Dedikuar poltikes dhe mjeteve te komunikimit te mases shqiptare ne menyre qe te japim mendimin tone ne lidhje me mbarevatjen e jetes poltike shqiptare. Te japim apo krijojme nje ide te re poltike qe revolucionon aktualitetin.Miresevini
Moderatorë: Laert, I-AMESHUAR
Posto një përgjigje 11 postime · Faqe 1 prej 2 · 1, 2
Proletari Shqiptare
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 1010
Antarësuar: 27 Janar 2009, 01:10
Proletari Shqiptare, Posted 19 Korrik 2009, 02:46
Do sjelle ca shkrime qe jane thene ne disa tema ne lidhje me proletarin duke bere nje permbledhje ne menyre qe te krijojme nje ide te qarte mbi proletarin e vertete.
Koncepti modern i fjalës Proletar

Nga Laert
Per hire te vertetes fjala proletari u shperdoruar mizorishte nga sistemi terrorist komunist qe sundoji gati 50 vjet.
Proletar eshte ajo pjese e shoqerise qe nuk ka asnje prone te vetin, vecse ka si pasuri vetem krahet e punes.
Proletare eshte mbushe bota kudo ne te gjitha kontinentet sepse klasa kriminale sunduese si nga e majta ashtu dhe nga e djathta jane duke u pasuruar pakufi ne emer te demokracise apo filozofirave te shpifura djallzore.
Proletari i sotem shqiptar dhe ai nderkombetar nuk eshte ai grupe shoqeror sipas marksizem-stalinizmit qe eshte mbeturine kapitaliste, e pregatitur per te permbyse sistemet aktuale te egra shnjerzore dhe perseri te shtypet nga ajo klase edhe me egersishte sikur ndodhi ne Rusi, ne Shqiperi, Kroaci, Serbi, Bullgari, Kine, Kore, Vietnam........
Proletari nuk eshte diktature e askujt, perpose jane njerez qe te mblidhen e te kulturohen, te mesojne, te solidarizohen dhe te behen te zotet e vetes per te drejtat e tyre.
Nuk ka me proletare te tipit marksist, ku u be eksperienca me kanibale nga shume udheheqje kriminale ruse, shqiptare, serbe, kineze, koreane, vietnameze....
Jam plotesisht dakort qe te rrahim ide rreth subjektit real dhe potencial te sistemit shoqeror ne bote PROLETARI.
Per fat te keq ish lideret e ''komunizmit'' si Stalini, Mao Ce Duni, Tito, Enver, Kardeli, Toliati, Caushesku,.....nuk e zbatuan m-l ne teori dhe ne praktike, por u morren me nje nga gjymtyret e filozofise ''Lufta e Klalasave''. Nuk mund te injorohet fund e krye sistemi komuniste per shkake se beri ne te vertete nje revolucion shume sferash ne ate ekonomik, duke vendose raportin e barazise shoqerore, aplikoi sistemin shkollor falas, shendetesine falas, krijo nje mireqenie minimale sa per ekzistence. Shprehja ''Kush punon ha dhe kush nuk punon nuk ha'' qe ndodhej ne faqen e pare te ish kushtetutes te 1978 ishte antikomuniste, antinjerezore. Shperndarja e te mirave materiale te shoqerise nuk behej sipas nevojave te individit, por sipas kontributit individual. Gje qe lejoi nje diference apo dallime ekonomike brenda shoqerise. Nje familje kishte 5 e me shume femije, ndersa nje tjeter 1 ose 2 femije dhe te drejtat ekonomike ishin te barabarte. Ky egalitarizem komuniste ishte shume i demshem dhe mjafte antinjerezor sepse dy prinderit me punen e tyre ne fabrike apo ne kooperative nuk mund ti plotesonin nevojat me minimale te ekonomise familjare per 6 femije. Shteti komuniste nuk i jepte asnje shtese financiare per 6 femijet, keshtuqe krijoi nje klase shume te varfer brenda shoqerise pa klasa apo te nje klase. Aty u krijua Oligarkia komuniste me byroistat dhe ministrat e me poshte kreret lokale me perfitime financiare e allishverishe te tjra. Kjo klase shkoi ne degjenerim total sepse nga prinderit ja trasheguan postet femijve te tyre. U aplikua stili dhe metoda oligarkise mbreterore ne fuhsen e trashegimise se pushtetit administrativ-politik. E paFalshmja ishte aplikimi i terrorit komuniste kunder nje pakice per shkaqe fetare dhe ato poltike. Regjimi komuniste u shnrrua ne nje diktature te vertete komuniste kunder popullit te vet. Aty ku ka oligarki ka dhe proletariat ne te vertete.
Proletar kishte fizikishte, por ishte e asfiksuar prej dhunes mbi te ishte prezente dhe e ligjeruar..............
Shembuj ka plote qe nuk e nderojne sistemin komunsite.

Proletariati ne vendet kapitaliste u carmatosen prej perfaqesuesve te vete sindikaliste, qe u bene sherbetore te padroneve te fabrikave, uzinave,....per nje cope perfitimi ....Edhe sot Proletariati ne boten kapitaliste eshte e shitur nga kreret e sindikalisteve. Realishte Proletariatin e drejtojne komunistat.

