Ja 30 plazhet më të ndotura në vend, ambientalistët alarmohen

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 4642
10 stacione monitorimi në listën e zezë të fekaleve, plazhi i Durrësit më problematiku.
Nëse i keni bërë gati valixhet, e keni menduar të nisni pushimet verore në zonat bregdetare në vend, për këtë duhet të mendoheni dy herë, pasi gati 70 për qind e plazheve rezultojnë me ndotje të madhe, nga fekalet, uji i plazhit apo papastërtitë e rërës. Nga njëra anë Agjencia e Mjedisit dhe Pyjeve, e cila në bashkëpunim me Institutin e Shëndetit Publik kanë bërë  rreth dy muaj më parë, me fillimin e sezonit turistik monitorimin e zonave më të frekuentuara gjatë sezonit të plazhit në disa pika për vitin 2010.

Në këto zona ka rezultuar se Jugu i vendit dhe kryesisht Saranda, mbetet kampione e pastërtisë ku janë vetëm 9 zona problematike ku turistët, duhet të kenë kujdes nga ndotja. Sipas këtij monitorimi, jugu i vendit mbetet edhe këtë vit në krye të klasifikimit të plazheve të pastra në vend, ndërkohë që plazhet e ndotura gjenden më shumë përgjatë Adriatikut. Në prag të afrimit të sezonit turistik 2010 nga Agjensia e Mjedisit janë evidentuar zonat më të ndotura dhe më cilësore të bregdetit tonë. Ndërkohë krejt të kundërtën e dëshmojnë OJF-të për monitorimin e mjedisit të cilat gjatë çdo fundjave kryejnë monitorime e studime të drejtpërdrejta në zonat turistike në vend. Në lidhje me këtë Kreu i Qendrës Kombëtare të Mjedisit Xhemal Mato ka sqaruar për gazetën se, gati 70 për qind e plazheve në vend, rezulton me një ndotje tepër të lartë e cila ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e qytetarëve që qëndrojnë në këto zona përgjatë gjithë muajve të verës. Sipas tij, uji i papastër me fekale e mbeturina nga më të dëmshmet, por edhe ndotja e madhe në zonën tjetër të plazhit e përkatësisht në rërë apo edhe në zonën me pemë nuk ka ndryshuar absolutisht ashtu si një vit më parë. Sipas ambientalistit, nga 72 zona bregdetare në të gjithë vendin, rezulton se rreth 30 prej tyre janë në gjendje tepër problematike përsa i përket ndotjes nga mbetjet inerte e jo vetëm kaq. Sipas Matos, OJF-të e mjedisit kanë kryer monitorimin e zakonshëm të mjedisit në plazhe duke vlerësuar kështu të gjitha zonat e ndotura në të gjitha plazhet e vendit. Vlerësimi i cilësisë së ujërave bregdetare të larjes është kryer në plazhet nga veriu deri në jug, nga Velipoja, Shëngjini, Durrësi, Kavaja, Vlora, Saranda, Dhërmiu, Himara dhe Borshi, në mbi 74 stacione kampionimi, në zonat më të frekuentuara gjatë sezonit veror tek e gjithë linja bregdetare. Sipas monitorimeve, shumë të ndotura kanë rezultuar plazhi Zhiron tek Brryli, zona tek Plepat, Shkëmbi i Kavajës, Plazhi në zonën e “Currilave”, Plazhi pranë “Urë së Dajlanit” Plazhi tek “Adriatiku” Plazhi që njihet zona “Teuta”, Zona e plazhit të Golemit, Zona pranë restorant “Gostivarit’ Zona pranë restorant “Vjenës”.

Ndërsa në zonën e Vlorës.
Plazhi pranë “Pyllit të Sodës”, Zona te “Plazhi i vjetër”

Zonat super të ndotura
Evidentimi për Kavajën vjen nga monitorimi i 10 stacioneve dhe rezulton si më i ndoturi në gjithë vendin. Sipas monitorimit, në 70 për qind të stacioneve të kampionimi ky plazh është jashtë normave të rekomanduara. Rezultatet mikrobiologjike të ujërave të këtij plazhi tregojnë se më të ndotura janë stacionet ku përkojnë me plazhin e Golemit, ku shkarkohen ujërat e zeza, stacionet nga Mali i Robit e deri në Qerret – thuhet në rezultatin e monitorimit. Problematik në disa zona paraqitet edhe plazhi i Vlorës edhe këtë sezon.
Sipas specialistëve, nisur nga gjendja e plazhit të vjetër dhe të ri, që shtrihen përgjatë linjës bregdetare të këtij qyteti, vlerat e çmuara të këtyre dy plazheve po degradojnë dhe kjo si rezultat i shkarkimeve të patrajtuara dhe pa kriter që derdhen direkt në ujërat bregdetare të qytetit të Vlorës. Stacioni i kampionimit më i ndotur në bregdetin e Vlorës është stacioni i pestë, përballë shkollës së “Marinës”, ku të katër indekset e ndotjes fekale dalin disa herë mbi normat e rekomanduara. Është zona ku duhet ndaluar rreptësisht larja.
Sipas raportit të monitorimit, Saranda paraqitet me plazhe të pastra. Monitorimi i cilësisë së ujërave bregdetare tregon se shumë plazhe kanë rezultuar brenda normave të rekomanduara. Ndër plazhet më të mirë renditet plazhi i Dhërmiut, Himarës dhe Borshit. Sipas vlerave të monitorimit, në të 3 këto plazhe, gjatë vitit 2010, në 4 indekset e ndotjes fekale janë brenda normave të rekomanduara, madje në vlera mjaft të ulëta.

Zonat ku ndotja rezulton e lartë

Durrësi
Plazhi në zonën e “Currilave”
Plazhi pranë “Urë së Dajlanit”
Plazhi tek “Adriatiku”
Plazhi që njihet zona “Teuta”
Zona e plazhit të Golemit
Zona pranë restorant “Gostivarit’
Zona pranë restorant “Vjenës”.
Vlora
Plazhi pranë “Pyllit të Sodës”
Zona te “Plazhi i vjetër”
Zona përballë shkollës së “Marinës (ndalohet rreptësisht larja)

Arta AGOLLI

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22/06/2010. Filed under Turizmi shqiptar. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.