Home » Search results for gjon gazulli

Martiri i Atdheut DOM GJON GÀZULLI – Në 84 vjetorin e varjes

Martiri i Atdheut DOM GJON GÀZULLI – Në 84 vjetorin e varjes

Lexuar 2888I Mbas vrasjes së atdhetarit opozitar, demokratit të madh Luigj Gurakuqi, të idhullit të rinisë shqiptare e liridashësit të zjarrtë Avni Rrustemi, të Plakut të Maleve, Lisit të paepun të Kosovës, Bajram…

Gjon Gàzulli, astronom e diplomat i shek. XV

Gjon Gàzulli, astronom e diplomat i shek. XV

Lexuar 3399Gjon Gàzulli ka qenë një ndër figurat ma të shqueme të shkencës europiane të shekullit të XV. Veprimtaria e tij shtrihet në atë hark kohor që lidhë dy prej…

Tre vëllaznit Gàzulli nën rrasën e randë të harresës …

Tre vëllaznit Gàzulli nën rrasën e randë të harresës …

Lexuar 2461“ … fatzeza moj Shqipni – po ishte faj me të dashtë ty”. Gjergj Fishta në vdekje të Avni Rrustemit. Nxitje për këte shkrim u banë komentet dashamire për…

Daniel Gàzulli – Atyne askush nuk u çoi një kunorë

Daniel Gàzulli – Atyne askush nuk u çoi një kunorë

Lexuar 3924Ne memorie Një komb i ban nder vetes tue vu kunorë në vorret e martirëve, të çdo kohe qofshin ata. Mirëpo, kujt i bie në mend se ka edhe…

Gjergj Kastrioti Skenderbeu asht i përjetshëm

Gjergj Kastrioti Skenderbeu asht i përjetshëm

Lexuar 1103017 JANAR 2018 Plot 550 vjet pa GJERGJ KASTRIOTIN – SKENDERBEUN. Isha i vogël kur më tërhiqte vemendjen një kuadër pikture mbi një tabake porcelani për më servirë kafe.…

I bashkoi çorçafi arkivol

I bashkoi çorçafi arkivol

Lexuar 5704 Ramiz Alia, kambë – lehtë e i begatë Rrshanë i mori dy kokrra në varr, Tre tabute si tre sorra me çorçafë, Duan Nexhmijen në çdo çast! Fejton…

KUSH E FILLOI DHE E VAZHDOI LUFTEN PËR ZHDUKJEN E KLERIT KATOLIK SHQIPTAR ?

KUSH E FILLOI DHE E VAZHDOI LUFTEN PËR ZHDUKJEN E KLERIT KATOLIK SHQIPTAR ?

Lexuar 4367 (Pjesa e Njëzetenjë) Jam i sigurtë se askush nuk e ka as burrninë, as guximin qytetar me thanë: “Na!” Asnjë veprim nuk asht ba spontan. Historia e Shqipnisë…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(II)

Lexuar 6513 Pjesa e II-të Pasqyra e kontributit shkencor dhe politik për Shqipninë Prej vitit 59 mbas Krishtit deri në 6 shkurt 1967 Atdheu, Feja, Populli, Dija, Liria, Pavarsia dhe…

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Gegnishtja nuk ashtë pronë e Klerikve Katolikë, Gegnishtja pasuni e kulturës shqiptare(I)

Lexuar 2697 Pjesa e I-rë Mos harroni: “Po humbem gjuhën, humbem kombsinë.” At Gjergj Fishta.  Gjuha Shqipe me dialektet ashtë temeli i një kombi, nuk ashtë plaçkë e asnji religjionit, shtetit,…

Po atyne, kush do t’u vejë kunorë?

Po atyne, kush do t’u vejë kunorë?

Lexuar 7760In memoria   Një komb i ban nder vetes tue vu kunorë në vorret e Martirëve, të çdo kohe qofshin ata. Mirëpo, kujt i bie në mend se ka…

Mbi debatin fetar

Mbi debatin fetar

Lexuar 4202“Fanatizmi asht antifetar” (Nga Fjalimi i At Anton Harapit mbajtë me 17 maj 1944 në Kinema “Kosova”, Tiranë) Po e sjell ma hollësisht atë fragment fjalimi të At Anton…