Polonia – Komb gjikand i Europës

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 2316
Republika Polake apo Polonia (polonisht: Rzeczpospolita Polska apo Polska) është shtet në pjesën qendrore të Evropës. Polonia ndodhet e kufizuar nga perëndimi me Gjermaninë, në jug me Çekinë, Sllovakinë, në lindje me Bjellorusinë, Ukrainën dhe në veri me Detin Baltik, Lituaninë dhe rajonin rusë të Kalingradit.

Polonia si me elemente shtetërore është krijuar që para 1.000 viteve, nga dinastia e Pia-së, ashtu që të arrijë vitet e arta (kulminacionin) në fund të shekullit XVI nën udhëheqjen e dinastisë së Jagilonian-it, kur Polonia ishte një ndër vendet më të fuqishme dhe më të zhvilluarat në Evropë.

Vendi i “Solidarność”-it, Republika e III-të Polake e thirrur në jetë në vitin 1997 ka hyrë në Paktin e Aleancës Veriore (NATO) në vitin 1999 dhe i është bashkangjitur Bashkësis

1691 – Ushtria e mbretit Jan Sobieski mposhtë ushtrinë turke në Vienë.
1772, 1793, 1795 – Rusia, Austria dhe Gjermania bëjnë ndarjen e Polnisë në mes tyre.
1918 – shpallja e pavarsisë së Polonisë.
1939-45 – Gjermania fashiste pushton Poloninë.
1945-89 – Instalimi i Qeveris Komuniste nga Moska
1989 – Rilindja e kapitalizmit në Poloni
1990 – Lech Wałęsa zgjedhet kryetar.

Diaspora ne polonisht, zakonisht e quan Polonia (nga Lat. Polonia – Poloni) – term për njerëzit që jetojnë jashtë kufijve polonisht polonisht.

Disa polak e konsiderojnë vetëm emigrimin Polonia, pa e specifikuar se si njerëzit që jetojnë në zonat që pas 1939 nuk janë pjesë e shtetit polak dhe pasardhësit e tyre. Një tjetër argument për këtë pozicion është se këta njerëz nuk kanë mbetur me polak, por ka ndryshuar kufijtë e vendit dhe është shtëpia e “majtë”. Ata gjithashtu e konsiderojnë veten të jenë polak, dhe jo për Polonine. Polonet e këtyre është i njohur si pakicë polonisht.

Polonia, zyrtarisht quhet Republika e Polonisë – një vend, qe ndodhet në Evropën Qendrore dhe në detin Baltik. Ajo kufizohet me Gjermaninë (Perëndim), Republikën Çeke dhe Sllovakisë (jug), Ukrainë dhe Bjellorusi (lindje), në veri lindje të Lituanisë dhe në veri me Rusinë (Kaliningrad). Për më tepër ndodhet ne zonë me detin Baltik, e cila kufizohet nga zona e Danimarkës dhe Suedisë.

Në kushtet e sipërfaqes zene vendin e 68-te në botë dhe të nëntë në Europë. Në kushtet e popullsisë zë vendin e 34 në botë. Vendi është i ndarë në 16 provinca të cilat janë të ndara në qarqe dhe më tej në komunë.

Për datën e themelimit konvencionale e shtetit polak është marrë shpesh 966 vjet ma pare, kur sundimtari Mieszko ka pranuar krishterimin. Polonia u bë një mbretëri në vitin 1025, dhe në 1569 formuan një bashkim me Lituaninë. Për shumicën e historisë se tij, Republika e Polonisë ishte një shtet i pavarur, multi-etnike dhe multi-besimit.

Komonueelthi u rrëzua në vitin 1795, kur territori u nda midis tre vendeve: Mbretëria e Prusise, Perandoria ruse dhe Austria (ndarjet e kombit polak). Polonia rifitoi pavarësinë në 1918, pas Luftës së Parë Botërore. Gjatë Luftës së Dytë Botërore vendi u pushtua nga Gjermania naziste dhe Bashkimi Sovjetik. Numri i viktimave të luftës vlerësohet të jetë mbi 6 milion shtetas polak. Pas luftës, Polonia u bë një republikë socialiste, në varësi të BRSS. Në 1989, një ndryshim në sistemin politik të demokracisë parlamentare dhe të kthehet në një ekonomi tregu.

Polonia është anëtare e tillë Bashkimi Evropian, NATO-s, OKB-së, OECD, WTO.

