SEGMENTI - TREKENDSHI

Ku hyjne shkencat ekzakte dhe ato natyrore duke filluar nga astrologjia,biologjia,matematika,fizika,kimia etj

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

SEGMENTI - TREKENDSHI

Postby Laert » 03 Mar 2009, 23:52

Segmenti - është vija e drejtë e kufizuar në të dy anët.

Trekëndëshi është njëra nga figurat themelore në gjeometri: Formohet me bashkimin e tre pikave të cilat nuk shtrihen në një drejtëzë me vija të drejta. Pikat quhen kulme të trekëndëshit ndërsa pjesa e drejtëzës (vijës së drejtë) që ndodhet ndërmjet kulmeve quhet brinjë e trekëndëshit. Kulmet i shënojmë me A, B, dhe C ndërsa trekëndëshin me ABC.
TREKANDSHI KAND-DREJTE
Image
TREKENDSHE ME KEND TE GJERE
Image

TREKENDSHI I BARABRINJES(TE GJITHA BRINJET I KA TE BARABARTA )
Image
Tabela e përmbajtjeve
• 1 Llojet e trekëndëshave
• 2 Klasifikimi sipas brinjëve
• 3 Klasifikimi sipas këndeve
• 4 Simetralja e brinjës
• 5 Lartësia
• 6 Simetralja e këndit
• 7 Mediana
• 8 Rrethi dhe drejteza i Eulerit•

Llojet e trekëndëshave

Trekëndëshaat i klasifikojmë në dy grupe
Klasifikimi sipas brinjëve
• Trekëndëshi barabrinjës, të gjitha brinjët ika të barabarta poashtu edhe këndet e brendshme i ka të barabarta dhe secili prej tyre është nga 60°
• Trekëndëshi barakrahës, ka dy brinjë respektivisht kënde të barabarta.
• Trekëndëshi brinjëndryshëm, të tre brinjët dhe këndet i ka të ndryshme.

Klasifikimi sipas këndeve
• Trekëndëshi kënddrejt ka një kënd të brendshëm prej 90°. Brinja përballë këndit të drejtë quhet hipotenuzë ndërsa dy brinjët tjera quhen kateta.
• Trekëndësh këndgjërë ka një kënd më të madh se 90°.
• Trekëndësh këndngushtë të tre këndet i ka më të vogla se 90°.

Simetralja e brinjës

Simetralja e brinjës së trekëndëshit është drejtëza normale me brinjën e cila kalon nëpër mesin e saj. Është e njohur se të tre simetralet e brinjëve të trekëndëshit kalojnë nëpër një pikë dhe kjo pikë është qendra e rrethit të jashtashkruar. Diametri këtij rrethi gjindet sipas teoremës së sinusit.

Lartësia
Image
QENDRA E RRETHIT TE JASHTESHKRUAR

Ortoqendra
Lartësi e trkëndëshit është drejtëza që kalon nëpër një kulm të trkëndëshit dhe është normale me brinjën përball tij, të tre lartësitë trekëndëshit priten në një pikë e cila quhet ortoqendër.

- Simetralja e këndit
ORTOQENDRA
Image
Qendra e rrethit të brendashkruar

Simetrale e këndit të brendshëm të trekëndëshit është drejtëza e cila kalon nëpër kulmin e trekëndëshit dhe këndin e ndan në dy pjesë të barabarta. Tre simetralet e këndeve poashtu priten në një pikë e cila paraqet qendrën e rrethit të brendashkruar i cili i prek të tre brinjët në një pikë.

Mediana

Qendra e rëndimit
Medianë ose vijë e rëndimit është drejtëza e cila kalon nëpër kulmin e trekëndëshit dhe mesin e brinjës përballë tij, vërtetohet se të gjitha medianat priten në një pikë e cila paraqet qendrën e rëndimit të trekëndëshit.

• Rrethi i Eulerit
Rrethi i Eulerit
Image
Image

Rrethi i Eulerit apo rrethi i 9 pikave është rrethi i cili kalon nëpër pikat:
• ku lartësia e trekëndëshit e pret brinjën përballë (3 pika).
• pika e mesme e secilës brinjë(3 pika).
• mesi i largësisë së së kulmit nga Ortoqendra(3 pika).
Këtë rreth (vijë rrethore) i pari e gjeti Leonard Euler.

Pikat D, E dhe F mese të brinjëve. Pikat G, H dhe I. Këmbëzat e normaleve(lartësive. Pikat J, K dhe L janë meset e segmenteve që bashkojnë kulmet me оrtoqendrën S.
Marrë nga "http://sq.wikipedia.org/wiki/Rrethi_i_Eulerit"

• Drejtëza e Eulerit
Image
Drejtëza e Eulerit
Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë
Drejtëza e Eulerit është drejtëza e cila kalon nëpër : оrtoqendrën H, qendrën e rëndimit T dhe qendrën e rrethit të jashtëshkruar O të një trekëndëshi brinjëndryshëm.
Vërtetimin se këto tre pika i takojnë drejtëzës së njëjtë e dha Leonard Euleri për nder të tij ajo quhet drejtëza e Eulerit.
Vetitë e drejtëzës së Eulerit
• qendra e rëndimit ndodhet në mes të ortoqendrës dhe qendrës së rrethit të jashtëshkruar, ajo e ndan segmentin HO sipas proporcionit 2:1, pra. HT:TO = 2:1
• pika e mesme S e segmentit HO është qendër e rrethit të Eulerit

Marrë nga "http://sq.wikipedia.org/wiki/Trek%C3%ABnd%C3%ABshi"
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

TREKENDSHI

Postby Laert » 04 Mar 2009, 00:10

- SHUMA E TRE KENDVE TE CFAREDO TREKENDSHIT ESHTE I BARABARTE ME 180 GRADE.

TREKENDSHI I BARABRINJES(TE TRE BRINJET JANE TE BARABARTE)
Image

TREKENDSHI DYBRINJISHEM(DY KATETET APO DY BRINJET E NJE TREKENDSHIT JANE TE BARABARTE)
Image

TREKENDSHI ME BRINJENDRYSHEM(TREKENDSH ME BRINJE TE NDRYSHEM)
Image
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Shkencat Natyrore

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron