Home » Archives by category » Bota » Figura të Shquara Botërore

Gjergj Kastrioti Skenderbeu asht i përjetshëm

Gjergj  Kastrioti Skenderbeu asht i përjetshëm

Lexuar 1475517 JANAR 2018 Plot 550 vjet pa GJERGJ KASTRIOTIN – SKENDERBEUN. Isha i vogël kur më tërhiqte vemendjen një kuadër pikture mbi një tabake porcelani për më servirë kafe.…

Fjalimi prekës i Nënë Terezës në ceremoninë e dorëzimit të Çmimit Nobel për Paqen në Oslo

Fjalimi prekës i Nënë Terezës në ceremoninë e dorëzimit të Çmimit Nobel për Paqen në Oslo

Lexuar 1931“Me që jemi mbledhur të gjithë bashkë, mendoj se, për të falënderuar Zotin e Çmimin Nobel për Paqen, do të ishte vërtet e bukur të luteshim me lutjen e…

Gianna Beretta Molla, shenjtorja që mbron familjen

Gianna Beretta Molla, shenjtorja që mbron familjen

Lexuar 1828Më 16 maj të vitit 2004, Papa Gjon Pali II shenjtëroi gjashtë persona. Midis tyre ishte edhe Gianna Baretta Molla, e cila ishte kthyer në një idhull për lëvizjen…

PAPA GJON PALI II… PËRBALLË GJERGJ KASTRIOTIT …

PAPA  GJON  PALI  II…  PËRBALLË  GJERGJ  KASTRIOTIT …

Lexuar 467525 Prill 1993… Shkodra Ringjallet! Një varg i pafund njerëzish lidhë aeroportin e Rinasit të Tiranës me Kishën Katedrale të qytetit të Shkodrës së rindërtueme…. Janë rreshtue katunde e…

Joze Mujica asht Gjeniu i Dhimbjes Njerzore

Joze Mujica asht Gjeniu i Dhimbjes Njerzore

Lexuar 5300 ”Unë nuk jetoj me varfërinë, jetoj me vështirësitë e shumicës. Më duhen pak para për të jetuar.”                      …

Hebrei – Raul Valenberg në 100 vjetorin e lindjes

Hebrei – Raul Valenberg në 100 vjetorin e lindjes

Lexuar 2827 Raoul Wallenberg(1) 1912 – ? Një tmerr i madhë ndodhi kundër vrasjeve masive të çifutëve gjatë Luftës së Dytë botërore, ku më vonë u quajtë holokaustë. Rauli ishte një…

Informacion sekret për Xhon Kenedin!

Informacion sekret për Xhon Kenedin!

Lexuar 7539Zhaklina Kenedi shpreh pakënaqsi për disa lider shtetesh. Kaseta paraqet biseda me orë të gjata, që ishte regjistruar disa muaj pasi Xhon Kenedi(John F. Kennedy) u vra në Dallas…

Kryeprinci Franc Ferdinand i Austro – Hungarisë

Kryeprinci Franc Ferdinand i Austro – Hungarisë

Lexuar 5440Martir i Pavarësisë së Shqipnisë. Katër arsyet e vrasjes  të kryeprincit ë madh Austro-Hungarisë, Franc Ferdinand, mik i përjetshëm historik i Shqipnisë dhe i Shkodrës nga përbindëshit sllave serbe-ruse:…

Fëdor Michajlovič Dostoevskij, biografia

Fëdor Michajlovič Dostoevskij, biografia

Lexuar 2233Lindja veprimtaria dhe vdekja. 1821 30 tetor -Lindja e Fjodor Mihajlloviç Dostojevskit në ndërtesën e spitalit moskovit për të varfër , Mariinskaja, në familjen e mjekut ushtarak, Mihal Andrejeviç…

Anton Simenioviç Makarenko – Pedagogu i madh Ukrainas

Anton Simenioviç Makarenko – Pedagogu i madh Ukrainas

Lexuar 3889Anton Simeonoviç Makarenko (1888-1939), ishte edukator ruse, lindur në krahinën Çarkov të Ukrainës. Familja u vendos në Kremencug, ku babai i tij ka punuar si piktor për administraten hekurudhore.…