RUAJUNI NGA RREZET UV TE LLAMBES EKONOMIKE!

Ku hyjne shkencat ekzakte dhe ato natyrore duke filluar nga astrologjia,biologjia,matematika,fizika,kimia etj

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

RUAJUNI NGA RREZET UV TE LLAMBES EKONOMIKE!

Postby Laert » 24 Apr 2010, 23:50

Eksperti: Rrezatimi i llampes se neon duhet të mbahen larg
Image

Dihet se llampa ekonomike jane shume kursuese ne energji elektrike te shprehur ne wh apo kwh. Por ekspertet konstatojne efektet e rrezeve ultravjolet ne trupin e njeriut nese ndodhet prane brenda kufirit 30 cm.
Mirjane Moser nga ministria e shëndetësisë zvicerane beson se studimi është i rëndësishëm per efektet anesore ndaj njerezve, sepse edhe pse nuk ka asnjë rrezik të menjëhershëm për njerëzit e duhur tani, nuk dihet se çfarë mund të ndodhë në afat më të gjatë.

"Nuk ka asnjë rrezik që perdoruesi tani te marrin goditje ne impulset nervore dhe kontraktimet e muskujve, në qoftë se ju uleni pranë një llambë kursimit të energjisë. Por ne e dimë se asgjë në lidhje me çështje të tilla në afat nuk mund të garantojë se njerëzit nuk bëhet i sëmurë në 20 vjet. Baza është shumë e pasigurt ", thotë Mirjana Moser.

Keshilla

Ajo rekomandon mbajtjen e nje distance prej 30 centimetra prej llambes nga perdoruesi.

"Mbani të paktën 30 cm distancë llamben kudo që të jeni, për shembull në hapësirën e punës, për të minimizuar ekspozimit ndaj rrezatimit ultravjollcë, qe permban pjesa e brendeshme e ballonit te llambes," thotë Mirjana Moser.
Nese nuk respektoni distancen e llampes me perdoruesin atehere rrezikon te jape dridhje, rrahje te shpejte te zemres(takikardi), goditje nervore deri ne rrezik vdekje, demtime ne lekure dhe deme ne muskuj.


U perkthye nga Bep Martin Pjetri
Për http://www.Proletari-kulturë.com
24 prill 2010
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

RUAJUNI LAMBES EKONOMIKE NGA RREZET UV...!

Postby Laert » 25 Apr 2010, 00:29

Perparesite e llambes neon ekonomik ne krahasim mel lampen inkandeshente(e zakoneshme)
Image

Llampa neon jepe ndriçim sikurse llamba e zakoneshme por përdor katër herë më pak energji dhe qëndrueshmëria apo jetegjatesia esht 8-15 herë më të gjatë.
Dime qe llampa e zakoneshme ka ore pune 3000 ore, ndersa llampa e 8 – 15 here me shume, mbi 8000 ore pune.
Prandaj, ka shumë para për të kursyer çdo herë që të zgjidhni një llambë kursim ne krahasim me llambën inkadeshente. Si derivat i perdorimit te energjise elektrike me kursim linjat apo instalimet elektrike si percuesat elektrike, kabllot nuk ngarkohen shume me enrgji elektrike, prandaj i zgjate kohen e perdorimit, qe ne tekniken elektrike do te thote – VJETRIMI TENIK I TELIT ELEKTRIK do te vjetrohet me ngadale.

Shembuj e kursimeve;

Katër llampa inkandeshente me fuqi ndricimi sa 40W korespondon me fuqine e llampes ekonomike 11Wh. Ju kurseni 169 kwh në vit.
Dy llampa inkandeshente me fuqi ndricimi 60W , tashme ndricojne me fuqi në 15Wh per nje llampe. Ju kurseni 131 kwh në vit.

Tabela e fuqise elektrike te llampave te zakoneshme me ao ekonomike.
25 W – fuqia e llampes inkandeshene - 7-9 Wh fuqia e llampes ekonomike.
40 W - // - - // - - 11 W - // -
60 W - // - - 15 W - // -
75 W - // - // - - 20 W - // -
100 W - // - - 23 W - // -

U perkthye nga Bep Martin Pjetri
Për http://www.Proletari-kulturë.com
24 prill 2010
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10


Return to Shkencat Natyrore

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron