhje) te« ze«rit,animacinonit,fotografise« ose asdo
mediumi tjete«r ne« nje« sistem unik informativ pe«r ruajtje dhe shfletim te« te« dhe«nave.Hipermedia
pe«rpiqet te« ofroje« ambient te« volitshe«m pe«r pune« dhe me«sim,qe« i pee«rshtatet me«nyre«s se« te« menduarit
te« njeriut,pe«rkate«sishte« ofron ambient ku shfryte«zuesi i nde«rlidh temat nje«ra me tjetre«n,ne« vend
qe« te« kaloje« radhazi nga nje«ra tema« ne« teme«n e ardhshme,sias ndodh ne« listat alfabetike.
Ne«se informatat kryesishte« jane« ne« forme« tekstuale,athere konsiderohen si hipertekste,e ne«se
pe«rbajne« video fotografi,ze« muzika«, animacion ose elemente tjera ate«here ke«to informata konsiderohen
hipermediale.
Hiperteksti dhe hipermedia jane« te« dobishme pe«r hulumtime,ke«rkim informatash, pe«r projekte
pe«r shkrim kreativ dhe pe«r doracake« te« specializuar,nde«rsa funksion i tyre bazik e«shte« qe« te«
munde«sojne« akses te« lehta« ne« informata te« nevojshme dhe te« dobishme.

GJUHA HTML pe«r ''markim'' te« hipertekstit (hyper-text Markup Language)
Gjuha HTML paraqet seri standarde kodesh, qe« she«rbejne« pe«r ngjitje te« nje« teksti,grafike apo linqeve
hipertekstuale ne« veb.HTML nuk e«shte« gjuhe« pe«r programim por vete«m seri kodesh, te« quajtura
''tags'' te« vendosura ne« kllapa te« mesme qe« informojne« veb shfletuesit se si ta ngjise«
informate«n.

Veb-sajti (Web Site)
Faqja e pare«,eventualisht me faqe tjera pe«rcjelle«se.Zakonisht pritet qe« ato faqe plote«suese te« jene«
aksesibile pe«rmes faqes se« pare« (home page).Faqja e pare« e veb-sajtit i pe«rmbane« te« dhe«nat e pergjithshme pe«r sajtin
Cdo veb-sajt mund te« vizitohet nga secili kompjuter i kyçur ne« internet,nde«rsa pe«rmes linqeve
hipertekstuale mund t'u qasemi te« gjitha veb-faqeve te« nje« veb-sajti.

Veb-faqe (Web page)
Dokument tekstual ne« veb qe« pe«rmban informate« te« formatuar dhe tregues drejt datotekave grafike
,multimediale dhe drejt veb-faqeve tjera.Disa nga datotekat grafike dhe multimediale paraqiten menje«here« pasi qe« shfletuesi
ta ''lexoje«'' veb-faqen.Datotekat tjera paraqiten pas aktivizimit (me klikim) te« linkut qe« çon deri te ato.

Home page(faqja kryesore, faqja e pare«)
Veb dokumenti fillimtar qe« e shikoni kur pe«r here« te« pare« aktivizoni veb shletuesin respektivisht
veb-faqe ku shfryte«zuesit kane« qasje direkte.E tille« mund te« jete« secila faqe ne veb.

URL(Uniform Resouse Locator)
Lokator i resurseve te« nje«llojshme e«shte« ne« fakt adresa e datoteke«s se« caktuar ose e ndonje« resursi
tjete«r ne« internet.Mund ta konsiderojme« edhe si nje« lloj komande e cila gjen lloje te« ndryshme informatash nga pjese« te« ndryshme
ne« internet.URL-te« me« te« njohura jane«:HTTP-pe«r web-faqe, FTP- pe«r sajte me protokol pe«r transfer te« datotekave, GOPHER- pe«r gohper
servere«, MILTO-pe«r te« de«rguar e-mail dhe NEse -pe«r te« pasur qasje ne« informata te« ndryshme.

[b]SHFLETUES (Browser)]/b]
Shfletuesi e«shte« veb program grafik, respektivisht softuer qe« paraqet dokumente te« shkruara
ne« HTML.Shfleues me« te« njohur jane« :NETSCAPE NAVIGATOR dhe INTERNET EXPLORER.

ZBRITJE(Dow«nload)
Proces i kopjimit te« te« dhe«nave (programe,datoteka) nga nje« kompjuter ne« large«si (ose nga interneti),prej nga
e aktivizojme« procesin e zbritjes,duke pe«rdorur modem ose rrjet.

PROTOKOL
Shume« e rregullave dhe standardeve , e pe«rcaktuar pe«r te« munde«suar lidhje mes kompjuterve me qe«llim
te« shke«mbimit te« informatave me sa me« pak gabime.Cdo kompjuter duke ta lexoje« protokollin personal
,qe« te« munde« te« venose« komunikim me rrjetin.Nje« nga protokolet me« te« njohura pe«r te« punuar
ne« internet ee«shte« protokoli TCP/IP (Tranmission Control Protocol/Internet Protocol.

Klient (Client)
Klient quhet kompjuerti ne« rrjetin lokal qe« ke«rkon informate«.Mund te« funksionoje« edhe pavare«sishte«
nga serveri i rrjetit.

SERVER (File Server)
Kompjuteri me« i madhe ne« rrjet.Kompjuteri qe« i vendos te« gjitha programet dhe datotekat me te«
dhe«na ne« hard-diskun e vet.Numri me« i madh i rrjeteve kane« vete«m nje server te« ke«tille«.Serveri
pe«rmbane« rrjetin dhe nuk mund te« perdoret pe«r nevoja tjera.

IP ADRESA
Nume«r, qe« pe«rshtatet me vendndodhjen e sakte« te« nje« kompjuteri te« caktuar diku ne« internet.
Zakonisht nuk nevojitet pe«rdorimi i ke«tij numri -ne« vend te« tij pe«rdoret adrese« e koduar
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NJIHNI KOMPJUTERIN, Posted 17 Shkurt 2009, 12:44
MBI FJALORIN E INFORMATIKES

Duke u nisur nga mungesa e theksuar e fjalorëve në fushën e informatikës, Qendra për Edukim dhe Përparim në bashkëpunim me organizatën Alba-Soft hartuan fjalorin - softuer të teknologjisë së informacionit. Ky është një fjalor shpjegues anglisht – shqip – anglisht që përmban rreth 2500 terma, për realizimin e të cilit është dashur puna e vyeshme e një numri të madh gjuhëtarësh dhe inxhinierësh.
Softuerë
• FTI (Fjalor i termave të informatikës)
• AS 2.0
• Kulla e shqipes
FESh (Fjalor elektronik shpjegues)

Lokalizim
• Windows XP në shqip
• Windows Vista në shqip
Office 2007 në shqip

Ku mund ti gjeni keto te gjitha e vizitoni: http://gjuha-shqipe.com/permbajtja/formulari_i_blerjes/
_________________
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NJIHNI KOMPJUTERIN, Posted 17 Shkurt 2009, 13:02
Konfigurimi i një rrjete me çasje në Internet
Gezim Rugova
Me përpjekje minimale mund të lidhni dy apo më shumë PC në një rrjetë lokale (LAN) dhe të kyçeni edhe në Internet.

Përmbajtja
1. Hardver-i i nevojshem

2. Montimi dhe instalimi i kartels së rrjetës

3. Caktimi i IP-ve në rrjetë

4. Caktimi i Workgroup-it dhe emërimi i kompjuterit

5. Hapja e resorseve për të tjerët (Sharing)

6. Çasja në Internet nga Win 2000/XP

6. Çasja në Internet nga Win 95/98/98SE/ME


1. Hardver-i i nevojshem
Në prinzip për "ndërtimin" (konfigurimin) e një rrjete të vogël ka dy mundësi:
• Client-Server (që është shumë e shtrejtë ngase Licenca për Server të Microsoftit është shumë e lartë!?!) dhe
• Peer-to-peer rrjetë
Hyrja në detale teorike lidhur me këto dy forma të përgjithshme të rrjetave, do ti kalonte kornizat e këtij doracaku, andaj për të interesuarit, shihe literaturen përkatese. Në vazhdim do të bëhët fjalë vetëm për peer-to-peer rrjetat.
Hardware-i i nevojshem për këtë formë të rrjetave është si në vijim:
1. Kartela të rrjetes, nese veç nuk janë të integruara (aktualisht Laptop-at e kanë të integruar edhe kartelen e rrjetës edhe Modemin)


2. Cross-over-Kabëll


3. 2 ose më shumë kablla të rrjetës (p.sh. UDP me spina RJ45)


4. një Switch ose Hub


Nese deshirohet të lidhen vetëm dy PC ndërmejt vehte, atëhere nuk ju nevojitet Switch-i ose Hub-i pra ju mjaftojnë pjesët periferike të numëruara më lartë 1 – 3 (shihe fig. 2).


2. Montimi dhe instalimi i karteles së rrjetës
Shumica e PC-ve të ri dhe Laptova e kanë të integruar kartelen e rrjetes. Nese mungon ajo, atëhere hapi i parë drejtë një rrjete është që ajo të montohet dhe të instalohet. Zakonisht posa të jetë montuar ajo, gjatë startimit të kompjuterit ato njihen nga sistemi (plug-in) dhe në Taskleiste paraqitet simboli i rrjetes, po kuptohet në fillim i mbuluar me një kryq të kuq, si shenjë se ska kompjuter tjetër të lidhur në këtë rrjetë.

NOTE:
Nese kartela nuk është njohur automatikisht nga sistemi, atëherë nepër »Start | Control panel | Hardware | Add New Hardware« ajo mund të instalohet manualisht.


3 Caktimi i IP-ve
Pasi të jenë montuar përkatësisht instaluar kartelat, hapi i ardhshëm është të lidhen kompjuteret me Switch-in përkatësisht Hub-in me kabull. Në fig. në vazhdim është një shembull i lidhjes „yll“ (yll ngase Switch-i ose Hub-i është në qendër, përveç yll, këto lidhje mund të jenë edhe unazë, bus etj.). Por siç është cekur edhe më lartë, dy PC ka mundësi qe të lidhen ndermjet vehte me ndihmen e nje kabulli special (cross-over), pra edhe pa Switch apo Hub.

Konfigurimi i rrjetës te Windows XP dallon pak nga 98-shi. Por këtu do të përshkruhet vetëm versioni aktual e për konfigurimin e rrjetës te Windows 98 shihe literaturen.
Nese Windows XP-ja e starton vete „Assistent for new connections“, klikoni në „Cancel“, ngase me ndihmen e Asistentit, Windows-i e konfiguron rrjeten me një adresë dinamike (për expertet ndër ju, asistenti e starton DHCP-në) e cila në të shumten e rasteve funksionon pa probleme, mirpo kjo për fillestar mund të shkaktoj shumë kokëçarje në rast të paraqitjes së ndonjë problemi. Për të shkruar adresen statike për një kompjuter (arsyeja pse u ndërpre asistenti i Windowsit!), kliko në »Start | Systemsteuerung | Netzwerkverbindungen« dhe hape me të djathten e miut kontekstmenyn „Properties“ të „LAN-Verbindung“. Duhet të shihni një dritare si fig. në vazhdim.

Duke klikuar ne „Internetprotokoll“ e pastaj butonin „Properties“, arrini te dritarja ku mund të shkruani adresen statike për këtë kompjuter (shihe fig. në vazhdim).

Aty kliko në „folgene IP verwenden“ dhe shkruaj si IP-Adresë: 192.168.0.1. Në prinzip kjo adresë mund të jetë nga 192.168.0.1 deri në 192.168.0.254 mirpo Microsofti preferon që adresen 192.168.0.1 ta këtë ai kompjuter nepërmjet të cilit edhe kompjuteret tjerë do të çasen në Internet, pra nese çasja e rrjetës suaj në Internet do të jetë nepërmjet të Modemit, ai kompjuter në të cilin është i instaluar Modemi, duhet të këtë adresen 192.168.0.1. Si „Subnetmaske“ shkruani 255.255.255.0 dhe mbylleni këtë dritare me „OK“ si dhe dritaren pas saj.


4. Caktimi i Workgroup-it dhe emërimi i kompjuterit
Pasi që IP-Adresat janë caktuar, hapi i ardhshem është caktimi i emrit të kompjuterit dhe Workgrop-a. Për të emëruar një kompjuter në Windows XP, kliko me të djathten mbi „My Computer“ dhe nga kontekstmenyja që hapet zgjidh „Properties“. Në dritaren që hapet (shihe fig. në vazhdim) kliko „Computername“ dhe zgjidhe një emër unikat, p.sh. „Komp111“. Përdorimi i shenjave speciale si „ë“ apo „ç“ dhe i blank-ut nuk është i preferuar. Si „Workgroup“ zgjidhni poashtu një emër poashtu pa shenja speciale dhe klikoni butonin „OK“. Pas kësaj sistemi operativ do ta startoj automatikisht kompjuterin për tu aktualizuar këto të dhëna.