Etimologji
Origjina e emrit të Poloni nuk është e qartë. Sipas një teorie, emri rrjedhe nga fisi Polan, që banojnë në zonat e rajonit të pranishëm Polonia e Madhe. Fjala Glade rrjedhin nga kutia fjalë, ose në lidhje me bujqësinë si profesion kryesor i fisit, apo jetojnë me ato fusha të fushës (në krahasim me fise të tjera, të tilla si nëse Mazovians Wislanie) [6]. Megjithatë, nuk janë historianë (p.sh., Przemyslaw Urbańczyk dhe Sofia Kurnatowska) pyetje Polan shumë i ekzistencës, i cili në burimet letrare të shfaqet deri rreth vitit 1000.

Ekziston edhe një teori sipas së cilës kohë më parë në tokë u quajt Polan nëntokësore polak, që do të thoshte asgjë, por terren fëlliqur. Në këtë mënyrë, ishte emri i Polonisë.

Në të kaluarën, esht përdorur terma latin Polonia dhe tokë – tokë ose Regnum Poloniae – Mbreteria e Polonis. Emri i Polonisë nisi që do të përdoret për të gjithë vendin në shekullin e njëmbëdhjetë. Toka Polan që nga shekulli i katërmbëdhjetë e quajti polonisht Vjetër, dhe më vonë Wielkopolska(Polonia e Madhe, dhe isht në kontrast me tokat e jugut – Malopolska.

Fjala “polet” (shekulli XV), dikur “Glade” në formë latine Polani, Abraham Jets, Poloni duket për herë të parë në fund shekullin e dhjetë dhe njëmbëdhjetë të vjetra në mitër St Wojciech qenë ndoshta e shkruar në Romë midis periudhes se viteve 999 dhe 1001. Emri polak për një kohë të gjatë zbatuar vetëm për shtresën e sipërme (bujari), pavarësisht nga etnia.

Shteti i parë polak të quajtur Republika Vincent Kadlubek. Republika fjalë do të thotë që publiku (të përbashkët për të gjitha) ose republikën dhe është një kopje e kthimit Latine te informacionit publik. Republika ne fjalë, e cila është huazuar direkt, nuk është përdorur në polonisht për polaket. Sipas sistemit aktual juridik, vetëm emri zyrtar i vendit është i Republikës së Polonisë, dhe emri “Poloni” nuk shfaqet në asnjë akt aktuale polake. Në kontekstin e korrektësisë gjuhësore të Polonisë fjalës në emrin e zyrtar është një mbiemër, jo një emër (Latine Respublica Polona, dhe jo: Respublica Polonia), kështu formën e saktë është të plotësojë Republika e Polonis (Republika), polonisht (dhe jo: polonisht).

Pak te dhena

– Republika e Polonisë 31 dhjetor 1989
– Bashkimi me BE-në 1 Maj 2004

– Sipërfaqe per nga madhesia ne bote asht e 68.
322 575 km ²

– Banore – 38. 173 milion

– Feja – Katolike

Pagëzimi i Princ Mieszko dhe subjektet e tij ne vitin 966
Analiza Qarkut 1138-1320
Bashkimi me Lublinin ne vitin 1569
Copetimi ne vitet; 1772, 1793, 1795
Deklarata e pavarësisë 7 tetor, 1918
Njohja e pavarësisë 11 nëntor 1918

HISTORIA

Historia polonisht mbulon historinë e shtetit polak dhe kombit nga shekulli X-te deri në shekullin e XXI-te.

Qeveria e re e shtetit bie mbi krerët e parë amtare, emrat e të cilëve janë të njohur nga mediat kronikale te quajtur Gallus Anonymus. Katër prek këtyre si, Mieszko është padyshim një figurë historike, nuk është në fakt në burimet e shkruara bashkëkohore. Për vitin 1138 Polonia ishte një monarki e trashëguar dhe e qeverisur nga mbretër të dinastisë Piast, të cilët nuk janë numëruar rrethi i emetuar junioresh dhe periudha e tranzicionit, qe sjellë ndarjen e sovranitetit mbi të gjithë territorin e saj.

Vetëm si pasojë e vazhdimësisë Aktit të princit te vendit Boleslaw Boleslaw për gati 200 vjet qe mbytur. Përpjekjet për të bërë ribashkimin filloi në fund të shekullit të trembëdhjetë, dhe në fund ata janë shpërblyer me kurorëzimin e Ladislaus në shkurtë të vitit 1320. Ne krye te monarkisë trashëgimore u rivendos Piast sovran, por që përfundoi pas vdekjes pa fëmijë e djalit të tij, Kazimirit e Madhe në 1370 Si rezultat, qeveritë e Polonisë mori Anjou (Louis unë e Hungarisë dhe Hedwig), dhe atëherë mbretërit e dinastisë Jagiellonian.

Në 1569 Mbretëria polonisht kurorës ka hyrë në një marrëdhënie të qëndrueshme me Dukatit të Madh të Lituanisë. Sipas sindikatës është përfshirë në Bashkësinë Polake-Lituanisht Lublin, që sundoi nga 1573 të emëruar nga sundimtari e zgjedhjeve të lirë. Shteti ka qenë një nga organet më të mëdha territoriale politike në Evropë. Pas paqes përfundoi me Rusinë në fushën e saj te madhe në vitin 1634 arriti në 990 mijë. km ². Gjatë kësaj periudhe, Republika ka evoluar në një lloj sistemi politik, bazuar në dominimin e fisnikërisë dhe e sistemit shumë të mëdha të qeverisjes parlamentare. Mosha e artë përkoi me periudhën e Qeveria e Shtetit Jagiello fundit. Në fund të fundit, ajo përfundoi me luftërat mesin e shekullit të shtatëmbëdhjetë.

Në shekullin e ardhshëm, Republika u zhyt në anarki filloi të bjerë në një varësi të fortë nga Rusia, dhe pastaj u zhduk nga harta e Europës si rezultat i tre ndarjeve. Shtet i pavarur polonisht nuk ekzistojnë deri në shekullin e njëzetë, edhe pse ai u paraqit periodikisht formë rudimentare, të tilla si të Dukatit të Varshavës, Poloni Kongresit dhe Dukatit të Madh të Posen. Ringjalljen e plotë te popullit polak nuk ishte deri pas Luftës së Parë Botërore, kur situata ishte kolapsi i Republikës pas ndarjes nga Fuqitë e Medha. Ajo ka ekzistuar deri 1939, që është fillimi i Luftës së Dytë Botërore. Në shtator 1939 në tokat polake u pushtuan nga Gjermania naziste dhe Bashkimi Sovjetik. Ajo është vetëm që nga 1944 filluan marrjen e tyre gradual nga trupat sovjetike.

Pas luftës, Polonia do të ishte quajtur. Perde Hekuri, kur ajo mori pushtetin me ane te komunistëve. Vendi u emërtua Republika Polake Popullore. Deri në 1989 ai ka fituar në sistemin një partiak, i cili përfundimisht u shkatërrua si rezultat i procesit të përcaktuar. Zgjedhjet parlamentare në 1989 filloi një proces të demokratizimit dhe të reformave ekonomike që i lejoi Republikën e tretë për t’u bashkuar me NATO-n (1999), dhe pastaj të Bashkimit Evropian (2004).

Njësitë territoriale në Poloni

Polonia ka 16 njësi territoriale të nivelit të lartë të quajtura vojvoxhva (pol. Województwa) të cilat ndahen në njësi të nivelit të mesme të quajtura povjat (org.:powiaty, njëjës:powiat) dhe që ndahen më tutje në njësi të niveli të ulët të quajtura gmina (org.: gminy, njëjës: gmina) Me date 10 prill 2010 humbi jeten presidenti polak Lech Kaczynski , ai ishte duke udhetuar per ne Rusi per t’i bere homazhe rreth 25 mije personave te vrare nga Stalini avioni i tij u rrezua afer aeroportin te Smolensk ne perendim te Rusise

Gjeografia

Sipërfaqja e përgjithshme e Polonisë është 312,685 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 52 00 V, 20 00 L dhe 304,465 km 2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 8,220 km 2 ujë.

Vija bregdetare e Polonisë është 491 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 2,788 km i gjatë.

Klima e Polonisë është klimë e ndryshueshme kryesisht e freskët me verë të lagshtë e dimër mesatar.

Pjesa më e madhe e relievit të Polonisë është terren i rrafshnaltave, kufiri në jugë përshkohet nga malet. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregut të lumit Elb në vendin e quajtur Raçki ( -2m; pol.: Raczki Elbląskie) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,499 metrave në vendin e quajtur Rysy.

Lumi më i gjatë në Poloni është lumi Visila (pol.: Wisła) me një gjatësi prej 1047 km.

Liqeni me sipërfaqe më të madhe në Poloni është liqeni Shniarvu (pol.: Śniardwy me një sipërfaqe prej 113,8 km2.

popullsia me afro 40 mije banoresh dhe shumica jeton ne qytet

Popullsia
Gjatë zhvillimit të shtetit polak ishte mbuluar toka me një sipërfaqe prej më shumë se 300.000 km ², me mbi një milion banorë. Casimir Madhe e vendit (rreth 270 mijë Km ²) ka një popullsi prej rreth 2.5 milion njerëz. Sindikata me Lituania ka sjellë rritjen dramatike të popullsisë dhe territoriale. Gjatë sundimit të Stefan Batory të vendit erdhi afër 1 milion kilometra katror, ndërsa popullsia në fund të shekullit të gjashtëmbëdhjetë ka gjasa për të arritur 9 milion. Në kohën e humbjes së pavarësisë si një shtet shumëkombësh kishte një popullsi prej të paktën 13-14 milion njerëz, por për të gjithë kohëzgjatjen e shtetit të përbashkët të Lituanisë, një pjesë e madhe e popullsisë ishin njerëz që flasin një gjuhë tjetër përveç polonisht (në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë ka qenë rreth 60%). Pas rifiton pavarësinë në kufijtë polonisht kishte disa milionë njerëz me kombësi jo-polak, kështu që Polonia para Luftës së Dytë Botërore ishte një vend shumëkombësh, ku pakicat përbëjnë më shumë se 1 / 3 e popullsisë. Në periudhën midis 1921 dhe Luftës së Dytë Botërore, popullsia u rrit nga 27.2 million to 35.2 milion. Megjithatë, ndryshimet në kufijtë polonisht pas luftës dhe zhvendosjen e bëri atë nga Polonia është një pothuajse etnikisht uniformë. Të gjitha pakicave, duke përfshirë edhe mos kalojë 3% të popullsisë.

Pas Luftës së Dytë Botërore në Poloni nuk ka pasur të paparë (përveç Bashkimit Sovjetik) shtimit natyror. Në 50 Shekulli XX në Poloni, të ngrejë më shumë se 500 mijë. banorë në vit (sa më shumë njerëz jetonin në atë kohë në Krakov). Arsyeja për rritje të tillë të madhe popullsisë ishte një humbje masive e popullsisë gjatë luftës (sipas burimeve të ndryshme, 6-10 milion). Një tjetër popullsisë upland erdhi në fillim të 70-ta dhe në 80s fillim (Më pranë anëtarëve të familjes gjatë ligji ushtarak). Që nga fundi i viteve ’80 lindshmëria ra në mënyrë dramatike në fillim të shekullit të Njëzet e parë të shkojnë nën zero. Sot përsëri ka pasur një numër pak më të lartë të lindjeve, për shkak të periudhës së lindje të hyjë upland 70 demografike Përveç kësaj, një numër vitesh nuk ka një politikë familje-miqësore e shtetit (“becikowe, kreditet e taksave), si edhe gratë që prindërit odłożyły në 90s për një karrierë të lindur fëmijë. Megjithatë, polonisht emigruan në vendet e BE (në bazë të vlerësimeve të ndryshme), nga 500 mijë në mbi 2 milionë banorë të rinj që duan të fillojnë një familje në vendin e tyre të reja. Në vitet e fundit të popullsive polonisht stabilizuar në 38.1 milion njerëz (në periudhën prej tetor 2006 në Mar 2009 numri ka qenë të luhatshme në një gamë të ngushtë 38,11-38,14 milion [26]). Sipas parashikimeve nga OSHC në 2003, popullsia në Poloni në 2030 pritet të jetë rreth 35.7 million [27]. Në 2008 dhe 2009, një rritje prej lindjeve. Në 2008 në Poloni, i lindur 413 mijë. fëmijët dhe, sipas informatave ende nuk është konfirmuar në 2009 450 mijë. [28].

rritje Natyrore ndryshon rajonal. Duke kontribuar në këtë kontekstet historike dhe sociale – për shembull, në Upper Silesia është një numri më të lartë të lindjeve për grua, dhe ende njerëzit e këtij zvogëlon rajon. Kjo është për shkak të migrimit të rëndësishme, kryesisht të vjetër njerëzit të cilët, në të 70-ta erdhën këtu të punojnë në industri, dhe tani në pension kthehet në qytetin e tij. Nga ana e tij, Varshavë është qyteti më i vjetër në Poloni, me një rritje negative natyrore dhe ende për shkak të migrimit të popullsisë së qytetit rritet.

Zonat me lindshmëria më të lartë mbetet Malopolska, rajoni veri dhe në lindje (me përjashtim këtu rajon Podlasie) dhe më të ulët dhe të rritjes negative natyrore të regjistruara në perëndim (me përjashtim të Madhe Poloni dhe Perëndimore Pomerania ku rritja është pozitive), dhe qendrore, në veçanti në Lodz .

Nacionalitete

Polet flasin polonisht klasifikuar si një familje e gjuhëve sllave. Për një pjesë të caktuar të gjuhës amtare polonisht është e lidhur ngushtë me gjuhën Kashubian. Gjuha polake është gjuhë zyrtare të Republikës, edhe pse ligji garanton për pakicat kombëtare që të përdorin gjuhën e tyre, veçanërisht në zonat ku ka përqëndrime të mëdha të tyre. Në 21 komunat [30] si gjuhë zyrtare ndihmëse janë përdorur në gjermanisht, Kashubian gjuha, dhe gjuha Lituanisht Belarusian (komuna ashtuquajturit dygjuhëshe).

Në regjistrimit kombëtar të 2002, mbi 96% e të intervistuarve deklaruan nacionalitetit polak, 1,23% (471.5 mijë. Njerëzit) thanë se ata i përkasin kombësive të ndryshme, dhe 2,03% të popullatës (774,9 thous. Njerëzit) nuk arriti të përcaktojë shtetësia e tij / saj. Pakicat më të shumta nacionale dhe etnike, janë Silesians [29] (173.2 mijë.) Gjermania (152.9 mijë.), Belarusians (48.7 mijë), ukrainas (31,0 mijë), Rome (12.9 mijë) , rusët (6,1 ti.) Lemkos (5,9 Ths.) dhe Lithuanians (5.8 mijë) ..

Në Poloni ka një fluks masiv i emigrantëve në vendet perëndimore. Megjithatë, kompanitë më shumë dhe më të reduktuara punëtorë jashtë vendit, sidomos nga Ukraina, Bjellorusia dhe Lindja e Largët (Kina, Vietnami). Ata zënë një hendek në tregun e punës që rrjedhin për shkak të intensifikuar në vitet e fundit, emigrimi i polet rinj. Burime të BE-së tregojnë se gjatë vitit të ardhshëm dhe do të tërheqë imigrantët polonisht, kryesisht nga Europa Lindore. Ka gjithashtu, së bashku me kompanitë e huaja për të hapur fabrika në Poloni, punëtorëve të huaj dhe drejtuesit e arsimit të lartë dhe familjet e tyre, duke përfshirë, por që vijnë nga Evropa Perëndimore dhe Amerika, edhe nga Azia: Koreja e Jugut dhe Japonia.

Besimi fetar
Komuniteti më i madh fetar i kishës katolike, e cila ka rreth 34.21 milion e besnik. Pagëzuar katolik polak qytetarëve është 34.158.305, që përfaqëson rreth 89% të popullsisë. Kisha ortodokse greke ka 53 mijë. besnik, ormiańskokatolicki Kishës 5 mije., Kisha neounicki 195 njerëz. Tradita e vjetër katolike buron Kishës Katolike, të cilën 45 mijë. besnik (e vjetër Katolike Kisha Mariavites – 23 670 besnik, St John’s – 19 137 besnik, Kisha Katolike Mariavites – 2230 besnik, e Vjetër Kishës Katolike në Poloni – 475 e besimtarëve, Kombëtare polonisht Kishës Katolike – 450 besnik Reformuar Katolike Kisha – 90 e besimtarëve). Përveç aktiviteteve të katolikëve të vjetër të çojë një grup të traditionalists katolike: lefebrystów dhe sedewakantystów.

Komuniteti Orthodhoks count traditë për rreth gjysmë milioni njerëz (polonisht Kishës Orthodhokse – 506,8 thous., Kisha Lindore besimtarët në Poloni – 440 njerëz, Kisha apostolike armene – rreth 100 vetë). Në Poloni, përfaqësues të jetojnë të Kishës Koptike.

Protestantizmi është dhënë pothuajse 150 mijë njerëz: Lutheran Church – 77.5 mijë., Pentecostal Kisha – 21,740 mijë., Kisha Adventiste e Ditës së Shtatë – 9488., Krishti Komuniteti Kisha në Poloni – 5527., Kisha apostolike të reja në Poloni – 5076., Kisha Baptiste – 4688., ungjillore-metodist – 4,420 mijë., Kisha Reformuar – 3,550 mijë., Liberale e krishterë – 2987., Kisha e Krishtit – 2952., Kisha e Perëndisë në Krishtin – 2901., kisha e krishterë ungjillore – 2.1 mijë., dhe Komuniteti i krishterë Pentecostal – 2,000 mijë ..

Rrëfime restoracjonistyczne përfshijnë: rrëfimet e një Bashkimi të Dëshmitarëve të Jehovait (127 377 e besimtarëve), Shoqata e Lirë Studentët e Biblës – 2245., Shtroj misionare Lëvizja “Epiphany” – 1682 e besimtarëve dhe Kisha e Jezu Krishtit të Shenjtorëve të Mëvonshme-ditore (Mormons) – 1305 besnik.

Grupet e tjera fetare numërimin e një total prej rreth 150 mijë anëtarë, dhe më e madhja nga këto është fetar mysliman Bashkimi – 5 mije. predikuesit besnik i Kishës Kristiane e Lajmit të Mirë – 5 mije. besnik. Disa të regjistruar në Ministrinë e Brendshme të organizatave fetare (të tilla si Gjuha amtare polonisht Kishës ose Shoqata e besimit) është burimi i etnike, besimeve të para-krishtera të sllavëve. Grupi i Budistët ushtrimin e bëra në Poloni që nga 70-ta Shekulli XX jashtë, shumë prej tyre të Polonisë bashkon budiste Bashkimit. Në 1990 të regjistruar Hindu Shoqëria Ndërkombëtare për ndërgjegjes Krishna. Gjithashtu përkrahës aktiv i grupit anthroposophy dhe theosophy.

organizatave më të mëdha i Polonisë krishterë ndërfetar janë: Këshilli Ekumenik polonisht duke sjellë së bashku kishat, protestante dhe ortodokse xhemati dhe Aleancës Ungjillore, kisha formuar, bashkësi dhe organizata të lidhur me protestantizëm ungjillore.

Sipas hulumtimit OBK, 2007, 55% e polet në çështjet e besimit poshtë rekomandimin e kishës, 39% besojnë në mënyrën e vet, dhe 6% deklaruar si nonbelievers, të pavendosur ose indiferent për [fe 35].

Në Poloni, 40,4% e të gjithë besimtarëve të praktikojnë dhe kjo është shkalla më e lartë në Maltë në Evropë, ndërsa në vitet tetëdhjetë praktikuar pothuajse 55% [citim i duhur]. Pas disa vitesh të rritjes së numrit të praktikantëve, në 2007 pati një rënie të (nga 45,8% në 2006 në 44.2%). Sipas Vjetari Statistikor [36] në 2008 ka pasur një rënie të mëtejshme për të marrë pjesë në shërbimet e diel (nga 44,2% në 40,4%), [37].

Më të urbanizuar romak dioqezat katolike janë më pak fetare. Në Varshavë, Szczecin dhe Lodz për të marrë pjesë në kishë rregullisht më pak se 20% e popullatës, së paku fetare janë Dioqeza Dioqezat e Szczecin-Kamień (26,8%), Dioqeza e Lodz (26,9%), dhe Dioqeza e Koszalin-Kołobrzeg (27,4%) dhe më fetare janë dioqezat jug-lindore: Dioqeza e Tarnow (67,8%), Dioqeza e Rzeszów (63,1%), dhe Dioqeza e Przemysl (59%), [38].

Si anëtarë të kishave të ndryshme dhe shoqatat fetare do të jetë përgjithësisht ata që kanë hyrë në marrëdhënie të anëtarësimit (psh, subjekt i kultit i pagëzimit), edhe në qoftë se më vonë ajo ka ndodhur. Statistikat e besueshme si rrjedhim nuk mund të bëhen vetëm në bazë të dokumentacionit zyrtar të Kishës. Kjo e bën, për shembull, se numri i polet pa fe është ndoshta nënçmuar në mënyrë të konsiderueshme, dhe ndjekësit e Kishës Katolike Romake – shumë më tepër e lartë.

E shqiperoj nga polonishtja Bep Martin Pjetri
Copyright Proletari.Com

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 08/06/2010. Filed under Bota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.