Politikanët shqiptarë të Malit të Zi do tu ankohen qeverive të Kosovës dhe Shqipërisë

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 5139
Politikanët shqiptarë nuk besojnë se Bardhi ka bërë thirrje për trazira.

Siç raportojnë mediat Malazeze  Kryetari dhe  deputeti i LDnëMZ,  Memet Bardhi , ka thënë se “shqiptarët  janë pjekur” dhe se autoritetetet malazeze “nëse shikojnë në gjeografinë e rajonit, vonë apo herët do të kenë një përgjigje adekuate”.

Mesazhin e mprehtë të  deputetit  të Lidhjes Demokratike  të shqiptarëve  në Mal të Zi,  Mehmet Bardhi se “shqiptarët janë pjekur” dhe se autoritetetet malazeze “nëse shikojnë në gjeografinë e rajonit, vonë apo herët do të kenë një përgjigje adekuate”.pas miratimit të ligjit të ri zgjedhor , deputetët e partive shqiptare nuk e përjetojnë si kërcnim  të drejtpërdrejtë ose një thirrje të mundshme për trazira.

Duke u pajtuar me thënjën se Shqiptarët në Mal të Zi nuk kanë qenë kurrë një kërcënim për paqën dhe stabilitetin, përfaqësuesit e partive shqiptare, miratimin e ligjit zgjedhor që nuk i siguron më pesë vende të garantuara në  shtet për shqiptarët  në qëndra  të votimit në  zona  të veçanta ku shqiptarët  janë shumicë, ata thonë se do të ndryshojnë marrëdhënjet partitë shqiptare ndaj koalicionit në pushtet.

“Është e sigurtë se  shumë  çka do të ndryshohet  dhe se lufta jonë politike do të  kthehet  në periudhën para   vitit 1992. Ne jemi të diskriminuar tani  dyfishë, e  të parët ne kemi treguar  gatishmëri për të negociuar. Ne kemi kërkuar  që të jemi aty ku merren  vëndimet. Kjo nuk ishte në pajtim me Kushtetutën. Kjo ka qënë një tregti e pastër e cila më pas  do të përcaktojë çmimin” , ka thënë për  “Vijesti” deputeti i koalicionit shqiptarë Përspektiva Vasel Sinishtaj.

Duke vënë në dukje se data e miratimit të ligjit zgjedhor ka treguar  se shipëtarët  janë humbësit  më të mëdhenj, ai ka thënë se  nuk beson  se shqiptarët janë të mashtruar apo të tradhtuar, sepse kurrë nuk u ka besuar verbërisht autoriteteve në premtime.

“Me vite na është  folur se jemi mirë, se po shkojmë në drejtim të duhur, dhe doli se ata nuk ishin të gatshëm për të ndërtuar një shtet  qytetar. Ata kanë treguar keqardhje  që ligji nuk e  ka  fituar edhe përkrahjen tonë, por  sikur kjo  keqardhje   të ishte  qënë  aq  e thedhë, do të ishin realizuar të drejtat tona ka thënë Sinishtaj”.

Sipas tyre ata kishin më shumë të drejta në bashkim me Serbinë

Sinishtaj  nuk ka mundur  të specifikojë nëse reagimi i partive politike shqiptare do të lëvizë drejtë një bojkoti, apo proteste, ose eventualisht  mospjesmarrjes  së tyre  në zgjedhje.

“Për herë të parë ne jemi unik dhe unë do të doja të mbetemi të tillë”,ka thënë Sinishtaj, duke njoftuar se ai do të dërgojë një letër Ambasadës  së Amerikës, OSBE-së, por edhe qeverive të Shqipërisë dhe Kosovës, në të cilën, siç tha ai, do tu tregoi për këtë problem që na  ka ndodhur ditë më parë. Duke rikujtuar se shqiptarët kanë pasur më shumë të drejta në bashkim me Serbinë, se sa sot  në Malin e Zi të pamvarur, Sinishtaj tha se gjatë diskutimeve dhe votimit për ligjin zgjedhor, edhe atë e kanë qitur jashtë linje.

“Më kanë qitur edhe mua, i cili kamë durim. Shqiptarët nuk janë një faktor që mund të kërcënojnë  Malin e Zi ” , tha Sinishtaj, duke komentuar deklaratën e Bardhit.

Deputeti i Forcës Genci Nimanbegu, tha se pas miratimit të ligjit zgjedhor partit shqiptare do të marrin një pozicion të përbashkët mbi situatën e re dhe ka thënë se “veprimet e  njëanshëm, nga secila palë duhet të shmangen.”

Është e sigurtë se ne do të shkojmë me  një reduktim kapaciteti për të miratuar  marrëveshje  dhe bashkpunim,  sepse të gjithë ishin  të kënaqur me ligjin e zgjedhjeve, përveç një bashkësie kombëtare.

Në  aktivitetet e mëparshme politike kemi  treguar çdo vullnet për ç’do marrëveshje  në parlament, dhe tani do të kemi  taktika më shumë, siç kanë taktikuar ata për ligjin e zgjedhjeve, “ka thënë  Nimanbegu.

Duke folur për mesazhin e  Bardhit që  ua tha  në ndërtesën  e parlamentit, ai shtoi se duhet të mbajnë gjithmonë parasysh faktin se “njerëzit të cilët mendojnë se ata kanë humbur diçka edhe mund të inicojnë disa aktivitete.”

“Unë jam për atë që në situata të tilla mos  të ngritën tone të panevojshme, por që të ulen dhe të mendojnë për lëvizjet politike. Unë nuk do komentoja  nëse ky është një kërcënim për Malin e Zi, paqë dhe siguri, por unë mendoj se ajo nuk  ishte në atë drejtim, ” theksoi Nimanbegu.

Zenka: Shqiptarët kurrë nuk kanë qenë  kërcënim për Malin e Zi

Sipas Depuetit  të Unionit Demokratik Mehmet Zenka (UDSH)  i cili është pjesë e koalicionit  qeverisës, ka thënë se Mali i Zi,  “me miratimin e ligjit zgjedhor ka rënë në testin e demokracisë” dhe se mesazhi i Bardhit nuk duhet të shihet si një kërcënim, sepse shqiptarët kurrë nuk kanë qenë të  tillë në  Mal të Zi.

“Është dëm  për një shtet që ishte  shëmbull në rajon. Shqiptarët ndjehen të mashtruar dhe të lënë pas dore edhe pas  të gjitha veprave të mira që i kanë bërë për Malin e Zi,” ka  thënë Zenka , duke theksuar se përgjigjet  e partive shqiptare  do të jenë të përshtatshme, dhe do të vazhdojnë për zgjidhjen e statusit të bashkësisë sonë  nacionale.

Abazoviq: Bardhi ata eka thënë në vapën e pasionit

Anëtari i Forumit  2010 Dritan Abazoviq ka thënë për “Vijesti” se  nuk pret  që  miratimi i ligjit  zgjedhor të rezultojë në prishjen e marrëdhënjeve në Mal të Zi.

“Miratimi i ligjit zgjedhor, pa shqiptarë është një veprim i keq, por nuk pres se e gjithë kjo që ka ndodhur  tani do të ketë pasoja, për shkak se shqiptarët kanë qenë me të vërtetë pak të privilegjuar,por ata që ua ka  premtuar  Qeveria.

Pasi që ligji është miratuar, mund  të vinë  deri tek përkeqësimi  në lidhje me parti shqiptare në pushtet, por nuk pres që kjo do të jetë në perspektivë  që në të ardhmën të shqetësojnë çdo gjë”, ka thënë Abazoviq.

Ai mendon  se Bardhi dekleratën eka  dhënë në vapën e pasionit , sepse  në atë moment është ndjerë jo “ i tradhtuar por i lënë pas doret”. “Vende për zemërim ka, ajo është e pritur, por çfarë do dhojë  hakmarrje nuk do duhej të jetë, unë të paktën   kështu e  shoh ka thënë  Abazoviq.

Sipas deputetit të Partisë Demokratike të Socialistëve (DPS), ai nuk sheh asgjë dramatike, në dekleratën e depuetit të Lidhjes Demokratike Mehmet  Bardhit,  dhe të deputetëve të tjerë shqiptarë, por ai ndije një keqardhje  për atë që ka ndollur.

“Dhe kjo ndodhi për shkak se përfaqësuesit e partive kombëtare shqiptare, që kanë marrë pjesë në hartimin e ligjeve zgjedhore, nuk kanë heqë dorë nga  një pozicion mjaft radikal që nuk lejonin të krijojnë kushte për zhvillimin e plotë të drejtë dhe ligjore të veprimit afirmativ që vlen për të gjitha komunitetet minoritare etnike dhe ti sjellë ata në mënyrë të barabartë, “ka  thënë  Vukovic.

Duke komentuar deklaratën e  Mehmet Zenkës (UDSH),  parti e cila  është pjesë përbërse  e koalicionit qeverisës, se shqiptarët janë të mashtruar, Vukovic tha se ata nuk do të kenë asnjë pasojë: “Në asnjë mënyrë nuk do të dënohen ose të dëbohën nga qeveria, kjo ka  të bëjë me një ligj.

Parlamenti ynë prej kohësh njihet si një  parlament i fjalës së fortë. Ne jemi njerëz të tillë, pavarësisht nga kombësia.

Sipas Këshillit Nacional të Shqipëtarëvekjo  është një përpjekje  asimilimi.

Këshilli Nacional i Shqiptarëve në Malin e Zi, ka vlerësuar se miratimi i ligjit  të ri zgjedhor, ua ka mohuar të drejtat  shqiptarëve në përpjekjet e tyre për ti  asimiluar komplet.

Aprovimi i këtij Ligji zgjedhor, është një hap mrapa  kur janë në pyetje të drejtat dhe  liritë e shqipëtarëve, të cilët janë popull  autokton në shtëpitë e babadharëve të tyre nën Malin e Zi, thuhet në dekleratën që e ka nënshkruar  Kryetari Tahir  Tahiri.

Kjo është argumentuar se mohimi i të drejtave të fituara, qëllimi i qeverisë dhe opozitës “, për të zvogëluar zërin autentik të përfaqësuesve shqiptarë në Kuvendin e shtetit: ” Kjo është qëllimi i asimilimit të shqiptarëve dhe kjo  është krejtësisht  e papranueshme për ne “.  Ai në tërsi i përkrah dhe mbështetë  deputetët shqiptarë të partive nacionale në Parlamentin e Malit të Zi, të cilët njëzëri e kundërshtuan këtë Ligj  Zgjedhor diskriminues për ne :

“Ne i mbështesim ata dhe kështu duhet të vazhdojnë të jenë aq unike kur të drejtat tona janë të kërcënuara.”.

Gazeta e  perditshme   “Dan” në  titullin e  saj shkruan :

Reagime të ashpra në deklaratën e  Mehmet Bardhit,  autoritet  heshtin edhe pse është në pyetje kërcënimi i  integritetit të Malit  të Zi.

Sipas  tyre  Partia   Demokratike e Socialistëve  (DPS),hesht  derisa   Shqiptarët kërcënojnë

Novica Stanic Deputet i Demokracis së re Serbe deklarojë për mediat malazeze se  ai i   kupton veprimet e deputetëve të partive shqiptare, pas aprovimit  të ligjit  zgjedhor  sepse ata i ka mashtruar qeveria, por dënon kërcënimet të cilat  kanë  të  bëjnë  për të ndarë zonat kufitare të Malit të Zi, të cilat janë të banuara kryesisht nga shqiptarët.thekson Stanic.

Ata ishin instrument si parti  dhe si një komb. Para se të jetë  referendumi  u kanë premtuar shumë gjëra. Të gjitha detajet, ndoshta kurrë nuk do ti dimë dhe nga ana tjetër, ata votuan  dyfishë edhe  më shumë se çka ishte numrin aktual të cilët kishin të drejtën për të votuar për një Mal të Zi sovran.

Kanë investuar   gjiçka kanë mundur për Malin e Zi  të pamvarur, por premtimet   e dhëna  nga  qeverija  kurr nuk va kan përmbushur.

Për këtë qëllim unë e  kuptoj reagimin e tyre , reagimin e tyre njerëzor, por nga ana tjetër, unë nuk e pranoj se për shkak të një mashtrim që  ua  ka bërë DPS të  kërcënon zonën e shkëputjes margjinale të Malit të Zi, ku shqiptarët banojnë  tha Novica Stanic  në  deklaratë për  të përditshmen “Dan”.

Ai shtoi se ky term  është prëmendur disa herë, një here “Shqipëria e madhe” e  sot “Shqipëria Natyrale”,  për fat  të keq, ajo mbetet si kërcënim.Por  për emocionet e tyre njerzore,  reagimet politike, definitivisht  unë i kuptojë, por  dënojë  shpalljen  e  çfar do krijimi si atë që e  quajnë “Shqipëri natyrale”.

Ai  deklaroi se pushteti malazias reagon ashper nëse opozita ne MZ i kritikon ata,por kur partit shqiptare sulmojne integritetin e shtetit malazias ata nuk reagojnë fare.

Nga  këndveshtrimi i  depuetit  të (DPS) Rajko Kovacevic deklaroi se shteti  nuk duhe të ketë  frikë nga  ana  e trupit politik shqiptar.Këta janë fqinjët tanë, të cilët kanë kontribuar gjithmonë për stabilitetin e përgjithshëm dhe kanë dhënë   kontribut të shquar në themelimin e vendit tonë. Një deklaratë nga një deputet, të dhënë në një fazë të caktuar në politikë ndikonë për shkak të pakënaqësisë së tyre  mbi miratimin e  ligjit zgjedhor ,prandaj unë këtë nuk e marrë  si dekleratë të mëndimit thelbësorë të Mehmet  Bardhit, të cilin e njoh  vite të tëra si deputet ka thënë  Kovacevic për mediat malazeze.

Siç shkruajn  mediat malazeze as   kolegu  partiak dhe  funkioneri i lartë i LD-së  Nikollë Camaj, nuk konsideron se deklarata është nxitëse, por  vë në dukje se shqiptarët ishin të zhgënjyer nga ana e veprimit të autoriteteve malazeze dhe   që ata duan që “çështja shqiptare”, në Mal të Zi të zgjidhet sa më parë.

Camaj paralajmroi se  do tu drejtohën  ambasadave të huaja dhe Gjykatës Kushtetuese për shkak të miratimit të Ligjit Zgjedhor,të cilat  sic thotë , vulgarisht shkelin të drejtat e fituara të subjekteve politike shqiptare. Sipas Camajt kjo nuk është një thirrje për dhunë, por thirrje që  të pranojë realitetin dhe të respektojnë të drejtat e komunitetit shqiptar për të marrë trajtim adekuat në Mal të Zi .

Ai ka thënë për “Dan” se për   interpretimin e  drejtë të dekleratës  së Bardhit, Kryetarit  të Lidhjes Demokratike, duhet  pyetur atë përsonalisht, por duke “njohur Bardhin “, vet as në ëndërr nuk do e mendoja se ai donte të dërgonte një mesazh të shëmtuar.”

Unë e kuptoj se Bardhi thotë se derisa të gjithë shqiptarët në regjion kryesisht i kanë zgjedhur çeshtjet kyçe, çeshtja shqiptare në Mal të Zi ende mbetet e pazgjedhur dhe se kjo çështje doemos duhet zgjellur theksoi  Camaj.

Sipas mediave malazeze  në çdo rast, pas thirrjes për  ndarjen e  veriut  të Malit  të Zi, për  të formuar  shtetin e  Sanxhakut, janë aktualizua edhe pyetjet, se  çfarë  shqiptarët  mund  të bëjnë për të realizuar pamvarsinë e   tyre nga Mali i Zi dhe kërcnimet e ndarjes edhe në të kaluarën janë vënë re,por kurrë kështu në mënyrë eksplicite të  komunikohet  në një  vend  siç është në  Kuvëndin  e  Malit  të Zi, e të cilat  në  sy ua   tha  Kryetari dhe deputeti i  Lidhjes Demorkatike të shqiptarëve  nën Mal të Zi, Mehmet Bardhi.

Albert Camaj/Malesia.Org

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17/09/2011. Filed under Mali i Zi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.