Kosovaret drejtuesit e prostitucionit shqiptare

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 5920
Si ua shesin kosovaret motrat e tyre afrikanëve?
Në fillim të viteve 1990-ta dhe gjatë tërë asaj decenie të fundshekullit dhe Mijëvjeçarit të kaluar, shumë meshkuj dhe femra kosovare të profesioneve dhe shtresave të llojllojshme i kemi dëgjuar duke rrëfyer me indinjatë rastet kur prindërit lejonin vajzat dhe vëllezërit motrat e tyre të ushtrojnë prostitucion me pagesë brenda dhe jashtë Shqipërisë. Klientët më të rregullt jashtë Shqipërisë ishin shqiptarët nga Kosova dhe Maqedonia, italianët dhe grekët. Shumica e atyre femrave ishin nga rajonet e varfra të Shqipërisë, me pak shkollë ose gjysmë analfabete. Me nivelin e tillë të ultë të shkollimit dhe inteligjencës kishte më shumë femra në Kosovë. Gjatë asaj kohe, shumica e femrave dhe meshkujve kosovarë shprehni habinë se si është e mundur në Shqipëri prindërit dhe vëllezërit të sheshin vajzat dhe motrat ashtu të huajve? Tërë këtë dukuri femrat nga Kosova e identifikonin si injorancë dhe gjendje të karakterit njerëzor të brishtë. Na s’kishim mujt me ra n’at sikur ato kurrë edhe kiameti me krisë” shpreheshin shumë prej femrave kosovare. Nuk besoj se ka naj mashkull n’Kosovë që ia shet motrën ose gruan italianëve dhe grekëve me lujt me to si me kafshë sikur n’Shipni, kam dëgjuar njërën në Prishtinë para 15 viteve. Tjetra nga mllefi reagonte në formë edhe më të vrazhdë duke thënë: Oo ata ish dashtë me i pasë dy Envera se njo pak ish kanë. Kqyri tash çka po bajnë. Asni popull n’Evropë s’bon çka bojn kta.

Vërtetë këto dukuri ndodhnin kryesisht gjatë decenies së fundit të Mijëvjeçarit të Dytë me femrat e Shqipërisë nga zonat e varfëra dhe të pashkolluara ose me shkollë fillore, e shumë pak me shkollë të mesme. Femrat me arsimim të lartë janë përmbajtur dhe nuk kanë pranuar të shiten si kafshë nga tjetërkush. Nëse ta jep, po e dini ju se kë, ta jep me zemër se është seksi pa kurrfarë paragjykimi.

Në fillim të Mijëvjeçarit të Tretë dukuritë e lartcekura kur shiteshin vajzat dhe motrat për prostitucion kanë rënë ndjeshëm në Shqipëri. Femrat normale nuk vuajnë për seks dhe atë e bëjnë me dëshirë duke zgjedhur por nuk pranojnë të skllavërohen. Ajo që ndodhte në Shqipëri në Mijëvjeçarin e Dytë me skllavërimin e femrave gjysmë të shkolluara nga zonat rurale, zbatohet në Kosovë në Mijëvjeçarin e Tretë në formë edhe më të turpshme që dallon shumë nga Shqipëria.

Arjeta Gashi është motra e Ardiana Gashit nga Prishtina. Arjeta ishte martuar para 7-8 viteve me Lulin po ashtu nga Prishtina. Të dy ishin në marrëdhënie pune. Arjeta punonte në KEK ku e kishte rekrutuar babai i saj Nazmi Gashi, një zyrtar në KEK. Luli dhe Arjeta kanë një djalë 6-7 vjeçar që quhet Luar. Motra e Arjetës, Ardiana është dukshëm më e vjetër se Arjeta, duke 34-35 vjeçare. Ajo kishte bërë doktoraturë në Angli. Me t’u kthyer fillon menjëherë ta zbatoj njohurinë e saj “shkencore” në biznesin e disa prindërve dhe vëllezërve nga zonat rurale të Shqipërisë që shisnin gratë, vajzat dhe motrat e tyre për prostitucion me pagesë. Ardiana tashmë formalisht e shkolluar shumë ose tej mase, që e ka shtëpinë e babit përballë shtëpisë së Ramush Haradinajt në lagjen Arbëria (ish-Dragodan) të Prishtinës, përmes disa lidhjeve korruptive regjistron motrën e saj të martuar Arjetën në Fakultetin Ekonomik në Prishtinë. Arjeta nuk ka qenë e interesuar të regjistrohet. Filloj fakultetin pasi ishte punësuar. Kishte djalin Luarin, bashkëshortin e ndershëm Lulin, një jetë komode dhe të lumtur familjare. Fakulteti i pareformuar Ekonomik nuk mund t’i sillte Arjetës ndonjë përparim në ngritjen e njohurive. Asaj dhe shumë të tjerëve nuk u ishin nevojitur kurrfarë njohurish të punësohen në KEK përmes baballarëve dhe të afërmeve. Tjerët më arsimim më të lartë dhe ekspertë për punët përkatëse më kot kërkonin punë në KEK që Arjeta tani e kishte.

Pas regjistrimit të Arjetës në fakultet, fillojnë këshillat “shkencore” dhe presionet e Ardianës si vijon në origjinal:

Tash ti po kryn fakultet e s’bon me bashkjetu me burrë me shkollë t’mesme. A durohet tash ai? Giqu tina se unë t’jepi pare e ta gjaj ni ven ma t’mirë t’puns.

Arjeta është e trullavt, me bythë shumë të trasha dhe sise të mëdha e të lëshuara teposhtë. Nuk duket seksi e as rrospi. Ajo pranon vendimin e Ardianës ta braktis Lulin realisht pas 7 viteve jetë të lumtur bashkëshortore. Luli është një djalë i urtë, i sjellshëm, kallap mashkull, afër 2 metra i gjatë. Një e metë e tij është se nuk është sherri i askujt dhe është i butë në sjellja e veprim. I sinqertë deri në pikë të fundit. Të gjitha këto veçori të Lulit e bëjnë atë cak të poshtërimeve dhe torturës nga Ardiana sepse kësaj i pëlqen shumë t’i sulmoj dhe hajë nëse mundet njerëzit e ndershëm. Ardiana e ndan Arjetën pa pëlqimin e Arjetës dhe Lulit, dhe e lidhë Arjetën me një të punësuar në UNMIK ose organizatë ndërkombëtare. Shvaleri i Arjetës ishte nga Senegali, shtet në Afrikën Perëndimore. Ai ishte me ngjyrë të kaftë në moshë shumë më të vjetër se Arjeti. Luli nuk e dinte ose donte ta dinte se Arjeta me vendim të Ardianës jo vetëm se e kishte braktisur por gruaja e tij po fëlliqej shumë me një afrikan nga zonat rurale. Luli nuk e dinte as rrezikun e infektimit të gruas së tij me HIV pasi OKB-ja më herët kishte larguar 7 afrikanë të infektuar me këtë virus që punonin në UNMIK. Arjeta në heshtje ishte e ndarë nga Luli, jetonte më shumë në shtëpi të gjinisë, dhe i grahte në të zezën me afrikanin. Në të njëjtën kohë, qëndrimi shumë i gjatë në gjini shfrytëzohej nga Ardiana për propagandë kundër Lulit se kinse ky po vrapon pas rrospijave dhe nuk po kthehet në shtëpi te Arjeta deri vonë pas mesnate. Propaganda dilte nga Ardiana si zëdhënëse e Arjetës kinse këto ishin vërejtje të Arjetës. Luli tani e dinte se çka po i bënte Ardiana me propagandë dhe Arjeta prapa shpine por heshtke derisa këtë maskarallëk e dinin secili për vete. Arjetës i dukej pak të fëlliqej në objekte neutrale dhe një ditë vendos të qihet me afrikanin në shtëpi të vet dhe të Lulit. Befas vjen Luli dhe e zë Arjetën duke u puthur me afrikanin. Khaaaaa! Çfarë befasie e pakëndshme! Prej asaj dite Luli dhe Arjeta në publik figurojnë si të ndarë për 6 muaj. Nuk ishte hera e parë që afrikani vinte në shtëpi të Arjetës, e ja fëlliqte pidhin ja bënte ibret. Luli e dinte këtë. Në pamundësi të Arjetën se në cilat objekte dhe çfarë kohe po i qihet gruaja, Luli mendon për befasinë në shtëpinë e tij. Arjeta e dinte kohën se kur Luli është i zënë me punë më së shumti dhe shfrytëzon momentin të sjellë afrikanin në shtëpi hatri i Ardianës dhe të qihet me afrikanin me urdhër të Ardianës.

Ditën kur Luli e zuri Arjetën me afrikanin, të nesërmen Ardiana përhap propagandën se Arjeta u nda prej Lulit shkaku se ky shkonte pas rrospijave dhe nuk vinte në shtëpi deri pas mesnate. Publiku i interesuar ta vërtetoj ngjarjen e kishte më se të pamundur të besoj pse Luli pas 7-8 vjet të jetës së lumtur martesore dhe seksuale me Arjetën po shkon pas rrospijave.  Publiku dhe njerëzit e zakonshëm u habitën shumë kur dëgjuan se Luli po shkon pas rrospijave. Mendonin se diçka e jashtëzakonshme ka ndodhur me Lulin. Disa që nuk u besonin rrenave të shpikura nga Ardiana thoshin:

Valla fort po ma merr menja mos osht krejt e kundërta. Arjeta t’u qi me tjeterkon. Po kjo s’doket bre me kanë as seksi as provokative.

Më së keqi gjatë ndarjes e ka pësuar djali i Lulit dhe Arjetës, Luari. Luli kujdesej më shumë për Luarin edhe gjatë kohës sa ishin bashkë me Arjetën. Gjatë ndarjes, Luari e ka ndier shumë mungesën dhe ngrohtësinë e babait. Ai duhej të rrinte herë me Lulin në shtëpinë e tij, e herë me Arjetën te dajt në shtëpinë e Ardianës. Edhe Luari e kuptonte se diçka e çuditshme ka ndodhur. Në një apo më shumë raste, Luari është dëgjuar kur i ka thënë duke qajtur nënës së tij Arjetës: Mamiiii, e ku o babi breeee!

Njerëzit dashamirës të Arjetës dhe Lulit nuk e kuptonin dot shkakun e ndarjes ë erdhi nga personi i tretë, motra e Arjetës, Ardiana. Filluan bisedimet intensive për ribashkimin e Arjetës dhe Lulit të ndarë pa fajin e tyre të drejtpërdrejtë. Luli kishte të drejtë ta mbys Arjetën kur ai e dinte se një afrikan po ja fëlliq pidhin asaj e po ja bënë ibret. Akuzat e shpifura nga Ardiana se Luli po ladron pas rrospijave nuk u vërtetuan kurrë. Luli e zuri Arjetën në shtëpi me zezak. Me atë rast Luli ka pasur të drejtë t’i vras të dy, Arjetën së pari. Me procedura ligjore Luli do ta kishte fituar betejën. Pas 6 muajve, pleqnia si alternativë e sistemit gjyqësor mezi arrin me i bashku Lulin dhe Arjetën.

Përvoja e Ardianës në mos lënien e dy gurëve bashkë në këto punë është e madhe. Ajo e pat quar në rrotë të samës pas 10 viteve fejesë të fejuarin e saj Mentor (Vehbi) Kikaj me një arsyetim të papritur dhe banal sikur për Arjetën. Unë po i baj studimet postdiplomike e s’mun duroj unë ty me arsimim më të ultë. Mentori është i biri dhe pasardhësi i vetëm i poetit të madh Vehbi Kikaj, djalë hasreti, me profesion biznesmen, kishte vetëm nënën nga familja e ngushtë, dhe tash i martuar me tjetërkënd.

Njohuritë “shkencore” të Ardianës pas Mentorit nuk gjetën zbatim praktik më të mirë se ndaj motrës së saj Arjetës të cilën e detyroj të fëlliqet me zezak. Ndërkaq Ardiana duket se nuk e ka kërku kurrë karin sa i ëmbël është. Kjo vërtetohet me këmbët e saj të deformuara dhe plakura. Asaj i pëlqen më së shumti të përfitoj qoftë edhe një sakëz nga kushdo, zezak i Afrikës, Amerikës Latine, etj. Vuan nga sindromi për t’u bërë diktatore. Për këtë duhet krijuar karizëm dhe pasur fuqi të cilat i mungojnë. Fuqinë e saj ka mundur ta tregoj vetëm kundër motrës së vet sa për të treguar se ka një lloj zotësie, qoftë edhe për punë të pahijshme. Është fatkeqësi shumë e madhe që nuk ka motra tjera t’i ndaj nga burrat dhe fëmijët sepse kështu do t’i tregonte njerëzve se çfarë zotësie ka, ose qe kush jam unë. Vetëm një gjë nuk po arrin ta kuptoj kjo qikë. Se pidhi mbetet pish, si u regjistru Arjeta si nuk u regjistru. Kari hin n’të. Veç me i hi i afrikanit Arjetës në vend të Lulit e me ja pidhin ibret vetëm shkaku i vendimit të Ardianës, është turp.

Çka dallon kjo përvojë nga ajo në Shqipëri? Rezultatet janë të përmbledhura në tabelën e mëposhtme.

Shqipëria

Kosova

Koha

Fundi i Mijëvjeçarit të 2-të

Mijëvjeçari i 3-të

Zonat prej nga vijnë femrat për prostitucion

Rurale

Urbane

Shitësit e femrave për prostitucion

Prindërit dhe vëllezërit

Motrat

Klientët

Nga zonat urbane, të huaj, të gjithë racë e bardhë

Nga zonat rurale, të huaj, racë e zezë

Arsimimi i vendim marrësve për prostitucioni të detyrueshëm

Shkollë fillore dhe gysmë analfabet, arsimim vendor

Postdiplomik, arsimim në Perëndim

Gjendja ekonomike

Varfëri e madhe Mesatare ose e pasur me qëllim të fitohet një sakëz më shumë

Femrat e arsimuara

Elegante, seksi, të lezetshme, trup seksi, patriote

Arrogante, cinike, ngucakeqe, trup të deformuar, kolaboracioniste

Në Kosovë ka shumë dallaverxhi, por ka shumë më tepër Dauta!
Lëvizja Daut!

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 01/05/2010. Filed under Sociale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.