Diplomacia greke ndërhyn në bisedime për një qeveri tranzicioni në Libi

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 2477
Diplomacia greke po lëviz për të ulur armët dhe për të vendosë palët në bisedime për një qeveri tranzicioni në Libi.
Legjenda ose shenjat konvencionale të hartës.
– Ngjyra blu e hapët tregon zonat e pushtuara prej rrebelve libian me refugjatët libian të ardhur nga Franca, Anglia dhe SHBA.
– Automatiku me ngjyrë të zezë tregon zonat e luftës midis qeveritarve dhe rrebelve dhe libianë refugjatë.
– Viza e verdhë tregon hapësirën ajrore të Libisë.
– Viza gri tregon shenjën e rrugëve.

Intervistë e Ministrit të Jashtëm grekë Dimitris Drucas me “Ora e Re (NewsHour) e BBC-së (4 prill 2011):
Athinë, 4 prill 2011

Z. Drucas:
Para së gjithash më lejoni të theksoj se çfarë mesazhi i ynë ishte për z. Obeidin, kjo ishte një mesazh i qartë përsëritjen e mesazhit të bashkësisë ndërkombëtare që ne kërkojmë respektimin e plotë dhe zbatimin e Rezolutave të Kombeve të Bashkuara të Këshillit të Sigurimit dhe më saktë armëpushim të menjëhershëm dhe në fund të dhunës kundër popullit të Libisë dhe të jetë i qartë në lidhje me atë , ky ishte mesazhi ynë shumë i qartë. Nga bisedat tona me z. Obeidi, Unë mund të them se kemi kuptuar se edhe regjimi në Libi e kupton se ne duhet të flasim se ata duhet të lëvizin, që ne duhet të kërkojmë një zgjidhje politike të krizës dhe unë mendoj se ky është një hap i rëndësishëm i parë, në qoftë se unë mund të them kështu.

Gazetari:
Cila është ideja e tyre për një zgjidhje politike?

Z. Drucas:
Ne kemi pasur në ditët e fundit edhe një takim të Bashkimit Afrikan në Adis Abeba, ku disa ide u hidhen dhe diskutohen. Para së gjithash:
– ndërprerja e armiqësive,
– mbrojtja e popullsisë civile,
– ndihma humanitare për popullsinë e Libisë
– dhe natyrisht një dialog politik për të parë se çfarë lloj masash tranzicion mund të gjendet dhe të reformave politike që janë të nevojshme për të ardhmen e Libisë.

Gazetari:
z. Obeidi bisedoi me ju më shumë për atë se çfarë ashtë një tranzicion dhe reformat politike që ata do të vendosin në Libi?

Z. Drucas:
Unë mendoj se është shumë herët për të marrë në një lloj të tillë të dhënat. Edhe një herë unë mendoj se ishte një hap i rëndësishëm i parë drejt kërkimit për një zgjidhje politike dhe mund të theksoj si ministër se kjo është qasje e Greqisë nga momenti i parë, për të thënë se ne nuk duhet të dorëzohemi, t’ja lejmë në dorë të fatit tyre, ne duhet të vazhdojmë me përpjekjet për të gjetur një zgjidhje politike diplomatike.

Gazetari:
Por problemi është se rebelët në lindje të Libisë nuk duan asgjë më pak që Gadafi largohet nga vendi, zyra dhe familja e tij duke lënë vendin drejtë një tranzicioni demokratikë. Kjo është e vetmja alternativë që ata me të vërtetë pretendojnë.

Z. Drucas:
Kjo është e vërtetë dhe kjo është e njohur mirë, por edhe një herë se është shumë herët dhe ndoshta jo ende nuk janë pjekur kushtet për të folur në lidhje me çfarëdo lloj detaje ose ndoshta për marrëveshjes përfundimtare ose zgjidhje. Ne jemi në hapat e të parë, por unë mendoj se është e rëndësishme që ne e kemi këtë fakt se edhe regjimi në Libi është në fillimin e të menduarit për një proces të tillë politik.

Gazetari:
Ka raporte aktualishtë në këtë vend që djali i Kolonelit Gadafit i është sugjeruar një tranzicion që ai ta marri përgjegjësinë e drejtimit tëe vendit drejt demokracisë. Unë e kuptoj se ju nuk doni të shkoni në detaje, por është se diçka ka dalë në bisedat tuaj me ministrin libian të jashtëm dje më dt. 3.IV.2011?

Z. Drucas:
Shumë gjëra janë zhvendosur rreth, por unë mund të them këtë shumë qartë se kjo nuk ishte një pikë në diskutimin tonë dje me të dërguarin e Libisë z. Obeidi.

Gazetari: Por ju nuk keni përshtypjen se qeveria e Gedafit e kupton se nuk mund të qëndrojë në pozicionet aktuale politike, që duhet të ketë disa lloj ndryshimi politike …

Z. Drucas:
Përsëri unë mendoj se kjo është më e rëndësishme një mesazh të vlefshme që kemi marrë nga takimi dje se edhe regjimi në Libi e kupton që ata kanë për të kërkuar një zgjidhje politike.

Gazetari:
Ju thoni se kjo ishte një iniciativë greke për këtë diskutim politik. A e keni konsultuar me anëtarët e tjerë të aleancës që observojnë ushtarakishtë zonën e ndalim-fluturimit, si Franca dhe Britania?

Z. Drucas:
Sigurisht, ne jemi konsultuar me partnerë ndërkombëtar para takimit me z. Obeidi. Ne kemi informuar një numër të madh të homologëve evropianë, por edhe vendet jashtë Europës që marrin pjesë në përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare për të gjetur një zgjidhje në Libi dhe kjo është më se e natyrshme për ne që të jemi në kontakt me partnerët tanë dhe aleatët tanë në mënyrë që të konsultohemi për hapat e mëtejshme në të ardhmen. Këtë mëngjes kam pasur një bisedë telefonike edhe me William Hague dhe me kolegë të tjerë. Unë do të vazhdojë të kemi kontakt me ta, duke u konsultuar me ta dhe gjithashtu ka një vështrim në hapat e ardhshëm dhe disa ide dhe propozime tjera ndoshta edhe pala greke mund të kontribuojnë.

Gazetari:
Mund të na thoni se çfarë janë ato hapat e ardhshëm që do të ndërmerrni?

Z. Drucas: Gjëja më e rëndësishme është se ne kemi të qartë si hapi që ne e shohim se edhe regjimi në Libi e kupton se ajo ka për të lëvizur. Gjëja më e rëndësishme është për të gjetur mënyrat e nevojshme tani të sjellë përfaqësuesit e regjimit së bashku me përfaqësuesit e këshillit kombëtar, për të parë se çfarë mund të bëhet. Në këtë drejtim ne do të shohim se çfarë lloj hapash konkrete do të ndërmerren.

Gazetari:
Dhe në ndërkohë, që ju si qeveri jeni dakortë që sulmet ajrore mbi forcat e Gadafit duhet të vazhdojë nën mandatin e OKB?

Z. Drucas:
E pra, sa kohë që ne nuk shohim se nuk ka asnjë lloj lëvizje të rëndësishme në Libi, unë mendoj se uniteti i bashkësisë ndërkombëtare duhet të jetë prezente.

U morë nga Shtypi i Ministrisë së Jashtme të Greqisë
Përgatiti: Bep Martin Pjetri/Proletari.Com
E Martë 05/04/2011

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 05/04/2011. Filed under Politika Botërore. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.