Fansat e very important people do kene gjithcka rreth jetes dhe aktiviteteve te tyre
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 2 postime · Faqe 1 prej 1
Leopold Berhtoldi - Mik i madh austriak i Shqipnisë
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Leopold Berhtoldi - Mik i madh austriak i Shqipnisë
Imazh

Leopold Berchtold (emri i plotë: Leopold Anton Johann Sigismund Josef Korsinus Ferdinand Berchtold dhe nga hungarishtja, Frättling dhe Püllütz; Kont Lipót Berchtold, i lindur më 18.IV.1863 në Vjenë dhe vdiq më † 21.IX.1942 në Peresznye të Ödenburg(Sopron [ʃopron], në gjermanisht Sopron, në kroatishtë Sopron, latinisht Scarabantia është një qytet në Hungari perëndimore, në jugperëndim të Liqenit Neusiedl. - sh.im B.M.P.), ishte një politikan austro-hungarezë dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në krizën e korrikut(Kriza e korrikut i referohet ngjarjeve në Evropë, me vrasjen e austriakut, kryeprincit Franc Ferdinandi - Ferdinand i Austrisë –lindi më, 18.XII.1863 në Grac dhe vdiq më † 28.VI.1914 në Sarajevë, ishte një austriak dhe trashëgimtar i fronit që nga viti 1896 nga Austro-Hungaria. U vra në Sarajevë, Ferdinandi dhe gruaja e tij , konsiderohet si shkaqet e Luftës së Parë Botërore, nga serbët e Bosnjes më 28.VI. 1914 dhe pas shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore.sh.im B.M.P.) siç rezultoi me shpërthimin e Parë të Luftës së Parë Botërore.Jeta
Kështjella Buklau(Buchlau ose Buchlovice)

Imazh

Familja e kontit Bertold ishte me origjinë nga Tiroli, dhe kishte pasuri të gjerë në Moravia. Leopold ishte i biri i kontit Sigmund Bertoldit i lindun më 1834 dhe vdekun më 1900 dhe gruaja e tij, kontesha Trauttmansdorff. Ai u rrit në kështjellën Buhlau(Kështjella Buchlov asht sipas shijeve të pronarit të pyllit të tij Dietrich von Johann dhe u ndërtue në vitin 1702. Buchlovice (gjermanisht Buchlovice) është një fshat në rrëzë të maleve Marsi në Republikën Çeke. Ajo është e vendosur tetë kilometra në veri-perëndim të qarkut Uherské Hradiště.sh.im B.M.P.) në Moravia(Mähren). Atje ai mësoi gjuhën çeke, sllovake dhe hungareze. [1] Pas dhënies së provimit të shtetit, ai hyri në vitin 1887 në zyrën e guvernatorit në Bërno(Brünn) në sektorin e shërbimin civil. Bertoldi në vitin 1894 dha provimin për diplomatë dhe u caktua si sekretar i përfaqësisë diplomatike në Ambasadën e Parisit. Ai u martua me Konteshën Ferdinandine Károlyi(Károlyi Nagykároly ishte një nga familjet më të vjetër aristokratike hungareze. Sh.im B.M.P.), trashëgimtare e pasurive të mëdha në Sllovakinë e sotme. Ai u bë sekretar i parë në ambasadën në Londër në vitin 1897 dhe në vitin 1903 u emrue këshilltar në Shën Petersburg(Shën Petersburg, rusishtë: Санкт-Петербург, Sankt-Petersburg. Në Rusi shpesh e quajnë shkurtimishtë si Питер Piter, prej vitit 1924-1991 u quejtë Leningrad - Ленинград, ka banorë më shumë se katër milion e gjysmë njerëz dhe qyteti i dytë më i madh në Rusi pas Moskës, dhe një nga qytetet më të mëdha në Evropë. - sh.im B.M.P.) dhe përjetoi atje humbjen ruse në luftë kundër Japonisë. [2] (lufta ruso-japoneze midis Perandorisë Ruse dhe Perandorisë japoneze filloi në shkurt të vitit 1904 me Sulmin japonezë në Portin Arthur dhe përfundoi pas një seri humbjesh beteja në vjeshtën e vitit 1905 të palës ruse. - sh.im B.M.P.)
Bertoldi ishte nga dhjetori i vitit 1906 deri 1911 ambasador në Shën Petersburg. Në vitin 1908, ai bani një takim në mes të Ministrit të Jashtëm austriak, Alois Leksa von Aehrental(Alois Lexa Freiherr von Aehrenthal, Baron, lindi më 27.IX.1854 në Shlos Hruba Skala - Schloss Hrubá Skála dhe vdiq më † 17.II.1912 në Vien, ishte një politikan austro-hungarez prej vitit 1906 deri në vitin 1912 si ministër i jashtëm. Sh.im B.M.P.) me ministrin e Jashtëm rus Isvolski(Alexander Petrovich Iswolski, në rusisht:.. Александр Петрович Извольский; lindi më 23.VI.1856 në Moskë dhe vdiq më 16.VIII.1919 në Paris, ishte një diplomat rus dhe ministri i jashtëm.sh.im B.M.P.) në kështjellën e tij të Buhlau-t. [3] Më 16 shtator të vitit 1908 ranë dakord këtu, të dy dy mbretëritë përpara Krizës së Aneksimit( Kriza e aneksimit të Bosnjes, po ashtu i ashtë referuar krizës që pasoi aneksimin e së drejtës ndërkombëtare atëherë në zonat e Perandorisë Otomane në lidhje me Bosnjë Hercegovinën nga Austro-Hungaria në vitin 1908.- sh.im B.M.P.) të Bosnjes si pjesë e marrëveshjes të Buhlau-t sipas të cilit Monarkia e Danubit me Bosnje-Hercegovinën dhe Rusinë morën të drejtën e kalimit të lirë nëpër Dardanele(Dardanele (Turkish Canakkale Bogazi) është një ngushticë në Turqi. Në kohët e lashta kjo ishte quajtur Hellespont ngushtë, me emrin pas Helle, një nga figurat e mitologjisë greke.sh.im B.M.P.).


Ministri i Jashtëm Berhtold drejton Operacionin diplomatik me Serbinë
Vritet kryeprinci Franc Ferdinand i Austro - Hungarisë

Imazh


Më 19 Shkurt 1912, Berhtoldi u emnue nga perandori i austro – hungarisë - Ministër i Jashtëm i Austro - Hungarisë. Ai e mori postin e ministrit paraardhësit të tij Aehrenthal pasi me politikat e tij kishte çuar Austrinë në izolim ndërkombëtar me efekte përkeqësuese, sidomos në marrëdhëniet me Rusinë. Berhtoldi vazhdoi të ndjekë këtë kurs. Ai ishte një përfaqësues i një politike anti-serbe dhe po në kët linjë synoi për ta mbajtur larg Serbinë nga Mesdheu me synim ta lente të lirë Shqipninë në Marrjen e Pavarësisë. Pas vrasjes së austriakut, kryeprincit Franc Ferdinandit më 28.VI.1914 (vrasjen në Sarajevë), formuloi dhe përfaqësoi në dhanien e ultimatumit Serbisë në 23.VII.1914, të cilët Serbia e refuzoi duke çuar botën në Luftën e Parë Botërore.


Dalja nga skena politike dhe vdekja i Berhtoldit


Pas dorëheqjes si Ministër i Jashtëm, Berhtoldi prej periudhës të viteve 1915-1918 nisi karrierën si ekspert konsulent pranë trashëgimtarit të fronit dhe ma vonë perandorit Karli i I-rë
Imazh
Karli i I-rë - Charles I of Austria i Austrisë


(Karl I.- Franz Jozef Ludvig Hubert Georg Maria lindi më 17.VIII.1887 në Persenbeug të Niederösterreich dhe vdiq më 1.IV.1922 në Funchal të Madeira. Në vitet 1916-1918 ishte perandori i Austrisë dhe si Karli i IV-të, në hungarisht Karoli i IV-të, në kroatisht Karlo i IV-të, Mbret i Hungarisë dhe Kroacisë, dhe si Karli i III-të. Mbreti i Bohemisë dhe "mbreti i fundit" i Hungarisë. Në vitin 2004 ai u shënjtërue nga Papa Gjon Pali i II-të. Sh.im B.M.P.) vitin 1918 banoi përkohësisht në Zvicër dhe që nga viti 1923 ka jetuar kryesisht në Hungari. Berhtoldi vdiq i tërhequr nga politika më 21 nëntor të 1942 në pasuritë e tij në Peresznye hungareze.
Imazh
Prona e kontit Berhtold në Peresznye të Hungarisë


Luftërat Ballkanike 1912 - 1913

Berhtoldi si negociator në krizat ballkanike:
- Kriza e aneksimit të territoreve boshnjake
- Kriza e aneksimit të Shkodrës nga Monarkia e Serbisë më 2 maj 1913

Gjatë Luftës së Parë Ballkanike, në tetor të vitit 1912, Berhtoldi, përveç rregullimeve minimale të kufirit kërkoi një lidhje të ngushtë ekonomike me monarkinë serbe. Dalja në Adriatikë nga Serbia i refuzohet nga ministri i jashtëm austriak. Prandaj, ai krijoi një Shqipëri autonome dhe ndikoi që interesat ekonomike të monarkisë serbe në Ballkan, përmes ndërtimit të një linje hekurudhore të mos e lejonte të shndërrohej Selaniku, në një port të lirë. Bashkimi doganor i Serbisë me Malin e Zi kishte si qëllim monopolizimin e këtyre vendeve nga ana ekonomike dhe asaj politike [4].
Në krizën e aneksimit të territoreve boshnjake që janë ba shumë luftra në Ballkan, doli në plan emergjentë zgjidhja e çështjes së aneksimit te territoreve sllave të Jugut të Serbisë.
Berhtold ishte në Këshillin e Përbashkët të Ministrave të Europës në 2 maj të 1913, gjatë krizës Shkodrës për aneksimin nga ana e monarkisë të Serbisë.[5]

Berhtoldi shpalosi programin politik të monarkisë austro-hungareze, pas luftrave në Ballkan në një
para vrasjes në Sarajevë me Memorandumin e pregatitun më 1 korrik të vitit 1914.
.........................................
.....................................

