Krijohen njerëzit hibrid me kafshët

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 5875
Njeriu hibrid me kafshenShkencëtarët kanë mundur të krijojnë më shumë se 150 hibride njerëzish të kryqëzuar me kafshë në laboratorët e Anglisë.

Arsyeja e krijimit të tyre ishte… dëshira e studiuesve për të gjetur terapi për një sërë sëmundjesh të ndryshme. Zbulimi u krye një ditë pas paralajmërimit të një komisioni shkencëtarësh për një skenar të frikshëm, i njëjtë me atë të filmit “Planti i majmunëve”, në të cilin eksperimentet e krijimit të hibrideve; njeri i kryqëzuar me kafshë, avancuan në gradë alarmante.

Konkretisht, lajmi bënë fjalë për 155 embrione, të cilat përmbajnë në gjenin e tyre material gjenetik, sa nga njeriu po dhe aq nga kafshët si dhe të gjithë eksperimentet kanë filluar që në vitin 2008, me “bekimin” e ligji të Fekondimit të Embrionit Njerëzor.

Kjo solli si rezultat, ligjërimin e krijimit të hibridëve të ndryshëm, duke përfshirë dhe një vezë të fekonduar me spermë njeriu.

Këto hibridë, pra diçka midis njeriut dhe kafshës, i radhisim në dy kategori, në cybrids, në të cilat materiali gjenetik njerëzorë, futet brenda një qelize kafshe dhe në chimeras, në të cilat qeliza njerëzore përzihen me embrione kafshës.

Nga ana e tyre shkencëtarët, pretendojnë se nëpërmjet këtyre teknikave do të mund të zhvillonim shumë shpejtë qeliza të hershme embrionale, të cilat në vijim do të përdoreshin një sërë sëmundjesh të pashërueshme deri më sot. Ndërkohë, embrionet vriten pa kalimit të 14-ditëve, gjë të cilën e lejon dhe vetë ligji i Fekondimit të Embrionit Njerëzor.
Më konkretisht, në tre laboratorë në Britani, në atë të Universitetit të King College, të Newcastle dhe të Wawick, u janë lëshuar licenca për të kryer hulumtime të kë tij lloji, e eksperimente të… pas zbatimit të rezolutës.

Edhe pse tashmë këto eksperimente janë ndaluar, për shkak të mungesës së fondeve, shkencëtarët duket se konsiderojnë se ky nuk është fundi për ta, kështu në të ardhmen parashikohet të kryhen më shumë eksperimente dhe hulumtime në këtë fushë.

Numri i embrioneve u zbulua pas pyetjes së bërë në parlament Lordi Alton. Më konkretisht, ai iu referua faktit se kur shkencëtarët u pyetën se cili do të ishte fitimi, prej eksperimenteve të tilla, ata u përgjigjën në mënyrë indirekte, se nëse do t’i lejonin të avanconin do t’ia arrijnë të zhvillojnë e zbulojnë terapi për të shëruar çdo sëmundje të njohur sot në qenie njerëzore.

Në vazhdim, ai paraqiti të dhëna, prej ku mbi 80 terapi që u prezantuan, u përdorën qeliza embrionale të rritura dhe jo embrione.
Po çfarë nënkuptonte Lordi Alton me pyetjen e tij, qeliza embrionale të rritura?
Nga ku e kishin ato prejardhjen?
Çfarë lloj qeniesh krijohen nga këto eksperimente?

Një ekip shkencëtarësh, nga më korifenjtë, javën e shkuar, paralajmëruan për rrezikshmërinë e këtyre eksperimenteve, madje kërkuan që të krijohen ligje që të evitohen fenomene, gjatë së cilave do t’u jepen “karakteristika” njerëzore kafshëve, siç ndodh me vendosjen e qelizave njerëzore në trurin e gjitarëve fillestar.

Fund, duhet të pohohet se hibridët njerëzor me kafshë krijohen dhe në shumë vende të tjera, madje atje nuk ekziston asnjë kufizim nga ligji, si pasoj dhe asnjë kufi në eksperimente.
Kështu, me të drejtë një pjesë e madhe e shkencëtarëve shqetësohen kur vihen në dilemë se mos vallë, me të vërtet do të shohim të realizohet romani i H. G. Wells “Ishulli i Dr. Monroe”.
Ballkani.net

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22/02/2013. Filed under Shke-Tek. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.