Home » Archives by category » Shqipëria » Kultura » Arsimi shqiptar

Borxhi ndaj së drejtës – Replikë me Don Gjergj Metën!

Borxhi ndaj së drejtës  – Replikë me Don Gjergj Metën!

Lexuar 58Gazeta “Shqiptare” në numrin e saj të datës 31 Mars 2016 botoi nji shkrim të Don Gjergjë Metës me “titullin: ”Fishta nuk flet vetëm gegnisht.” Ai shkrim i drejtohet…

Replikë Dritëro Agollit

Replikë  Dritëro Agollit

Lexuar 33Replikë Dritëro Agollit! Gazeta “Panorama” në numrin e saj të datës 23 maj 2014, botoi nji intërvistë të shkrimatrit Dritëro Agolli i cili ndër të tjera thotë: ”Gjuha nuk…

Abetaret e gjuhës shqipe një risi në Fondin e Librit të Rrallë

Abetaret e gjuhës shqipe një risi në Fondin e Librit të Rrallë

Lexuar 1740  Shkodër – Sot në ditën botërore të librit biblioteka shkencore universitare “Luigj Gurakuqi”(BUSH), në vazhdën e dixhitalizimit të librit prezantoi për herë të parë, fillimin e dixhitalizimit të…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Lexuar 11767 Pjesa e II-të Pasqyra e kontributit shkencor dhe politik për Shqipninë Prej vitit 59 mbas Krishtit deri në 6 shkurt 1967 Atdheu, Feja, Populli, Dija, Liria, Pavarsia dhe…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Lexuar 3659 Pjesa e I-rë Mos harroni: “Po humbem gjuhën, humbem kombsinë.” At Gjergj Fishta.  Gjuha Shqipe me dialektet ashtë temeli i një kombi, nuk ashtë plaçkë e asnji religjionit, shtetit,…

Arsimi i lartë rrezikohet seriozisht nga ndërhyrjet e shpeshta në Ligjin e Arsimit të Lartë

Arsimi i lartë rrezikohet seriozisht nga ndërhyrjet e shpeshta në Ligjin e Arsimit të Lartë

Lexuar 5419Është hera e shtatë që ndërhyhet në Ligjin e Arsimit të Lartë që pas vitit 2000 dy herë nga Koalicioni I Majtë dhe 5 herë nga Koalicioni në fuqi.…

Zgjedhjet e Reja në Universitetet dhe përpjekjet e Rektorëve & Dekanëve për një Mandat të dytë duke ndryshuar Rregulloren e Zgjedhjeve në Parlament

Zgjedhjet e Reja në Universitetet dhe përpjekjet e Rektorëve & Dekanëve për një Mandat të dytë duke ndryshuar Rregulloren e Zgjedhjeve në Parlament

Lexuar 8537Zgjedhjet e reja në Universitetet Publike po afrojnë dhe së bashku me to, po fillojnë edhe ethet korruptive të disa Rektorëve e Dekanëve aktualisht të zgjedhur për të ri-kandiduar…

STANDARDIZIMI I GJUHËS SHQIPE – E TRETA E VËRTETA

STANDARDIZIMI I GJUHËS SHQIPE – E TRETA E VËRTETA

Lexuar 6945Standardet gjuhësore krijohen e zhvillohen paralelisht me krijimin e zhvillimin e kombeve. Kombeve u imponohen shumë gjera në jetën e tyre, por arritje të kombeve konsiderohen vetëm ato gjëra…

Fjala shqipe “Gur” dokumentohet edhe në tekstet biblike

Fjala shqipe “Gur” dokumentohet edhe në tekstet biblike

Lexuar 6463Epilologët dhe studjuesit e ndryshëm kanë treguar se në tekstet më të vjetra të njerëzimit mund të gjesh thërrmija filologjike prej ari të gjuhës shqipe. Një tronditje e madhe…

Shqipëria dhe Kosova, në 2012-tën me Abetare të njëjtë

Shqipëria dhe Kosova, në 2012-tën me Abetare të njëjtë

Lexuar 2975TIRANE- Shqipëria dhe Kosova më në fund duket se do të kenë një abetare të njëjtë. Kjo falë projektit të Ministrisë së Arsimit të vendit tonë, e cila në…

Më shumë se 90% e fëmijëve shqiptarë lexojnë për kënaqësi

Më shumë se 90% e fëmijëve shqiptarë lexojnë për kënaqësi

Lexuar 5398Fëmijët në Shqipëri lexojnë për kënaqësi, më shumë, në krahasim me fëmijët në Britani,  Japoni, SHBA, Gjermani, Spanjë, Francë, Australi, Itali, Kanada, Singapor, Brazil, Rusi dhe Hong Kong. Një…

50 vite frymë

50 vite frymë

Lexuar 8141Instrumentat frymorë të shkollës “Prenkë Jakova” në 50 vjetorin , një eveniment i rëndësishëm jo vetëm për shkollën artistike, për qytetin e Shkodrës me tradita të shquara në fushën…

Librat falas për fëmijët e emigrantëve

Librat falas për fëmijët e emigrantëve

Lexuar 6166Vendimi: 100 për qind rimbursim edhe për të verbrit. Shtëpia Botuese e Librit Universitar dhe shtëpi të tjera botuese ngarkohen me botimin, shtypjen dhe shpërndarjen e teksteve shkollore të pakicave…

Masterat, doktorët dhe profesorët e Shqipërisë!

Masterat, doktorët dhe profesorët e Shqipërisë!

Lexuar 3703Rasti Guttenberg ngre pyetje mbi doktorët në Shqipëri. Ministria e Arsimit njoftoi ngritjen e një komisioni për shqyrtim për plagjiaturë(manipolim/korrupsion diplome) të mundshme, por pyetja është kush do të…

Gjuha shqipe në gjyq

Gjuha shqipe në gjyq

Lexuar 3750Strugë – Dhjetëra prind nga fshati Podgorc i Strugës janë paditur nga Inspektorati shtetëror për arsim, pasi fëmijët e tyre mësojnë në gjuhën shqipe. Për prindërit paditë janë të…

Page 1 of 212