Konferencë Ndërkombëtare: Arkitektët dhe inxhinjerët italian në Shqipëri

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 3299
III Konferencë Ndërkombëtare “Prania e arkitekteve italiane në vendet e Mesdheut”

E hënë 5  e martë 6 dhjetor 2011

Komiteti organizator:

Ambasada Italiane, Tiranë
Dapartamenti i Arkitektures – Vizatimit – Historisë Projekt, Universiteti i Firences
Instituti i Monumenteve të Kulturës, Tiranë
Shoqata e Arkitektëve të Shqipërisë
Universiteti Politeknik i Tiranës

Komiteti shkencor:

Apollon Baçe / Instituti i Monumenteve të Kulturës
Vilma Fasoli / Universiteti Politeknik i Torinos
Ezio Godoli / Universiteti i Firences
Agron Lufi / Universiteti Politeknik i Tiranës
Andrea Maliquari / Universiteti Politeknik i Tiranës
Ulisse Tramonti / Universiteti i Firences

Universiteti Politeknik i Tiranës – Sheshi Nënë Tereza – Sallën e Madhe

E hënë 5 dhjetor

Mëngjes / Mattina

9,30 Hapja e konferencës:
Përshëndetje e Jorgaq Kacanit / Rektor i Universitetit Politeknik
Përshëndetje e Lulzim Bashës / Kryetar i Bashkisë së Tiranës
Përshëndetje e Giuseppe Berlendit / Këshilltar i Ambasadës Italiane, Tiranë

10.00 13.30 – Chairman: Ezio Godoli

▪ Artan Shkreli / Kryetar i Shoqatës së Arkitektëve të Shqipërisë / Trashëgimia klasike të Armando Brasinit
▪ Elisabetta Procida / Kuratore e Arkivit Brasini / Projektet e Armando Brasinit për Shqipërinë
▪ Maria Concetta Migliaccio / Istituti Oriental i Napolit / Florestano Di Fausto për Shqipërinë
▪ Ulisse Tramonti / Universiteti i Firences / Florestano Di Fausto mes Romanjas dhe Shqipërisë
▪ Armand Vokshi / Universiteti Politeknik i Tiranës / Gherardo Bosio: vepra në Shqipëri
▪ Herald Qyqja / Zëvendëspresidenti i shoqates “CONALTRI Kongresi shqiptar Trieste 2013” / Tirana dhe veprat arkitektonike e Vittorio Ballio Morpurgos

Pasdite / Pomeriggio – 15.30 18.30
Chairman: Agron Lufi

▪ Loreta Capeli / Universiteti Politeknik i Tiranës / Ndërtesa e Bankës Kombëtare Shqiptare në Tiranë.
▪ Milva Giacomelli / Universiteti i Firences / Projektet e Cesare Valle për Shqipërinë.
▪ Ezio Godoli / Universiteti i Firences / “Shoqëria për Zhvillimin Ekonomik të Shqipërisë” dhe aktiviteti i saj konstruktiv: dokumente nga arkivat e Luigi Luiggi dhe Guido Fiorini.
▪ Frida Dragusha / Universiteti Politeknik i Tiranës / Vecorite arkitekturore te hotelit te gjuetisë në Lezhë dhe raporti i tij me ambjentin tradicional shqiptar
▪ Diego Caltana / Qendra e Arkitekturës-Viene, Francesco Krecic, / Instituti për pasuritë arkitektonike dhe të peisazhit e Friuli Venezia Giulia / “Assicurazioni Generali” në Shqipëri: Përfaqësite dhe politikat imobiljare deri në 1945
▪ Paolo Muner / Sekretari i shoqates “CONALTRI Kongresi shqiptar Trieste 2013” / Ndërtesa e “ex-Generali” e Tiranës
▪ Ettore Sessa / Universiteti i Palermos / Akomodimi i hapësirave urbane dhe imazhi politik fashist në Shqipëri e viteve 1930

E martë 6 dhjetor / Martedì 6 dicembre
Mëngjes / Mattina – 9,30 13,30
Chairman: Andrea Maliqari

▪ Paola Ricco / Universiteti i Kamerinos / Plani rregullues i Tiranës në arkivat e Ivo Lambertinit dhe Ferdinando Poggit.
▪ Apollon Bace / Instituti i Monumenteve të Kulturës / Shpirti i Planit Rregullues të Vitit 1943.
▪ Eliana Mauro / Instituti i Trashegimise Rajonale e Sicilisë / Arkitektura e peisazhit e viteve njëzet në Shqipëri
Cristina Pallini Annalisa Scaccabarozzi / Universiteti Politeknik i Milanos / Projektet e Shoqatës të Përgjithshme i Real Estate shërbimeve publike dhe bujqësore “Sogila” për Shqipërinë (1939-1960)
▪ Florian Nepravishta / Universiteti Politeknik i Tiranës / Analiza e projekteve mbi rekuperimin dhe ripërdorimin e “ex Casa del Fascio” e Gherardo Bosio dhe “Vila Nepravishta” e Giulio Bertè.
▪ Maria Adriana Giusti / Universiteti Politeknik i Torinos / Vila Mbretrore e Tiranës: arkitekturat, kopshtet, mobiljet, veprat e artit, nga projektet e viteve njezet tek restaurimi.
▪ Susanna Caccia / Universiteti Politeknik i Torinos / Vlerësimi i arkitekturës të shekullit XX në Shqipëri: projektin e një muzeu për qytetin e Tiranës.

Konklusionet
Pasdite – 15.30 17.30
Moderator: Ulisse Tramonti

Tryezë e rrumbullakët dhe debat : Perspektivat për rekuperimin dhe riperdorimin e trashëgimisë.
Marrin pjesë : Maria Adriana Giusti, Floriano Nepravishta, Marco Petreschi, Luca Rinaldi.

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22/11/2011. Filed under Komunikatë Shtypi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.