Dhimbjet e herdheve(testikujve) – SKROTUM-it si rast kanceroz

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 19326
Sëmundjet e herdheve(testikujve)
Edhe pse është e lehtë për të qartësuar tiparet anatomike dhe patologjike e qese e herdheve, sëmundjet e qese e herdheve mund të jetë një objekte diagnostike i vështirë.
Qese e herdheve me përmbajtje të lehtë mund të inspektojë dhe të prek, me nje ekografi shtesë jep një ekspozitë të qartë të kushteve anatomike dhe patologjike. Megjithatë, sëmundja e qeseve te herdheve nganjëherë të jetë një objekte diagnostike paraprakqe diagnoza te con ne analiza përfundimtare dhe trajtimi kërkon shtrimin në spital.

Kanceri i testisit(testikulit)
Kanceri i testisit shprehet me një symptome fillestare me pak ndjeshmëri të ndryshme të nje karakteristike për dhimbje të vërtetë. Kjo, dhe ndoshta zbulimi i njëkohshëm i një pjese të ngurte të vështirë e të mbushur, qe jep indikacione për një ekografi, ku ju mund të bëni diagnozën përfundimtare ose treguese për eksplorim me biopsi kirurgjikale e koqe. Testis duhet gjithmonë të jetë e prekeshme në pacientët me gynecomasti, qe të përjashtoje tumor testicular (tumor me rritje të prodhimit të estrogjenit hCG /). Gjen e mikrolithiasis(mikrogure ne veshka) me ultratingull në pacientët me cryptorchidism- in e mëparshme apo test të vogël atrophic(te pazhvilluem anatomokishte), dhe situata ku ju gjeni mikrolithiasis e zhvilluar rishtazi (p.sh. rastet kur kërkim të mëparshëm nuk ka treguar mikrolithiasis) duhet të bëhen për biopsi.

Testis Retentio
Testis Retentio nga katër muaj të moshës deri në pubertet trajtohen me orchiopeksi për të ruajtur riprodhimin e spermes(pjellori) dhe për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të mëvonshëm të kancerit ne testis. Pas pubertetit është tregues për kirurgji, megjithatë individuale. Për shkak të imazhit të mirë dhe mundësitë terapeutike të kancerit testicular dhe teknikisht orientohen ne opsionet e vështirë te orchiopeksi- s dhe kështu duke ruajtur një shumë ose më pak atrofi te testuar – do të perdoret kirurgjia pas pubertetit dhe pastaj në formën e orchiektomi vetëm nese të shprehen patjetër nga dhimbjee e bezdisshëm .

Veprimi akut per shqetesimet ne qeset e herdheve
Simptoma akut e qeseve te herdheve me dhimbjet e papritur në qeset e herdheve me në formën e skuqje dhe ënjtje dhe me rritjen e temperaturës ndoshta shoqërues. Në dyshimin më të vogël torsio testis (më të zakonshme shfaqet ne moshen prej 12-20 vjeç) është i shpejtë dhe suksesshëm diagnostifikimi i nevojshme për të ruajtur edhe spermen nga mosriprodhimi si prodhimi i hormoneve te boleve te prekur nga semundja. Mungesa e furnizimit me gjak të testis për më shumë se katër orë për të marrë atë në atrofi. Ndonjë dyshim testis rreth torsio duhet menjehere të sillet në spital per nderhyrje kirurgjikale akut për ta clirue koqen e prekur, pasi tani nuk ka asnjë metodat e sigurtë se mund të konfirmojë ose të përjashtoj rrotullim. Një rregull i vjetër i gishtit thotë se Diagnoza epididymit në pacientët nën 18 vjec marrine vetëm sigurine e 100% të vendosur nga operacioni me nderhyrjen e testis.
Përpjekjet detorkvering e një testis torkveret mund të jetë efektive kundër gjendje akute të dhimbshme. Ajo nuk ka ndryshuar indikacion për kirurgji akute me orchiopeksi ne të dy testet, edhe në qoftë se pacienti ndjen dhimbje.  Një histori te rastit subtorsion (ndërprerje të shkurtër pashkaktuar dhimbje në të rinjtë) duhet të çojë në orchiopeksi dypalëshe rrotullim të vërtetë para se të ndodh.

Trajtimi terapik
Trajtimi i orchit ka symtomatisk me NSAID, suspensorium dhe pjesa tjetër . Epididymit trajtohet me tableta, gram Zitromax, si dozë e vetme për burra të rinj, ndërkohë që mashkujt mbi 50 vjet trajtuar me tableta, Ampicillin, në 10 ditë apo tableta alergji penicilina Ciproxin 500 mg dy herë. Urethralpodning dhe kultura urinë duhet të kryhet para se të trajtimit. trajtim Zbuluar gonorrea në vend të tabletave, Dicillin 500 mg dy tableta tre herë. trajtim Simptomatike me suspensorium të jetë e mundur. përgatitjen NSAID. Nëse nuk ka efektin e trajtimit në rritjen e temperaturës dhe / ose dhimbje, lungë duhet të përjashtohen nga ultratingull.

Dhimbje skrotale
Testodyni është i mirë, por ndonjëherë pothuajse jo e pershtateshme per shkak se sjell dhimbje te vazhdueshme testikular me incidencë të ndryshme të rrezatimit në ijë, ne bark ose brenda në kofshë. Skanimi me ultratingull te pacienti mund të siguroji kontroll. Tableta Alpha blocker si Xatral ose të ngjashme me te është kryesisht një përpjekje ose në raste të rënda, trajtim me tableta Anafranil 25 mg në ditë.

Qeset e herdheve
Një funikuli tipik hydrocele / testis është pelucidt, por duhet të jenë të përjashtuar nga kanceri i testisit (e cila mund të shkaktojë hydrocelet) për shkak rrezatimit me ane të ultrazërit. Mjekimi është treguar vetëm për genet esenciale dhe të trajtohen nga ana operative vetëm kur rezultatet me dhe një unazë sklerozuese është e diskutueshme me relapses shpeshta. Mjekimi si tregues për spermatocele është e njëjtë, dhe trajtimi është gjithmonë kirurgjikale, si spermatocelet – për shkak të lidhje të drejtpërdrejtë me të parandalojnë – nuk është i përshtatshëm për rrjetin sklerozal dhe oeracioni gjithmonë çon në përsëritje. Që nga tumore malinje të parandalojnë është jashtëzakonisht e rrallë, thuhet se nuk eshte e preferueshme përkufizim ekzistues. Varicocele është treguar gjendjen më të mirë duke përdorur manovrim Valsalvas. Kjo sëmundje është parë më shpesh në anën e majtë dhe qetesohet në pozitë te shtrirë në shpinë. Ky pozicion është prania në anën e djathtë – në hetime të mëtejshme me ultratingull te skanimit CT te barkut nuk mund përjashtojë prezenca e tumorit retroperitoneal. Nga infertilitetit ose kirurgjia e përgjithshme mund të konsiderohen.

Brez pas vasektomi
Dhimbja pas vasektomi ndodh në deri në 30% të pacientëve me dhimbje të vazhdueshme mund të shihet më shpesh dhe sa shpesh në lidhje me prezencen granulomen, qe përfaqësojnë vendin e resektionit. Në dispozicion si një rruzull i lënduar i dukshëm nën mbresë në qese e herdheve, heqje e kësaj në anestezi lokale për të hequr dhimbjen e pacientit. Dhimbje pa prezencen granulome trajtohen symptomatically.

Jesper Eldrup, profesor asistent klinik e kirurgjisë, mjek specialiste, shef i urologjise pranë Klinikës se Spitalit te Frederiksberg(Danimarkë).
U përkthye nën kujdesin e Bep Martin Pjetrit/
Proletari.Com
3 prill 2010

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 07/05/2010. Filed under Mjeksia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.