Polonia – Kisha dhe SOLIDARNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 2077
Për ata që kanë vrarë Fratin Jerzy Popieluszko, thotë prokurori Andrzej Witkowski.
“Super Express”: – Sipas versionit zyrtar, i cili u paraqit gjatë gjykimit të Torun, dhe pastaj përsëritet gjatë viteve të, Ati Jerzy Popieluszko vdekur 19 tetor 1984 Zoti pas shumë viteve të hetimit, paraqet një skenar të ndryshëm. Pra, kush dhe ku vrau Fr. Popieluszko?

Andrzej Witkowski: – Në 1984, njoftim zyrtar të Përgjithshëm Czesław Kiszczak ankohej se çfarë kishte ndodhur, duke pranuar se fajtor për vdekjen e Atit Jerzy Popieluszko janë oficerë të Ministrisë së Brendshme. Ndërkohë, në hetim 2002, Kujtimi u krijua Instituti Kombëtar fakte hedhin dritë të re mbi sjelljen e rrëmbimit priftit. Gjithashtu bazuar në këto të dhëna, është e qartë se në fund të Fr. Popieluszko hedhur në lumin Vistula në vend të 19 tetor 1984, por gjashtë ditë më vonë – më 25 tetor. Në atë kohë, Piotrowski, Pekala dhe Chmielewski – caktuar nga Kiszczak Përgjithshëm dhe më vonë nga Gjykata provincial në Torun, si autorët e vrasjes së – tashmë ka qëndruar për dy ditë në paraburgim. Në rrahjen fatale e Gregori kryesve Przemyk aktuale janë personat e tjerë të treguar se ata që Ministria e Punëve të Brendshme. Nëse në rastin e vrasjes së Fr. George ishte njëjtë, nëse autorët e rrëmbimit të Atit ishin persona të tjerë përveç atyre që privuar atë të jetës me mizori të veçantë, dhe në të cilën pati një vrasje, është ende një hetim të hapur për t’iu përgjigjur IPN.

– Nëse bankë e të pandehurit nuk mund të shkurtohet deri në njerëz përgjegjësi pociągniętych gjatë procesit të Torun – se nëse emrat duhet të zgjeruar?

– Tashmë në procesin e Torun ishte pothuajse universalisht e njohur se bankën e të akuzuarve është shumë e shkurtër. Për këtë ditë jo, ulen në nxitësit e krimit. Në përgjithësi nuk, zbulohet në kohën që – siç tregohet nga hetimi në vitet 1990-1991 dhe gjatë 2002-2004 – lidhje me rrëmbimin dhe vrasjen e një prifti mund të ketë tjetër person, ende i papërcaktuar. Siç është e qartë nga komunikata e fundit, Instituti i përkujtimit kombëtar ka rritur deri në drejtim të gjetjet e tyre.

– Cili është roli në tetor 1984 ka luajtur dy gjeneralëve – Kiszczak dhe Jaruzelski?

– Si mbajtur frenat e qeverisë në vend. Përgjigje, duke përmendur një pasazh nga libri “Unë isha një njeri Kiszczak – Gen Mark Ochocki në bisedë me Christopher Spychalski. Author Pyetje: “Gjeneral Kiszczak ishte njeriu më i besuar, Gjeneral Wojciech Jaruzelski. Jaruzelski ishte absolutisht i sigurt se instruksionet që të transmetojë Kiszczakowi i Përgjithshëm do të ushtrohet në përputhje me dëshirat e tij se ai nuk do przedobrzał, ajo do të bëjnë as mirë as keq. do të ekzekutojë komandat si sugjeruar. (…) A mendoni se ajo që ai bëri Kiszczak, u konsultuar gjithmonë me Gjeneral Jaruzelski? “. Përgjigja e Përgjithshme e Okhotsk: “Po.” Roli i gjeneralëve Jaruzelski dhe Kiszczak në këtë rast të veçantë është ende nën hetim IPN.

– Kush të kërkuar në rastin tuszowaniu? Kush shtyrë dy herë nga kryerja e hetimeve tuaj?

– Si në dhjetor 1991 dhe në tetor 2004 të marr një hetim nga një vendim i prokurorit epror. Sa për njerëzit që kështu varej në rast duke e bërë më të vështirë, madje edhe parandalimin e tij, unë kam sqaruar dyshimin. Deri çështje është kryer, unë nuk mund të flasë publikisht për këtë.

– IPN kryer një hetim në ekzistencën e komunist-owskim Ministria e Brendshme shoqatë kriminale. A janë ekzaminuar disa raste të vrasjeve, sulmeve disa vrasjeve dhe të plaçkitjeve. Sa i përket prokurorët përfitojnë nga gjetjet tuaj dhe nëse të gjitha temat e hedhur në një qese nuk është dobësuar në rast të vdekjes së Atit Jerzy?

– Ky është një hetim i inicuar shkurt 5, 2002 nga Instituti i përkujtimit kombëtar në prokurori Lublin mbi funksionimin e Ministrisë së Punëve të Brendshme, lidhje kriminale – duke përfshirë menaxhimin e zbatimit të vrasjes së Atit Jerzy Popieluszko nga personat që zënë në hierarkinë e partisë-shtet PRL nga gjeneralë të lartë MIA Ciastonia dhe pa probleme. 13 tetor 2004, është masa e procedurave të marra për të Katowice fotografi për ks. Popieluszko. Pjesa tjetër e materialeve – duke përfshirë vrasje në tentativë të Anna Walentynowicz, vrasjet e priftërinjve dhe Suchowolca NIEDZIELAK dhe një sërë temash të tjera kam marrë mars 2006 dhe u transferua në Institutin Kombëtar të Përkujtimit Varshavë Komitetit. Rreth një muaj më vonë ri-bashkëngjitur kësaj, këtë herë në Varshavë, materiale rast të Fr. Popieluszko, duke marrë ata nga Katowice. Arsye të përqendrohen të gjitha bisedat të përmendura, në një hetim, ishin konsideratat e lidhura me përmbajtjen dhe ligjore. Me organizimin e duhur dhe logjistikë hetimeve të sigurisë, një zgjidhje e tillë të favorshëm për të bërë rregullimet. Implementimin e zgjidhjeve të tilla kërkuar pa sukses. Në fund kisha për të shkuar në IPN.

Andrzej Witkowski
Diplomuar MCS, një prokuror për 30 vjet, në 2000-2006 kreu i departamentit të Komisionit të IPN në Lublin. Aktualisht, Zyra e Prokurorit të Prokurorisë së Apelit në Lublin

Copyright Proletari.Com

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 02/05/2010. Filed under Bota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.