Muhaxhirët – Muhajir

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 5924
Muhaxhedin/Muhajir janë indianë që emigruan dhe u quajtën emigrantë myslimanë nga India dhe njerëz nga kombe të pjesëve të tjera të Azisë –Jugore e qendrore, që u zhvendos në Pakistan dhe dominon gjuha amtare pakistaneze Urdu.

Muhaxhir – Muhadjir ose Muhajir (arabisht: مهاجر, robëri, refugjatët) në Muhaxhirët shumës (مهاجرون) është një fjalë arabe e përdorur shpesh në botën muslimane për t’iu referuar dikujt që ka emigruar nga një vend në tjetrin. Termi i referohet me largimin e parë të muslimanëve në fillimet e hershëm, ku shoqëruesit e Muhamedit emigruen me të nga Meka(Mekka (مَكَّة المكرمة) është qyteti më i njohur dhe më i rëndësishëm Islam. Këtu lindi Muhammedi a.s dhe këtu gjindet faltorja e parë në historinë e njerëzimit dhe e përkushtuar All-llahut dhe quhet Ka’ba (në gjuhën tonë shqiptohet Qabja – trajta e pashquar: Qabe). Themelet e kësaj faltorje i vëndoi Profeti Ademi dhe mëtej, të dërguarit e Zotit Ibrahimi dhe djali i tij Ismaili. Shën. im B.M.P.) në Medinë(Medina /mɛˈdiːnə/ (ar.:المدينة المنورة ælmæˈdiːnæl muˈnɑwːɑrɑ ose المدينة ælmæˈdiːnæ, gjithashtu përkthehet në shqip si Medina, zyrtarisht njihet si El-Medinetul-muneuere), është qytet në Hixhaz një krahinë në perëndim të Arabisë Saudite dhe është kryeqytet i provincës Al Medinah. Është qyteti i dytë më i shenjtë Islam dhe vendi i varrimit të Muhammedit. Shën. im B.M.P.) e në Hegira(هجرة hidjra – hixhra në arabisht)( Hixhra (Ar. هجرة hiǧra “emigrimi) është një term për një ngjarje në vitet formuese të islamit në të cilin Muhamedi dhe shpura e tij në vitin 622 emigroi nga Meka në Medinë. Shën. im B.M.P.), në kundërshtimi me Ansars, myslimanët e Medinës në atë kohë.

Pakistani dhe Bangladeshi

Muhaxhedirët -Muhadjirs (Muhajir, Mohajir) e Pakistanit(Pakistani është shtet islam në kontinentin e Azisë me pozitën e tij gjeografike në pjesën veriperëndimore të nënkontinentit të Indisë është hapësirë ndërmjetësuese midis Azisë Jugore dhe Lindjes së Afërme dhe të Mesme. Shën. im B.M.P.) dhe të Bangladeshit(Republika Popullore e Bangladeshit (bengalisht:গণ প্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ Gôno Projātontrī Bāņlādesh lat. Bangladesia) është vend në Azinë jugore. Kjo republikë është krijuar në territorin antik të quajtur Bengali. Bangladeshi kufizohet me Indinë dhe Burmën (tani Mianmar) dhe është fqinje e Kinës, Nepalit dhe Butanit. Vend islamik e 12 % hindus. Shën. im B.M.P.) janë myslimanë refugjatë të gjuhës Urdu(Urdu ashtë gjuha kombtare e Pakistanit. E përdor edhe India) që kanë ikur pas ndarjes së Indisë në vitin 1947. Edhe pse këta njerëz janë nga grupe të ndryshme etnike dhe rajone të Indisë: Uttar Pradesh, Bihar dhe Hyderabad, ata janë të konsideruar si një grup etnik si të tilla në Pakistan, ku një parti politike, MQM ekziston për të mbrojtur interesat e tyre.

Muhaxhirët – Muhadjir janë të shpërndara në të gjithë Pakistanin, por janë veçanërisht të shumtë në Karaçi, ku përplasjet etnike e kanë kundërshtuar herë pas here grupet indigjene etnike si Sindhis. Muhaxhirët-Muhadjir më të cilët fillimisht emigruan në Pakistan (duke përfshirë edhe prindërit e ish-presidentit Musharraf Pervez ka lindur në Delhi në 1943) ishin relativisht më të arsimuar se sa pakistanezët vendas, kështu që ata mbajtën një pjesë të madhe të vendeve të punës në publike dhe profesioneve, që gjithashtu shkaktoi fërkime me Punjab, grupi më i madh etnik në Pakistan.

Turqia

Turqia e ka përmendur termin muhaxhirë (muhacir, maacir) nga refugjatët muslimanë që kanë emigruar vullnetarisht apo me dhunë dhe kanë mbetë te ai shtetë, që mbeti pas Perandorisë Osmane në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe në fillim të XX, dhe përfundimisht në territoret përkatëse të Turqisë të sotme, nga territoret osmane të kontrolluar tani nga Shtetet Jo-muslimane. (Rusia, Franca, Britania e Madhe, Italia dhe shtetet e reja ballkanike): turqit etnikë, grekët myslimanë shqiptarët, boshnjakët, pomakë(musliman bullgarë. Shën. im B.M.P.), cirkaziatikë(të kaukazit. Shën. im B.M.P.), çeçenët, Mahdist(Shiaislami. Shën. im B.M.P.) mbështetësit sudanez dhe partizan të mbështetësit të emirit algjerian Abdelkader.