Proletari i Marxit dhe i Engelsit nuk e permbushi rolin e vet me proletariatin. Ajo e kreu misionin e vet me permbysjen e sistemit cifligar ruse, por Proletariati si ne vendet komuniste dhe ato kapitaliste u shtypen me dhune dhe u mashtruan sikurse vazhdon edhe ne ditet tona.
Proletariati nuk i perket asnje partie dhe as filozofise se Marxit,...I perket vetem sistemit shoqeror te ndryshem. Proletariati nuk ka nevoje te luftoji si Zhan'Darka, por duke kapur ne dore institucionet e se drejtes dhe te pushtetit te demostrimit paqesor.
Nese proletariati i sotem qe ka braktise Marksin i ka rolin dhe misionin e vet filozofik. Qe si strategji shpall Proletariati moderne:
Drejtesi ne drejtimin e shtetit dhe te ardhurave materiale ne menyre te drejte nga Proletariati dhe jo nga dy oligarkite aktuale te instaluara ne bote:
- oligarkia e djathte
- oligarkia e majte.
Paqja eshte mbreti i kultures, lufta ushtari i saj
Chi è in equilibrio non evolve
.
(shkruar nga une)
Testo shpejtesine e internetit tuaj
Imazh
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari Shqiptare, Posted 20 Korrik 2009, 10:09
SKICIME TE FILOZOFISE SE PROLETARIATIT TE LIRE

Emri i sitit - http://www.proletari.com

Per hire te vertetes fjala proletari u shperdoruar mizorishte nga sistemi terrorist komunist qe sundoji gati 50 vjet.
Pak per fjalen proletar

Ma siper kam shpjeguar ne pergjithesi disa shprehi elementare te m-l, por me duhet te jape nje sqarim me konkret te fjales Proletar:

Proletar eshte fjale latine - proles, qe do te thote -''pasardhes'' ose ''femije''.
Proletar eshte e identifikuar si nje idhtar, simpatizante i nje klase shoqerore me te ulet.
Karl Marxi e percaktoji me fjalen PROLETAR njerzit apo grupe njerzish si nje reference shoqerore, qe nuk asnje prone, perpose vetem krahet e punes dhe idealet per te luftuar per barazi shoqerore, per nje shoqeri paklasa.
Me fjalen proletar quhen te varferit e shoqerise.
Marksi ndertoji nje filozofi te tere me fjalen Proletar. Proletaret kane levize historine perpara me levizjet e tyne ne vite me ane grevash dhe sulmesh ndaj shkaterrimit te makinave. Proletaret te bashkuar u organizuen dhe u ndergjegjsuan per rolin e tyre qe historia i ngarkoji.
K.Marksi hodhi parrullen ''Proletar te gjithe vendeve bashkohun!'' Kontributi ne historine e zhvillimit shoqeror ka qene shume i madhe sepse fituan shume te drejta si paksimi i oreve dhe diteve te javes, pagesa sipas punes, pushimet e shume te drejta. Te gjitha keto te drejtat u realizuan ne sindikata, por sot jane te gjitha kryesindikalistet sherbetore, sahanlepires te padronve te punes. Keshtuqe te drejtat e tyre qe shkelen nga padroni dhe shume te tjera shkelen perseri edhe pse quhet shekulli i Te drejtave te Njeriut etj.

Proletar eshte ajo pjese e shoqerise qe nuk ka asnje prone te vetin, vecse ka si pasuri vetem krahet e punes dhe koshiencen e rolit te saj ne shoqeri dhe ne historine e perparimit te kombeve.
Proletare eshte mbushe bota kudo ne te gjitha kontinentet sepse klasa kriminale sunduese si nga e majta ashtu dhe nga e djathta jane duke u pasuruar pakufi ne emer te demokracise apo filozofirave te shpifura djallzore.
Prandaj me shkon mendja se administratori I Ameshuari e ka zgjedhe me mend kete titull - proletari te pershtatshem.
Une mendoj se i eshte zgjedhur ky emertim me shume per shqiptaret emigrante qe u larguan shumica per hallet ekonomike dhe per te gjithe ata qe kalojne dite te veshtira ekonomike ne Shqiperi.
Ketu besoj se eshte shtepia edhe e studentve shqiptare kudo neper bote.
Proletari i sotem shqiptar dhe ai nderkombetar nuk eshte ai grupe shoqeror sipas marksizem-stalinizmit qe eshte mbeturine kapitaliste, e pregatitur per te permbyse sistemet aktuale te egra shnjerzore dhe perseri te shtypet nga ajo klase edhe me egersishte sikur ndodhi ne Rusi, ne Shqiperi, Kroaci, Serbi, Bullgari, Kine, Kore, Vietnam........
Proletari nuk eshte diktature e askujt, perpose jane njerez qe te mblidhen e te kulturohen, te mesojne, te solidarizohen dhe te behen te zotet e vetes per te drejtat e tyre.
Nuk ka me proletare te tipit marksist, ku u be eksperienca me kanibale nga shume udheheqje kriminale ruse, shqiptare, serbe, kineze, koreane, vietnameze....

Ne thelbe filozofija m-l ka raportin Materien me Ndergjegjen. Shpjegohen dy rryma filozofike si ajo:
A. Materialiste
B. Metafizike(jomaterialiste, idealiste ne besimin ne Zot)

Kuptohet se brenda dy rrymave kane seicili grupe - nengrupet e veta.
Metej flitet per Dialektiken materialiste, qe i shqyrton materien ne levizje, ne dinamikeetodike. Apo shpjegon Metoden Dialektike te fenomeneve shoqerore.
E kush jane fenomenet shoqerore?
Jane sistemet shoqerore si skllavopronaria, feudalizmi, borgjezia, socializmi dhe komunizmi.
shqyrtohen hollesishte koncepte te disa mendimtarve te rrymave materialiste si lufta, klasat shoqerore qe ndahen ne dy:
- Klasa puntore - proletariati . qe eshte ajo klase e varfer puntoresh industrial qe punon me meditje e nuk kane asnje pasuri te tyren perpose krahet e tyre dhe idealet e tyre per LIRI. Ideali i proletarve eshte lufta per barazi, drejtsi dhe perparim dhe pa klasa shfrytezuese, ku te sundoji klasa puntore.
- Klasa borgjeze qe eshte nje klase e vogel qe shfrytezon popullin,......e etur per pasuri ne kurriz te proletarve duke i shkelur te gjitha te drejtat e tyre per....
Flitet per Revolucionet shoqerore(qe permbysin klasen shfrytezuese) qe Marksi i quante lokomotiva te shoqerise. Menyra e marrjes se pushtetit me dhune(Lenin) ndersa Mao Ce Dun - Pushteti merret nepermjet grykes se pushkes.'' etj. Lenini jepte dhe menyren e dyte te marrjes se pushtetit me ane te kompromisit, qe teorikishte ishte e mundshme, ndersa nje dicka e tille eshte e pamundur nga pikpamja praktike sepse nuk ka kompromis me marrjen e pushtetit nga borgjezia ne duart e proletariatit. Pra klasa kapitaliste ne fuqi nuk e dorezon pushtetin proletariatit vullnetarishte.
Shpjegon konceptin klasik te Luftrave duke dhene shembuj nga historia.
Per fene qe eshte opium(K.Marksi)
Per artin e mbrojtjes, e edukimit m-l, e familjes, e arsimimit etj.
Filozofia m-l ishte e percaktuem nga filozofet Marks-Engels, Lenin-Stalin dhe Maoceduni.
Aty trajtohet koncepti i Zhvillimit, i kontradiktes dhe llojet e saj.

Kontradiktat ndahen ne dy grupe:
- Kontradikta antagoniste - te kunderta diametralishte midis dy grupeve filozofike te papajtueshme.
- Kontradikata jo antagoniste qe jane midis se njejtes shoqerise, qe zgjidhen pa lufte apo ndeshje te kundershtash.

Koncepti zgjerohet me shume.........
Cfare eshte koncepti i te kundertave ne filozofi:
Marksi thoshte se ku ka zhvillim aty ka dhe te kunderta.
Apo shprehjen klasike te Marksit: ''Ku ka kontradikta, aty ka zhvillim.''
E shume tema te tjera te karakterit abstrakt.
Ceshte abstarksioni?
Abstarksioni ashte metode e te studjuarit
E te tjeraaaaaaaaa.....................

Ndersa Ekonomija Politike qe eshte pasqyruar ne 40 vellimet e K.Marksit ka si themel te sajin Teorija e Mbivleres, qe eshte guri themelor i vepres se Marksit.
Aty shpjegohen koncepti i Mallit, i Vleres se Mallit dhe vete Vleres.
Perkufizimi i Mbivleres sipas Marksit:
''Mbivlera eshte puna e papaguar e puntorit apo fshatarit''
Nepermjet Mbivleres pronari pasurohej. Me duhet shume faqe qe ta shpjegoj, por me falni nuk mundem.

Çashtë Paraja:

''Paraja eshte ekuivalenti i Mallit''
Si qarkullon paraja, malli, raportet e tyne, ciklimet ekonomike, spiralja e zhvillimit ekonomik e tjera?
Raporti i ekonomise dhe i politikes.

Psh.

Çashtë politika?
''Poltika ashte sipas Leninit shprehje e koncentruem e ekonomise''
E shume koncepte te tjera teorike.

Sefundi per miqte e mi:
Fatkeqesihte apo tragjikishte kjo filozofi ra ne duarte satanike te kryexhelatve si Lenini, Mao Ce Duni, Stalini, Pol Poti, Enver Hoxha, Tito, Kim Ir Senat(I dhe i II) Nikola Caushesku, Brezhnjevi,.......etj,
Per fatin tragjik nuk e zbatuan aspak sepse ishin arrivista, vagabonda, pamoral, gjaksor te lindur, te pashkolluar etj. Nuk kishin sensin e Njeriut ne ndergjegjen e tyre. Deshmuan fatalizmin me Gjenocidin qe ushtruan mbi fene, mbi kulturen, mbi Njeriu, mbi popujt.....dhe mbollen vdekje dhe mjerim ne keto vende ku e ''aplikuan'' m-l-
Ishte nje teater i cmendur njerzor e paharruar. Tashme quhet kjo teori e pazbatueshme, shume e prapambetur.
Per mua eshte nje teori e parealizueshme.
Por qe te flasesh per filozofine m-l duhet sepaku te kete disa njohuri konceptuale per m-l.

PROLETARE E KETIJ SHEKULLIT KANE SYNIME TE QARTA:
TE KULTUROHEN, TE ARSIMOHEN PAMVARESISHTE NIVELEVE TE SHKOLLAVE DHE TE KUPTOJNE MISIONIN E NJE NDERTIMI TE SHOQERISE ME DREJTESI, ME DEMOKRACI DHE ME BARAZI.
MARRJA E PUSHTETIT NGA DUART E VAGABONDAVE NE GJITHE BOTEN NUK DO BEHET ME ARME, ME DHUNE SIKUR MESONTE K.MARKSI ME SHOKE. JO!
PUSHTETI U RREMBEHET VETEM ME EDUKATE NJERZORE, ME KULTURE DHE DASHURI PER ATDHEUN E POPULLIN, PA SHKATERRUAR VEPRA DHE BESIMET E NJERZVE.
ME MISIONE FISNIKERIE DUHET NE TE DEMOSTROJME RESPEKT DHE DEBAT AKTIV SI MJETE NE NDIHMEN E FORMIMIT BOTEKUPTIMOR KULTUROR-SHOQEROR ME PRIRJE: FORMIM TE DEBATUESVE ME NJOHURI FILOZOFIKE TE REJA PROLETARE.

SITI NUK DO FUNKSIONOI SIPAS RITEVE TE M-L, SEPSE DESHTOJI DHE LA PASOJA FATALE NE SHOQERITE E VENDEVE ISH SOCIALISTE.
KOHE MODERNE ME IDERA TE MATERIALIZUARA DHE JO UTOPIKE SIKURSE E THEMELOJI KLASIKET E FILOZOFISE MATERIALISTE.
VETEM ME BOTEKUPTIM NJERZOR DHE JO SATAN SI ENVERI, POL POTI, STALINI, LENINI, ÇAUSHESKU DHE ME KULTURE POPULLORE E ATDHETARE.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari Shqiptare, Posted 20 Korrik 2009, 11:11
PROLETARIATI I LIRE


A duhete te udheheqin shtetin oligarkia?,

Ne shkollen e komunizmit eshte zberthyer kjo teme inxhe-inxhe dhe ne krye te saj ishin njerez nga shtresat e varfera.
Nderroi sistemi komunist dhe tash 17 vjet ka marre nje tjeter forme dhe permbajtje sistemi politiko-ekonomik.....
Po kerkohet nga partite qe te rradhiten ne turmen e deputetetve biznesmene.
Vjen pyetja:
Perse vehen keta lloj njerezish?
- Per para apo per mencuri?
Cfare ka nevoje kombi yne per mencuri apo para ...apo per te dyja?
A mund te kombinojne te dyja elementet ne nje trupe me plote halle sic eshte vendi yne? Me qene edhe i mencur edhe me para. Kur them i mencur dua ta theksoj se ne kete mencuri duhet te jete kombetare, pra njeri te perkushtuar per obligimet e zones ku banon kandidati i pasur.
Pra a kane ideale keta njerez te pasur ne pergjithesi dhe ne vecanti?
A duhet me dite se kush jane keta te oligarkise, nga cila klase vijne? Nga klasa puntore e fshatare? Nga klasa intelektuale? Nga administrata e re(1992-2009) apo e vjeterNga klasa ish e pasur para 1944?
Ku eshte e mira dhe e keqja e kesaj klase te re oligarike.

- Mendoj se nuk duhet te sundoji oligarkia e kuqe dhe blu ne parlament, ne qeveri, ne pushtetin lokal, ...........sepse sipas realitetit do te punojne vetem per interesat e bizneseve te tyre sikur ndodhe ne boten e civilizuar te Perendimit dhe kudo. Ta fshijne nga truri se ka ndonje parlamente ne bote apo qeveri apo....qe t'i sherbeji interesave te popullit.
Por nuk jam per absolutizem sepse duhet perfshire biznesmenet, por me nje perqindje simbolike, qe nuk kane fuqi per te vendose vota e tyre ne parlament apo ne qeveri,....Proletariati kerkon perfaqeseusit e vet drejtpersedrejti pa perfaqesues te sindikatave kriminale, te shitura para Partive te Majta dhe atyre te Djathta. Dhe mandati duhet vetem njihere me synim te mosqelbesimit te ujit ne nje vend sikur ndodhe ne parlamentet e botes dhe te Shqiperise te molepsur nga keneta deputetesh te perjetshem qe kane ngrite monumentin e krimit ne parlamente, ne qeveri, ne gjykata, ne prokurori, ne presidence, ne mbreteri, ne .........perjetsishte, duke ja trasheguar femijve, niperve, kodoshave, kilerave, plackitsave te gjithe me fytyra te pudrosura, te rruara, te kremosura, te njoma, te zhytur ne lavando sallonesh, me kollaro e fustana dhe kostume arit.
Parlamenti duhet te jete zeri i shpirtit, i halleve, i permiresimit te dukshem te jetes se popullit.
Ndryshe parlamenti quhet Burgu i Popullit.

Po ta shikojme nga pikpamja anatomike e fiziologjike ne veshtrimin materialiste konstatojme se ana e djathte eshte me e zhvilluar se e majta.
Ne kapercyellin e sistemit nga feudal ne ate kapitaliste doli ne pahe si avangard roli i Proletariatit pasi ishte kjo qe ishte pjesmarrese direkte e venies ne levizje te industrise se re teknike te makinave te avullit,....ne zhvillimin e industrise se tekstileve, te hekurit, celikut,....vaporave,..........
Partite e djathta si parti ne duarte e klases kapitaliste me kete hape vigan te zhvillimit industrialiste po u rreshqiste nen kembe pushteti i tyre prej energjise dhe vitalitetit te klases se re Proletariati. Ku Marxi e shtjelloi ne teori, por kur nuk ishte ne gjendje te parashikonte ardhmerine e saj ne duarte e Partise komuniste, qe degjeneroi katastrofishte saqe shkon mallkimi te klasiket Ouen, Marxi, Engelsi, Lenin, Mao Ce Dun dhe Trocki. Teoria e tyr edeshtoi perfundimisht. Klasa komuniste doli shume e majme derisa konkuron ne tregun ekonomik dhe ate politik ne rendin boteror.
Po proletariati ku e lane?
Komunizmi boteror i hodhen zinxhiret ne qafe e kembe Proletariatit neper rruget e protestave dhe neper kampe dhe burgje gjigande. Mashtrimi i tyre me ane te Kartave te Drejtave te Njeriut, apo OSBE, apo ODHIRI, apo Gjykata e Hages, apo OKB-ja apo....jane instrumenta ne duarte e Sherbimeve Sekrete ne sherbime te Oligarkise se kuqe dhe asaj kapitaliste tradicionale.
SOT SUNDON NE KRYE TE GJITHA ORGANIZMAVE BOTERORE OLIGARKIA E KUQE ME SYNIM TE DREJTOI BOTEN DUKE JA RREMBYER KAPITALIN EKONOMIKO-POLITIK TE SE DJATHTES.
Mjere kush u beson ketyre organizmave qe kane sjelle vetem luftra dhe pasurime te Oligarkive te majtes e te djathtes.
Ishin te partite e majta qe i perdoren dhe paten suksese ne Formimin e personalitetit te kesaj klase kaq masive me nje eksoerience te paket dhe me nje te ardhme te madhe. Pasi u konsoliduan mire partite e majta vecanerishte pas Luftes se Dyte Boterore i tradhetuan duke u pasuruar, u shndrruan ne nje Oligarki e re e quajtur Oligarkia e Kuqe. Keshtuqe Proletariati e kuptoi tradhetine dhe i pa sesi partite e majta u bene aksionere te kapitaleve industrialiste dhe per t'i mbrojte kete pasuri u hodhen prangat dhe ngriten mijra kampe e burgje per Proletariatin e varfer dhe te keqtarjtuar.

Prandaj sot populli me nuk i beson as te majtes e as te djathtes. Populli ka zgjedhe vetem Proletariatin si keshtjelle e fuqishme per rolin dhe te ardhmen e saj.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Larg hajmalive te Enverit!, Posted 20 Korrik 2009, 11:44
Large hajmalive te Enverit o Proletare te Lire!


Nuk mund te ecet me ne rrugen e Enverit sepse perpose te mirave kishte dhe ane te erreta si ngriti Monumentin e Vrasjeve - te krimit mbi popullin e vet.
Enver Hoxha me shtabin e tij ngriti nje oligarki te rrezikshem policor-partiak-financiar te fuqishem ne Shqiperi dhe ne bote.
Kjo oligarki sapo ndryshoi sistemi pas 1991 mori krejt kapitalin e popullit pa asnje lek apo me cmime simbolike. Dhe sot kjo oligarki e kuqe sundon politiken dhe biznesin, sigurimin dhe gjykatat, prokurorite, presidencen gjithe poret e administrates se vendit.
Cka kerkon o Mik kesaj klase puntore e fshatare te quajtur Proletariat? Te vazhdojne marshimin me veprat e Enverit, me barke thate, te hedhur neper emigracione shqiptaret duke i sulmuar spiunjet e komunizmit ne bote dhe racizmi i botes?

Jo kurre! Enverin lereni ta gjykoji populli i tij me artikujt dhe deshmite e tija! Lereni popullin te gjeji rrugen e vet te se Drejtes dhe jo te merret me pacavuret qe i ka kaluar koha. Vete ish klasa komuniste i ka djegur dhe shpreh urrejtje per Enverin dhe veprat e tija.
Mik!
Busulla jone eshte te Proletariati. Kerkund tjeter sepse nuk ka me eksperimente me Proletariatin sikurse u be me veprat e marksit, te Leninit, te Enverit,.....Koha sipas ligjesive te mohimit i ka nxjerre te deshtuara. Proletariati do ta rimarre rolin e saj pa ndihmen e Marxit, Engelsit, Enverit,,,,........Ka filozofine e vet qe eshte EKSPERIENCA 300-400 VJECARE.
Te majtat larg duarte dhe shpresat nga Proletariati.
Proletariati i ka shpallur lufte sikurse kapitalizmit edhe Partive te Majta me klasen gjigande te Oligarkise se kuqe ne bote. E majta i vodhi, i grabiti besimin, energjine, djersen, mundin, fabrikat, arat, gjithshka qe e ndertuan me duarte e tyre duke i mashtruar dhe i dhunuar me veprat e Marxit,....te Enverit....me shekuj.
A ka durimi limit, kufi, cak, llogjik, zemer, shpirt, njerezi...??!!
Mashtrimi mori fund!
Te majtat ne Shqiperi si PD, PR dhe PS,...jane thesi i nje miellit, jane te majta totalishte. Mos e shqetesoni Proletariatin dhe mos te presi e Majta se Proletariati do te luftoje per te mbrojtur kapitalin ekonomik dhe politike te se Majtes te grabitur nen emrin e Proletariatit, nen dhunen e instrumentave te duksheshme e te padukshme te shtetit komuniste ne bote! Kurre me nuk kam me u ricikluar kjo spirale e vrazhde, kriminale dhe tej antiproletare qe u shfaqe pas vdekjes se Marxit e deri ne ditet tona!
Mik!
Gjej te tjera menyra per ti sherbyer Atdheut tone te bukur dhe energjike! Hiqju hajmalirave qe vete historia dhe ligjesite e shkences se filozofise i ka mohuar duke i nxjerre si skarcitet.
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari i Lire dhe prof. Leszek Kolakowski, Posted 26 Korrik 2009, 21:41
Proeletari i Lire dhe prof. Leszek Kolakowski

Imazh
Prof. Leszek Kołakowski (23 Tetor 1927 – 17 korrik 2009)


ENDRA E MARKSIT U SHNDRRUA NE TIRANI

26 Korrik 2009
ImazhImazh

Une e kam shpjeguar mire ne FILOZOFINE E RE TE ''PROLETARI I LIRE''. Ky artikull qe ka sjelle I Ameshuari ma pohon persembari, ku profesori i madh ortodoksi polak Leszek Kolakovski percaktoi ne profecine e tij mbi zbatimin e marksizmit ne nje pjese te madhe te botes: “fantazinë më të madhe të shekullit tonë [e cila] filloi në një humanizëm Prometean dhe kulminoi në tiraninë monstruoze të Stalinit”.
PRA NUK ISHTE FAJI I FILOZOFISE SE MARKS-ENGELSIT, POR ISHTE i GANGSTERVE QE E UZURPUAN ME CETAT E TYRE KRIMINALE te PJELLES DESPOTIKE ME BINDJE MASONE.
Ndersa une nuk dua t'i shtoj as te nxjerre dicka te re, por shprehi nje sinonim me fjale te mija sikurse cdokush: ''ENDRA E MARKS-ENGELSIT U SHNDRRUA NE NJE TIRANI TE PERBINDESHME NGA LIDERET E SHTETEVE ISH DHE AKTUAL KOMUNISTE.''
Asnje lidere komuniste nuk e zbatoi marksizmin ashtu sic u shkruajte nga Marks-Engels sepse nuk e njihnin dhe rrjedhimishte derivon mungesa e ndjeshmerise ndaj filozofise marksiste, sikurse ishin njerez me karaktere me negative te fjales Njeri. Keshtuqe Marksizmi deshtoi me turpe prej krimineleve, arrivistave, gangsterve, kanibaleve, vampireve.
Te cohesh dhe te mbroshe keta vampira qe Europa dhe politika i ka marre ne mbrojtje eshte nje cmenduri mentale dhe e pafalshme patologjikishte dhe historikishte. Mjere kush ben avokatira. Kush doli me shume i rrenuar prej komunizmit?
Administrata komuniste kur ''iku'' dhe u transformua ne nje sistem plurarist vodhi gjithshka ne ekonomine meqe i kishin ne duart e tyre administrimin dhe hodhen me neveri si perhere Proletariatin me pjesen e saj te ish burgosurve dhe te torturuarve e te ish te perndjekurve ne rruge.
Askerkush nuk i mori ne mbrojtje. Nje pjese e mire e tyre vdiqen prej pasojave dhe nje pjese u larguan si zogje neper bote dhe ku vazhdon te perndiqen prej ish sigurimit te kudondodhur ne bote dhe racizmit,.....nga shtetet e botes te civilizuar. Kush do ti marre ne mbrojtje kete pjese? Vetem Proletariati i Lire jashte oligarkive te partive te majta dhe te djathta do t'i marre ne mbrojtje te plote duke i bere te vetedijshem filozofine e tyre.
Sic dihet lideret me shtabet e tyre ndertuan gjera te mira, por NDERTUAN ME FURI NJE MONUMENTE GJENOCIDI NDAJ POPULLIT TE TYRE, qe politika e tashme plurariste nuk po sheron kete plage gjenocidiale te popujve te vet ne vendet ish komuniste. Dhe lideret sebashku me ceten e tyre kusare mbushen hambaret e tyre me arin,....ne bankat e perendimit, te Azise-Afrikes dhe ne vendet komuniste.
Prandaj ju fton Proletari i Lire:
VELLEZER DHE MOTRA, NENE DHE BABALLARE SHIKONI ME SYTE E NDERGJEGJES NJEREZORE REALITETIN DESHTAK TE KOMUNIZMIT NE SHQIPERI DHE NE VENDET ISH DHE AKTUALE KOMUNISTE!
Larg te gjitha partive.
PROLETARIATI NUK KA AS SINDIKATA DHE AS PARTI. PROLETARIATI ESHTE VETE BASHKESIA QE ORGANIZON DHE NDERTON SHOQERINE DHE INTERESAT E SAJ. NE FUSHEN E PASURIVE VENDOSEN LIMITE LOGJIKE, DUKE SHMANGUR SISTEME KLASASH BRENDA SHOQERISH. BARAZITIZMI ESHTE ARMIKU I PROLETARIATIT.:flm
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari Shqiptare, Posted 01 Gusht 2009, 23:39
Kokermel!

Proletar asht ai qe s'ka gja mas shpirtit, e prej çastit qe ka diça, ai s'asht ma proletar. Kokermeli

Nuk ju kerkoj perkufizimin e Proletarit sepse nuk eshte domosdoshmeri dhe aspak ore leksionit.
Te lutem ma ploteso edhe me nje gjymtyre te dyte konceptin proletar.
Tjeter eshte se si ta kuptoj une qe proletari kur ''e prej castit qe ka dica, ai s'asht ma proletar.''
C'ka eshte ajo dica qe e ben mos te quhet me proletar? :flm
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Drejtues

Poste: 91
Antarësuar: 01 Korrik 2009, 23:01
Re: Proletari Shqiptare, Posted 02 Gusht 2009, 05:42
Laert,

lexoje nji her vedin masanej hajde m'fol per perkufizime e leksione.
Une jam teper i kjart n'fjalin teme. 'Diça' asht ajo gja qe existon, e 'asgja' mungesa e ekzistences. E kjo diça mund t'jet çdo lloj gjajet.
Jeni tu u gargarizu ktu n'forum me kte fjalen proletar sikur asht rizbulu diça e jashtzakonshme.
Nji her e bani proletariatin shtres shoqnore (klas) nji her e bani sistem shoqnor.
Nji her e bani marksizem e nji her humanizem.
Nji her thuhet qe teoria e Marksit asht keqperdor e njiher thuhet qe teoria e tij asht e keqe.
E kajher po thoni edhe qe Marksi s'ka dit me e perdor fjalen proletar, kulmi per dike qe e ka nxjerr nji teori, por ia shpjegojn te tjert ça ka dasht me than.

Ktu s'duhet me mendu ne vend te I Ameshuar pse e ka vu emnin e sitit 'proletari' se ai as ka dek e as e ka shkru nji teori per kte. Thjesht duhet pyt direkt e ta jep pergjigjen vet. Masanej mundesh me e diskutu, por n'thelb kjo s'lun rrol.

Çdo altruizem ka si limit tjetrin, vullnesen e tij, e kjo asht e randsishme t'kihet parasysh.
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari Shqiptare, Posted 02 Gusht 2009, 18:59
Kokermeli:
Po replikoj miqesisht jo per te ndalur ty debate te tjera te tejnxehura, por pse siti eshte publik dhe me duhet ti shpjegoj edhe publikut mendimin tim.
Nuk dua te perserise, por di te sqaroj se une e rilexova edhe njehere lenden qe kam paraqite ne site me kujdes.
Une nuk kam be asnje rizbulim(Jeni tu u gargarizu ktu n'forum me kte fjalen proletar sikur asht rizbulu diça e jashtzakonshme.Kkermeli'')
I nderuar k....!
Eshte e drejta ime ajo qe une te paraqese konspekte filozofik mbi temen ne fjale ashtu si une e konspektoj ketu dhe kudo. Dhe sipas temave qe kam shqyrtuar jane pjese-pjese sikurse kane dale ne dhe nga kerkesat e miqve te sitit ''www.proletari.com'' dhe nuk eshte gargarizim sa here une ne menyre periodike jam ndale brenda kesaj teme qe per mua eshte nje filozofi e gjere ne kohe, ne hapesire, ne dialektike, ne materialitet dhe ne zhvillim.
Ju keni permbledhe ne disa pika se une jam mjaft kontrapetal ne prezencen e temes qe kam paraqite sikurse shkruante Gogoli: ''as Selifan ne fshat dhe as <bogdan ne qytet''. Pra sipas jush jam nje kontradiktor, qe deshifrohet si nje konfuzion, paqartesi ne ceshtjen e proletarit.
Ky konkluzion eshte puna e juaj se e keni kuptuar sipas bindjeve te formimit tend. Cdokush ka formimin e vet dhe natyrishte qe lindin diversitete mendimesh. Kjo ndodhe edhe sikur te jene gati te njejta formime.
Une vura jo pa qellim filozofin ortodokse polak ish komunistin prof. Leszek Kolakovski te perkthyer, qe per fatin e mire, per deshiren time e vuri i pari si shkrim I Ameshuari, mandej mora persiper ta perkthej nje shkrim modeste per prof. Kolakovskin duke e permbledhur nje thenie emblematike ''ENDRRA E MARKSIT U SHNDRRUA NE TIRANI''.
Synimi im ishte qe e tjerra me tej kete profesor kaq te madh te botes filozofike ishte qe te merrte nje ilustrim te lendes qe kisha paraqite. per mua kishte nje sinteze filozofike ne perfunimin teorik timin ne lidhje te ''Gjymtyres'' baze te filozofise marksiste-engelsiste apo........
Me sa kuptova une ne ato pikat qe keni rrjeshtuar ju ka shqetesuar gargarizmi dhe konfuziteti im.
Besoj se e sqarova Kokermeli ate mendimin tuaj rreth teresise se subjektit proletari. Mendova se do te merrsha sadopak nje pershendetje, por gjeta te ju nje model kritike te paqarte akoma per mua te nxitur nga nje shtyse e asaj pyetje qe jua drejtova miqesishte. Dhe per cudi ende nuk mora pergjigje konkrete te asaj qe me duhej. Nuk ka probleme.
Ju sugjeroj se sikur ju te perqendroheshit te pyetja ime nuk do te ishte zgjate kaq shume rreth nje dickaje qe kishte nje kohe tjeter per ta trajtuar konstatimin tuaj si gargarues dhe si konfondues, por sedra beri qe ju te largoheni nga ajo qe desha dhe te humbshit energji,.....
E drejta e juaj ishte: Te pergjigjeshit miqesishte pyetjes time dhe te gjenit nje kohe te shpejte per ato dy konkluzione te permendura mbi konceptimin tim.....

Po te kthej pergjigjen e asaj pjeset te pare qe m'u pergjigje:

Sugjeroj se fiozofia e proletariatit nuk eshte abstrakte ne veshtrimin e te kuptuarit, nuk pranon terma abstrakte ''Une jam teper i kjart n'fjalin teme. 'Diça' asht ajo gja qe existon, e 'asgja' mungesa e ekzistences. E kjo diça mund t'jet çdo lloj gjajet.Kokermeli.
Une nuk kuptova asgje nga pergjigja. Nuk te kerkoj qe ta perserisesh sepse jemi site miqesor dhe vullnetarishte mund te japim pergjigje si te duam.

Ne fund
''lexoje nji her vedin masanej hajde m'fol per perkufizime e leksione.Kokermeli
Ju e keni shkruar Kokermeli kete rrjeshte.
Kushdo qe do ta lexonte do te kuptonte se ju keni zbuluar padashje(prej ngutjes)ndjenjen e nervozitetit, te hakmarrjes,.......tuajin kokermeli, qe padashje me ngutje keni cfaqe nje menyre jomiqesore teper tendencioze ndaj personit tim per asryen e vetme se ju kerkova miqesishte nje sqarim me synim qe te plotesojme apo te shtjelloj temen me ndihmen e miqve si ju temen kaq te preferuar timin ''Proletari i lire'' pa asnje tendence konkurimit apo percmimit te personit tuaj qe nuk eshte ne komunikimin me miqte dhe cilindo.
Rishikoji fjalet!
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Drejtues

Poste: 91
Antarësuar: 01 Korrik 2009, 23:01
Re: Proletari Shqiptare, Posted 02 Gusht 2009, 20:59
Laert

Edhe une miqsisht tu pergjigja. Por thjesht te thash qe persa te perket ty, ti e ke dhan nji perkufizim. E mu me thu qe s'm'lyp kush mendim. 
Dakort, por sikur s'shkon, prandaj ta ktheva me t'njajten monedh. Une rregullat e mirsjelljes i njoh, dhe rradh'her i la mas doret. Ne rastin tand e di qe je ma i madh se une (ke shkrujt qe ke njoht Markon te hidrocentrali i Vaut te Dejes {apo Komanit, s'jam i sigurt} dmth ke moshen e prindve t'mi pak a shum. Mos u trem se jan t'ri hala) Prandaj si ma i madh te takon kryti i vendit. Une te jam drejtu me 'ti' e 'sulmi' s'ishte me u marr personalisht. 
Aty ku kam perdor shumsin ka ken per disa prej pjesmarrsve te Proletari (ku edhe ti po i ndihmon) qe m'duken ma shume se çdo gja, idealista t'paperfundum. M'kujtojn hala kohen kur u bate bé :"Per ideal t'partis". Une s'pretendoj qe tu msoj jeten ose mnyren e t'mendumit, por kur t'shprehen te mos flasin n'pergjithsi e mos te ken frig me kriju polemika pse shkojne kunder mendimit t'tjerve. Mu s'm'vret kush kur ma kallxon t'verteten. Ktu m'duket vedja sikur jam ne nji grup new-age ose hippies ku gjithçâ asht e bukur e gjithçâ asht e mir. E di qe s'm'detyron kurrkush per me u fut ktu, por megjithat marr te drejten me ba kritika.
Per me iu rikthy fjales proletar, Marksi e perdorte vetem per ekonomin, se dimensionet e tjera t'nierit ai s'i ka marr parasysh ne vepren e vet, sikur ia kam shpjegu pak edhe Taulantit te tema, pershendetje proletaresh. E kte term e ka than vetem per ata qe s'kan, qe s'zotnojn, t'mira materiale. Ai s'e ka marr proletarin per idiot, se at'her s'do t'kishte kujt me ia shpjegu teorin e vet :) "Ndoshta" per Marksin, i vetmi "faj" i proletarit asht qe s'asht çu me i hjek vargojt qe e kishte lidh kapitalisti e me marr ate qe i takon.
Pra proletari asht proletar pse s'ka asgja mas shpirtit. Po ba me fitu n'llotari, a quhet hala proletar a jo ? Kur ai e vun nji kapital me djersen e vet a quhet proletar ? E kur puneson te tjer a quhet proletar ? E kur ka deshir me fitu ma shum a e tradhton ai idealin e vet ? 
Kjo ishte edhe ajo ça deshta me shpreh edhe vet. Edhe pse ti e ke perzemer termin proletar, mos e merr si sulm vetjak kur ky term kritikohet. Ideali asht i bukur dhe i nalt kur dihet se asht i rrealizushem por asht i rrezikshem ne rastin e kundert.
E per mbyllje nji thanie te Niçes :"Ne tre raste miqte jane nje : vellezer perballe nevojes, te barabarte perballe armikut, te lire perballe vdekjes"
Përgjigju duke Cituar
Avatari i antarit
Drejtues

Poste: 4553
Antarësuar: 28 Janar 2009, 13:10
Proletari Shqiptare, Posted 03 Gusht 2009, 00:14
:flm
Kokermel!
Plotesisht jam me ju persa i perket konceptit ''proletar'' qe i keni shprehe. Natyrisht kur proletari fiton llotarine nuk ka si cilesohet me si proletar. Humbe kuptimin sepse shndrrohet ne nje klase tjeter kapitaliste, ku sundon kapitali.

Te falimnderit per mirekuptimin!
E vertete qe kam kontribuar per H/C E vaut te Dejes se v.1968 qe eshte transformuar krejtsishte ne nje tjeter reliev fizik. Dhe mbresa jane te shumta aty dhe ne H/C e Fierzes. Shkrimtari patriot dhe i persekutuar Petro Marko me ka lene gjurme te thella ne memorien time. Aty pata rastin te shohe galeri karakteresh akademike te masave te medha njerezish proletar, qe punonin ne varferi, nen terror, me perkushtim, me heroizem, me dashuri per punen, vepren, atdheun qe jepnin jeten me shumice(pa qene e nevojshem) djem te rinje neper galeri tunelesh te medha......,qe sot kerkush nuk shkruan asnje fjale per kete plejade puntoresh e teknikesh qe aq shume i dhuruan atdheut nga rinia dhe jeta e tyre :flm
''Skllavëria jonë vjen nga fakti se i nënshtrohemi Sundimit të Gënjeshtrës, se nuk ia çjerrim Maskën e nuk protestojmë kundër saj çdo ditë”:Martiri Polak, Frati Jerzy Popiełuszko. Në shqipë prej polonishtes Bep Martin Pjetri
"Ku asht Shpirti i Zotit, aty asht Liria"("Ubi spiritus Domini ibi libertas") At Gjergj Fishta
"Të vdekun kanë lindë ata, që Sot Heshtin!"Fritz Kolë Radovani
Përgjigju duke Cituar
Përpara
Posto një përgjigje 11 postime · Faqe 1 prej 2 · 1, 2
Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 1 vizitor
Powered by phpBB3
Copyright ©2008 phpBB Group.
Të gjitha oraret janë UTC + 2 orë . Ora 04 Dhjetor 2020, 23:07
Designed by Monitonix
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari