Pellasget – Shqiptarët dhe gjuha e tyre hyjnë në degën japetike – Kapitulli i II

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 5295
Shqiptarët dhe gjuha e tyre hyjnë në degën japetike

Në morinë e gjuhëve në botë janë më të përsosura  ato gjuhë të popujve të racës;

–         Të Kaukazit që banojnë në Europë.

–         Të Azisë

–         Të Afrikës

Këtyre tre gjuhëve shkencëtarët u dhanë emrat e tre djemve të Noes ( sipas biblës njihet Barka e Noes  apo e Noehit) si;

–         Hametike

–         Sametike

–           Japetike

Aty grupohen gjuhët si;

–         Sanskritisht

–         Greqisht

–         Latinisht

–         Shqip

–         Rusisht

–         Gjermanisht

–         Anglisht

Këto gjuhë i flasin ata popujt që jetojnë në Europë, përveç turqve, hungarezve, laponëve, finëve, gaskonëve që banojnë në Franën Jugore dhe në Spanjë. Në të njëjtën familje hyjnë indianët, persët dhe armenët prej popujve të Azisë. Nuk janë janë ruajtur kujtime mbi vendin ku kanë jetuar bashkë popujt arianë, por siç duket atdheu i tyre i përbashkët ka qenë në Azinë Qendrore dhe nga Veriu i Indisë. Prej këtu zunë të shkëputen dhe të drejtohen nga perëndimi disa popuj që përbënin familjen japetike.

Japetike janë ato popujt që flasin në këtë gjuhë siç është familje ariane ose indogjermane apo indoeuropiane.

Vendi  i Gjuhës Shqipe

Për të përcaktuar gjuhën shqipe se në cilën familje hyn aplikohet metoda shkencore e krahasimit  me tre familjet e mëdhaja të njohura si semitike, hametike dhe japetike.

Sipas ekspertve linguist ngjason gjuha shqipe me familjen japetike, të argumentuar si më poshtë;

1.   Duke krahasuar me numërorët e shqipes ngjasin me ato të japetikës.

2. Midis fjalëve dhe zanoreve

Atdheu i parë i shqiptarëve është India

Sanskritishtja si gjuhë e vjetër e intelektualve indiane e është mëma e gjuhës shqipe

Duke parë nga zhvillimi i fjalëve se çfarë qytetërimi kanë pasur të parët e shqiptarëve, kur u larguan nga India. Shqipja është bija e japetikes dhe motër me këto gjuhë të japetikes.


Gjuha sanskritishte e shkruar është më e vjetra nga gjuhët e tjera; pastaj vijnë greqishtja, latinishtja, gjermanishtja, anglishtja, sllavishtja dhe shqipja.

Kuptimi i fjalës sanskritishte prej latinishtes në kontestin morfologjik  të saj në rrokëzimin si san – scrita  që rrokja e parë san do të thotë shenjtë dhe rrokja e dytë scrita, pra fjala sanskritishte në shqip përkthehet shkrim apo gjuhë e shenjtë e përsosur.

Gjuha sanskritshte është gjuha e periudhës klasike të intelektualve të Indisë. Pas sanskritishtes vjen gjuha greke e vjetër e cila u folë para 30 shekujve në kohën e Homerit. Pas greqishtes vjen gjuha latine që u fol para 20 shekujve

Gjuhët më të vjetra janë;

–         Sanskritishtja

–         Greqishtja

–         latinishtja

3. Zanoret japetike A,E,O,I  dhe U janë të përdorura si përemra dëftorë dhe si nyje në shqipet dhe në gjuhët e tjera japetike.


Gjuhë ilirike e shkruar s’është  gjetur.
–   Gjuha shqipe është më konservatore nga tërë gjuhët e krahasuara, përveç gjuhës japetike ose sanskritike.

Bep Martin Pjetri
Copyright Proletari.Com

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26/04/2010. Filed under Lashtësia shqiptare. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.