Muhaxhedinët/Muhadjir e sotme janë shumë prej të cilëve tashmë të urbanizuar, veçanërisht në Ballkan, ku kanë luajtur një rol të rëndësishëm në pjesën përendimore dhe në laicizimin e Turqisë dhe në bashkimin e ndërtimit dhe të Lëvizjes Socialiste në këtë vend.


Muhaxhirët – muhajir e ShqipnisëMuhaxhirët/Muhajir (ose Mohajir, nga muhaxhirët arabë , muhajir shqiptar, që sipas drejtshkrimit shkruhet Muhaxhir ose Muhaxher. Në rajonet të populluara shqiptare, duke përfshirë Shqipërinë dhe Kosovën, i referohet shqiptarëve nga Çamëria (Greqi) dhe pjesë të vilajetit të Kosovës si e sanxhakut të Nishit, sanxhakut të Yenibazar etj., të cilat i pushtoi dhe i mban edhe sot Serbia dhe Mali i Zi.

Muhajir ose Mohajir (arabisht: مهاجر muhāǧir) është në arabisht kuptimi i fjalës emigrant.
Kalendari Islamik Hejira fillon kur Muhammedi dhe shokët e tij e lanë Mekën për Medine në atë që është e njohur si Hixhretit/Hijra. Ata quheshin Muhaxhirët. Në rrënjën e fjalës arabe muhajir për imigrimin dhe emigracioni është Hixhrat/Hijrat.

Gjatë shekujve, termi është zbatuar në një numër refugjatësh të tjerë muslimanë dhe grupet e emigrantëve:

• Muhaxhirët në Shqipëri ishin shqiptarët që jetonin në Serbi (në afërsi të Nishit dhe Prokuplje). Rreth 30.000 shqiptarë etnikë u terhoqen nga ‘’zonat e zaptuar’’, duke kërkuar strehim në Kosovë dhe Metohi, ndërsa dhjetëra mijëra serbë u larguan nga Kosova dhe Metohi për në Serbinë përpara se t’i lëshonin bashibozukët, përkrahës të trupave të shthurura osmane. Si pasojë, mijëra shqiptarë të vendosur në Kosovë, ku jetojnë sot janë muhaxhirë.
• Muhaxhirët Khwarezm/Kuarezm ishin refugjatë muslimanë që ikën prej pushtimi mongol të Xhenxhis Kanit/Genghis Khan në territoret muslimane në shekullin e 13; ata u vendosën në tokat e tjera muslimane të pa pushtuar nga mongolët. Maulana Jalaluddin/Xhalaludin Rumi iku nga Afganistan dhe u vendosën në Anadoll (Turqi moderne), për t’i shpëtuar ushtrisë mongole.
• Muhaxhirët e Krimesë ishin refugjatë të konvertuar në musliman me prejardhja nga Tatarët e Krimesë, të pushtuar nën Perandorinë Osmane e mëpas nën Perandorinë Ruse e pushtoi Krime-në – Krime-ja Khanate e Muslimanve. Muhaxhirët e Krimesë ishin muslimanë të Kaukazit të përfshirë në Perandorinë Osmane dhe Lindjen e Mesme pas Luftës së Kaukazit.
• Muhaxhirët e Turqisë ishin muslimanët e Ballkanit të vendosur në Turqi, pas rënies së Perandorisë.
• Populli Muhaxhir i Pakistanit janë refugjatë myslimanë të ardhun nga India, Burma dhe pjesë të tjera të Azisë Jugore të cilat emigruan për në Pakistan në vitin 1947 dhe janë kryesisht vendas – autoktonë, që flasin gjuhën amtare pakistaneze urdu.
• Refugjatët Palestinezë janë refugjatë arabë, kryesisht myslimane, që kanë emigruar nga territori që u bë i Izraelit, dhe tani janë kryesisht në vendet fqinje.
• Refugjatët Afgan ishin muhaxhedinët musliman nga Afganistani, të cilët u arratisën gjatë pushtimit sovjetik në vitin 1979 deri në pushtimin e vitit 2001 nga SHBA në të cilën qeveria kishte rrëzuar talibanët. Pjesa më e madhe e tyre u vendosën në Pakistan, si dhe në Iran.
• Refugjatë Rohingya janë refugjatë muslimanë nga Burma në Bangladesh dhe Pakistani.

Diaspora e muhaxhirve në botë

• SHBA 150,000
• Arabia Saudite 120,000
• Kanada 80,000
• Emiratet e Bashkuara Arabe 50,000
• Anglia 25,000

Përgatiti: Bep Martin Pjetri/Proletari.Com
E mërkurë, më dt. 22.VI.2011

Për më shumë lexoni Muhaxhirët ,,shqiptarë” kanë pushtuar majën e shtetit

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28/06/2011. Filed under Historia Botërore. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.