[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 384: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Proletari Forum & Italia Forum • View topic - RRETHI - FIGURE GJEOMETRIKE

RRETHI - FIGURE GJEOMETRIKE

Ku hyjne shkencat ekzakte dhe ato natyrore duke filluar nga astrologjia,biologjia,matematika,fizika,kimia etj

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

RRETHI - FIGURE GJEOMETRIKE

Postby Laert » 05 Feb 2010, 17:06


Një rreth është një figurë gjeometrike në nje plan dy dimensionale. Matematike diskuton një rrethi si vend gjeometrik si shumë pafundësie që kanë një pikë të caktuar r, nje distancë konstante nga një pikë dhe është quajtur qendra rrethi.
Rrethi asht figure gjeometrike, i pikave në nje plan te baraslarguar nga një pikë e caktuar të quajtur qendra e saj, në një të dhënë jo-zero në distancë, e quajtur rreze tij.
Distanca r është quajtur rrezja e rrethit dhe kurba si pika në këtë largesi është forma e periferis se rrethit. Aty janë 360 gradë në një rreth të plotë.

Linjat brenda dhe rreth një rreth
Rreshtat dhe fushat në dhe rreth një rreth

Disa linja drejt dhe segmente të luan një rol të veçantë të rrethit dhe emrat prandaj ka qenë unike.

1. Arc: Një copë e periferi (9), kufizohet nga dy pika përgjatë kësaj.
2. Qendra Angle: Një kënd me kulm në qendër të rrethit (4), e cila përcakton një hark (1) së bashku periferi rreth (9).
3. Qendrore Triangle: Një trekëndësh barabrinjës formuar nga një akord (8) në mes të dy pikave në periferi (9) dhe rreze (10) në dy pika periferike.
4. Qendra: pikë është gjerësisht i tha: "notave mes" të rrethit: Çdo pikë në periferi (9), rreze distancë "në këtë pikë.
5. Rrethi Title: fushë mes (1 harkut) dhe një akord (8) ose prerëse (11) midis dy pikat përgjatë periferi (9).
6. Sektorin Circolare (ose sektor): zona mes këmbëve të një kënd qendra (2) dhe harkut (1) Delimiter.
7. Diametri: Një vijë e vijë duke kaluar përmes qendrës (4) dhe dy pika në periferi (9). Fjala "diametër" është përdorur edhe në gjatësinë e këtij segmenti, i cili është gjithmonë dy herë rrezja e rrethit.
8. Tel: një segment të vijë mes dy pikë në periferi (9). Diametri (7) mund të përshkruhet si një akord duke kaluar përmes qendrës (4)
9. Regioni: Një rrugë të përbërë nga të gjitha pikat që kanë distancë rrezja 'të qendrës (4). Gjatësia e këtij kurbë, e matur nga një pikë dhe një herë rreth rrethit, quhet qark rrethi ose rrethues.
10. Radii: vijë e drejtë nga qendra në një pikë arbitrare në periferi (9). A është aq kohë sa gjysma e diametrit të rrethit të njëjtën.
11. Prerëse: Një linjë që kryqëzon rreth në dy pika në periferi. Dallimi ndërmjet një prerëse dhe një akord (8) është se ndërsa Korden skajet e dy pikat periferike është një prerëse "zgjatet" përtej këto pika.
12. Tangjent: Një linjë që prek vetëm periferi rreth (9) në një pikë, duke formuar një kënd të drejtë për rreze të kësaj pike. Një tangjent mund të konsiderohet si "kufi raste" midis prerëse (11), ku dy pikat e largët, "konkurrojnë së bashku" në një paragraf.

Një shpjegim të vogël alternative të koncepteve:

Diametër është linjë kalon nëpër qendër rrethi.
Rrezja është sa gjysma e diametër.
Tangjent është vetëm një linjë e cila prek rreth (jashtë) në një pikë.
Korden është (brendshme) të lidh 2 pikë në periferi.

Ka 2 lloje kënde të rrethit:
Qendra Angle: Një kënd që ka kulm e tij në qendër të rrethit. altsa në mes.
Kënd Peripheral: Një kënd që ka kulmin e saj në periferi dhe këmbët e të cilëve janë regjistrues. Pra, pika e fillimit është e vendosur në periferi dhe linjave të shërbejë si regjistrues.

Rrethi dhe numri π ( "pigrek")


Ajo ka qenë prej kohësh i njohur që ka një marrëdhënie shumë konstante midis qarkut dhe diametrin e çdo rrethi: Ky raport është një nga figurat irracionale dhe asht shkurtimisht me π - germe greke.
Nëse perimetër (gjatësia e një udhëtim "nëpër periferi) është quajtur" O dhe diametër të d, atëherë zbatohet për:
O = π • d.
Që gjatësinë e një rreze r është gjysmë sa kohë që një diametër në rrethin e njëjtë, dmth. d = 2 • e, perimetër mund të llogaritet si:
O = 2 π e • •

Π esht shifër e përfshirë edhe në llogaritjen e zonës se rrethit A si:
A = π • e ²

Ekuacioni i rrethit

Në qoftë se ju i kurdisën një rreze rreth të cilit ka r gjatësi në një sistem kordinativ përqëndruara në pika (x0, y0), ne mund të krijojë një ekuacion i cili është i kënaqur nga koordinatsættene (x, y) për pikë shtrirë në periferi:
(x - x0) ² + (y - y0) ² = r²
Dëshmi për këtë pohim vjen nga një mund të ndërtojë një trekëndësh të drejtë i cili ka një radii si hipotenuzë tij, dhe llogarit hipotenuzë / radii gjatësinë duke përdorur teoremën Pythagorean - dhe të gjithë kanë radii per. , përkufizimi të njëjtën gjatësi.

Nëse ekuacioni më pas ka qenë e detyruem (si pjesë e shkallës më të lartë është i pari), ai mund të jetë e vështirë që të njohin ekuacionin më lart, por ka tipare të ekuacioneve të kënaqur nga pika në një qark të caktuar:

* Ky është një ekuacion kuadratik me dy të panjohura, në mënyrë tipike x dhe y.
* Dy panjohura paraqitet në çdo veçantë në, dmth katrore. ndodhin në kontekstin përkatësisht. (numri) • x ² dhe (numrin) • y ² - (numri) është mirë të theksohet njëjtë për të dy gjymtyrë (ky faktor i përbashkët është katror i rreze të rrethit, dmth. r ²).
* Nuk ka asnjë pjesë e një herë faktor x • y.

Së bashku me terma të tilla si "pingul Keys janë gjithmonë në një rreze të" mund të keni përdorur ekuacionin e rrethit për të përcaktuar ekuacionet e tangents, të vendosë në një linjë (përshkruar nga një ekuacion) është një gjë prerëse ose tangente të rrethit, dhe disa të tjera.

E perktheu Laert me dt.5 shkurt 2010
U more nga ky link: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... irklen.jpg
•
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
User avatar
Laert
Drejtues
 
Posts: 4430
Joined: 28 Jan 2009, 13:10

Return to Shkencat Natyrore

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron