Faqe 1 prej 1

Dosja e Negociatës Prishtinë-Beogradë-8.3.2011-24.2.2012

PostPostuar: 25 Shkurt 2012, 13:19
nga Laert
Dosja e negociatave Serbi – Kosovë
Mars 2011 – 24 shkurt 2012
Shpallja e Pavarsisë
17 shkurt 2008
Ankesa e Serbisë në BE
Për Shpalljen e Pavarsisë
Vendimi i Gjyqit Ndërkombtar të Hagës
Për Shpalljen e Pavarsisë të KosovësRezoluta për Kosovën 10.IX.2010
Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miraton Rezolutën 64/298 për Takimin Kosovë - Serbi me konsensus
Nisi djallzisht dialogun për çështje teknike e përfundoi në atë politike

Imazh

10.09.2010

Asambleja e Përgjithshme miratoi njëzëri një rezolutë të enjten në Kosovë si të dakorduar në mes Serbisë dhe Bashkimit Evropian, e cila hap rrugën për dialog midis Beogradit dhe Prishtinës për promovimin e marrëdhënieve dypalëshe.
Rezoluta, e propozuar nga Serbia dhe 27 anëtare të BE të shteteve, mirëpret gatishmërinë e BE-së për të lehtësuar procesin e dialogut midis të dy palëve, duke nënvizuar se procesi i dialogut do të jetë një faktor i paqes, sigurisë dhe stabilitetit në rajon.
Sipas dokumentit, qëllimi i dialogut do të ishte për të nxitur bashkëpunimin, duke sjellë përparimin në rrugën drejt BE-së(për Serbinë – shën. im B.M.P.), dhe për të përmirësuar jetën e njerëzve.
Sesioni i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së u mbajt për dy orë e gjysmë dhe ka filluar në 23:30 sipas orës Europiane Qendrore, për shkak të përpjekjeve ruse dhe diplomatëve serbë për të largue përfaqësuesit e Kosovës nga salla e OKB-ës, thanë burimet diplomatike në OKB.
Megjithatë, serbët dhe rusët kundër pjesmarrjes të delegacionit shqiptar u penguan nga përfaqësuesit e Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe dhe Franca, dhe Përfaqësuesit e Kosovës morën vende në galerinë e vizitorëve para fillimit të seancës.
Në përgjigje të kërkesës së Serbisë, Vuk Jeremiç, Ministrit Jashtëm u shpjegoi praninë e përfaqësuesve të Kosovës në sallë, Kryetari i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Ali Abdussalam Treki i Libisë, nga ku i tha indirekt se ata ishin mysafirë të delegacioneve të Shteteve të Bashkuara, Franca, Gjermania dhe vende të tjera perëndimore, duke e krahasuar praninë e tyre në OKB me atë të palestinezëve.

Fjala e Jeremiçit në OKB

Imazh

Prezantoi shkurtimisht projekt-rezolutë Jeremiç për Kosovën, duke nënvizuar se ajo ishte bashkë-punuar me BE.
Ne shpresojmë se rezoluta do të ndihmojë të krijojë një atmosferë të favorshme për krijimin e një marrëveshjeje të plotë të paqes midis serbëve dhe shqiptarëve, me ndihmën e aleatëve dashamirëse. Jeremiç tha, duke i bërë thirrje vendeve të miratojë rezolutën e OKB-së me aklamacion, e cila ata vepruan.
Jeremiç tha gjithashtu se Serbia nuk kishte pranuar dhe nuk do të pranojë shpalljen e njëanshme të pavarësisë së Kosovës, duke e përshkruar rezolutë si dokument status-neutrale.
Përfaqësuesja e SHBA, Rosemary DiCarlo përshëndeti miratimin unanim të rezolutës, duke thënë se ajo ishte në përputhje me mbështetjen e fuqishme të Shteteve të Bashkuara për;
- pavarësinë e Kosovës dhe
- integritetin territorial.

Ajo tha se vendi i saj do të mbështesë një dialog konstruktiv dhe largpamës në mes Serbisë dhe Kosovës, dhe për të ndihmuar ata(Kosova dhe Serbia – shën. im B.M.P.) të integrohen në bashkësinë Euro-Atlantike.
Mbështetje për Rezolutën është shprehur me anë që përfaqësuesve të Turqisë, Brazilit, Shqipërisë dhe vende të tjera, ndërsa pozicioni i Serbisë është mbështetur nga përfaqësuesit e Azerbajxhanit dhe Venezuela dhe në një farë mase të Rusisë, me përfaqësuesin e tij në OKB,Vitali Çurkin, ku kanë përshëndetur konsensusin mbi rezolutën.


Serbia në Rezolutën 64/298 për Takimin Kosovë – Serbi ka heshtur duke pranue në tekstin e rezolutës Pavarsinë e Kosovës për herë të parë.


Në rezolutën projektligjit të ri në mendimin këshillëdhënës të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për Kosovën, Serbia ka hequr dorë nga planin e saj për herë për të sfiduar pavarësinë e Kosovës në OKB dhe ka pranuar në mënyrë të heshtur atë, analistët thonë se në raportet e tyre mbi vendimin e Përgjithshme të OKB-Kuvendit.
Për të shmangur humbjen e antarsimit në BE, Serbia ka marrë një presion të fortë nga Brukseli dhe Shteteve të Bashkuara si dhe ka braktisurSerbia formulimet në projekt-rezolutën e parë, paraqitur më 28 korrik, në të cilën ajo shvleftësonte dhe sfidonte vendimin e GJND-së më 22 korrik Ajo që konfirmohet ishte se Vendimi i Kosovës të shpallë pavarësinë ishte në përputhje me ligjin ndërkombëtar.
Serbia fillimisht i kërkoi OKB që të pranojë se "shkëputja e njëanshme është e papranueshme", duke bërë thirrje për rihapjen e bisedimeve midis Beogradit dhe Prishtinës në të gjitha çështjet e pazgjidhura.
Kuvendi i Përgjithshme i OKB- s miraton rezolutat kryesisht me shumicë votash. Ata nuk janë të detyrueshme për vendet anëtare, por ata nuk mbajnë peshë të madhe politike.


Serbia mbështet rezolutën për Kosovën
Imazh
Serbia me BE-n dhe aleatët e saj Vendet Islamike u leverdisin që Kosovën ta shndrrojnë si Palestina me fusnotë me synim të mbetet vatër zjarri islamik në Europë, meqë klasa intelektuale dhe akademike dhe Çk-ja me në krye Hashim Thaçin e dashurojnë spektaklin e fshirjes nga harta e Ballkanit

09/10/10

Serbia ka mbështetur rezolutën e OKB-së për Kosovën, në atë që po shihet si një koncesion për t'u bashkuar me BE.

Të gjithë anëtarët e asamblesë, prej 192 antarë mbështetin tekstin. Edhe pse pa Kosovën shpresohet se rezoluta do të hapë rrugën për bisedime të drejtpërdrejta - midis Beogradit dhe Prishtinës, për herë të parë që nga pavarësia e Kosovës e deklaruar në vitin 2008.
Ministri i Jashtëm serb Vuk Jeremiç tha:'' Rezoluta mirëpret gatishmërinë e Bashkimit Europian për të lehtësuar procesin e dialogut në mes të palëve, të cilat në vetvete do të ndihmojë për të siguruar fitime rajonale, të përforcuar në prioritetet strategjike dhe për të përmirësuar jetën e njerëzve në terren.''
Pavarësisht humbjes së kontrollit të Kosovës, Beogradi ashtë zotuar gjithmonë se kurrë nuk do të njohë pavarësinë e Prishtinës. Konsiderueshme, megjithatë, duke hedhur poshtë tekstin e shkëputur e Kosovës u hoq nga të rezolutës.
Besohet qëndrimi i Serbisë ndryshuar pasi ajo është paralajmëruar ambiciet e saj për në BE ishin në rrezik.

Synimi i interesit të Serbisë në Rezolutën e OKB-ës NR.64/298 ishte:


I. Të siguronte antarsimin në BE meqë ishte rrezikue keqas nga luftrat çfarosëse në Ballkan.

II. Nëpërmjet Dialogut me Kosovën(duke e ditur se klasa politike kosovare ashtë produktë shpirtëror e formues me tipare pro serbe) do të përfitonte diçka ,,të vogël,, siç e quajnë liderët kosovar atë që quhet Heqjen e fjalës Republikë sikurse e përfitoi de jure se de fakto e ka.


U pregatitë në shqip dhe pak u komentue nga Bep Martin Pjetri
E hanë, më dt. 27.II.2012

Historia e Negociatës Prishtinë-Beogradë-8.3.2011-24.2.2012

PostPostuar: 25 Shkurt 2012, 14:47
nga Laert
Negociatat Prishtinë-Beograd
8.III.2011- 24.II.2012
Kosova u rifitue nga kasapi i Ballkanit më 24 shkurt 2012

Imazh


Negociatat Beograd-Prishtinë janë një seri të bisedimeve për status neutral në mes të Republikës së Serbisë dhe krahinës së saj të pranuar pjesërisht të Kosovës. Serbia pretendon Kosovën si krahinën e saj jugore nën administrimin e Kombeve të Bashkuara, dhe mohojnë pavarësinë e saj, e cila nuk është e dhënë nga Kombet e Bashkuara. Negociatat filluan në mars 2011. Ata janë negociatat e para mes të dy palëve, pasi Kosova shpalli pavarësinë, dhe pse shihet si status neutral.
Faktë ashtë se data 24 shkurt 2012 vendosi rikthimin de jure të Kosovës nën ombrellën e Beogradit, jo si Republikë që e kishte në kohën e Josif Broz Titos.


Sfondi i negociatës


Proçedurat teknike:

I. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dha mendim këshillë-dhënës për shpalljen e pavarësisë së Kosovës.

II. Republika e Kosovës shpalli pavarësinë më 17 shkurt 2008, dhe si veprim ka qenë vetëm pjesërisht e njohur ndërkombëtarisht. Serbia e mori çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë(GJND) për mendimin e tyre këshillues. Verdikti i gjykatës ishte se ajo nuk ishte e paligjshme që Kosova të shpallë pavarësinë.

Serbia dhe BE në OKB

Serbia kërkon takime me Kosovën, gja që u miratue nga BE dhe u vulos nga OKB
Pas vendimit të (GJND) Serbia dhe Bashkimi Europian paraqitën një Rezolutë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara i cili bëri thirrje për negociata teknike ndërmjet qeverive në Beograd dhe Prishtinës.
Rezoluta Serbi-BE qe miratuar në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së.


OKB miraton Rezolutën 64/298 për Takimin Kosovë - Serbi
Imazh

Asamblea e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara(OKB) vendosi të zhvillohen takimet Prishtinë - Beograd sipas në rezolutën 64/298 me ndërmjetësimin e BE-së

Bisedimet u shtynë për shkak të kolapsit të qeverisë Kosovës, që qe e detyruar të shkonte Kosova në zgjedhjet e parakohshme për shkak të rrëzimit të presidentit dhe riformulimit të partive në qeverinë e re.


Aktorët e Negociatës

Bisedimet zhvillohen në Bruksel, të Belgjikës dhe i ndërmjetësuari nga Bashkimi Europian ashtë Robert Cooper/Kuper. Borko /Borisllav Stefanoviç kryeson ekipin negociues të Beogradit dhe Edita Tahiri udhëheq bisedimet Prishtinë.


Takimi i I-rë
Prishtinë - Beograd
8 – 9.III.2011

Imazh

Bisedimet e para nisën më 8 – 9 mars 2011 dhe do të shfaqë tri çështje kryesore:

- Bashkëpunimi rajonal
- Liria e lëvizjes
- Sundimi i ligjit.


Raundi i parë i dialogut u zhvillua më 8-9 mars 2011 dhe ata diskutuan bashkëpunimin ekonomik në mes të dy palëve. Çështje të tjera në axhendën gjatë raundit të parë të dialogut kanë qenë të telekomunikacionit, trafiku ajror, vula doganore, toka dhe regjistrat civile libra.


Takimi i II-të
Prishtinë - Beograd
28.III.2011

Imazh

Raundi i dytë i negociatave u shty deri më 28 mars 2011. Çështjet që priten të diskutohen në raundin e dytë të bisedimeve janë energjia elektrike dhe ndoshta Liria e lëvizjes, si dhe tema përmbyllëse e raundit parë si të tilla vazhdojnë të diskutohen si vula doganore të Kosovës, trafiku ajror dhe pjesëmarrja e Kosovës në nismat rajonale. Më 28 mars, përfaqësuesi diskutuan librat e regjistrave të tokës dhe e lindjeve, vdekjeve dhe martesave, si dhe çështjet e furnizimit me energji elektrike. Stefanoviçi deklaroi se " është arritur progres në librat e tokës, regjistrat e lindjes dhe furnizimit të energjisë elektrike,ku ne serbët shpalosëm propozimin tonë dhe shpresojmë se në fund do të jetë një arritje pozitiv i këtyre temave në takimin e ardhshëm."


Takimi i III-të
Prishtinë - Beograd
15.IV.2011


Raundi i tretë i bisedimeve u zhvillua më 15 prill dhe çështjet që u diskutuan ishin liria e lëvizjes, targat e regjistrimit për automjetet dhe njohjen e diplomave.


Takimi i IV-të
Prishtinë - Beograd
17 - 18.V.2011

Imazh

Raundi i katërt u mbajt më 17 dhe 18 maj 2011. Marrëveshja është arritur pothuajse në kadastër dhe lirinë e lëvizjes, Bashkimi Europian propozoi gjithashtu për të trajtuar çështjet e njerëzve të zhdukur dhe trashëgimisë kulturore. '


Takimi i V-të
Prishtinë - Beograd
14 – 15.VI.2011


Raundi i pestë ishte vendosur të mbahet më 14 dhe 15 qershor 2011, por u shty disa ditë. Është supozuar se do të mbahet në fund të qershorit, por u ngrit më pas për 2 korrik 2011. Është pritur që zgjidhjet do të arrihet në kadastër, lirinë e lëvizjes dhe të dhënat jetike. Çështjet elektrike dhe telekomunikacionit ishte parashikue të zgjidhen në atë raund. Marrëveshja u arrit në lirinë e lëvizjes përtej kufirit (të dy palëve dhe makinave), shkëmbimin e informacionit në lidhje me regjistrat e gjendjes civile e Serbisë për të ndihmuar Kosovën, që të krijojë regjistrin e vet civil, dhe secili të njohin diplomat e arsimit të njeni - tjetrit.


Takimi i VI-të
Prishtinë - Beograd
20 – 21.VII.2011

Imazh

Raundi i gjashtë do të mbahet më 20 dhe 21 korrik 2011. Ata u shtynë deri në shtator vetëm një ditë më parë, për shkak se gjoja përfaqësuesi i Kosovës dëshironte që të ketë simbolet shtetërore të Kosovës, të cilat tregohet përfaqësuesi serb i kthyeshëm. Mandej ishin vendosur më vonë në 2 shtator 2011. Marrëveshja u arrit në çështjet doganore (vula vetëm do të shfaqë fjalët "Doga e Kosovës") dhe në kadastër, ndërsa telekomunikacioni dhe universiteti u diskutua gjithashtu dhe nuk u arrit marrëveshje për këto çështje.


Takimi i VII-të
Prishtinë - Beograd
28.IX.2011

Imazh
Këtu ashtë momenti kur Stefanoviçi ja ka shtrëngue shumë fort dorën zonjushes Edita Tahiri deri sa krijoi një atmosferë ilariteti

Raundi i shtatë ishte planifikuar për 28 shtator (ajo ishte planifikuar fillimisht për 27 shtator, por u shty pak para për shkak të një shpërthim të dhunës në ,,pushtimin,, e dy doganave të Kosovës. Delegacioni serb ka refuzuar për të vazhduar me bisedimet nën rrethanat aktuale e kufirit administrativ të vendosjes së policisë të Kosovës në doganat, të cilat nuk ishte rënë dakord më parë dhe ka rezultuar ushtrimin e dhunës nga pala serbe. Bisedimet ishin të vendosur më pas për 14 tetor 2011, edhe pse vetëm çështje teknike ishin planifikuar për t'u diskutuar.


Takimi i VIII-të
Prishtinë - Beograd
2.XII.2011

Imazh

Të dy palët shqyrtuen një protokoll teknik lidhur me zbatimin e marrëveshjes mbi Menaxhimin e Integruar të Kufirit.


Takimi i IX-të
Prishtinë - Beograd
22 - 24.II.2012


Dialogu i parashikuar në rezolutën 64/298 të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara u zhvillua me ndërmjetësimin e BE-së nga data 22 deri më 24 shkurt, në Bruksel.
Takimi u drejtua nga ndërmjetësi i BE-së, Robert Cooper. znj. Tahiri kryesoi delegacionin kosovar, ndërsa zoti Stefanoviç kryesoi delegacionin serb.
Takimi u mbështet mbi diskutimet e tetë raundeve të mëparshme të bisedimeve, që prej nisjes së dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në mars të vitit 2011, si dhe në punën e kryer nga grupe të ndryshme teknike të punës.
Palët arritën marrëveshje lidhur me përfaqësimin dhe bashkëpunimin rajonal. Të dy palët konfirmuan angazhimin e tyre ndaj vlerave themelore të BE-së mbi bashkëpunimin përfaqësues rajonal të efektshëm dhe përfshirës.
Marrëveshja i lejon Kosovës që të marrë pjesë dhe të nënshkruajë marrëveshje të reja në emrin e saj dhe të flasë në emër të saj në të gjitha takimet rajonale. (Deri tani marrëveshjet në emër të Kosovës janë nënshkruar nga misioni i OKB-së në Prishtinë, UNMIK.)
Kosova, do të jetë emërtimi i vetëm që do të përdoret dhe teksti i shënimit zyrtar në fund të faqes do të jetë si vijon: "Ky titull (përcaktim) është pa paragjykim lidhur me qëndrimin ndaj statusit dhe është në përputhje me rezolutën 1244 të OKB-së dhe opinionin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) mbi shpalljen e pavarësisë së Kosovës".


Rezultati i Takimit të IX
Imazh

Kjo i shndërron konkluzionet e dhjetorit në marrëveshje funksionale. Kjo do t'u mundësojë palëve të përfshira që të nisin punën për zgjidhjen e çështjeve teknike të tilla si buxheti, modeli apo vendi ku do të vendosen objektet e stafit të kufirit.
Takimi shërbeu gjithashtu si mundësi për të rishikuar progresin lidhur me zbatimin e marrëveshjeve të mëparshme. Palët pranuan se ishte shënuar progres dhe u angazhuan që të procedojnë më shpejt në këtë proces.
Në këtë kontekst, palët në veçanti presin zhvillimin e një mbledhjeje të grupit të punës mbi Regjistrin Civil, javën e ardhshme, me qëllim përshpejtimin e ritmit të zbatimit të marrëveshjes në këtë aspekt.

Përfundimi i takimeve Prishtinë - Beogradë
22-24 shkurt 2012


Dialogu ndërmjet Prishtinës e Beogradit, nën mbikëqyrjen e BE-së, ka përfunduar në Bruksel me marrëveshjen lidhur;
I Me përfaqësimin
II Me bashkëpunimin rajonal.

Marrëveshja është arritur mbi dy pika:
1Pjesëmarrjen e Kosovës në Forumet rajonale e BE-Ballkanit; 2 Aplikimin operativ, do të thotë zbatimin e marrëveshjeve të mëparshme, në mënyrë të veçantë menaxhimin e tërësishëm të kufijve.

U pregatitë në shqip nga Bep Martin Pjetri
E shtunë, më datën 25.II.2012
Kosova përsëri nën thundrën e Serbisë
Imazh

Serbia arriti të marri Kosovën përsëri, jo me luftë gjakderdhse qindra vjeçar me buzëqeshje e zonjushes Edita Tahiri e me zgërdhimjet e dy djelmoshashe shqiptarë si këshilltar nga pala shqiptare në tryezën e negociatave de jure me Serbinë nga vullneti i personal i Hashim Thaçit me një parlamentë, klasë politike, me një varg shoqatash të ndryshme civile dhe me një klasë akademike tepër të fragmentuem e shumë të DEGJENERUEM DERI NË PALCË NGA KORRUPSIONI, ANTISHQIPTARIZMI, DASHURIA PËR BOTËN ISLAME-SLLAVE i mbështetur nga aleatët e jashtëm antishqiptar të Serbisë si; Anglia, Moska dhe krejt BE, pavarësisht nga kundërshtimi popullor në Kosovë të premten e datë 24 shkurt 2012.

Historia e Negociatës Prishtinë-Beogradë-8.3.2011-24.2.2012

PostPostuar: 27 Shkurt 2012, 13:41
nga Laert
Pak nga biografia e tre negociatorve Prishtinë - Beograd
Imazh
Tre negociator; majtas - serbi Borisllav Stefanoviç - në mes kryesuesi anglez, Robert Kuper dhe zev-kryeministre e Kosovës, zonjusha kosovare, mis Edita TahiriEdita Tahiri - Dr. Ingjiniere e Elektronikës
Zonjush Brilante - Zev-Kryeministre e Kosovës

Imazh
Edita Tahiri - 56 vjeçe.


Pak nga jeta e saj

Është e lindur më 29 korrik 1956 në Prizren. Flet gjuhë të huaja: anglisht, turqisht, serbisht, kroatisht.

Arsimimi

Ajo ishte studjuese e shkencave të elektronikës dhe telekomunikacionit. Në vitin 1980 diplomoi në Unversitetin e Prishtinës me titullin inxhiniere e elektronikës dhe telekomunikacionit. Në vitin 1983 bëri studime postdiplomike në fushën e telekomunikacionit digjital në Universitetin e Essex- it, Britani e Madhe. Ajo ligjëroi lëndët e elektronikës si dhe është autore e librit “Elektronika.”
Edita Tahiri ka mbaruar studimet pasuniversitare në Universitetin e Harvardit, Shkolla John F. Kennedy për Qeverisje në vitin 2002 dhe mbanë titullin Magjistër e Administratës Publike. Po ashtu ka diplomuar në programin Edward S. Mason për Politika Publike dhe Menaxhment, 2002. Gjatë studimeve në Universitetin e Harvardit kishte për tutor profesorin e njohur amerikan dhe dekanin e Shkollës John F. Kennedy, Prof.Dr. Joseph Nye. Për sukseset e saja në studime është lauruar me titullin “Student i shkëlqyeshëm i vitit 2002” nga John Kennedy School of Government Public Service Fellowship si dhe “Mirënjohjen Edward S. Mason për kontribut të jashtëzakonshëm.” Ajo është kandidate doktorature dhe teza e saj trajton “ndikimet e sovranitetit të padefinuar në shtetndërtimet ndërkombëtare ” me fokus të veçantë për rastin e Kosovës. Në vitet 2006/2007 ishte studjuese e Progamit Fulbright në Universitetin Johns Hopkins- SAIS ku bëri një studime për doktoraturë në Programin për Zgjidhjen e Konflikteve, nën mbikëqyrjen e profesorit të njohur amerikan I.William Tartman.

Karriera politike

Edita Tahiri është lidere, politikane, diplomate dhe negociatore e njohur shqiptare. Aktualisht është Zëvendës Kryeministre e Republikës së Kosovës e ngarkuar për politikën e jashtme dhe sigurinë nacionale. Ajo po ashtu është kryenegociatore e Kosovës në dialogun teknik me Serbinë të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian. Para se ta marrë postin e zëvendëskryeministres, ishte Ministre e Administratës Publike

Edita Tahiri ka një karrierë të gjatë e të shquar politike në vitet e rënda të okupimit të Kosovës. Ishte një nga protagonistët kryesor të ndryshimeve politike në Kosovë dhe rajonin e Evropës Juglindore, që nga përfundimi i luftës së ftohtë. Ishte një nga themelueset dhe liderët kryesorë të lëvizjes për pavarësinë e Kosovës, Lidhjes Demokratike të Kosovës, në vitet 1991-1999. Është veçanërisht e njohur në politikën e jashtme dhe punën e saj të madhe në ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës dhe çështjes shqiptare si Ministre e Punëve të Jashtme të Kosovës (1991-2000). Ishte pjesëmarrëse e delegacionit të Kosovës në Konferencën e Rambujes (1999) ku dha një kontribut të jashtëzakonshëm për arritjen e Marrëveshjes së Rambujes, që cila solli intervenimin e NATO-s në Kosovë në 1999 dhe hapi rrugën e pavarësisë së Kosovës.

Lidershipi i njohur i Edita Tahirit është dëshmuar përmes përgjegjësive të larta politike e shtetërore që mbajti në kohë të rënda të okupimit të Kosovës, periudhë kjo kur shqiptarët përjetuan format më brutale të shtypjes deri në shkallë gjenocidi nga ana e Serbisë. Me filozofinë e sajë politike për liri, demokraci dhe vetëvendosje ajo iu përkushtua qëllimit që të sigurojë që gjenocidi kurrë më nuk do ti ndodh popullit të saj. Përveç funksionit të Ministres së Punëve të Jashtme, ajo mbajti edhe funksione tjera si: Anëtare e Kryesisë së Lidhjes Demokratike të Kosovës LDK prej 1991-1998; Sekretare për marrëdhënie me jashtë e LDK-së (1991-1998), Deputete e Kuvendit të Kosovës (1992-2000; 2001-2004), Emisare speciale e Presidentit Rugova, Kryetare e Komisionit për politikë të jashtme e Kuvendit të Kosovës (1998-200) dhe shumë funksione tjera. Ishte lidere shpirtërore e Forumit të Gruas të LDK-së dhe koordinatore nga Kryesia e LDK-së (1991-1998) dhe shumë përgjegjësi tera përfshirë Themeluese e Qendrës së Kosovës për Studime Ndërkombëtare (1994).

Edita Tahiri në kapacitetin e saj si Ministre e Punëve të Jashtme e një vendi të okupuar dhe shumë pak të njohur siç ishte Kosova, gjatë dhjetë vjetëve të punës së sajë arriti që ta bëjë të njohur çështjen e Kosovës dhe çështjen e pazgjidhur shqiptare në qarqet më të larta botërore si dhe të sigurojë përkrahjen e bashkësisë ndërkombëtare për të drejtën për vetëvendosje dhe pavarësi të Kosovës. Në takime me zyrtarët më të lartë dhe burrështetasit përfshirë sekretaren amerikane të shtetit Madeleine Albright, Shefin e NATO-s Gjeneralin Wesley Clark, kryeministrin britanik Tony Blair, kancelarin gjerman Gerhard Schroeder, ministrin e jashtëm francez Hubert Vedrine e shumë personalitete tjera ndërkombëtare ishte shumë e suksesshme në prezantimin e kauzës kombëtare para diplomacisë botërore.

Edita Tahiri është negociatore e shquar dhe mori pjesë në të gjitha fazat e negociatave deri në intervenimin e NATO-së në 1999, përfshirë këtu Konferencën e Rambujes (1999), Konferencën e Londrës (1992), negociatat para-Rambujeane në 1998, si pjesë e ekipeve negociatore G15 and G5. E shkolluar dhe trajnuar për negociata në shkolla të njohura botërore si dhe duke qenë protagoniste e procesit të ndërlikuar të dezintegrimit të ish-Jugosllavisë, ekspertiza e saj është një burim i çmueshëm në fushën e zgjidhjes së konflikteve. Po ashtu, është njohëse e mirë e fushës së sigurisë, dhe mbanë diplomën e Kolegjit për Studime ndërkombëtare dhe të Sigurisë, të Qendrës George C. Marshall, Gjermani, 2003.

Ishte pjesëmarrëse në shumë Konferenca botërore, në mes tjerash në Konferencën e Katërtë Botërore të Grave në Pekin 1995; Samitin Botëror të Ushqimit, Rom 1996; Konferencën Botërore të Habitatit, Stamboll, 1996; Konferencën e Parë Botërore për Globalizimin, Santiago de Compostella, Spanjë, 1997; Sesionet e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, 1996, 1997 dhe 1998; Asamblesë Parlamentare të NATO-së, 1998; Takimin e Ambasadorëve të OSBE-së në Vjenë, Vjenë, 1998; Konferencën e Lansdowne-it, 1999; Konferencën e Airlie-t, 2000 dhe 2002; Konferencën Ndërkombëtare mbi Transferin e Popujve, Tallinn, Estonia, January 1992, etj.

Karriera politike pas vitit 2000

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, ajo shquhet si reformatore në përpjekjet për ndryshime demokratike në Kosovë, dhe në pamundësi që të realizojë reformat demokratike në Lidhjen Demokratike të Kosovës largohet për të krijuar së bashku me bashkëmendimtarët e saj partinë reformatore, Alternativën Demokratike të Kosovës (ADK) në maj 2004. Edita Tahiri është kryetare e partisë Alternativa Demokratike të Kosovës (ADK) që nga themelimi. Pas zgjedhjeve nacionale të vitit 2007, ADK është parti parlamentare dhe pjesëtare e koalicionit qeverisës me Partinë Demokratike të Kosovës.

Edita Tahiri është deputete në Kuvendin e Kosovës pas besimit të fuqishëm të marrë nga elektorati në zgjedhjet e 2007 duke u radhitur në mesin e dhjetë politikanëve më të votuar të vendit. Në kuadër të angazhimeve të saja politike një vend të veçantë zë angazhimi i vazhdueshëm për fuqizimin e grave. Është udhëheqëse e Lobit të Grave të Rajonit ( RWLSEE) të cilën ajo së bashku me disa gra lidere të politikës dhe shoqërisë civile të rajonit e formuan në vitin 2006. Profili i saj akademik është ndërtuar nga studimet në shkenca politike dhe shkenca teknike në universitete prestigjioze të botës.

U morë landa nga wikipedia për zonjushen Tahiri

Pjesmarrës shqiptar kryesor pranë Edita Tahirit i delegacionit te Prishtinës ne tryezën e negociatave Prishtinë - Serbi në Bruksel
Imazh

Imazh
- Dren Zeka, këshilltar politik Nr. 1 i zev-kryeministresEdita Tahirit. Ai ashtë i martuem me Arianita Shala/ Zekadhe ka një djalë të dtl. 16.9.2011 me emën Drin.

Gazmir Raci,
Këshilltar politik Nr.2 i zev-kryeministresEdita Tahirit.

Në delegacion të Qeverisë së Republikës së Kosovës janë edhe;
- Lirim Greiçevci (këshilltar politik i kryeministrit),
- Arjeta Rexhaj (këshilltare politike),
- Gazmir Raci (këshilltar politik),
- Elona Cecelia (këshilltare politike),
- Visar Xani (këshilltar politik),
- Ibrahim Gashi (zëvendësministër i Punëve të Jashtme të Kosovës),
- Edon Cana (koordinator për bashkëpunim rajonal në ZKM),
- Naim Huruglica (drejtor i Doganave të Kosovës),
- Fisnik Rexhepi (këshilltar politik i Ministrit të Punëve të Brendshme),
- Qemajl Marmullakaj (zyrtar i lartë për planifikim të politikave - ZKM) dhe
- Shaban Guda (Policia e Kosovës).

U pregatitë nga Bep Martin Pjetri
E hanë, më dt. 27.II.2012Borisllav Stefanoviç, jurist diplomat i suksshëm, që i hoqi emnin Republikë Kosovës duke e ripushtue Kosovën nën ombrellën de jure të Serbisë
Imazh
Boris Stefanoviç - 38 vjeç - diplomat serbë


Borisvllav(Borko) Stefanoviç/Борислав Стефановић(Novi Sad, Jugosllavi, 1974) ashtë drejtor politik në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Republikës së Serbisë dhe shef i ekipit negociator për bisedimet me Prishtinën.

Ai u lind në Novi Sad, fëmijërinë e kaloi në Liman. Ai mbaroi shkollën e mesme në Karloviç (Сремским Карловцима), pastaj hyri në Fakultetin e Drejtsisë. Ai ishte anëtar i grupit të bandë të rokut "Gjeneratë me pa të ardhme", në të cilën ai ka luajtur në kitarë. Ai filloi si punë të parë si avokat.
Pas ndryshimeve të mëdhaja në tetor të vitit 2001 me arrestimin e Sllobodan Millosheviçit me konkurim fitoi të drejtën e punës në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Serbi-Mal i Zi. Në vitin 2003 e dërgoi Ministria e Punëve të Jashtme me punë në Ambasadën e Serbisë dhe Malit të Zi në Uashington, ku ishte Ambasadori Ivan Vujaçiç. Puna e Stefanoviçit ishte për të lobuar në Kongresin amerikan, ku ai me sukses krijuar themelet e grupit serb në Kapitol Hill. Për shkak të realizimit të operacionit të suksesshëm, ai u promovua në postin e zëvendës ambasadorit në SHBA. Në maj të 2007 u zgjodh Vuk Jeremiç ministër i Punëve të Jashtme të Serbisë i cili e ftoi atë në Beograd dhe kërkoi të ishte kreu i kabinetit të tij, si dhe drejtori politik në ministrinë e tij.
Vuk Jeremiç
Ministri i Jashtëm
37 vjeç

Imazh

msp@mfa.rs
Jeremiç

Ai është i martuar, flet anglisht dhe gjermanisht.
Vuk Jeremiç erdhi si ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Serbisë më 15 maj 2007.
Si ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Serbisë, Jeremiç ka kryesuar Komitetin e Ministrave të Këshillit të Evropës nga maji deri në nëntor 2007.
Lindi në vitin 1975. në Beograd. Në kohën e regjimit të Millosheviqit, Jeremiç, gjatë ditëve të tij studentore dhe fillimet e karrierës së tij të punës në Angli, ishte një nga themeluesit e Organizatës së Studentëve të Serbisë jashtë vendit(OSS), ku ai udhëhoqi fushatën e informacionit dhe kontaktet për krijimin e opozitës demokratike serbe. Ai u diplomua në fizikën teorike në Universitetin e Kembrixhit, Britani.
Ai ishte i punësuar si një analist financiar në Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort Benson dhe pastaj në Bankën në Londër, ndërsa njëkohësisht përgatit disertacionin e doktoraturës në fushën e metodave kuantitative në sektorin e financës në Imperial College në Londër.
Pas studimeve pasuniversitare në fushën e administratës publike në Universitetin e Harvardit dhe në ndryshimet demokratike në Serbi në tetor të vitit 2000 u emërua këshilltar i ministrit të Telekomunikacionit të Republikës Federale të Jugosllavisë, dhe që nga qershori 2003. Këshilltari për Euro-Atlantike pranë Ministrit të Mbrojtjes të Serbisë dhe i Malit të Zi.
Në shkurt të vitit 2004 u zgjodh kryetar i Komitetit për Marrëdhënie Ndërkombëtare të Partisë Demokratike dhe në shkurt të vitit 2006 u zgjodh anëtar i Bordi kryesor. Që nga korriku 2004 e deri në maj 2007 ishte Këshilltari për marrëdhënie ndërkombëtare dhe shefi i ekipit i politikës të huaj te Presidenti serb.


Politika Zyrtare e Serbisë për Heqjen e fjalës Republikë të Kosovës
E premte, data 24.II.2012

Imazh
Borislav Stefanović -


Ne kemi përmbushur të gjitha kushtet e BE-së e të Serbisë, thotë Borisllav Stefanoviç
Tanjug - Politikë
E premte, më 2012/2/24 | 13:16

BRUKSEL - Raundi i fundit i bisedimeve midis Beogradit dhe Prishtinës përfundoi vetëm pak para mesditës e të premtes me një marrëveshje mbi përfaqësimin rajonal të Kosovës.
Borisllav Stefanoviq (Beta)

Ekipet gjithashtu ranë dakord mbi një protokoll teknik për menaxhim të përbashkët të vendkalimeve administrative.
"Ne kemi arritur një marrëveshje që është tërësisht në përputhje me interesat të Serbisë", ka deklaruar në Beograd shefi i ekipit Borisllav Stefanoviç, që shihejshumë i kënaqur.
"Shtetet rajonale sipas marrëveshjes do të bahet përfaqësimi i Kosovës me një yll, që do të vëhet pranë emrit të Kosovës dhe një shënim duke thënë se emri nuk do të thotë statusi i Kosovës dhe është në përputhje me Rezolutën 1244 dhe opinionin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë lidhur me shpalljen e pavarësisë së Kosovës, "shpjegoi ai.

"Kërkesa e Prishtinës për të përfshirë një referencë të veçantë për shpalljen e pavarësisë së Kosovës në fusnotën nuk u pranua," vuri në dukje shefi i ekipit.
"Përmbajtja e fusnotës është plotësisht në përputhje me interesin kombëtar të Kushtetutës të Serbisë, dhe Rezolutës të 1244," theksoi ai.
"Unë dua të ndaj me ju kënaqësinë time mbi rezultatin e suksesshëm të këtyre orëve dhe ditëve të betejës diplomatike", theksoi Stefanoviç. "Është e qartë tani se të gjitha kriteret e vendosura nga Këshilli Europian për Serbinë për të marrë statusin e kandidatit të BE-së tashmë janë përmbushur," shtoi ai. "Tani është fjala vendimtare e BE-s dhe shteteteve anëtare të saj për të vendosur sipas konkluzioneve të këshillit", deklaroi Stefanoviq. "Ky raund i fundit i bisedimeve rezultoi në përfundimin e kërkesave për të krijuar lirinë e lëvizjes, të bien dakord mbi zbatimin e marrëveshjes administrative e kalimeve ndërkufitare dhe më e rëndësishme ishte arritur një marrëveshje për përfaqësimin rajonal të Kosovës", përfundoi negociatori kryesor.


Boris Tadiç: "Kosova dhe Europa"

Imazh

Beograd, 24.II.2012
Zyra e Shtypit të Presidentit të Serbisë

Presidenti serb Boris Tadiç e përshëndeti marrëveshjen e arritur përmes dialogut për Kosovën, në Prishtinë, ku Kosova do të paraqitet në forume rajonale nën ombrellën e Rezolutës 1244, që do të thotë se Kosova nuk do të jetë i pranishëm si një shtet i pavarur në kuadrin e Republikës.
"Kosova do të përfaqësohet në punën e forumeve rajonale dhe institucioneve si një shtet i pavarur, por në përputhje me Rezolutën 1244 për Kosovën dhe vendimin e GJND-së. Republika e Serbisë është anëtar i Kombeve të Bashkuara, e cila respekton Rezolutën 1244 të OKB-ës, që garanton sovranitetin mbi Kosovën, si dhe vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, që sovranitetin nuk e ka fituar, "tha Tadiç dhe kujtoi se pesë shtetet anëtare të BE nuk e njohin pavarësinë e Kosovës.
"Ne kurrë nuk kemi pasur qëllim të bojkotonim ose të parandalonim pjesëmarrjen tonë si Serbi në forumet rajonale ku ishte prezente edhe Prishtina, sepse kjo ishte në interesin tonë që Serbia të merrte kontrollin e iniciativave rajonale për të çuar më tej ndikimin e proceseve ekonomike dhe politike në krahinë.
Në këtë mënyrë, si Serbia dhe njerëzit tanë(serbë sh.im B.M.P.) në Kosovë do të jenë në gjendje të sigurojnë mbrojtjen dhe prosperitetin, si gjithë qytetarët e tjerë të rajonit tonë, nëpërmjet nismave rajonale dhe marrëveshjeve ", ka shpjeguar presidenti i Serbisë.
Boris Tadiç tha se Serbia do të vazhdojë të jetë konstruktive dhe e hapur për një marrëveshje në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës në mënyrë që të gjejnë zgjidhje kompromisi për problemet që njerëzit e zakonshëm i mundon me synim të përmirësohet jeta normale e tyre e përditshme, dhe se gjithmonë do të jenë në përputhje me Kushtetutën e Serbisë dhe interesat e qytetarëve të saj(serbë sh.im B.M.P.).
"Me marrëveshjen e politikave "dhe Europa dhe Kosova ", që kam pasur dhe për të cilën kam marrë mbështetjen e qytetarëve serbë, që kanë kaluar këtë test, e cila historikisht ka provuar të jetë e vetmja qasje realiste, që jep rezultate. Kjo politikë(me rianeksimin e Kosovës sh.im B.M.P.) siguron një të ardhme europiane për Serbinë dhe interesat tona kombëtare, por edhe tregon se Serbia është një faktor i stabilitetit të Europës Juglindore ", theksoi Boris Tadiç.
Gjithashtu, Presidenti beson se interesi më i lartë kombëtar për të hequr të gjitha pengesat e Serbisë për statusin e kandidatit për anëtarësim në Bashkimin Europian do të hapë në tërësi perspektiva të reja për vendin tonë dhe të gjithë qytetarët(si serbë ashtu dhe kosovar shqiptar, vojvodinas,. Sh.i B.M.P.).


Nikolai Vammen: hap i rëndësishëm në rrugën e Serbisë drejt BE-së
Imazh
Takimi Tadiç - Nikolai Vamemen në Beograd

24-02-2012

Serbia dhe Kosova kanë arritur një marrëveshje për dy çështje të rëndësishme që deri tani kanë krijuar probleme në marrëdhëniet e tyre.
Në këtë rast ministri për Çështje Europiane të Danimarkës, Nikolai Vammen thotë:
"Sot Serbia dhe Kosova kanë arritur një marrëveshje shumë të rëndësishëm që forcon stabilitetin e Ballkanit Perëndimor dhe i hap rrugën për një forcim të marrëdhënieve të tyre me BE-në. I mirëpritur në marrëveshjen dhe e shohin atë si një kontribut i rëndësishëm përpara takimit tonë të këshillit të BE-s të martën e datës 28 shkurt 2012. Marrëveshja e sotme përmbush dy kritere të rëndësishme nga dhjetori para dhënies së statusit të kandidatit Serbisë. Edhe pse Serbia nuk e njeh Kosovën, një zgjidhje është gjetur në lidhje me menaxhimin e integruar të kalimit kufitar. Dhe nuk ka marrëveshje për bashkëpunim rajonal.Marrëveshja është dëshmi se Serbia dhe Kosova duan të lëvizin, si bilaterale dhe në marrëdhëniet e tyre me BE-në. "
Negociatat midis Serbisë dhe Kosovës kanë ndodhur në Bruksel dhe janë ndihmuar nga BE. Pas nëntë raundeve të negociatave u arrit një marrëveshje në çështjen e ndjeshme të menaxhimit të integruar të kalimit kufitar. Palët tani mund të fillojnë punën për të vënë marrëveshjen në praktikë.
Gjithashtu, një zgjidhje u gjet edhe në lidhje me pjesëmarrjen e Kosovës në takime rajonale. Serbia deri më tani ka këmbëngulur nga përfaqsimi i UNMIK-ut në emër të Kosovës, për shkak të mosnjohjes së saj. Marrëveshja e re e bën të sigurt se Kosova në takimet rajonale do të jenë në gjendje të flasë në emër të vet dhe do të nënshkruajë marrëveshje të reja për llogari të vet.

Fosnota ja largon shqetsimi Serbisë sepse me këtë fosnot nuk mundet ma të ketë partner UNMIKUN, por Kosovën, që lot si të doji
Zgjidhje e rënë dakord nënkupton se emërtimi i "Kosovës" plotësohet me një fusnotë që, ja largon shqetsimin Serbisë në aktivitete rajonale e inter-rajonale.
Të martën 28 shkurt 2012 Këshilli (Çështjet e përgjithshme) do të takohen për të vendosur nëse Serbia duhet t'i jepet statusi i kandidatit. Takimi do të kryesohet nga Ministri për Çështjet Europiane Nikolai Vammen.
"Në muajt e fundit Serbia ka bërë përparim konkret në çështjet që Këshilli Europian ka ngritur si kusht për dhënien Serbisë statusin e vendit kandidat. Kjo nuk ka të baji të paktën rasti me marrëveshjen shumë të rëndësishëm në dialogun Beograd / Prishtinë, nga java e fundit. Sipas mendimit tim, kjo është një pikë e favorshme e nisjes për takimin e Këshillit në Bruksel, të martën e datës 1-2 mars të 2012 ".

U pregatitë në shqip – Bep Martin Pjetri
E shtunë, më datën 25.II.2012

Historia e Negociatës Prishtinë-Beogradë-8.3.2011-24.2.2012

PostPostuar: 27 Shkurt 2012, 13:42
nga Laert
Robert Cooper/Kuper (strateg)
Imazh
Robert Kuper - 68 vjeç

Robert Francis Cooper, CMG, MVO ka lindur në vitin 1947 në Essex, të Anglisë. Ai është një diplomat britanik dhe këshilltar në Shërbimin europian të Diplomacisë të jashtëm. Ai është gjithashtu një anëtar i Këshillit Europian për Marrëdhënie të Jashtme dhe është një botues i mirënjohur i librave me punime diplomatike.


Jeta dhe shkollimi

Ai ka lindur më 28 gusht të 1947, në Brentwood, Essex dhe ashtë edukuar në Shkollën Delamere për djemtë në Nairobi, Kenia, dhe Kolegjin Worcester të Oksfordit. Ai fitoi një çmim Thouron dhe kaloi vitin akademik 1969-70 në Universitetin e Pensilvanisë, duke u punsue në shërbimin diplomatik të Zyrës së Jashtme të Komonuelthit në vitin 1970.


Jeta Personale
Imazh
Mitsuko Uchida - 64 vjeçe, partnerja e Kuperit

Partnerja e tij për një kohë të gjatë është zonja Mitsuko Uchida(20.XII.1948),japoneze, një pianiste e vlerësuar ndërkombëtarisht.


Karriera diplomatike prej vitit 1970 - 2012 e matej

Si diplomat, ai ka punuar në ambasadat të ndryshme britanike jashtë vendit, veçanërisht ato në Tokio dhe në Bon. Në Ministrinë e Jashtme, ai ishte Shef i Shtabit të Planifikimit të Politikave nga 1989 në 1993. Ai ka qenë gjithashtu i dërguar në Bankën e Anglisë dhe ka kaluar një periudhë në Zyrën e Kabinetit, si zëvendëssekretar i Mbrojtjes dhe Punëve të Jashtme. Ai ishte Përfaqësuesi Special i Mbretërisë së Bashkuar në Afganistan deri në mesin e vitit 2002. Në vitin 2002 ai filloi të punojë për Bashkimin Europian (BE). Ai e mori rolin e Drejtorit të Përgjithshëm për Çështje të Jashtme Politiko-Ushtarak në Sekretariatin e Përgjithshëm të Këshillit të Bashkimit Europian. Në këtë rol ai ishte përgjegjës pranë zyrës të Javier Solanës, ish-Përfaqësuesi i Lartë i Përbashkët të BE-së dhe i Politikës të Jashtme të Sigurisë, dhe ka kontribuar në strategjinë, sigurinë dhe politikën e mbrojtjes europiane. Që nga viti 2007 ai ka qenë gjithashtu anëtar i Këshillit Europian për Marrëdhënie me Jashtë.
Pas ndryshimeve strukturale e konceptuale e Traktatit të Lisbonës në ato të BE-të politikës së jashtme, dhe zëvendësimin e Solanës nga Katherinë Ashton dhe Kuper u emnue në komitetin drejtues të cilat hartoi propozimet për Shërbimin e ri Veprimtarisë Europiane të Jashtëm EEAS. Pas EEAS, shërbimi i jashtëm i BE-së, është themeluar zyrtarisht në dhjetor të 2010 dhe Kuper është emnue “Këshilltar” i EEAS.


Polemikë

Në mars 2011, Kuper ra në ujra të trubullta diploamtike sepse dëshmoi mbështetjen e tij të qeverisë të Bahrainit kundër protestuesve, duke përshëndetur me sugjerimet e dhunës policore dhe duke thënë se kët dhuna është: "Aksidentet që ndodhin". Komentet e tij erdhën një javë pas një video të shfaqur duke treguar një konvoj policor të mbretnisë të Bahrainit kundër protestuesve të paarmatosur me të shtëna armësh modernë.


Nderime honorifike


Pas vizitës së Shtetit në Japoni nga Mbretëresha Elizabeta e II-të, ai u bë anëtar i Urdhrit Rojal/Mbretnor Viktorian të klasit 5. Ai ka qenë më pas dhënë një CMG. Në vitin 2004, Kuper u nderua me Çmimin Orwell për kontribute në Kombe të huaja.
Në nëntor 2005, ai u rendit në mesin e 100 intelektualëve të lartë në perspektivë të revistës Poll Global.


Filozof


Kuper është i njohur për ekspozimin e doktrinës e tij "imperializmi i ri liberal", siç shprehet në shtetin Post-Moderne të tij (2002). Kjo përmban ide të tilla si caktimin e vendeve si "shtetet e dështuara", "shtetet moderne" dhe "shtetet post-moderne të vështire", dhe deklarata të tilla si "sfidë për botën postmoderne është që të mësohemi me idenë e standardeve të dyfishta". Bota e tij thuhet të ketë qenë nën ndikimin e mendimit politik të Toni Bleirit, si dhe në zhvillimin e Sigurisë Europiane dhe Politikës së Mbrojtjes.


Publikime


Botimet e tij, përveç një numri artikujsh në perspektivë dhe vende të tjera, përfshijnë:

Shteti Post-Moderne dhe Rendi Botëror (Demos, 2000). Teksti i plotë (pdf)
Shteti Post-Moderne, Mark Leonard (ed.) Re-Renditja botë: Implikime e afatgjata të 11 shtatorit (Qendra për Politikë të Jashtme: London, 2002) Observer Raporti Special Teksti i plotë (pdf)
Ndarja e Kombeve: Rendi dhe Kaosi në shekullin XXI (Atlantik Press, 2003), ISBN 0771022662.

E pregatiti në shqip Bep Martin Pjetri
E shtunë, më datën 25.II.2012

Dosja e Negociatës Prishtinë-Beogradë-8.3.2011-24.2.2012

PostPostuar: 27 Shkurt 2012, 23:12
nga Laert
Kuptimi i fjalës Footnote - Fusnota

Footnote – lexohet fusnota

Interpretimi i fjalës fusnota nga gjermanishtja
Fusnota është fjalë me prejardhje gjermane e cila e shënon një shënim, me vërejtje në fund të faqes me tekst. Fusnota bën sqarimin shtesë apo udhëzon në sqarime shtesë për pjesën e tekstit e cila është e prezentuar. Në gjuhën shqipe është emër i përgjithshëm i gjinisë femrore.
Burimi është nga dy fjalë gjermane të renditura: Fuss + Note
Një shënim është një varg i tekstit vendosur në fund të një faqe në një libër apo dokument ose në fund të tekstit.Shënimi mund të japin komente një autorit në tekstin kryesor apo citate të një vepre referimi në mbështetje të tekstit, ose të dyja. Një fusnota është zakonisht me flamur nga një numër e dukshme e shkruar menjëherë pas asaj pjese të tekstit shënim në lidhje për të.

U morë nga Vikipedia


Interpretimi i fjalës fusnota nga hebraishtja
Imazh


Fusnota në hebraisht shkruhet הערת שוליים e lexohet He'arat Shulayim, që është titulli i një filmi izraelit i vitit 2011. filmi ashtë një dramë e shkruar dhe drejtuar nga Josef Cedar, starring Shlomo Bar'aba dhe Lior Ashkenazi.
Komploti sillet rreth një luftë për pushtet midis një babai dhe djalit që janë profesora dhe japin mësim në departamentin e Talmudit të Universitetin Hebraike të Jerusalemit.
Nuk e mori çmimin Oskar pasi e fitoi filmi iranian.

Interpretimi i fjalës fusnota nga anglishtja

Fusnotat janë shënime në rrëzë të faqes, ndërsa Endnotes janë mbledhur nën një titull të veçantë në fund të një kapitull në një libër apo një dokument. Ndryshe nga fusnotat, Endnotes kanë avantazhin e të mos ndikojnë në imazhin e tekstin kryesor, por mund të shkaktojë shqetësim për lexuesit që kanë të lëvizë mbrapa me radhë dhe në mes të tekstit kryesor dhe fundshënime.
Qeveria e SHBA në stilin e Manuali të Shtypshkronjës i kushton mbi dy faqet me temën e fusnotave. NASA ka udhëzime për përdorimin fusnotën në dokumentet e saj historike.

Herë pas here një numër midis kllapa apo kllapa është përdorur në vend, kështu: pajisje tipografike të tilla si yll (*) ose kamë (†) mund të përdoret gjithashtu për pikë në fusnotat; mënyrë tradicionale e këtyre simboleve është *, †, ‡, § , ‖, . [1] Në dokumentet si orareve, simbolet shumë të ndryshme, si dhe shkronja dhe numra, mund të përdoret për t'iu referuar lexuesin në shënime të veçanta.

Si e kuptoj unë(B.M.P.) fjalën fusnota për Kosovën?
Imazh

Nuk kam ndërmend të derdhi një lumë rrjeshtash për shkak se asht dhanë shpjegimi masipër me hollësi sipas një metodike tepër të kjartë për cilindo nivel arsimimi të lexuesve.
Meqë ka të baji me Kosovën fjala fusnote që ju ngjitë si rrodhe apo si një sferë gjëmbash marrëveshjes të Dialogut të IX-të e të fundit nga pazarllëqet me prirje antishqiptare teknike që nisi me tetë dialogje nën prezencën e BE-s nga ku përfundoi me këtë fjalë të re të fusnota, politikës shqiptare besoj për herë të parë.
Duke u bazue në etimologjinë e fjalës fusnote të përshtatun në marrëveshje sipas tekstit të maposhtme unë i japë kët vështrim;

Rënia dakord me dëshirë e vetëdije të plotë nga pala shqiptare dhe ajo serbe nënkupton se emërtimi aktual i "Republika e Kosovës" plotësohet me një fusnotë që, ja largon shqetsimin Serbisë në aktivitete rajonale e inter-rajonale.

Nga pikpamja e nënkuptimit
Fosnota ja largon shqetsimin Serbisë sepse me këtë fusnot nuk mundet ma të ketë partner UNMIKUN, por Kosovën, që lot si të doji sikurse tash mbi 100 vjetë, pasi arkitektura e shtabeve dhe liderve partiak ashtë projektë i BI-s apo UDB-ës të Serbisë dhe Moskës.

Nga pikpamja konvencionale;
Fusnota ashtë një drapën rusë dhe spatë mesjetare serbe që e shkëputë dhe nuk e lejon ma të vendoset fjala Republikë, emni i madh e i përgjakun nga gjaku i mijrave martir shqiptar pranë fjalës Kosovë. Sa herë që të ketë përpjekje për të bashkue fjalën Kosovë me fjalën Republikë, aq herë do të vërviten me kokat e tyne drapëri dhe sopata e mprehun në farkën e kovaçit.


Fusnota ishte projekti i UÇK-ës me liderin e tyne shpirtnor, Hashim Thaçin


Ja se si e vlerson BE-ja - kombin Martirë - Kosovën
Imazh
Kjo tablo paraqet se si trajtohen shtete me fusnota, kryesisht ndaj kombeve islamike sikur ashtë Kosova

U pregatitë në shqip nga Bep Martin Pjetri
E hanë, më datën 27.II.2012

Kosova ka qenë e gjithmon e Serbisë: Ambasadori i Palestinës

PostPostuar: 13 Maj 2013, 10:38
nga Laert
Ambasadori i Palestinës: Kosova ka qenë e Serbisë gjithmonë!

12.5.2013
Paralelja do të ishte e arsyeshme në rast se serbët do të ishin okupatorë”, thotë ambasadori palestinez në një intervistë për gazetën “Danas” të Beogradit, njofton QIK-u.
Zhvillimet në Palestinë dhe çështja e Kosovës, janë dy gjëra diametralisht të kundërta, thotë ambasadori palestinez në Beograd, Mohamed Nabhan. “Kosova gjithmonë ka qenë pjesë e Serbisë, ndërsa Gaza dhe Bregu Perëndimor kurrë nuk kanë qenë në kuadër të Izrealit. Këto janë territore të okupuara, ndërsa Serbia kurrë nuk e ka okupuar Kosovën. Paralelja do të ishte e arsyeshme në rast se serbët do të ishin okupatorë”, thotë ambasadori palestinez në një intervistë për gazetën “Danas” të Beogradit, njofton QIK-u.
Në konstatimin se zyrtarët e Serbisë vazhdimisht falënderojnë shtetet që mbështesin sovranitetin serb në Kosovë, si dhe Izraelin dhe nëse autoritetet serbe Izraelin e konsiderojnë aleat, diplomati palestianez thotë se Izraeli nuk ka ndikim në zhvillimet rreth pavarësisë së Kosovës. “Perëndimi e ka njohur Kosovën, e jo vendet muslimane dhe arabe. Nëse Izraeli ka ndikim mbi Perëndimin, përse nuk e ka shfrytëzuar në kohën e shpalljes së pavarësisë? Nëse dikush beson në ndikimin e Izraelit në lidhje me Kosovën, është në iluzione.
Kosova nuk e ka fituar statusin e shtetësisë falë vendeve arabe dhe myslimanëve e jo falë Izraelit. Arabët kanë mbështetur qëndrimin e Serbisë dhe ende e mbështesin”. Kështu mendon ambasadori pelestinez, edhe pse sipas gazetës autoritetet serbe nuk do ta njohin shtetin palestinez. Pasi pranon se palestinezët janë shkolluar në Jugosllavinë socialiste e cila ka mbështer fuqishëm palestinezët, ai thotë se “tani edhe Serbia na mbështet”. Sipas tij, Serbia në OKB ka mbështetur shumë rezoluta për Palestinën.

sipas http://time.ikub.al

[phpBB Debug] PHP Warning: in file /web/htdocs/www.proletari.com/home/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value
Theme by Zeuder
Copyright 2009 - 2010 da Proletari