ONIGOFAGIA

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 2297
Te hash thonjteONIGOFAGIA / nail biting

-Të ngrënurit e thonjëve

“nervous habit”
Body-focused repetitive behaviours(BFRB)

Ngrënia e thonjëve është ves/sjellje vetëqetësuese.

Të ngënurit e thonjëve lind në fëmijëri, kur subjekti nga jashtë merr ndëshkime.
Mund të thuhet se, procesi është pasqyrim I ankthin të ulët apo shqetësim nevrotik.

Për ta mbikqyrur atë subjekti duhet të “analizojë” emocionet që provon kur I ha thonjët.

Shpesh lind, në situata familjare të rënduara, të karakterizuara nga shpërthime, ngindje sistematike mes prindërve. Lind pra kur afeksioni përreth është agresiv.

Lind gjithashtu kur subjekti nuk ndjen mjaftueshëm dashurinë e prindërve.

Ngënia e thonjëve lind edhe si shprehje në mënyrë të pavetëdijshme e gjelozisë ndaj motrave dhe vëllezërve.
Kështu, ai zgjedh ta zgjidhë vetë ankthin që ato situate I shkaktojnë duke u ofruar në mënyrë të pandërgjegjshme si objekti i sakrifikuar.

Në këtë mënyrë, të ngënurit e thonjëve është një sakrificë(eleminim) e një pjese të vetes:thonjët!

Për ta hequr vesin duhet gjetur/rikthyer në fëmijëri pët të ditur emocionet që provokojnë ankthin.

Kush e di???? Ndoshta ndërsa i ha po mundohesh të kapësh dicka në psikikën tende!!??

Tjetër mënyrë për të kuptuar arsye, është të kuptosh veten, si ndihesh para/ndërsa/pasi i ha.
Vinifreda Gazulli/Facebook
22 maj 2012

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 09/04/2015. Filed under Psikologji. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.