Me kete deshiroj te hap nje horizont te ri ne rrymat teologjike e filozofike te ndryshme qe lindin si nevoje e ushqimit shpirteror dhe mendor te njeriut.
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 5 postime · Faqe 1 prej 1
NOE - ARKA E NOES - Zbulimi i saj - Përmbytja e Botës
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4571
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
ARKA E NOES
Imazh


Përmbytja biblike lidhet me historinë e Arkës së Noes, me të cilën janë marrë shumë shkencëtarë përgjatë shekujve të historisë njerëzore. A ekzistoi Arka në realitet apo bëhet fjalë vetëm për një mit?

Studimet për Arkën e Noes, e vërtetë apo legjendë biblike?

Përmbytja biblike lidhet në mënyrë të drejtpërdrejtë me historinë e Arkës së Noes, me të cilën janë marrë shumë shkencëtarë përgjatë shekujve të historisë njerëzore. A ekzistoi Arka në realitet apo bëhet fjalë vetëm për një mit? Nëse ekzistoi, ku përfundoi dhe çfarë ka mbetur sot prej saj? Pyetjeve në fjalë nuk u është dhënë ende asnjë përgjigje e si pasojë, Arka e Noes mbetet një nga misteret më të pazgjidhura deri më sot, pavarësisht përpjekjeve për të zbuluar, që përfunduan thjesht në teori apo hipoteza.

Një tablo e piktorit amerikan Eduard Hiks (1780-1849) tregon kafshët që hyjnë dy e nga dy në Arkën e Noes. Sipas traditës biblike, Arka kishte përmasa gjigante për kohën e vet dhe u ndërtua nga Noe, pas urdhrit të Zotit, për të shpëtuar familjen e tij dhe një numër të vogël kafshësh të ndryshme, nga përmbytja që do të vinte më vonë. Kjo histori përfshihet në librin e Gjenezës të Dhiatës së Vjetër, në Tora të hebrenjve, si edhe në shkrimet sekrete të Kuranit. Sipas mendimit të shumicës së teologëve, historia e Arkës, që përfshihet në Bibël, mund të ketë ardhur nga shumë burime të kohës dhe me kalimin e shekujve u përfshi në historinë e shenjtë të hebrenjve, në formën që e njohim sot. Kështu mund të shpjegohet dhe mënyra se si historia e një apo shumë përmbytjeve është pjesë e historive të popujve të tjerë. Megjithatë, duhet të theksohet se si të krishterët dogmatikë, ashtu edhe hebrenjtë ortodoksë nuk pranojnë këtë hipotezë, që thotë se historia e përmbytjes është mbarëkombëtare dhe që i përket historisë së njerëzimit. Në çdo rast, historia e Arkës së Noes, që përfshihet në Bibël, ka histori paralele në mitin e sumerëve për Ziusudran, i cili tregon se si heroi i Ziusudras u lajmërua nga zotat për të ndërtuar një anije, në të cilën do të shpëtonte ai nga përmbytja që do të shkatërronte njerëzimin. Paralelizma më pak të ngjashëm me përmbytjen biblike ekzistojnë në shumë qytetërime të tjera të njerëzimit, ndër të cilëve edhe në ato ballkanike, si në Greqinë antike.

Në realitet, kjo histori është një ndër legjendat më të përhapura në qytetërimet e njerëzimit. Arka e Noes u bë emërtimi i përbashkët i këtyre legjendave, për shkak të ndikimit fetar, nëpërmjet librave të shenjtë.

Kërkimet e Arkës së Noes

Në Dhiatën e Vjetër shkruhet se shtatë muaj pas fillimit të përmbytjes, arka "u ul mbi malet Ararat". Nëse "malet Ararat" janë të njëjta me malet me të njëjtin emër të Turqisë Lindore, ka pasur gjithnjë mendime të ndryshme. Megjithatë, shumica e kërkimeve për zbulimin e Arkës janë zhvilluar në këtë mal, të krijuar nga një shpërthim vullkanik dhe ka formën e një koni. Me lartësi 4.2 kilometra nga niveli i detit, ky mal ka majën gjithnjë të mbuluar me dëborë, çka bën shumë kërkues, shkencëtarë e teologë, të mendojnë se Arka ka mbetur mes akullit pa u kalbur dhe madje që me uljen e nivelit të dëborës, mund të dallohen pjesë të Arkës.

Informacioni i parë që ka të bëjë me kërkimet për Arkën, vijnë nga një prift, Kaldeon Veroza, despot i objektit Marduh në Babiloni, në shekullin III para erës sonë, i cili shkruan një histori të Mesopotamisë për Shpëtimtarin nga Antiokia. Ai shprehet në këtë libër se bashkëfshatarë të tij u ngjitën në malin Ararat dhe pasi zbuluan Arkën, morën me vete pjesë të saj për hajmali. Ky libër nuk ekziston më, por historiani i shekullit IV, Eusebius Cezar, përsërit të njëjtën histori dhe pretendon se Arkën mund ta shihte kushdo në malin Korikir të Armenisë, ku njerëzit duke gërryer pak dru, e përdornin atë si hajmali. Të njëjtën histori e tregojnë në periudha dhe vende të ndryshme edhe Nikolla i Damaskut dhe Shën Theofili i Antiokisë, rreth vitit 180 të erës sonë. Historiani hebre Flabius Iozopi në librin "Arkeologjia judaiste" tregon se në kohën e tij shumë njerëz kishin çuar pjesë të Arkës nga mali Ararat.

Kohët moderne

Prej asaj kohe dhe për shumë shekuj, një sërë kërkuesish u drejtuan nga mali Ararat në përpjekje për të zbuluar pjesë të mbetura të Arkës së Noes. Në vitin 1800, një amerikan me emrin Klod Riç, botoi esenë e Aga Huseinit, i cili pretendonte se ishte ngjitur në malin Ararat dhe kishte parë mbetje të Arkës. Nga viti 1829, filluan ekspeditat e organizuara në Ararat, me në krye amerikanin Frederik Parot, profesor i Universitetit të Dorpatit, i cili deklaroi se në ekspeditën e tretë arriti të zbulonte një pjesë të Arkës, por nuk mund ta vërtetonte këtë zbulim. Në vitin 1840, një gazetar shkroi nga Stambolli se një grup ekspedite turke kishte zbuluar dhe i ishte afruar Arkës dhe e përshkruante si një skelet gjigant prej druri, thuajse plotësisht të zezë, që dilte vetëm pak mbi akull. Ekspedita turke deklaroi se arriti të hynte brenda në Arkë, e cila ishte ndërtuar nga dru pemësh që ekzistojnë në zonën e lumit Eufrat dhe se ishte ende në gjendje të mirë; vetëm një pjesë e saj ishte rrënuar. I njëjti grup përfundoi se kjo anije ishte ndërtuar për të transportuar kafshë, pasi ishte ndarë në blloqe 4.5 metërshe, shumica e të cilave ishte e mbushur me akull. Në vitin 1893, Nestori, kryepeshkopi i Jeruzalemit, deklaroi se kishte gjetur Arkën në Ararat dhe tha se ishte ndërtuar nga kolona prej druri me ngjyrë të errët, me madhësinë e dhënë në Bibël. Ai krijoi një kompani me qëllim transportimin e Arkës për ta ekspozuar atë në Çikago, gjë e cila u kundërshtua nga qeveria turke. Në gusht të vitit 1916, oficeri i aviacionit carist rus, Vladimir Roskoviç, shkroi në një raport për eprorët e tij se duke fluturuar mbi kufijtë turq, kishte vënë re pjesë të Arkës, që dilnin pak mbi akull në malin Ararat, afër një lumi të ngrirë. Atëherë Cari Nikolla II urdhëroi dërgimin e një grupi kërkimor në këtë zonë. Grupi i parë që tentoi të gjente Arkën e përbërë nga kazakë rus, deklaroi se panë pjesë të anijes biblike dhe se kryen fotografi, si edhe morën pjesë të Arkës në Shën Petërsburg për t'i analizuar. Të gjitha këto humbën nga kaosi që solli revolucioni i vitit 1917, i cili solli edhe fundin e kërkimeve.

Zbulimi i vërtetë?

Historia e fshehur në malin Ararat u rikthye në qendër të vëmendjes gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur drejtori i atëhershëm i shërbimeve sekrete sovjetike deklaroi se një nga oficerët e tij, duke fluturuar mbi Ararat, pa disa pjesë të Arkës, çka i bën deklaratat e Vladimir Roskoviçit të besueshme. Por, periudha në fjalë dhe regjimi komunist nuk mundësuan kërkime të reja dhe çështja u rimbyll sërish deri në vitin 1950, kur alpinisti francez Fernand De Navarre pretendoi se gjeti së bashku me djalin e tij njëmbëdhjetëvjeçar Rafael, një pjesë të drurëve të Arkës dhe se i dorëzoi në Komisionin Shkencor të Francës, për t'i analizuar. Analizat treguan se kjo dërrasë është 5-mijëvjeçare, ndërkohë që fotografi të kësaj ekspedite ekzistojnë në librin e Navarre, që u publikua në Francë në vitet '50. Në fillimet e të njëjtit dhjetëvjeçar u bënë edhe përpjekje të tjera për gjetjen e Arkës nga teologu dr. Aron Smith (1951) dhe kërkuesi francez Zhan De Rike, por që nuk arritën në rezultate.

Ekspeditat vazhdojnë...

Kur neoprotestantizmi u kthye në modë në SHBA, risolli në vëmendje kërkimet për Arkën e Noes dhe solli një valë të re "kërkuesish të Arkës", me më të famshmin, astronautin Xhejms Ajrvin, i cili shkeli në Hënë, si pjesëtar i ekspeditës "Apollon 17". Ajrvin bëri një sërë kërkimesh në Ararat, por pa arritur të zbulojë diçka të rëndësishme. Vitet e fundit, një grup kërkimor amerikan nisi të kërkojë në malin Sabalan në Iran, më shumë se 300 kilometra larg nga Ararat. Shumica e kërkuesve janë përqendruar në malin Ararat, megjithëse në Bibël shkruhet në "vargmalet Ararat". Zona Durupinar, që gjendet afër Araratit dhe është më e zbulueshme, tërhoqi vëmendjen e kërkuesve gjatë dhjetëvjeçarit të tetë dhe të nëntë të shekullit të kaluar. Në fillim të vitit 2004, një tregtar nga Honoluluja, udhëtoi deri në Uashington për të deklaruar organizimin e një ekspedite që do të kërkonte në një zonë, që ai e quante "anomalia Ararat", por më vonë National Geographic, deklaroi se e gjithë kjo zhurmë ishte thjesht një "shfaqje akrobatike pa rezultat" me qëllim që të detyronte qeverinë turke të jepte leje, çka është arritur nga shumë pak kërkues. Në vitin 2006, u rizgjua sërish vëmendja botërore, për pak kohë, kur një ekspeditë deklaroi se Ararati është një zonë në Iran. Me gjithë përpjekjet, asgjë nuk është e sigurt deri tani për vendin ku mund të ekzistojë Arka e Noes dhe për ekzistencën e saj, pavarësisht fotografive dhe drurit të dërguar në Francë nga Fernand De Navarre. Dhe kërkimet vazhdojnë...

Përgatiti ME DT.6.2.2010
KLARITA BAJRAKTARI
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4571
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NOE - ARKA E NOE-s, Posted 07 Shkurt 2010, 02:07

Arka e Noas. Tablo nga "Mjeshtri francez", 1675.
Përmbytja, Mikelangjelo.

ARKA E NOE-s
Imazh
Arka e Noas. Tablo nga "Mjeshtri francez", 1675.
Nuhi (arabisht نوح "Nuh") ishte një prej dhjetë patriarkëve të fundit para përmbytjes.
Përmbytja dhe "Arka e Noe-s" janë pjesët më të njohura të historisë së Nuhisë, ai përmendet edhe si "bashkëshorti i parë" dhe shpikësi i verës, si edhe në lidhje me diçka misterioze të rrëfimit të dehjes së tij që pasoi me mallkimin e Hamit. Disa analiza të tekstit të historisë kanë parashtruar se forma e saj e tanishme ndërthur dy burime të veçuara origjinale, ndoshta në lidhje me dy historitë e ndara, dhe që përmbajnë pjesë më të hershme të mitologjisë mesapotamike, megjithëse të dy pikat janë të diskutueshme dhe kundërshtuese.

Historia e Nuhisë ishte lëndë e shumë përpunimeve në zakonet e mëvonshme Ibrahimike dhe pati një ndikim shumë të madh në kulturën perëndimore.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4571
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NOE - ARKA E NOES, Posted 07 Shkurt 2010, 02:45
Arka e NOES
Imazh

Sipas Dhjatës së Vjetër, Arkën e Noes ishte një enë masive ndërtuar me urdhër të Zotit për shpëtimin e Nuhut, familja e tij dhe grupe të caktuara të kafshëve për të shmangur përmbytjet dhe pastaj repopulating tokës me ta.

Biblik
Shih gjithashtu: përmbytjes

Historia e Arkën e Noes, sipas kapitujve të 6-9 e Zanafillës, fillon:

Zoti Elohim vuri në dukje se burrat ishin shumëzuar mbi faqen e dheut dhe u rrit keq, kështu që ai vendosi të shkatërrojë njeri.

Megjithatë, ai gjeti një njeri të mirë i cili gjeti hir në sytë e tij, Nuhu. "Një të drejtë dhe të drejtë në mes njerëzve në kohën e tyre, dhe vendosi që ai do të jetë për ruajtjen prejardhja e njerëzve. Zoti i tha Nuhut, për të ndërtuar një arkë, dhe të sjellë me vete gruan e tij, bijtë e tij Semit, Kamit dhe Jafetit, dhe gratë e tyre. Përveç kësaj, ai kishte për të kryer të gjitha kafshët e puro duhet të marrë nga sevens dhe një palë të papastër (një mashkull dhe një femër), si dhe për të siguruar ushqim, i tha atij të marrë dhe dyqan ushqimor nevojiten.

Kur Noeu përfunduar arkën, hyri atë, familjen e tij dhe të gjitha kafshët. "Në atë ditë tërë burimet ishin të thyer, dhe cataracts e qiellit u hapën dhe shi ra mbi tokë për dyzet ditë dhe dyzet net. Përmbytje mbuluar edhe malet më të lartë. dhe të gjitha krijesat në tokë vdekur, vetëm Noeu dhe ata që ishin me të në arkë shpëtuan.

Fund, pas shumë ditësh, Ark vendos në malin Ararat, dhe ujërat rënë për disa ditë derisa ai doli maleve. Pastaj Nuhu dërgoi një korb i cili "doli dhe ishte duke shkuar në një tjetër deri në ujërat ishin tharë nga toka." Pastaj Nuhu dërgoi një pëllumb, i cili u kthye sepse ai kishte në tokë. Nuhu dërgoi pëllumb përsëri dhe u kthye me një gjethe ulliri në sqep e tij, dhe ai e dinte se ujërat kishin rënë. Nuhu pritur shtatë ditë të tjera dhe e dërgoi përsëri pëllumb dhe kjo kohë zog nuk u kthye. Por ai kishte të prisni disa ditë më shumë, atëherë ai dhe familja e tij dhe kafshëve të lënë anijen, e Nuhu e ofruar një flijim Zotit, dhe ai ka vendosur se kurrë më mallkojnë në tokë për shkak të njeriut, dhe nuk do të kthehen për të shkatërruar të gjitha jetës në atë [3].
Michelangelo Buonarroti, mbyt, Sistine Chapel, Vatikan

Ta mbajë mend këtë premtim, Zoti vuri një ylber në retë dhe tha: "Kjo do të jetë, kur të sjell re mbi tokën, sigurisht ata do të shohin ylber në retë dhe unë shoh atë, dhe mos harroni besëlidhjen e përjetshme midis Perëndisë dhe çdo gjë të gjallë, nga të gjitha burimet në Tokë. "

Përshkrimi

Bibla thotë se ishte një arkë druri me rrëshinor compartments, caulked brenda dhe jashtë. Në plan të caktuar për të ndërtuar Nuhun te arka ishte mjaft i moderuar dimensione: 135 m të gjatë nga 22,5 m të gjerë dhe 13,5 e lartë m, i cili mund të jetë i mjaftueshëm për kafshë të egra të njohur në kohë, por jo të mjaftueshme të akomoduar biodiversitetit të gjitha planet e vërtetë. Detajon scrupulously për të bërë një çati prej xhami këmbë të ankandit, një derë në anën e tre mbi kuvertën e tjera.

Arka masat e përmbajtura në kapitullin 6, vargu 15 e Zanafillës: 300 kubitë, pesëdhjetë kubitë dhe i gjerë tridhjetë kubitë traversë. Respektimi i masave të përmendura më lart jep ekuivalentin e një anije mallrash prej 14.450 ton bruto, 41 thousand metra kub të hapësirë të brendshme. Tre kuvertën do të sigurojë një sipërfaqe prej 9.100 m². Pothuajse të gjithë hapësirën në dispozicion do të jetë për payload, ajo ishte thjesht një kuti projektuar për të shket adrift dhe nuk duhet të marrë më shumë se ushqimi dhe uji e nevojshme. Proporcione janë në përputhje me arkitekturë çuditërisht moderne detare: 1: 1 / 6: 1 / 10. Kjo kuti do të detit involcable në çdo gjendje të imagjinueshëm.
Historia e anijen sipas hipoteza dokumentar

Sipas një shkollë moderne të kritikës tekstuale - hipoteza dokumentar-histori Ark thënë në Zanafilla është i bazuar në dy fillimisht kuazi-burimet e pavarura, dhe nuk mundën të arrijnë formën e tij të tanishme deri në shekullin e V para Krishtit. Ata supozoj se procesi i përbërjes gjatë shekujve shumë ndihmon të shpjegojë qartë konfuzionin dhe përsëritje në tekst. Megjithatë, shumë hebrenj dhe të krishterë ortodoks tradicionale refuzojnë këtë analizë, duke pohuar se historia e vërtetë e anije, e cila ka një autor i vetëm (Musai), dhe se mangësitë e perceptuar mund të shpjegohet në mënyrë racionale.

Historia e anijen si tha tek Zanafilla ka paralele në miti gjuha sumeriane e Utnapishtim, i cili tregon se si një mbret të lashtë ishte paralajmëruar nga zot e tij personale për të ndërtuar një anije në të cilën ai do të shpëtojë një përmbytje të dërguar nga këshilli i lartë i perëndive.

A janë gjetur paralele më pak i saktë në kulturat e tjera rreth botës. Historia e Ark ka qenë gjerësisht të ndryshme që punojnë në fetë abrahamike, e cila përzierje zgjidhje teorike të problemeve praktike (p.sh. si NOES do të kishte qenë shpëtoj pleh kafshësh kafshë) me interpretime krejtsisht të qarta (p.sh., Ark do të jetë një pararendës i kishës krishterë, duke ofruar shpëtim të njerëzimit).

Në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë, rritjen e biogeography si një shkencë do të thotë që disa historianë natyrore mendonin ata mund të justifikonte një interpretim tekstual i historisë së arkës. Megjithatë, disa fondamentalistëve biblik vazhdojnë të eksplorojnë rajonin e malit Ararat (në Turqinë verilindore), ku Bibla thotë fjalë për fjalë që vendosën anijen e Noes
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4571
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NOE - ARKA E NOES, Posted 22 Shkurt 2010, 19:31
Po, Kokermeli!

Ti kenke i lashte more burre!
Mos ke qen ti ne Barken e Noes?
Na rrefe te verteten meqenese je dishmitari i fundit, sepse sipas dokumentit te pare njerzor , ka mundsi qe ka ndryshue e verteta.
:flm
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4571
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
NOE - ARKA E NOES, Posted 15 Dhjetor 2010, 08:48
Imazh''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Posto një përgjigje 5 postime · Faqe 1 prej 1
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 1 vizitor
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 25 Shkurt 2021, 19:16
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari