Rezultatet e zgjedhjeve parlamentare të Rusisë më dt.4.XII.2011

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 3002
Njoftime për zgjedhjet dhe spektri i partive në Rusi.

Kreu i KQZ-së të Rusisë Vladimir Çurov dhe Zëvendës kryetari i KQZ-së Stanisllav Vavillov njoftojnë:
Sipas rezultateve paraprake të numërimit të votave pas trajtimit të 99% të protokolleve të zgjedhjeve në Duma(parlamentë), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve nxorri këto rezultate:
– Pjesëmarrja e votuesve ishte 60.2%.
Për herë të parë në zgjedhjet parlamentare morrën pjesë të gjitha 7 partitë e regjistruara politike në Rusi. Duma e re Shtetërore do të punojë që këtej e tutje 5 vjet – një vit më shumë se më parë.
– Gjithsej morën pjesë në garën në zgjedhje 7 parti, për 450 vende në parlamentin rusë(Duma) me rreth 110 milion me të drejte vote, ku katër parti arritën nivelin e 7 % dhe tre parti prej tyre nuk arritën kufirin prej 7 % të votave të mundshme për t’u futur në parlamentë si;

1. Partia “Rusia e Bashkuar” e Putinit,,( «Единая Россия») me 49,54% të votave e llogaritur me 238 deputetë, nga 318 deputetë
2. Partia Komuniste – Коммунистическая партия Российской Федерации; КПРФ; Kommunisticheskaya Partiya Rossiyskoy Federatsii; KPRF – (КПРФ) mori 19,16% me 92 deputetë
3. Partia “Rusia për Drejtësi ” – (Справедливая Россия) mori 13,22% – 64 deputetë.
4.Partia “Liberal Demokratike,, – Либерально-Демократическая Партия России (ЛДПР) mori 11,66% – 56 deputetë,
5.Partia «Molla» – (Яблоко) 3%.
6.”Patriotët e Rusisë”( Патриоты России, Patrioty Rossii) – 0,96%
7.” Partia “Kauza e Drejtsisë(Правое дело “) Всероссийская политическая партия – 0,54%

Të dhana paraprake të KQZ-ës për partinë “Rusia e Bashkuar,, në disa zona
Sipas të dhënave paraprake të KQZ-së të Rusisë, “Rusia e Bashkuar” ka marrë;
– më pak se 30% në rajon Jaroslavl,
– dhe më pak se 35% – ne 13 rajone të Rusisë, duke përfshirë edhe Republikën Kareli
(Карелии), në rajonet detare si në; Arkhangelsk, Vologda, Irkutsk, Kirov dhe Kostroma, në rajonet e Moskës, Leningradit , Murmanskit, Novosibirskit, Sverdlovskit dhe Shën Petersburgut.

Në përgjithësi, në 32 rajonet ishte rezultati i partisë në pushtet “Rusia e Bashkuar” nën 40% dhe në 32 rajone varijoi nga 40% deri 60% dhe në 19 rajone, përqindja e votave në mbështetje ishte më shumë se 60%.
Shifrat e masipërme është e dyshimtë për faktin e rëndësishëm të mungesës të mbështetje për partinë “Rusia e Bashkuar” në pjesë të ndryshme të Moskës. Për shembull, distrikti Gagarin i Moskës ka marrë “Rusia e Bashkuar” 22% dhe në Nagatinskaja deri në 66%. Në rrethin Gagarin, pajisjet e përdorura elektronike u mënjanuen dhe rezultatet e votimit dhe të fletëve të votimit në zonën Nagatinskaja besojnë se janë manipuluar me dorë.

Sondazhi në Partinë Komuniste
Në përgjithësi, në krahasim me sondazhet e opinionit publik, “Rusia e Bashkuar” dhe partia “Rusia për Drejtësi ” duhej të kishte rënie në rezultatet, dhe Partia Komuniste mori më shumë se pritet në prag të zgjedhjeve.
Megjithatë, organizatorët e zgjedhjeve, që ishte qeveria i dha mundësinë më të madhe për organizimin e mashtrimit zgjedhor, sidomos në disa rajone periferike. Në të njëjtën kohë ia vlen të përmendet se gjatë kësaj fushate zgjedhore manipulimi ishin të dukshëm, por më e ulët se në zgjedhjet e mëparshme. Prandaj, siç mund të pritet, niveli i protestës me mendimin se në Rusi ka qenë më e lartë se sondazhet e opinionit publik fikse niveli i grabitjes të votave nga partia në pushtet.

Ankesat e para mbi parregullsitë e zgjedhjeve nga qeveria e Putinit
Partitë opozitare ankuan se votimi u shoqërua me parregullsi të shumta dhe me fallsifikime. .” Partia Rusia për Drejtësi ” – (Справедливая Россия) ka thënë se nuk do të njohë rezultatet e zgjedhjeve në Kuvendin Legjislativ të Shën Petersburg dhe në Astrakan.

Më 5 dhjetor 2011, Moska pati një tubim masiv për të protestuar ndaj rezultateve zyrtare të zgjedhjeve. Në demonstrata u kërkua dorëheqja e Vladimir Putinit dhe përsëritje të zgjedhjve në disa qytete si; Shën Petersburgu, Rostov mbi Don, Samara,… Kundër pjesëmarrësve në demonstratat janë aplikuar masa të rrepta të represionit të policisë, përfshirë arrestimet e pjesëmarrësve. Në vazhdën e protestave në Moskë prej datave 5 deri në 8 dhjetor 2011 u arrestuen së paku 1000 njerëz.

Zona e dyshimeve të falsifikimit në % të votave.
Megjithatë, çështja e dukshme e vëzhguesve është variacioni i grabitjes të votave në rajone të mëdha në nivelin e mbështetjes të partisë në pushtet të “Rusia e Bashkuar”. Mbështetjen më të madhe mori prej 90% të votave, partia në pushtet në Dagestan, Ingusheti, Mordovia dhe Çeçeni, e cila nxiti thashethemet e mashtrimit të mundshme nga shtabi personal i Putinit.

Organizimi i demonstratave dhe Arrestimet
Mitingu i Lëvizjes jo-parlamentare “Solidariteti” u bashkërendit paraprakisht me autoritetet e kryeqytetit rus. Sipas të dhënave të fundit, në të morrën pjesë nga 4000-6000 veta. Përpara njerëzve të mbledhur në këtë miting folën opozitarë të njohur rusë: Bashkëkryetari i Partisë “Liria Popullore” Boris Nemcov, Lideri i Lëvizjes “Solidariteti” Ilia Jashin. Të gjithë ata folën për falsifikime të shumta në zgjedhjet e 4 dhjetorit. Shkrimtari Dimitri Bikov deklaroi se shoqëria i vuri veshin më në fund thirrjeve të opozitës dhe doli në rrugë
Arrestimet e protagonistëve të protestave masive kanë qenë një tregues i nerovizitetit të Putinit.
Nën arrest vazhdojnë të mbahen blogeri Aleksei Navalnij dhe Lideri i Lëvizjes “Solidariteti” Ilia Jashin. Aksioni i fundit i protestës të Lëvizjes “Solidariteti” nuk mund të pasqyrojë prirjet e gjithë popullsisë. Për më tepër se numri i protestuesve ishte relativisht i vogël.

Demonsturesit të Lëvizjes Rinore Ruse të Putinit “Nashi”
Në zemër të Moskës, u organizua një tubim në shkallë të gjerë nga Lëvizja rinore ruse “Nashi” (“Tanët”) në mbështetje të Partisë “Rusia e Bashkuar”. Kurse në mbrëmje, përballë Teatrit Balshoi, u mblodhën në miting përkrahësit e kësaj partie. Ajo, sipas të dhënave paraprake, ka siguruar tashmë shumicën absolute në Dumën Shtetërore.

Vlerësimet e Ndërkombëtarve
Më datën 5.12.2011, pra një ditë pas votimit, Misioni i vëzhguesve të OSBE-së deklaroi se zgjedhjet për Duma të Shtetit të Federatës Ruse(parlamentin) nuk ishin konkurruese, si dhe vuri në dukje shkeljet e shpeshta gjatë numërimit të votave. Deklarata e vëzhguesve të OSBE-së vuri në dukje: “Në ditën e zgjedhjeve, votimi ishte përgjithësisht i organizuar mirë, por cilësia e procesit zgjedhor është përkeqësuar gjatë numërimit të votave, i cili u karakterizua nga shkelje të shpeshta procedurale dhe rastet e manipulimit, duke përfshirë edhe shenjat serioze të votimit pa votues – duke i mbushur me letra votimesh kutitë.”

Në të njëjtën kohë, pavarësisht nga pabarazia e “rregullave të lojës” për të gjithë aktorët e përfshirë, qytetarët rusë kanë ushtruar të drejtën e tyre për të votuar dhe ishin në gjendje të demonstrojnë preferencat e tyre në spektrin e partive. Korniza ligjore e zgjedhjeve në disa mënyra më të mira, debate televizive kanë lejuar palët për të vepruar në një vëllim të barabartë të elektoratit. Zgjedhjet u përgatitë mirë teknikisht, por u shënuan një dualizëm në “shkrirjen e shtetit dhe të partisë në pushtet me konkurrencë të kufizuar politike dhe mungesa e drejtësisë ndaj partive tjera.” Sipas vëzhguesve të OSBE-së, mospranimi i disa partive për të marrë pjesë në zgjedhje ngushtuan fushën konkurruese, dhe procesi zgjedhor ishte në favor të partisë në pushtet. Përveç kësaj u shënuen aspekti paragjykues në mbulimin mediatik të zgjedhjeve dhe ndërhyrjen e qeverisë në procesin zgjedhor në nivele të ndryshme të konstatuem nga OSBE-së. Misioni i OSBE ka dokumentuar shkelje të rënda në 34 nga 115 qendrat e votimit në të cilën është përfaqësuar. Ndër shkeljet u verifikue largimin e vëzhgues nga qendrat e votimit, mbushja e kutive me fletë votimi pavotues dhe të tjera marifete.

Shefi i Misionit të Monitorimit të Zyrës së Zgjedhjeve për Institucione Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut, Heidi Tagliavini shprehu mendimin(figurativisht) se “disa lojtarë ishin të ndaluar të hynin në fushë, dhe në sheshe lojërash, që ishte ndërtuar në mënyrë të tillë që të japin avantazh një nga kandidatët për deputetë të partisë ” Rusia e Bashkuar “.

Kritika të ashpra e ndërkombëtarve të SHBA-s dhe BE-s
Hilari Klinton e SHBA dhe Katerina Ashton e BE-s akuzuan Putinin për manipulime në votime
Në paraqitjen publike të 08.12.2011) Hilari Klinton përsëriti pretendimin e saj se zgjedhjet për Duma e Shtetit ishin “jo të lira”, duhen mbështetje për “të drejtat e rusëve dhe shpreson për një të ardhme më të mirë” dhe hodhi poshtë akuzat e Vladimir Putinit se deklaratat e saj më datën 6 dhjetor të 2011 shkaktoi protesta masive kundër zgjedhjeve të manipuluara në Duma të Shtetit. Vini re se deklaratat e Hilari Klinton është përsëritur vazhdimisht argumenti për nevojën e autoriteteve ruse për të kryer një hetim të plotë dhe të paanshëm në zbulimin e shkeljeve të zgjedhjeve. Përveç kësaj, zonja Klinton bëri thirrje qeverisë ndaj masave të pajustifikuara, të ndërmarra në përgjigje të vendosjes të sistemit amerikan të mbrojtjes raketore në Europë. Nëse marrim parasysh këto deklarata në lidhje, ku bëhet qëllimi i dukshëm i administratës amerikane për të ushtruar presion mbi liderin e qeverisë ruse në përgjigje të lëvizjes të fuqisë ushtarake të Rusisë, e cila shkakton konfuzion me aleatin kryesor SHBA-n Amerikane.
Klinton deklaroi në SHBA është e drejta për të protestuar në demonstrata në Moskë e kudo në lidhje me manipulimet e zgjedhjeve nga qeveria. Më 8.12.2011, zëdhënësi i Zevendsit të Departamentit të Shtetit USA M. Toner tha se SHBA do të mbështesë të drejtën e qytetarëve për të protestuar në mënyrë paqësore rreth botës, duke përfshirë edhe në Rusi.
Në deklaratën e BE-së, Përfaqësuesja e Lartë për Politikë të Jashtme dhe të Sigurisë Katerina Ashton më datën 6.12.2011 tha se përpjekjet për të falsifikuar rezultatet e zgjedhjeve dhe ushtrimi i presionit policor ndaj autoriteteve të vëzhguesve të pavarur ashtë një “shqetësim serioz”. Mungesa e një mbulimit të zgjedhjeve në media të pavarur është e paqartë midis partisë në pushtet dhe partive tjera dhe hedhë dyshime mbi drejtësinë e punës të qeverisë në proçesin e zgjedhjeve.
Kritika e zgjedhjeve për Dumën e Shtetit dhe arrestimi i protestuesve u shprehën një numër i Ministrive të Punëve të Jashtme të BE-së, duke përfshirë Britaninë dhe Francën.

Vlerësimet dhe konkluzionet

1. Është e vështirë për të gjykuar se si autoritetet ruse ishin të përgatitur për të tillë manifestime masive dhe aktive të protestës nga ana e qytetarëve të cilët nuk janë të lidhura direkt me partitë kryesore të opozitës. qeveria ka qenë informuar se protestat masive në Moskë janë të përgatitura nga organizatorët të cilët janë duke përdorur rrjetet sociale dhe bloget, ku kanë arritur të krijojnë disponimin e duhur për të sjellë të rinjtë në rrugë. Qytetarët u ngritën nga përdorimi i burimeve
administrative mashturese, të pavërteta të nga burokracia në interes të “Rusia e Bashkuar”, e cila lejohet të fryj rezultatet.

2. Pjesëmarrësit aktiv të protestës ishte drejtuar kundër policisë dhe kundër qeverisë në përgjithësi, pasi ishin aktor dhe përgjegjës që kryen abuzime në zgjedhje. Kundër protestuesve është përdorur taktika të ashpra të rrahjes dhe arrestimit të aktivistëve dhe organizatorëve, pas së cilës po zbehet iniciativa dhe kontrolli i protestuesve të qëllimit tyre. Në këtë kuptim, për të filluar një fushatë të madhe të rrëzimit të Vladimir Putinit dhe përsëritjen e zgjedhjeve në situatën e përshtatshme aktuale të kaosit politik të Rusisë me masat e masipërme represive dhe selektive të shtetit policor të Putinit nuk do të funksionojë. Në këtë kuptim, organizimet aktuale mund të shërbejnë si një provë për një valë të re të lëvizjes proteste, kushtuar zgjedhjeve presidenciale në pranverë të vitit 2012

3. Në krye të organizimit të lëvizjes masive të protestë janë figura të njohura si Boris Nemçov, A. Navalnij dhe profesioneve të teknologjisë janë prapa skenave. Në këtë organizim proteste aktuale nuk evidentohen pakënaqësia të qytetarëve, ndaj Vladimir Putinit apo Dmitri Medvedev. Prezenca e policisë civile dhe e dukëshme shkaktojnë ndjenja negative në mesin e banorëve, të cilët kanë filluar të nxisë ndjeshmëri për pjesëmarrësit në mitingje protestash. Për të kapërcyer këtë tendencë nga autoritetet u përpoqën të organizonin mitingje pro-qeveritare, të cilat policia nuk ishte pregatitë.

4. Ka shenja që Putin filloi proçesin e korrigjimit të imponuar të imazhit në mënyrë që të ndahet nga partia “Rusia e Bashkuar”. Më datën 6.12.2011 deklaroi D. Peskov, sekretari i shtypit të Vladimir Putin, se rënia e popullaritetit të partisë “Rusia e Bashkuar” nuk i shkakton Putinit arsye për t’u shqetësuar në lidhje me shanset e tij në zgjedhjet presidenciale. Ata thonë se Putini do të dali me ide të reja, sugjerime dhe aleancat e reja. Edhe pse popullariteti i Vladimir Putinit ka rënë, por “popullariteti i partisë dhe i Putinit janë dy gjëra krejtësisht të ndryshme në politikën tonë të brendshëm “. Ajo rezulton se Putini kurrë nuk ka qenë i lidhur drejtpërdrejtë me partinë dhe ai konsiderohet si i pavarur, jo si një anëtar i partisë. “Pra, janë dy gjëra të ndryshme, por, natyrisht, njerëzit presin për të përmirësuar”.

5. Në qendër të politikes të kaosit aktuale në Rusi është një krizë dhe stanjacion në qeverinë . Aparati shtetëror rus ka humbur vlerën kundër sfidave të cilat përballet vendi. Sistemi i qeverisjes është e qartë në gjendje të sigurojë kushte të përshtatshme për humor dhe pritjet e njerëzve dhe shërben vetëm për nevojat e tyre të brendshme.

Autori: Sergej Tolstov(Сергей Толстов)
Më 11.12.2011
Shënim; Brenda materialit të përgatitun janë pasurue me elementa plotsuese.
Përgatiti: Bep Martin Pjetri/Proletari.Com
E mërkurë, më dt. 14.XII.2011

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15/12/2011. Filed under Bota Aktuale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Rezultatet e zgjedhjeve parlamentare të Rusisë më dt.4.XII.2011

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.