CFARE PUNOJNE SHQIPTARET JASHTE? SHEFA APO,....

Te njihemi me njeri-tjetrin dhe te shohim qe se si nepermjet fjaleve transmetohet karakteri dhe personaliteti jone shoqerise virtuale qe kemi krijuar mbas nje monitori pc por dhe mund te shnderrohet ne realitet.

Moderators: Laert, I-AMESHUAR

Postby Laert » 20 Aug 2009, 17:26

:flm
Kur mbriti nje shok i imi ne Amerike e pyeta: ''Me cka merresh?''
M'u pergjegje pas disa muajsh: '' Punoj zevendes - shef ne nje x vend.''

Uuuuuuuu sa mire or trim i xha Jahos!!!!!!! A e ke prej mend apo tallesh?
Si te duash merre, por asnje shqipptar nuk defton te verteten ma ktheu shoku im, sepse te gjithe i pret ne Amerike fshesa dhe kova e ujit ose te mbajne valixhet e pasagjereve ne aviacion,.......pak kush punon ne profesionin e vet.

Pyeta dhe nje shoqe dhe m'u pergjegje: ''jam kryeguzhiniere dhe natyrisht jam shefja e guzhines''
Per sqarim kjo shoqja nuk ka dite te gatuaje ne shtepine e vet.

Pyeta nje vajze se me cka merret:
E dini se si m'u pergjegje: '' jam kryekamarjere dhe te porta e restorantit qendron fotoja ime si kryekamarjerja me pese yje.''

I thone te vjetrit: '' SA TE RROSH, DO TE MESOSH.''
Nese doni t'i besoni - duhet me i heqe trute e vogla dhe na befte mire lustra e shqiptarit!

QEJFE KISHA ME E DITE SE ME CFARE MERREN SHQIPTARET NEPER BOTE!
Ne fund te fundit nuk jeni te detyruar te tregoni te verteten sepse nuk jam shefe i ZYRES SE PUNES dhe nuk kam ndermend te punesoj shqiptare, POR SEPAKU AFERSISHT, PER ME DITE SE A DUHET SHQIPTARI TE INTEGROHET NE NJE NIVEL PUNE ME TE HUAJT.
AKEJJJJJJ----AAAAAAA-----KKKEEEEEEEJJJJJJJJJJ!

JU LUTENA!

ME EMBEL NA TRULLOSNI TRUTE, JO KESHTU SI ATA MESIPER, QE AS GOMARI NUK E FUTE NE THESE.
GJELLA ME KRYPE E KRYPA ME KARAR. :flm
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Laert
Drejtues

Re: CFARE PUNOJNE SHQIPTARET JASHTE? SHEFA APO,....

Postby katharine » 20 Aug 2009, 19:34

Laert nuk e di pse nuk e beson qe shqiptaret jashte bejne edhe pune te rendomta edhe pune te cilat i kane zili shume njerez .
Une njoh shqiptare qe kane punuar pjatalares dhe me pas jane bere shefa guzhine .
Njoh shqiptare qe punojne ne llac e ne mermer ,ne boje ,ne ndertim,neper shkolla ,infermiere ,doktore etj etj .
Ata njerez qe mundohen te fshihen pas rolit te kryekamariereve kur nderkohe jane pjatalares ,apo kur fshihen pas rolit te shefit kur jane thjesht tu gri sallat ne restorant besoj se e bejne me nje qellim te caktuar .
Lakmia qe kane per te qene ne nje pozicion te caktuar i ben te shohin endrra me sy hapur .Pamundesia per te kapur majat e transformon njeriun e ben ziliqar ,fillojne trillimet ,genjeshtrat e keshtu me radhe .Keta njerez une i klasifikoj si njerez te pandergjegjshem .

Po ta shikojme ne nje prizem tjeter kete dukuri une dua te them se ne shqiptaret e kemi edhe cik hunden perpjete .
Kthehet robi nga Amerika apo nga Italia apo kudo qofte dhe te gjithe mezi e presin ta takojne e te degjojne per jeten qe ben ai njeri jashte vendit te vet . E domosdo qe aty lind ajo deshira per tu dukur cik "i famshem " ne dhe te huaj e fillojne trillimet ,denglat, bemat e Herkulit etj etj .(ka edhe perjashtime sigurisht ,ka njerez te ndershem plot )

Kam nje mikun tim qe eshte rob zoti .
Ka punuar kamarier ne bar dhe nderkohe ka studiuar edhe per mjekesi dhe sot punon doktor dhe pret te marre specializimin .
Nuk e ka fshehur kurre punen qe ka bere si kamarier edhe pse nderkohe studionte .
Njerez te tille i admiroj .

Ose ka nga ata njerez qe kane patur nje jete shume te mire ne Shqiperi ,kane qene mesuesa ,oficere apo ku di une .Per fat te keq ju ra llotaria me shku ne Amerike dhe aty duan apo nuk duan do bejne pune te rendomta si fillim se nuk jua hap askush dyert me kap karriken .Mbase akoma i kane dyert te mbylluara dhe karriket te zena e kane gjetur "rehat" me punen qe bejne .
Ka edhe nga ata njerez qe nuk kane mundesi te punojne punet qe duan e qe e kane per zanat .Nuk jane te pajisur me dokumenta perkatese dhe detyrimisht do bejne cfaredo lloj pune per te perballuar jeten .

Ajo qe eshte e rendesishme per mua eshte ndershmeria qe duhet te karakterizoje njerezit .Nese jane te ndershem dhe te ndergjegjshem nuk besoj se ka vend per t'u ndiere te turperuar sikur edhe wc te pastrojne .

katharine
Drejtues

Postby Laert » 21 Aug 2009, 09:20

Katarina!
Jam dakort me ato cka shkruan.
Une nuk i kam absolutizuar ceshtjen ne fjale, sepse dihet se ka shembuj pozitive qe ne shqiptaret krenohemi.
Por ceshtja qendron keshtu: pse shumica te mashtron dhe kur vijne ne Shqiperi perfundimisht, vijne me xhepa te zbrasura(nuk esht fjala per these me para....)
Kjo dihet: ''Puna esht nder dhe leverdi'', nuk eshte turpe te punoji shqiptari turli pune. Puna esht mos te beji te keqe askujt si dhe vetes.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
Laert
Drejtues

Postby ksanthi » 21 Aug 2009, 09:21

Ne rradhe te pare puna nuk eshte turp e theksoj.

Shqiptaret fillimisht punonin pune te rendomta sepse shkuan ne vende te huaja qe ne rradhe te pare nuk dinin te komunikonin.Me kalimin e viteve thithen zanatet , kulturat e ndryshme dhe arriten dicka ne jete .Sot po ka doktora nje kirurg zemre shqiptar eshte ne nje nga klinikat private ne greqi ne JATRIKO QENDRO ATHINON , e kam njohur personalisht, njeri kirurg ortopedik eshte ne spital shteteror KAT etjjjjjjjjjjj , Shumica e shqiptareve jane sipermarresh punesh te ndryshme , berbera, parukiere, kane bare , suflaxhidiko te tyre qe nxjerrin leke me thesa.Ka dhe te tjere qe jane ergate akoma sepse jane dembela ose truri i tyre nuk kap.Para disa vjetesh nje cun i vogel shqiptar iku ne NASA nepermjet greqise.
Image
ksanthi
Drejtues

Postby kokërrmeli » 21 Aug 2009, 19:39

Te tan folet mir e drejt po asnjani s'kallxut se ça punoni. Dmth jeni jasht teme :)
kokërrmeli
Drejtues

Postby Laert » 21 Aug 2009, 20:04

Meli-koker!

Ke te drejte, por une e kam shkruar diku, qe ti e ke lexuar...
Une kam punua dhe vazhdoj te punoj puntor me tre turne ne frabike(fabrike).
Prandej une nuk jam jasht temet, por diku anash.
Po ti Kokermeli ku ndoshesh, ne periferi a ne ......?
Laert
Drejtues

Postby kokërrmeli » 21 Aug 2009, 22:50

Laert,

Une jam tu majt rradhen, a s'e sheh shishen qe asht e katerta njajo ma jeshilja :) Une rradhen e rrespektoj edhe pse shtyj ka'i'fije :engjell . Masanej ne shqiptart e kena "nji burr, nji gru" :bravo:
Une e kam lexu se ça punon, por bana sikur s'e di, se perndryshe shkrimi i masiperm m'rrxohet automatikisht lol. Kurse per vedi ju kallxoj neser se ça punoj, deri sa ta gjej se ç'far shefit jam :)
kokërrmeli
Drejtues

Postby angela » 21 Aug 2009, 22:51

nuk ekziston nje model riferimi qe te identifikoj zgjedhjet ne fushen e punes te shqiptarit si emigrant...jemi dakord te gjithe kur themi qe nenkuptimi i emigrimit permban ne thelb nje odise per nje jete me te mire...te gjithe emigrantet kane shpirtin e adaptimit ne kontakt te pare me shttetin mikprites ...duke patur parasysh qe duhet filluar nga A..ja...keshtu qe nese eksperienca e punes qe na ofrohet eshte .... ne fabrike....te pastrosh wc..te... neper bare apo te kujdesesh per te moshuar me aftesi te kufizuara...e rendesishme eshte te levizet drejt objektivit qe con njerezimin ne rrugen e emigrimit...permiresimi ekonomik dhe nderkohe te njohesh vleren e punes dhe kenaqesine e punes se ndershme...shqiptaret kryejne te gjithapunet e esiperpermendura, jane kudo i sheh dhe ne mjedise me te rehatshme neper zyra...neper spitale..neper klinika...shkolla..etj... ka te bej me qellimet qe dikush i ve vetvetes dhe ku do te arrij..eshte ai/ajo qe ushqehet me nje doze te mire ambicjeje dhe arrin te bej punen e jetes s etij me gjithe trysnite e ambjentit te huaj qe e rrethon...ka kush mjaftohet te kete nje rroge cdo muaj aq sa mjafton per ti dhene nje garanci jetese famijles dhe vetvetes pavaresisht nga puna qe kryen...me vjen cudi me personat qe mashtrojne mbi profesionin e tyre...duke i dhene nje imazh me te ngjyrosur punes reale...(dhe pse ne kete rast mashtrojne veten), nderkohe qe duhet te jene krenar qe bejne llogarite cdo dite me lodhjen qe i pushton per te jetuar ndershmerisht...
OSARE SEMPRE
angela
Drejtues

Postby kokërrmeli » 23 Aug 2009, 01:10

Ne njeren dore kazmen...

Sikur e cileson edhe tema edhe une jam shef. Po, po, mos u habisni. Jam shef ndertimi. Ma sakt jam kryepergjegjes i puntorve qe bajn llaç e beton. Fakti qe s'ka puntor te tjer aty per me ba llaç s'lun rrol. Biles jam edhe kryetar i sindikates t'pamvarun njiantarshe t'themelume prej meje, por hala s'i kam gjet emer.
Hajde, hedhuni ju t'tjert lol

Shtepite me tulla o sa kane lezet,
parti nene, nena jone perjete
kokërrmeli
Drejtues

Postby Laert » 23 Aug 2009, 08:50

Koker-meli!
Nuk e keq se kur filluan te dalin ndermarrje private u mbushe Shqiperia me presidenta, qe nuk ishim mesuar te ndegjonim, por ja kohe te reja...........
Punova te nje shtepi dhe e pyeta: Si po ja kalon se u mbyllen uzinat,.....
Mu pergjegje: ''Ala nuk e ke marre vesh se c'ka jam?''
Jooooo!
M'a ktheu: '' Qenke prapa botes, mor djale!
E di c'ka jam?!.....Jam PRESIDENT!''
Ja kthej, i kujt institucionit?
I askerkujt, por kam hape nje firme dhe jam president.

sa mire he burre! Po, sa veta jeni z.PRESIDENT?
Me tha: ''Ngadale mor djale se une jam president dhe shpejt vijne puntoret.

Nk e ke keq Kokerr-meli :yes:
Laert
Drejtues

Next

Return to Shoqeria jone virtuale