5. Hapja e resorseve për të tjerët (Sharing)
Në Windows XP dopel-klikoni mbi »My Computer | Netzwerkumgebung | Arbeitgruppenkomp anzeigen« dhe do të shihni të gjithë kompjuteret e rrjetes suaj. Por për të pasur çasje në ndonjë „Folder“, në Printer etj. të ndonjë kompjuteri tjetër, duhet që ato sëpari të bëhen „sharing“ (pra të hapen edhe për të tjerët).
Për të hapur (ang. Share) ato, sëpari duhet të deaktivizoni „einfache Dateifreigabe“ në Explorer, pra hapeni Explorerin dhe hapeni »Extras | Ordneroptionen | Ansicht«, dhe pastaj kliko butonin „Für alle übernehmen“ e më pas „OK“ (shihe fig. në vazhdim).

Pas kësaj, zgjidhe me Explorer atë „Folder“, Printer apo ndonjë resorse tjetër që deshiron ta hapesh për të tjerë dhe me të djathten e miut në kontekstmenyn zgjidhe „Freigabe und Sicherheit“. Në dritaren që hapet, aktivoje „Diesen Ordner freigeben“

Pas këtij akcioni, kur të dopel-klikoni edhe një herë mbi »My Computer | Netzwerkumgebung | Arbeitgruppenkomp anzeigen« do të shihni sëpari të gjithë kompjuteret e rrjetes suaj e kur të klikoni kompjuterin ku e hapet (sharing) Folder-in, atëherë ai edhe pse në rrjetë i kryen të gjitha funksionet thua se është lokal në kompjuterin tuaj.
Kjo metodë është posaqërisht interesant për rastin: një Printer në tërë rrjeten. Në këtë rast, Printeri instalohet lokal në një nga kompjuteret e rrjetës dhe bëhet „sharing“ për tërë rrjeten dhe kështu të gjithë kompjuteret e kësaj rrjete kanë mundësi të shtypin në atë Printer.


6. Çasja në Internet nga Windows 2000 / XP
Posa të jenë kyçur të gjithë kompjutert në rrjetë, në njërin nga ta (IP-Adresa e tij duhet të jetë 192.168.0.1!!!) duhet të instalohet Modemi (nese çasja në Internet bëhet me Modem, për metoda tjera shihe literaturen).
Për tu kyçur me Modem në ndonjë provider (këtu do të sqarohet kjo me PTK-në, por procedura është e njejtë edhe për providerat tjëre, çka ndryshon janë vetëm të dhënat specifike të secilit provider siç janë numri që duhet të thirret, login-i dhe password-i).
Në Windows XP klikoni »Start | Systemsteuerung | Netzwerkverbindungen | Neue Verbindung erstellen« dhe (shihe fig në vazhdim)

Do të hapet asistenti dhe mjafton ti percillni udhëzimet nga figurat në vazhdim. Pra sëpari në fig e parë kliko në „weiter“ e në fig e dytë zgjidhe „Verbindung mit dem Internet herstellen“ dhe „Weiter“

Nga fig. në vazhdim, sëpari zgjidhe „Verbindung manuell einrichten“ dhe „Weiter“ e pastaj në fig. e dytë „Verbindung mit einem DFÜ-Modem herstellen“ dhe „Weiter“

Siç mund të shihet edhe në fig. e ardhshme, lidhja që është në krijim e sipër duhet të pagëzohet, p.sh. me emrin „PTK“ dhe „Weiter“ e në fig. e dytë duhet të shkruhet numri i Providerit i cili do të thirret më vonë nga Modemi, në këtë rast për PTK ky numer është 9090 (nese kyçja bëhet nga jashtë Prishtina, pra edhe prefiksi për Prishtinën 038) dhe „Weiter“


Përpos numrit secili Provider ka edhe disa të dhëna tjera specifike, si p.sh. Login-i dhe Password-i. Të tri opcionet nën këto fusha, duhet të aktivizohen dhe „Weiter“. Fig. e ardhshme është hapi i fundit i këtoj asistenti, aktivizoje „Verküpfung auf dem Desktop hinzufügen“ dhe „Fertigstellen“.


Ka mbetur vetëm edhe që kjo lidhje qe krijuam të hapet (Sharing)edhe për të tjerët, pra ashtu si një Folder apo një Printer që për tu „parë“ në rrjetë duhet të bëhen „Sharing“, poashtu kjo vlen edhe për çasjen në Internet. Për të realizuar këtë kliko »Start | Verbinden mit | Alle Verbindungen anzeigen« dhe nga dritarja që duhet të hapet kliko më të djathten mbi „PTK“ (shihe fig. në vazhdim)

dhe nga kontekstmenyja zgjidhe „Eigenschaften“. Nga dritarja që do të hapet (shihe fig. në vazhdim) zgjidhe „Erweitert“ dhe aty aktivizoje „Anderen Benutzern im Netzwerk gestatten …“ dhe pas kësaj posa ndonjeri nga kompjuteret e rrjetes të kërkon të çaset në Internet, Modemi do të aktivizohet dhe do të zgjidh numrin që dhamë më lartë (p.sh. për PTK-në 0389090).
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
WEB-I QE DO TE FLASE, Posted 27 Shkurt 2009, 13:35
Çudia e IBM: Ja Web-i që do të flasë
:fluturon Imazh :fluturon
IBM po përgatitet për një tjetër çudi teknologjike. Shumë shpejt, përdoruesit e kompjuterëve dhe internetit, do të kenë mundësinë e një “Spoken Web” (Web-i që flet). Me këtë teknologji, njerëzit do të kenë mundësinë e marrjes së informacionit me zë, pas zërit që përcillet nga aparati telefonik. Në këtë mënyrë, po bëhen përgatitjet që njerëzit në vend të kompjuterit, me anë të telefonit celularë të kenë mundësinë e gjetjes së informacionit të kërkuar.
Pas futjes në funksion të këtij Spoken Web, njerëzit do të kenë mundësinë që kur përdorin makinë, nëpërmjet telefonit të orientohen për në adresën që do të shkojnë. Po ashtu, mund të bëjnë rezervime në restorante të caktuara dhe mësojë mbi vërejtjet që mund të ketë ndaj tyre.
Për ata që janë të dhënë pas kuzhinës, do të mund të gjejnë receta gatimi nga më të ndryshmet, duke kontrolluar kështu edhe nxehtësinë e furrës, kohën se sa duhet të qëndroja tava në të etj.
Një tjetër gjë interesante, është që kur ata të dalin nga puna, për të mos humbur kohë nëpër markete për blerjen e sendeve të nevojshme, do të kenë mundësinë e porositjes para se të shkojnë atje.
E teksa shikojmë gjithë këto zhvillime në fushën e teknologjisë, vlen të përmendet gjithashtu që vetëm 17 për qind e popullsisë botërore përdorin internet. Rreth 83 për qind e saj, jetojnë në kushte të varfra.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
55 SEKRETE PER NJE KOMJUTER TE SHPEJTE, Posted 04 Mars 2009, 20:16
Dëshironi të shkathtësoheni në mënyrë radikale në kompjuter?

55 këshillat tona do t’ju ndihmojnë të punoni më shpejt, më thjesht dhe në mënyrë më të sigurt.

Kapja e pamjes së ekranit me Snipping Tool

Lërjani viteve ‘80 butonin Print Screen, pasi atje e ka vendin. Te dosja Accessories, në menynë Start, do të gjeni Snipping Tool të Vista-s, e cila ju mundëson të kapni pamjen e vetëm asaj pjese të ekranit që dëshironi. Aktivizojeni, klikojeni me anë të miut dhe pastaj tërhiqeni për të përcaktuar zonën që doni të ruani. Pas kësaj mund edhe ta modifikoni imazhin duke vizatuar mbi të, duke nënvizuar apo duke fshirë pjesë të veçanta dhe, në fund, mund ta ruani në një skedar.

Koherencë me cilëndo pikë të globit
Nëse udhëtoni vazhdimisht apo keni pjesëtarë të familjes a shokë në zona të tjera kohore, mund ta konfiguroni Vista-n në mënyrë të tillë që të shfaqë disa orë njëkohësisht. Klikoni mbi orën në tabakanë e sistemit, pastaj zgjidhni “Change date and time settings…” dhe hapni tabin Additional Clocks. Klikoni mbi kutizën përbri “Show this clock” për çdo orë shtesë që dëshironi të shtoni, pastaj specifikoni zonën kohore dhe emërtoni secilën orë. Pasi t’i konfirmoni ndryshimet duke klikuar OK, sa herë që të klikoni mbi orën në tabakanë e sistemit do të shfaqen orët për çdo zonë kohore që keni zgjedhur.

Përmirësoni hapjen e programeve përmes Quick Launch

Menyja Quick Launch nuk vlerësohet aq sa duhet, por është një mënyrë fantastike për të hapur më shpejt aplikacionet tuaja më të zakonshme. Nëse nuk arrini ta shihni menynë, klikoni me të djathtën të shiriti i detyarve dhe zgjidhni Toolbars, klikoni mbi Quick Launch për ta shtuar atë dhe pastaj tërhiqini programet apo shkurtoret në të. Tani mund t’i hapni programet në çast, thjesht dhe vetëm duke klikuar mbi ta, ose, më mirë akoma, duke përdorur tastin Windows. Tasti Windows + 1 hap programin që ndodhet më majtas, Windows + 2 atë që ndodhet përkrah tij, e kështu me radhë, deri te ikona e dhjetë që hapet duke shtypur Windows + 0.

Konfigurim i personalizuar me Windows Mobility Center

Të na falni ju përdorues të desktopit, por kjo vlen vetëm për përdoruesit e laptopëve. Windows Mobility Center, të cilën mund ta hapni duke shtypur tastin Windows + X, ju jep mundësinë të trukoni të gjithë konfigurimet e laptopit në një vend të vetëm. Këtu mund të ndryshoni ndriçimin e ekranit, të rregulloni zërin, të kontrolloni gjendjen e baterisë, të çaktivizoni lidhjen pa tel, të ndryshoni orientimin e ekranit dhe shumë e shumë çiçivele të tjera.

Gjeni gjithçka me anë të Kërkimit të Çastit
S’keni pse hapni një dritare të veçantë për të gjetur skedarët apo programet që ju duhen. Thjesht shtypni tastin Windows, ose klikoni mbi butonin Start, dhe filloni të shkruani. Vista do t’ju shfaqë një listë të organizuar të skedarëve dhe programeve kryesorë që përputhen me kriterin tuaj të kërkimit. (Nëse doni të shihni të gjitha rezultatet e gjetura, klikoni mbi linkun “See all results” në pjesën fundore të dritares së Instant Search-it).

Fusni më shumë ikona në desktop

Nëse e keni ekranin të mbuluar nga dokumentet Word dhe shkurtore programesh që s’ju lejojnë të shihni livadhin e sfondit, s’keni pse i hidhni të gjitha në koshin e plehrave, por mjafton të ndryshoni hapësirën midis ikonave. Klikoni me butonin e djathtë të miut mbi desktop dhe zgjidhni Properties, pastaj hapni tabin Appearance dhe klikoni butonin Advanced. Te lista vertikale që ndodhet nën diçiturën “Item”, shkoni te Icon Spacing (Horizontal) dhe Icon Spacing (Vertical) dhe ndryshoni vlerat e fushës “Size”. Ulja graduale e shifrave i afron ikonat me njëra-tjetrën. Pasi të keni përfunduar, klikoni OK. Në mënyrë që ikonat ekzistuese t’i nënshtrohen këtyre rregullave, klikoni me të djathtën mbi desktop, zgjidhni “Arrange Icons By” dhe pastaj klikoni mbi Align to Grid. Me të bërë këtë, kthehuni sërish te e njëjta meny dhe klikoni “Auto Arrange”.

Fikeni kompjuterin nga desktopi

Nëse ju kanë ardhur në majë të hundës gjithë ato klikime të miut që duhen për të fikur kompjuterin, atëherë ndoshta ka ardhur momenti të shtoni një ikonë në desktop, që i thjeshton gjërat në maksimum. Klikoni me butonin e djathtë mbi desktop, klikoni New dhe pastaj Shortcut. Te fusha “Type the location of the item”, shkruani “shtudown –s –t 00”, në mënyrë që ta fikni kompjuterin menjëherë. (Për të krijuar një shkurtore që e rindez kompjuterin, në vend të –s shkruani –r).

Pakësoni programet që hapen gjatë ndezjes

Mund të parandaloni një numër të madh aplikacionesh që i bëjnë zbor Windows-it gjatë ndezjes, pa qenë e nevojshme që të çinstaloni çfarëdoqoftë. Klikoni mbi butonin Start, zgjidhni Run dhe shkruani “msconfig”. Si rrjedhojë hapet dritarja e konfigurimit të sistemit. Hapni tabin Startup për të parë listën e programeve “të dënuara” për t’u aktivizuar sapo të ndizet kompjuteri. Boshatisni kutizat që ndodhet përbri atyre që nuk i doni dhe klikoni OK për të regjistruar ndryshimet.

Kontrolloni ikonat pasive të tabakasë së sistemit
S’keni pse i fshihni apo t’i shfaqni një e nga një të gjitha ikonat në tabakanë e sistemit (shiriti i programeve ndanë vendit ku tregohet ora), pasi mund t’i programoni që të zhduken automatikisht. Klikoni me të djathtën në shiritin e detyrave dhe zgjidhni Properties. Klikoni mbi kutizën përbri “Hide inactive icons” (gjithmonë nëse është bosh), dhe pastaj klikoni mbi butonin Customize. Për çdo ikonë të listës mund të zgjidhni opcionet “Hide when inactive” (Fshihe kur është pasive), “Always hide”” (Fshihe Përherë) ose “Always show” (Shfaqe Përherë), për të përcaktuar se çfarë do të shihni dhe kur do ta shihni.

Shkruani pa pastierë përmes ekranit
Nëse keni probleme me duart apo preferoni të përdorni miun për të shkruar, mund t’ju vijë në ndihmë tastiera e Windows-it. Shkoni te Start/All Programs/Accessories/Accessibility dhe klikoni “On-Screen Keyboard”. Klikoni OK për të zbrazur dritaren dhe më pas nisni të shkruani. Windows ju lejon ta konfiguroni “tastierën” në mënyrë të tillë që butonat të shtypen vetë, thjesht duke kaluar mbi ta kursorin e miut. Këtë opcion dhe intervalin midis dy karaktereve mund ta aktvizioni duke zgjedhur “Typing Mode” te menyja Settings.

Tasti Windows + E
Në varësi të punës që bën dhe kohës që kalon përpara një kompjuteri, shkurtoret e tastierës të kursejnë mjaft kohë. Ja në një shembull tipik: Kjo shkurtore ju lejon të hapni Windows Explorer-in vetëm me anë të një kombinimi tastash.

Tasti Windows + M
Kjo shkurtore duhet mbajtur mend kur je në punë dhe vetëm punë që s’po bën, pasi të mundëson të minimizosh të gjitha dritaret që ke hapur, duke e shfaqur sfondin të pastër. Për t’i rihapur të gjitha dritaret shtypni tastin Windows + Shift + M. Një tjetër mënyrë e shpejtë është edhe nëpërmjet Windows + D, e cila shfaq desktopin. Për t’i rihapur sërish, mjafton të përsëritni kombinimin e mësipërm. Mbajeni mend këtë shkurtore herën tjetër kur drejtori të vejevijë nëpër zyrë.

Alt + Tab
Kjo ju lejon të kaloni lehtësisht nga njëra dritare në tjetrën. Nëse po punoni në Word dhe ju duhet diçka në Internet Explorer, për shembull, mund të kërceni sakaq nga njëri program te tjetri. Këtë shkurtore mund ta përdorni edhe për të ndërruar dritaret brenda të njëjtit program. Funksion të ngjashëm ka edhe shkurtorja Windows + Tab: Në XP të lejon të lundrosh përmes shiritit të detyrave (taskbar), ndërsa në Vista aktivizon aplikacionin Flip 3D, për të realizuar të njëjtën ide, por me efekte grafike shumë më zbavitës.

Alt + F4
Kjo shkurtore është një mënyrë e shpejtë për të mbyllur një dritare apo çdo program. Alt + Tasti i Hapësirës +C dhe Ctrl +w bëjnë të njëjtë gjë. Secila prej tyre ju mundëson të mbyllni një dritare, pa qenë e nevojshme të përdorni miun për të klikuar X-in në qoshen e djathtë sipër.

Ctrl + Shigjeta
Në Microsoft Word, kombinimi i Ctrl me shigjetën e majtë ose të djathtë shërben për të lëvizur kursorin në fillimin e fjalës paraardhëse ose në fjalën pasardhëse. Kombinimi me shigjetën lart dhe poshtë bën të njëjtën gjë me paragrafet. Kjo është mjaft e dobishme kur ju duhet të korrektoni një dokument.

Shift + Delete
Nëse dëshironi të fshini një skedar dhe s’doni ta shihni më me sy, as në Koshin e Riciklimit, kjo është shkurtorja e duhur për ju. Veçse ndajeni mendjen më parë që skedari nuk do t’ju duhet më kurrë.

Shfaqni dokumentin si bocë
Një nga mungesat më të bezdisshme që ka Word 2007 është se nuk të lejon ta hapësh automatikisht një dokument në modalitetin Draft (Bocë). Në versionet e mëparshme të Word-it ka qenë View/Normal. Për ta bërë të mundur këtë, klikoni te butoni Office/Word Options/Advanced/General. Në fund klikoni në kutizën përbri “Allow opening a document in Draft View” (Lejo hapjen e dokumentit në Pamjen Bocë).

Paraqitni simbolet e formatimit në Word
Shumëkush mund ta shtyjë jetën edhe pa simbolet e Word-it për hapësirat dhe paragrafët, por për ata përdorues të Windows 2007-ës që s’bëjnë dot pa to, mund të ndjekin shtegun Office/Word Options/Display. Pastaj, nën diçiturën “Always show these formatting marks on the screen” klikoni në kutizat e hapësirave (spaces), paragrafëve dhe në cilëndo kutizë tjetër që dëshironi.

Shfaqni fundin e faqeve në Excel
Të printuarit në fletë pune Excel mund të jetë një makth i vërtetë, por tani s’keni pse të shkoni më te Print Preview për të parë se ku përfundon faqja. Klikoni mbi butonin Office/Excel Options/Advanced. Nën diçiturën “Display options for this worksheet” klikoni mbi kutizën “Show page breaks”.

Kontolloni stilin e shkrimit

Në fillimet e saj Word-i mund të kontrollonte drejtshkrimin dhe më vonë edhe gramatikën, ndërsa tani mund t’ju kritikojë edhe për stilin e të shkruarit. Nëse keni probleme me tejpërsëritjen e fjalëve dhe përdorimin e papërshtatshëm të ligjeratës së zhdrejtë, korrigjimin lërjani në dorë Word 2007-ës. Klikoni te butoni Office/Word Options/ Proofing. Në listën nën Writing Style zgjidhni Grammar & Style. Nëse ka zona të veçanta në të cilat nuk doni që Word t’i fusë hundët, klikoni te butoni Settings dhe zbrazni kutizat përkatëse.

Ndryshoni rezolucionin e prezantimeve në PowerPoint
Me shndërrimin e ekraneve të gjerë në një standard, ndoshta nuk do të ishte e udhës që t’i ngarkonit online prezantimet në PowerPoint, të formatuara me rezolucionin babaxhan 800x600. Për ta realizuar këtë klikoni te butoni Office/PowerPoints Options/Advanced. Në seksionin General, klikoni Web Options, hapni tabin Pictures dhe zgjidhni përmasat e ekranit që dëshironi.

Modifikimi përmes Word-it i mesazheve në Outlook
Dëshironi të përdorni Word-in për të shkruar mesazhe të pasur të postës elektronike dhe t’i dërgoni pastaj me Outlook? Hapni Outlook-un, klikoni te Tools/Options dhe hapni tabin Mail Format. Klikoni mbi kutizën përbri “Use Microsoft Word 2003 to read Rich Text e-mail messages”. Klikoni në kutizën mbi të për të modifikuar mesazhet me anë të Word. Nëse doni të përdorni Word-in vetëm për një mesazh të postës elektronike, shkoni te Actions/New Mail Message Using dhe vendosni nëse doni të shkruani në formatin HTML apo në dokument Word (madje mund të zgjidhni edhe formatin fletë pune Excel).

Ruajtja automatike e të dhënave në Excel
Mos i lini t’ju zhduken të gjitha shifrat në rast të një bllokimi të sistemit. Konfiguroni veçorinë AutoRecover të Excel-it, në mënyrë të tillë që ta ruajë skedarin automatikisht në intervale të rregullt. Shkoni te Tools/Customize dhe hapni tabin Save. Nën diçiturën Settings, klikoni mbi kutizën “Save AutoRecover info every…” dhe pastaj zgjidhni se sa shpesh dëshironi të ruhet informacioni (mund të zgjidhni nga ruajtja çdo minutë, deri te 1 herë në 120 minuta). Jeni që jeni këtu, mund të ndryshoni edhe vendndodhjen ku Autorecover ruan skedarin.

Thjeshtoni hapjen e hiperlinkeve
Nëse jua nakatos kokën hapja e një hiperlinku në Word, ku, përveç klikimit, duhet të mbani shtypur edhe tastin Ctrl, atëherë kursejini vetes ca shtypje tastash duke shkuar te Tools/Options. Hapni tabin Edit dhe boshatisni kutizën përbri “Use Ctrl + Click to follow hyperlink”.

Konfiguroni KorrektiminAutomatik
Mund ta programoni KorrektiminAutomatik që ta ndryshojë automatikisht tekstin në formatin që preferoni. Nëse i përdorni shpesh simbolet e markës dhe të së drejtës së autorit, shkoni te Tools/AutoCorrect Options, hapni tabin AutoCorrect, dhe përzgjidhni tekstin që Word duhet ta ndryshojë automatikisht (për shembull nga “tm” në “TM” ). Do të shihni se teksti që zgjodhët do të shfaqet në fushat bosh që ndodhen poshtë “Replace” (Zëvendëso) dhe “With” (Me). Tani, sa herë të shkruani këtë tekst, Word-i do ta ndryshojë në çast në simbolin e përzgjedhur.

Kyçeni kompjuterin

Nëse ju duhet të largoheni dhe përreth ndodhen persona të huaj, kyçja e kompjuterit është gjithnjë ide e mirë. Thjesht, shtypni tastin Windows + L për ta kyçur kompjuterin. Të njëjtin rezultat mund të arrini edhe nëpërmjet mbrojtësit të ekranit (screensaver) (Start/Control Panel/Display Settings), duke e konfiguruar këtë të fundit në mënyrë të tillë që të kërkojë një fjalëkalim përpara se të çaktivizohet. Te Settings klikoni mbi kutizën përbri “On resume, password protect”.

Parandaloni sulmet peshkuese
Mbrohuni nga vjedhja e identitetit dhe nga sulmet peshkuese duke përdorur versionet më të fundit të Firefox, Internet Explorer dhe Opera (në ZERO DVD). Këta shfletues përfshijnë mekanizma mbrojtës, të cilët krahasojnë adresat me ato të listave të zeza, dhe të paralajmërojnë nëse vizitoni një faqe të njohur për sulme.

Përditësoni programet

Hakerat vdesin për të shfrytëzuar pak të metat e softuerëve, çka i detyron krijuesit e tyre që herë pas here të bëjnë arnime për të mbyllur vrimat. Thënë kjo, është jetike që jo vetëm të aktivizoni Windows Update, por edhe të shkarkoni versionet më të fundit të çdo programi që keni në kompjuter, veçanërisht të shfletuesve të uebit dhe programeve antivirus.

Tregoni maturi karshi skedarëve P2P
Prodhuesit e viruseve janë të dashuruar pas shërbimeve të shkëmbimit të skedarëve peer-to-peer. Pasi e emërtojnë virusin e tyre diçka të tipit “Angelina Jolie Wallpapers”, ata e ngarkojnë atë. Pastaj, me miliona njerëz e shkarkojnë, e hapin dhe më pas vramenden se përse kompjuterat e tyre janë të infektuar me viruse. Shkarkoni me maturi dhe përdorni gjithmonë një program antivirus. Nëse keni nevojë për një që ofrohet falas, ju rekomandojmë AVG Free Editon (Në ZERO DVD).

Fshijeni diskun përpara se të dhuroni kompjuterin
Nëse po e hiqni qafe kompjuterin e vjetër dhe duhet të zhdukni nga faqja e dheut çdo lloj të dhëne që mund të rekuperohet, keni dy zgjidhje. Mund të provoni aplikacionin Eraser (në ZERO DVD), për të fshirë në mënyrë të sigurt gjithçka, ose mund të pëdorni DBAN (në ZERO DVD), për të rishkruar të gjithë diskun. Për ta përdorur DBAN, duhet ta digjni më parë në disk dhe pastaj të bëni butimin prej tij. Udhëzimet do të shfaqen në ekran.

Rezervoni të dhënat
Rezervimi (backup) i të dhënave duhet bërë në mënyrë periodike. Për ta bërë një gjë të tillë, ju rekomandojmë të përdorni një disk USB të jashtëm. Nëse keni një disk shtesë në sistem, por ju nevojitet vetëm një softuer i mirë rezervimi, atëherë provoni versionin falas Syncback të 2Bright-Spark (në ZERO DVD), i cili është tmerrësisht i thjesht për t’u konfiguruar.

Çaktivizoni Restauruesin e Sistemit
Mund ta rrisni shumë hapësirën e lirë të diskut nëse çaktvizioni System Restore. (Përpara se ta bëni këtë duhet të keni përcaktuar një regjim rezervimi, që rezervon të dhënat në mënyrë rutinore). Në Vista klikoni me të djathtën mbi My Computer, zgjidhni Advanced System Settings, hapni tabin System Protection dhe boshatisni të gjitha kutitë e disqeve të ngurtë. Në XP klikoni me të djathtën mbi My Computer, zgjidhni System Tasks dhe klikoni mbi “View system information”. Hapni tabin System Restore dhe klikoni në kutizën përbri “Turn off System Restore on all drives” për ta çaktvizuar.

Konfiguroni përditësimet e Windows-it

Windows Update është fantastik, por nëse aktivizoni pilotin automatik, atëherë ai do të shkarkojë përditësime që kanë nevojë për një rindezje të kompjuterit dhe do t’ju çajë kokën pa pushim, duke ju yshtur t’i instaloni dhe në fund do ta rindezë vetë sistemin. Rikonfiguroni Windows Update (Start/Control Panel/Windows Security) në mënyrë që të shkarkohen përditësime, por Windows t’ju pyes nëse doni t’i instaloni apo jo.

Çaktivizoni konfirmimin për fshirje
Mund ta çaktivizoni konfirmimin që shfaqet sa herë që fshini diçka, duke klikuar me të djathtë mbi Koshin e Riciklimit dhe duke zgjedhur Properties. Zbrazeni kutizën e konfirmimit të fshirjes, klikoni Apply, OK dhe mbaruat punë. Siç e thamë më sipër, Koshin e Riciklimit mund ta shmangni tërësisht duke mbajtur shtypur tastin Shift gjatë fshirjes së skedarëve.

Çaktivizoni animacionet e Windows-it
Animacionet e Windows-it ngjajnë shumë bukur, por, nëse i çaktivizoni plotësisht, mund të përmirësoni dukshëm performancën e sistemit. Klikoni me butonin e djathtë të miut mbi ikonën My Computer dhe shkoni te Properties. Në Vista zgjidhni Advanced Systems Settings, ndërsa në XP hapni tabin Advanced. Klikoni Settings në kutinë e performancës dhe zbrazni çdo kutizë përbri së cilës shkruhet animate, slide ose fade.

Personalizoni shiritin e detyrave (taskbar)
Nëse e hapni rregullisht një dosje të caktuar, atëherë mund ta shtoni në shiritin e veglave për ta hapur më shpejt. Klikoni me të djathtën mbi shiritin e veglave dhe shkoni te Toolbars, pastaj zgjidhni New Toolbar. Si rrjedhojë do t’ju hapet një dritare, ku duhet të gjeni vendndodhjen e dosjes suaj. Pasi ta keni gjetur, përzgjidheni. Një dosje që do t’ia vlente ta shtonit në shirit është edhe My Computer.

Ndreqni problemet me lidhjen
Duket e pabesueshme, por 95% e të gjithë problemeve të lidhjes me internetin mund të zgjidhen duke alternuar ruterin me modemin. Fikini të dy dhe pastaj ndizni vetëm modemin. Me t’u ndezur drita e tij, aktivizoni edhe ruterin.

Përdorni kriptimin
Ndoshta e keni dëgjuar edhe më parë, por ia vlen ta përsërisim: Aktvizoni gjithmonë opcionin e sigurisë pa tel që përmban ruteri. Kriptimi WEP (Wireless Equivalent Security) është forma më e vjetër (dhe më e dobët) e sigurisë. Mbrojtja e re (dhe më e fortë) quhet WPA (Wi-Fi Protected Access) dhe WPA-2, dhe është alternativa më e mirë në qarkullim për përdoruesit shtëpiakë.

Ndryshoni fjalëkalimin
Çdo ruter ka një fjalëkalim standard të famshëm, që përdoret për hapur faqen e konfigurimit të ruterit. Shumica e udhëzuesve të konfigurimit fillestar të detyrojnë ta ndryshosh, por jo të gjithë. Në raste si ky i fundit, sigurohuni ta ndryshoni vetë për të parandaluar që vizitorët e padëshiruar të konfigurojnë rrjetin tuaj.

Keni harruar fjalëkalimin e ruterit?
Nëse ju ka humbur apo e keni harruar fjalëkalimin e ruterit, mund të dilni nga telashet duke e kthyer ruterin në kuadrin standard. Për ta bërë këtë mbani shtypur për 30 sekonda butonin që ndodhet në pjesën e pasme. Më pas hidhini një sy manualit për emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin standard dhe ndryshojini të dy në faqen e konfigurimit të ruterit.

Përditësoni ruterin

Të gjithë ruterat përfshijnë qarqe të brendshëm të pajisur me udhëzime, të cilët përditësohen nga prodhuesi. Prodhuesit e ruterave zakonisht i përditësojnë produktet e tyre për të rritur performancën dhe për të zgjidhur problemet e sigurisë, prandaj këshillohet përditësimi i rregullt. Për përditësimet më të fundit kontrolloni faqen zyrtare të prodhuesit.

Optimizoni baterinë

Laptopët që përdorin Windows-in përfshijnë disa plane optimizimi për të maksimizuar kohëzgjatjen e baterisë, por, nga ana tjetër, mund të personalizoni edhe veçorinë e menaxhimit të energjisë së sistemit operativ (në Windows XP shkoni te Control Panel/Power Options; në Vista Control Panel/Mobile PC). Gradimi në ekstrem për opcionin e fikjes së ekranit, për modalitetin e gjumit (standby) apo të letargjisë (hibernate), do ta rrisë dukshëm kohëzgjatjen e baterisë.

Ruani (gjak)ftohtësinë
Laptopët mbinxehen për shkak të kasave të vogla dhe ventilatorëve mikroskopikë. Fatkeqësisht mbajtja e laptopit në prehër ia zë frymën sistemit të ventilimit, duke i përkeqësuar gjërat edhe më shumë. Për ta mbajtur temperaturën nën kontroll, merrni në konsideratë një mbajtëse laptopi, e cila ndihmon në procesin e ftohjes dhe nuk bllokon ventilatorët.

Rezervoni gjithçka
Lëvizja e vazhdueshme i vë në rrezik komponentët e kompjuterit dhe, për shkak mbartshmërisë, laptopët vuajnë shumë më tepër se desktopët për sa i përket prishjes apo thyerjes. Një nga komponentët më delikatë është disku i ngurtë, prandaj sigurohuni që të dhënat që keni në laptop t’i rezervoni në një disk të jashtëm, në një flesh apo në kompjuterin e shtëpisë. Disqet e ngurtë të jashtëm e lehtësojnë procesin e rezervimit të të dhënave, ndërkohë që jeni në lëvizje.

Kufizoni lidhjen
Nëse nuk jeni duke përdorur Wi-Fi, Blutooth apo lidhje të tjera pa tel, atëherë bëni mirë t’i çaktivizoni nëpërmjet butonit, nëse kompjuteri e përmban një të tillë, ose nëpërmjet komandës përkatëse, në mënyrë që të mos harxhohet bateria gjatë kërkimit të sinjalit. Një këshillë tjetër është edhe kufizimi i përdorimit të pajisjeve USB gjatë lëvizjes, pasi këto furnizohen me energji nga kompjuteri.

Zbehni pamjen në ekran
Komponenti që harxhon më tepër bateri në një laptop është ekrani i tij LCD. Për ta shtrydhur sa më shumë baterinë, ndërkohë që e keni spinën të hequr, mund të merrni në konsideratë uljen e ndriçimit të panelit deri në nivelin më të ulët që përballojnë sytë. Shumica e laptopëve përmbajnë një kombinim të tastave të funksioneve, madje në disa raste edhe një tast të dedikuar, për një reduktim në çast. (Ndriçimin mund ta rregulloni edhe te Control Panel/Display Settings).

Mbroni skedarët delikatë


Ndonjëherë të dhënat e ruajtura në kompjuter kanë një vlerë më të madhe se vetë kompjuteri. Megjithëse kjo s’mjafton për të ndaluar hakerat e sprovuar, kriptimi i skedarëve mund të mbrojë të dhënat tuaja nga një hajdut i zakonshëm laptopësh. Në XP dhe Vista mjafton të klikoni me të djathtën mbi një skedar apo dosje, të zgjidhni Properties dhe pastaj të hapni tabin General. Më pas klikoni butonin Advanced dhe klikoni në kutizën përbri “Encrypt contents to secure data” (Kripto përmbajtjen për të siguruar të dhënat).

Merrni një ruter
Nëse e keni të lidhur kompjuterin drejtpërdrejt me një DSL apo me një modem kabllor, ndoshta do të ishte e përshtatshme të çaktivizoni shkëmbimin e skedarëve. Montoni një ruter me mur mbrojtës të trupëzuar, midis kompjuterit dhe lidhjes me internetin, dhe aktivizoni opcionin port forwarding, i cili rrit shpejtësinë e një programi BitTorrent. Kjo, gjithashtu, ul mundësitë e futjes së paautorizuar së hakerave në kompjuterin tuaj.

Përdorni shfletuesin
S’keni pse shkarkoni një program të dedikuar për të përdorur BitTorrent-in. Drejtojeni shfletuesin e uebit te BitLet (http://www.bitlet.org ) dhe në kutinë përkatëse shkruani adresën URL të skedarit Torrent. Kjo qasje është e përsorur për ato raste kur nuk jeni duke përdorur kompjuterin e shtëpisë.

Përdorni një disk flesh
Nëse s’jeni kënaqur nga ndërfaqja kockë e lëkurë e BitLet-it, mund të përdorni programin e famshëm të BitTorrent, μTorrent (në ZERO DVD) në një disk flesh. Thjesht shkarkojeni programin në pajisjen USB dhe hyni prej aty në μTorrent.

Programoni ngarkimet dhe shkarkimet
μTorrent ju jep mundësinë të përfitoni nga veçoria Scheduler. Programoni ngarkesat dhe shkarkesat për orare të caktuar të ditës, gjatë të cilëve nuk e shfrytëzoni kompjuterin. Kjo siguron realizimin e operacioneve me shpejtësinë maksimale të Internetit. Për të konfiguruar skedulin shkoni te Options/Preferences/Scheduler.

Kushtojini rëndësi karriges

Qëndrimi i saktë gjatë punës në kompjuter është shumë i rëndësishëm, qoftë për shëndetin, qoftë për efektivitetin dhe efiçencën e punimit. Për t’i mbajtur këmbët në dysheme, krahët paralelë me tavolinën e punës, kokën lart dhe kurrizin drejt, investoni para në një karrige zyre cilësore. Nëse i keni këmbët e shkurtra, ose tavolinën e lartë, merrni në konsideratë edhe një mbështetëse për këmbët.

Hiqeni qafe shkëlqimin
Drita e ambientit emeton një shkëlqim që t’i lodh sytë kur bie mbi ekran. Për ta reduktuar dëmin, eleminojini dritat e shumta dhe montoni një abazhur tavoline. Gjithashtu, evitoni ekspozimin e ekranit përballë një dritareje të pambuluar. Në vend të kësaj, pozicionojeni monitorin pingul me dritaren dhe përdorni perde për të zvogëluar ditën që vjen nga jashtë.

Bëni ushtrime të herëpashershme
Pavarësisht se sa i përsosur nga ana egonomike mund të jetë vendi juaj i punës, trupi ka nevojë për shkëputje të rregullta nga qëndrimi ulur, shtypja në tastierë dhe lëvizja e parreshtur e miut. Programe si Strech Break (në ZERO DVD) ju njoftojnë rregullisht se kur duhet të bëni një pushim. Gjithashtu ky program ju instrukton se si të kryeni disa ushtrime të thjeshtë ndërsa rrini ulur.

Pozicionojeni saktë monitorin
Një monitor i mirëpozicionuar rrit produktivitetin. Sigurohuni që ekranin ta keni përballë dhe jo të anuar. Ngrijeni monitorin në mënyrë që pjesa e sipërme të jetë afërsisht në nivelin e syrit, pastaj rrotullojeni ekranin, që të mos vuani për të parë pjesën e poshtme të tij. Në fund, vendoseni monitorin një krah larg trupit tuaj. Ndërsa tastierën bëni mirë ta mbani aty ku ju arrijnë parakrahët, të cilët duhet të jenë paralel me dyshemenë, duke e mbajtur trupin drejt dhe bërrylat mundësisht të mbështetur në krahët e ndenjëses.

Zero, shtator 2008

Bookmark article at:These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages. powered by moSociable 1.0.1 by http://www.waltercedric.com

Përditësuar së fundmi ( Friday, 26 September 2008 )
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Posto një përgjigje 7 postime · Faqe 1 prej 1
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 2 vizitorë
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 28 Maj 2022, 09:50
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari