Home » Archives by category » Shqipëria » Kultura » Arsimi shqiptar » Gjuha Shqipe

Borxhi ndaj së drejtës – Replikë me Don Gjergj Metën!

Borxhi ndaj së drejtës  – Replikë me Don Gjergj Metën!

Lexuar 58Gazeta “Shqiptare” në numrin e saj të datës 31 Mars 2016 botoi nji shkrim të Don Gjergjë Metës me “titullin: ”Fishta nuk flet vetëm gegnisht.” Ai shkrim i drejtohet…

Replikë Dritëro Agollit

Replikë  Dritëro Agollit

Lexuar 33Replikë Dritëro Agollit! Gazeta “Panorama” në numrin e saj të datës 23 maj 2014, botoi nji intërvistë të shkrimatrit Dritëro Agolli i cili ndër të tjera thotë: ”Gjuha nuk…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Lexuar 11767 Pjesa e II-të Pasqyra e kontributit shkencor dhe politik për Shqipninë Prej vitit 59 mbas Krishtit deri në 6 shkurt 1967 Atdheu, Feja, Populli, Dija, Liria, Pavarsia dhe…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Lexuar 3659 Pjesa e I-rë Mos harroni: “Po humbem gjuhën, humbem kombsinë.” At Gjergj Fishta.  Gjuha Shqipe me dialektet ashtë temeli i një kombi, nuk ashtë plaçkë e asnji religjionit, shtetit,…

STANDARDIZIMI I GJUHËS SHQIPE – E TRETA E VËRTETA

STANDARDIZIMI I GJUHËS SHQIPE – E TRETA E VËRTETA

Lexuar 6945Standardet gjuhësore krijohen e zhvillohen paralelisht me krijimin e zhvillimin e kombeve. Kombeve u imponohen shumë gjera në jetën e tyre, por arritje të kombeve konsiderohen vetëm ato gjëra…

Fjala shqipe “Gur” dokumentohet edhe në tekstet biblike

Fjala shqipe “Gur” dokumentohet edhe në tekstet biblike

Lexuar 6463Epilologët dhe studjuesit e ndryshëm kanë treguar se në tekstet më të vjetra të njerëzimit mund të gjesh thërrmija filologjike prej ari të gjuhës shqipe. Një tronditje e madhe…

Shqipëria dhe Kosova, në 2012-tën me Abetare të njëjtë

Shqipëria dhe Kosova, në 2012-tën me Abetare të njëjtë

Lexuar 2975TIRANE- Shqipëria dhe Kosova më në fund duket se do të kenë një abetare të njëjtë. Kjo falë projektit të Ministrisë së Arsimit të vendit tonë, e cila në…

Gjuha shqipe në gjyq

Gjuha shqipe në gjyq

Lexuar 3750Strugë – Dhjetëra prind nga fshati Podgorc i Strugës janë paditur nga Inspektorati shtetëror për arsim, pasi fëmijët e tyre mësojnë në gjuhën shqipe. Për prindërit paditë janë të…

Me 15 janar do të hapet shkolla shqipe në Bronx(USA)

Me 15 janar do të hapet shkolla shqipe në Bronx(USA)

Lexuar 3832Regjistrimi fillon me 8 janar 2011 nga ora 9 paradite deri në 16.00 pasdite si dhe në ditën e parë të shkollës me 15 janar. Prindërit mund t ë…

“Der Spiegel” 1973 Standardizimi shqipes një akt dhune

“Der Spiegel” 1973 Standardizimi shqipes një akt dhune

Lexuar 15405Shkencëtarë dhe gjuhëtarë po mundohen që të krijojnë më në fund një gjuhë të shkruar të njësuar shqipe. Në klasat e shkollave shqiptare dhe në redaksitë e gazetave Shkencëtarë…

Mbi identitetin kombëtar dhe shqipen e njësueme

Mbi identitetin kombëtar dhe shqipen e njësueme

Lexuar 5802Në ballë të bibliotekës kam librin e Prof. Rexhep Qoses “Porosia e madhe”. Në një kartelë të komjutërit kam shkrimin e tij “Identieti Kombëtar dhe Gjuha Standarde”. Më vjen…

Mësimi i gjuhës shqipe në emigracion i pamundur për mungesë fondesh

Mësimi i gjuhës shqipe në emigracion i pamundur për mungesë fondesh

Lexuar 2755Femijet e emigranteve shqiptare ne Greqi dhe ne Itali do te vazhdojne te vuajne mosnjohjen e gjuhes meme. Edhe pse te gjithe titullaret e meparshem te arsimit kane premtuar…

Albanalogë të huaj dhe Gjuha Shqipe

Albanalogë të huaj dhe Gjuha Shqipe

Lexuar 5898Stephen Schütz Gjuhet në Ballkan – lëvizjeve etnike dhe ndërveprime, “mbretërive të mëdha” (Dhe për Balkan tekstet Albanológiai) Schütz © Stephan 2006 PËRMBAJTJA Parathënie libri 1 paralele në gjuhën…