Landa Burimore

1. Hantsch ↑ Hugo: Berchtold Leopold Graf(kont). Aristokrat dhe burrë shteti. Steiermark Verlag, Grac / Vjenë / 1963 Köln Vëllimi 1: p. 1 dhe 8 ff.
2. Hantsch ↑ Hugo: Berchtold Leopold Graf. Aristokrat dhe burrë shteti. Steiermark Verlag, Grac / Vjenë / 1963 Köln Vëllimi 1: f. 11 dhe 15 dhe 23 dhe 30 et seq.
3. ↑ Berchtold Graf Leopold Në: Fjalori biografik austriak 1815-1950 (OBL). Vëllimi 1, Akademisë Austriake të Shkencave, Vjenë 1957, f. 71
4. ↑ Dorte Löding: Gjermania dhe politika e Ballkanit - Austro-Hungaria në vitet 1912-1914, veçanti në lidhje me interesat e tyre ekonomike. Hamburg 1969 P. 38-41.
5. ↑ Ludwig Bittner, Hans Rreth Berger (ed.): politika e jashtme Austro-Hungarisë të krizës boshnjake në vitin 1908 në lidhje me shpërthimin e luftës të vitit 1914. Dokumentet diplomatike në dosjen e Ministrisë Austro-hungarez të Punëve të Jashtme. Wien / Leipzig 1930, Band 6: 324ff fq. (Nr. 6870) dhe Sahih Bukhari Volumi 7: fq 397ff. (Nr.8779).
6. Hantsch ↑ Hugo: Berchtold Leopold Graf. Aristokrat dhe burrë shteti. Steiermark Verlag, Grac / Vjenë / 1963 Köln Vëllimi 1: 549 S.
...............................................................................................
................................................................................................


Landa burimore në gjermanishtë

1. ↑ Hugo Hantsch: Leopold Graf Berchtold. Grandseigneur und Staatsmann. Verlag Styria, Graz/Wien/Köln 1963. Band 1: S. 1 und 8ff.
2. ↑ Hugo Hantsch: Leopold Graf Berchtold. Grandseigneur und Staatsmann. Verlag Styria, Graz/Wien/Köln 1963. Band 1: S. 11 und 15 und 23 und 30ff.
3. ↑ Berchtold Leopold Graf. In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Band 1, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 1957, S. 71.
4. ↑ Dörte Löding: Deutschlands und Österreich-Ungarns Balkanpolitik von 1912–1914 unter besonderer Berücksichtigung ihrer Wirtschaftsinteressen. Hamburg 1969. S. 38-41.
5. ↑ Ludwig Bittner, Hans Uebersberger (Hrsg.): Österreich-Ungarns Außenpolitik von der bosnischen Krise 1908 bis zum Kriegsausbruch 1914. Diplomatische Aktenstücke des österreichisch-ungarischen Ministeriums des Äußeren. Wien/Leipzig 1930, Band 6: S. 324ff. (Nr. 6870) und Band 7: S. 397ff. (Nr.8779).
6. ↑ Hugo Hantsch: Leopold Graf Berchtold. Grandseigneur und Staatsmann. Verlag Styria, Graz/Wien/Köln 1963. Band 1: S. 549.
.......................................................................................................
.................................................................................................

Shqipërimi dhe korektimi nga Bep martin Pjetri
E enjtë, më datën 30. XII.2010

Linku; http://de.wikipedia.org/wiki/Leopold_Berchtold
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4454
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Austro - Hungaria dhe Shqipnia

Delegacioni shqiptar gjatë ngrënies në Hotel Bristola në Vjenë, më 18 prill të vitit 1917.
Imazh
The Albanian delegation dining at Hotel Bristol in Vienna, 18 April 1917.


Shkodra ishte selia e administratës ushtarake (Faza e Menaxhimit të korpusit XIX.), në afërsi të kufirit me Malin e Zi. Viti 1916
ImazhImazh
Rruga ,,Franc Ferdinand'' - sot quhet Rruga ,,Gjuhadol''në qytetin e Shkodrës


E vendosi fotot Bep Martin Pjetri
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Posto një përgjigje 2 postime · Faqe 1 prej 1
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 2 vizitorë
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 28 Maj 2022, 08:49
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari