Mafia dhe pastrimi i parave nepermjet medias

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 2456
Mafia dhe pastrimi i parave nepermjet medias. Konglometari me i madh eshte ai i te ndjerit, Vajdin Lame. Ai ka ne fakt nje ndermarrje te ndertimit te puneve publike, 2 restorante, 3 radio, sikurse dhe aksione ne dy kanale televizive.(Top Albania Radio, Top Gold dhe My Music) (Top Chanel et Digital, première chaîne albanaise à péage)

Teresia e ketyre aktiviteteve kane per qellim te vetem pastrimin e nje pjese te parave te trafikut te heroines, qe kryhet nga nje klan i Tiranes. Zhvillimi i nje tjeter konglomerati eshte shume instruktiv mbi opsionet strategjike te pastrimit te parave te mafias.

Edil Alit (Vizion+)ka gjithashtu nje shoqeri ndertimi dhe nje kanal televiziv (Mediavizion, Vizion+).
Ky konglomerat ka tentuar te bleje banken “Dardania” qe te kete mundesine te kryeje pastrimin e parave ne nje entitet te vetem. Tentativa konstante per t’i bashkuar riinvestimeve kriminale me grupet mediatike, sigurisht qe nuk mbeshtetet te rentabiliteti i ketij sektori, por te mundesia qe ato ofrojne per te zoteruar informacionin dhe per te mbrojtur aktivitetet e klaneve qe kane.

Bertrand Monnet ka qënë njëri nga të ftuarit e Forumit Crans Montana në Tiranë midis datave 10 dhe 12 maj 2007

Mafia, skema e pastrimit te parave

Publikohet pjesa e dyte e raportit te hartuar nga specialistet franceze te krimit te organizuar, bazuar ne informacionet e sherbimeve sekrete. Dokumenti i Institutit te Menaxhimit te Rrezikut Kriminal analizon pushtetin ekonomik te klaneve mafioze

Struktura ndermjet klaneve

Organizimi ndermjet klaneve te mafias shqiptare ka arritur nje grade sofistikimi ne veren e vitit 2005. Faza e pare e perqendrimit te mafias shqiptare eshte vene ne zbatim nga viti 2000 ne vitin 2004, nga nje lufte klanesh qe solli 22 vrasje. Nje kupole e tipit, edhe ketu italiane, duket sikur lindi ne kete kohe. Pa percaktuar aktivitetin e bashkesise se klaneve, ky autoritet superklanor aplikohet ne klane te ndryshme te vendosura ne jug te rruges Tirane–Elbasan. Perberja e ketij bordi kriminal dhe emerimi i drejtuesve te tij sollen perballje te dhunshme. Vajdin Lame, nje nga kreret e klanit te Tiranes, u vra ne kete menyre. Keto berthama homogjene te mafias shqiptare kane nje force rrezatimi jo te zakonshem, jashte komunitetit kriminal, qe u jep klaneve mafioze nje pushtet global ne te gjithe vendin.

Pushteti ekonomik

• Pastrimi i parave
Pjesa me e madhe e perfitimeve te nxjerra nga aktivitetet kriminale eshte riinvestuar ne te gjithe vendin, me qellim pastrimin e parave, sipas tre modeleve komplementare (plotesuese).

Ndertimi

Modeli i riinvestimit, me i thjeshti dhe me i perdoruri mbeshtetet ne menyre masive ne sektorin e ndertimeve. Ndermarrje te shumta u perkasin sot krereve te klaneve. Rentabiliteti i jashtezakonshem i tregut te ndertimeve e ben kete ceshtje mjaft terheqese. Cmimi mesatar i ndertimeve per meter katror ne Tirane eshte 215 euro, ndersa ai i shitjes 650 euro.
Nje situate e tille vihet re ne te gjithe vendin. Kapoja i Shkodres ka vene ne kete menyre nje pasuri prej disa miliona dollaresh, duke riinvestuar parate e perfituara nga aktivitetet e tij, ne nje ndermarrje ndertimi te hoteleve.

Pervetesimi i sistemit bankar

Menyra e dyte e pastrimit te parave, e perdorur nga mafia shqiptare, mbeshtetet kryesisht te pervetesimi i sistemit bankar. Ky i fundit duket sikur kryhet nepermjet operacioneve te realizuara me ane te dy tipeve bankash. Bankat greke jane ato me te perdorurat, por ato kane nevoje per te siguruar bashkepunimin e drejtuesve te tyre. Dy banka shqiptare private jane hapur keto vitet e fundit: “Credins“ dhe Banka Popullore. Roli i klaneve ne krijimin e tyre dhe volumi i aktiviteteve qe kane, nuk ka pike dyshimi.

Konglomeratet

Menyra me e sofistikuar e pastimit te parave mbeshtetet te konglomeratet e verteta qe bashkojne shume aktivitete me potencialin e fuqishem te pastrimit te parave: Ndertimi i puneve publike dhe kryesisht restaurimi. Konglomeratet me te medha kane gjetur mundesine te eksplorojne forma te reja te pastrimit te parave, kryesisht ne media.

Teresia e ketyre aktiviteteve kane per qellim te vetem pastrimin e nje pjese te parave te trafikut te heroines, qe kryhet nga nje klan i Tiranes. Zhvillimi i nje tjeter konglomerati eshte shume instruktiv mbi opsionet strategjike te pastrimit te parave te mafias.

Edil Alit (Vizion+)ka gjithashtu nje shoqeri ndertimi dhe nje kanal televiziv (Mediavizion).
Ky konglomerat ka tentuar te bleje banken “Dardania” qe te kete mundesine te kryeje pastrimin e parave ne nje entitet te vetem. Tentativa konstante per t’i bashkuar riinvestimeve kriminale me grupet mediatike, sigurisht qe nuk mbeshtetet te rentabiliteti i ketij sektori, por te mundesia qe ato ofrojne per te zoteruar informacionin dhe per te mbrojtur aktivitetet e klaneve qe kane.
Bertrand Monnet/Qeveria.eu

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 08/05/2010. Filed under Mafia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.