Proletari Shqiptar

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 4429
Proletar eshte fjale latine – proles, qe do te thote -”pasardhes” ose ”femije”.
Proletari eshte i identifikuar si nje idhtar, simpatizant i nje klase shoqerore me te ulet.
Karl Marxi  percaktoj me fjalen PROLETAR njerzit apo grupe njerzish si nje reference shoqerore, qe nuk asnje prone, perpose vetem krahet e punes dhe idealet per te luftuar per barazi shoqerore, per nje shoqeri paklasa.
Me fjalen proletar quhen te varferit e shoqerise.
Marksi ndertoji nje filozofi te tere me fjalen Proletar. Proletaret kane levize historine perpara me levizjet e tyne ne vite me ane grevash dhe sulmesh ndaj shkaterrimit te makinave. Proletaret te bashkuar u organizuen dhe u ndergjegjsuan per rolin e tyre qe historia i ngarkoji.
K.Marksi hodhi parrullen ”Proletar te gjithe vendeve bashkohun!” Kontributi ne historine e zhvillimit shoqeror ka qene shume i madhe sepse fituan shume te drejta si paksimi i oreve dhe diteve te javes, pagesa sipas punes, pushimet e shume te drejta. Te gjitha keto te drejtat u realizuan ne sindikata, por sot jane te gjitha kryesindikalistet sherbetore, sahanlepires te padronve te punes. Keshtuqe te drejtat e tyre qe shkelen nga padroni dhe shume te tjera shkelen perseri edhe pse quhet shekulli i Te drejtave te Njeriut etj.

Proletar eshte ajo pjese e shoqerise qe nuk ka asnje prone te vetin, vecse ka si pasuri vetem krahet e punes dhe koshiencen e rolit te saj ne shoqeri dhe ne historine e perparimit te kombeve.
Proletare eshte mbushe bota kudo ne te gjitha kontinentet sepse klasa kriminale sunduese si nga e majta ashtu dhe nga e djathta jane duke u pasuruar pakufi ne emer te demokracise apo filozofirave te shpifura djallzore.
Prandaj me shkon mendja se administratori I Ameshuari e ka zgjedhe me mend kete titull – proletari te pershtatshem.
Une mendoj se i eshte zgjedhur ky emertim me shume per shqiptaret emigrante qe u larguan shumica per hallet ekonomike dhe per te gjithe ata qe kalojne dite te veshtira ekonomike ne Shqiperi.
Ketu besoj se eshte shtepia edhe e studentve shqiptare kudo neper bote.
Proletari i sotem shqiptar dhe ai nderkombetar nuk eshte ai grupe shoqeror sipas marksizem-stalinizmit qe eshte mbeturine kapitaliste, e pregatitur per te permbyse sistemet aktuale te egra shnjerzore dhe perseri te shtypet nga ajo klase edhe me egersishte sikur ndodhi ne Rusi, ne Shqiperi, Kroaci, Serbi, Bullgari, Kine, Kore, Vietnam……..
Proletari nuk eshte diktature e askujt, perpose jane njerez qe te mblidhen e te kulturohen, te mesojne, te solidarizohen dhe te behen te zotet e vetes per te drejtat e tyre.
Nuk ka me proletare te tipit marksist, ku u be eksperienca me kanibale nga shume udheheqje kriminale ruse, shqiptare, serbe, kineze, koreane, vietnameze….

Ne thelbe filozofija m-l ka raportin Materien me Ndergjegjen. Shpjegohen dy rryma filozofike si ajo:
A. Materialiste
B. Metafizike(jomaterialiste, idealiste ne besimin ne Zot)

Kuptohet se brenda dy rrymave kane seicili grupe – nengrupet e veta.
Metej flitet per Dialektiken materialiste, qe i shqyrton materien ne levizje, ne dinamikeetodike. Apo shpjegon Metoden Dialektike te fenomeneve shoqerore.
E kush jane fenomenet shoqerore?
Jane sistemet shoqerore si skllavopronaria, feudalizmi, borgjezia, socializmi dhe komunizmi.
shqyrtohen hollesishte koncepte te disa mendimtarve te rrymave materialiste si lufta, klasat shoqerore qe ndahen ne dy:
– Klasa puntore – proletariati . qe eshte ajo klase e varfer puntoresh industrial qe punon me meditje e nuk kane asnje pasuri te tyren perpose krahet e tyre dhe idealet e tyre per LIRI. Ideali i proletarve eshte lufta per barazi, drejtsi dhe perparim dhe pa klasa shfrytezuese, ku te sundoji klasa puntore.
– Klasa borgjeze qe eshte nje klase e vogel qe shfrytezon popullin,……e etur per pasuri ne kurriz te proletarve duke i shkelur te gjitha te drejtat e tyre per….
Flitet per Revolucionet shoqerore(qe permbysin klasen shfrytezuese) qe Marksi i quante lokomotiva te shoqerise. Menyra e marrjes se pushtetit me dhune(Lenin) ndersa Mao Ce Dun – Pushteti merret nepermjet grykes se pushkes.” etj. Lenini jepte dhe menyren e dyte te marrjes se pushtetit me ane te kompromisit, qe teorikishte ishte e mundshme, ndersa nje dicka e tille eshte e pamundur nga pikpamja praktike sepse nuk ka kompromis me marrjen e pushtetit nga borgjezia ne duart e proletariatit. Pra klasa kapitaliste ne fuqi nuk e dorezon pushtetin proletariatit vullnetarishte.
Shpjegon konceptin klasik te Luftrave duke dhene shembuj nga historia.
Per fene qe eshte opium(K.Marksi)
Per artin e mbrojtjes, e edukimit m-l, e familjes, e arsimimit etj.
Filozofia m-l ishte e percaktuem nga filozofet Marks-Engels, Lenin-Stalin dhe Maoceduni.
Aty trajtohet koncepti i Zhvillimit, i kontradiktes dhe llojet e saj.

Kontradiktat ndahen ne dy grupe:
– Kontradikta antagoniste – te kunderta diametralishte midis dy grupeve filozofike te papajtueshme.
– Kontradikata jo antagoniste qe jane midis se njejtes shoqerise, qe zgjidhen pa lufte apo ndeshje te kundershtash.

Koncepti zgjerohet me shume………
Cfare eshte koncepti i te kundertave ne filozofi:
Marksi thoshte se ku ka zhvillim aty ka dhe te kunderta.
Apo shprehjen klasike te Marksit: ”Ku ka kontradikta, aty ka zhvillim.”
E shume tema te tjera te karakterit abstrakt.
Ceshte abstarksioni?
Abstarksioni ashte metode e te studjuarit
E te tjeraaaaaaaaa…………………

Ndersa Ekonomija Politike qe eshte pasqyruar ne 40 vellimet e K.Marksit ka si themel te sajin Teorija e Mbivleres, qe eshte guri themelor i vepres se Marksit.
Aty shpjegohen koncepti i Mallit, i Vleres se Mallit dhe vete Vleres.
Perkufizimi i Mbivleres sipas Marksit:
”Mbivlera eshte puna e papaguar e puntorit apo fshatarit”
Nepermjet Mbivleres pronari pasurohej. Me duhet shume faqe qe ta shpjegoj, por me falni nuk mundem.

Ceshte Paraja:
”Paraja eshte ekuivalenti i Mallit”
Si qarkullon paraja, malli, raportet e tyne, ciklimet ekonomike, spiralja e zhvillimit ekonomik e tjera?

Raporti i ekonomise dhe i politikes.
Psh.

Ceshte politika?
”Poltika ashte sipas Leninit shprehje e koncentruar e ekonomise”
E shume koncepte te tjera teorike.

Sefundi per miqte e mi:
Fatkeqesihte apo tragjikishte kjo filozofi ra ne duarte satanike te kryexhelatve si Lenini, Mao Ce Duni, Stalini, Pol Poti, Enver Hoxha, Tito, Kim Ir Senat(I dhe i II) Nikola Caushesku, Brezhnjevi,…….etj,
Per fatin tragjik nuk e zbatuan aspak sepse ishin arrivista, vagabonda, pamoral, gjaksor te lindur, te pashkolluar etj. Nuk kishin sensin e Njeriut ne ndergjegjen e tyre. Deshmuan fatalizmin me Gjenocidin qe ushtruan mbi fene, mbi kulturen, mbi Njeriu, mbi popujt…..dhe mbollen vdekje dhe mjerim ne keto vende ku e ”aplikuan” m-l-
Ishte nje teater i cmendur njerzor e paharruar. Tashme quhet kjo teori e pazbatueshme, shume e prapambetur.
Per mua eshte nje teori e parealizueshme.
Por qe te flasesh per filozofine m-l duhet sepaku te kete disa njohuri konceptuale per m-l.

PROLETARE E KETIJ SHEKULLIT KANE SYNIME TE QARTA:
TE KULTUROHEN, TE ARSIMOHEN PAMVARESISHTE NIVELEVE TE SHKOLLAVE DHE TE KUPTOJNE MISIONIN E NJE NDERTIMI TE SHOQERISE ME DREJTESI, ME DEMOKRACI DHE ME BARAZI.
MARRJA E PUSHTETIT NGA DUART E VAGABONDAVE NE GJITHE BOTEN NUK DO BEHET ME ARME, ME DHUNE SIKUR MESONTE K.MARKSI ME SHOKE. JO!
PUSHTETI U RREMBEHET VETEM ME EDUKATE NJERZORE, ME KULTURE DHE DASHURI PER ATDHEUN E POPULLIN, PA SHKATERRUAR VEPRA DHE BESIMET E NJERZVE.
ME MISIONE FISNIKERIE DUHET NE TE DEMOSTROJME RESPEKT DHE DEBAT AKTIV SI MJETE NE NDIHMEN E FORMIMIT BOTEKUPTIMOR KULTUROR-SHOQEROR ME PRIRJE: FORMIM TE DEBATUESVE ME NJOHURI FILOZOFIKE TE REJA PROLETARE.

SITI NUK DO FUNKSIONOJE SIPAS RITEVE TE M-L, SEPSE DESHTOJI DHE LA PASOJA FATALE NE SHOQERITE E VENDEVE ISH SOCIALISTE.
KOHE MODERNE ME IDERA TE MATERIALIZUARA DHE JO UTOPIKE SIKURSE E THEMELOJI KLASIKET E FILOZOFISE MATERIALISTE.
VETEM ME BOTEKUPTIM NJERZOR DHE JO SATAN SI ENVERI, POL POTI, STALINI, LENINI, CAUSHESKU DHE ME KULTURE POPULLORE E ATDHETARE.

Per hire te vertetes fjala proletari u shperdoruar mizorishte nga sistemi terrorist komunist qe sundoji gati 50 vjet.

Proletare eshte mbushe bota kudo ne te gjitha kontinentet sepse klasa kriminale sunduese si nga e majta ashtu dhe nga e djathta jane duke u pasuruar pakufi ne emer te demokracise apo filozofirave te shpifura djallzore.
Proletari i sotem shqiptar dhe ai nderkombetar nuk eshte ai grupe shoqeror sipas marksizem-stalinizmit qe eshte mbeturine kapitaliste, e pregatitur per te permbyse sistemet aktuale te egra shnjerzore dhe perseri te shtypet nga ajo klase edhe me egersishte sikur ndodhi ne Rusi, ne Shqiperi, Kroaci, Serbi, Bullgari, Kine, Kore, Vietnam……..
Proletari nuk eshte diktature e askujt, perpose jane njerez qe te mblidhen e te kulturohen, te mesojne, te solidarizohen dhe te behen te zotet e vetes per te drejtat e tyre.
Nuk ka me proletare te tipit marksist, ku u be eksperienca me kanibale nga shume udheheqje kriminale ruse, shqiptare, serbe, kineze, koreane, vietnameze….
Jam plotesisht dakort qe te rrahim ide rreth subjektit real dhe potencial te sistemit shoqeror ne bote PROLETARI.
Per fat te keq ish lideret e ”komunizmit” si Stalini, Mao Ce Duni, Tito, Enver, Kardeli, Toliati, Caushesku,…..nuk e zbatuan m-l ne teori dhe ne praktike, por u morren me nje nga gjymtyret e filozofise ”Lufta e Klalasave”. Nuk mund te injorohet fund e krye sistemi komuniste per shkake se beri ne te vertete nje revolucion shume sferash ne ate ekonomik, duke vendose raportin e barazise shoqerore, aplikoi sistemin shkollor falas, shendetesine falas, krijo nje mireqenie minimale sa per ekzistence. Shprehja ”Kush punon ha dhe kush nuk punon nuk ha” qe ndodhej ne faqen e pare te ish kushtetutes te 1978 ishte antikomuniste, antinjerezore. Shperndarja e te mirave materiale te shoqerise nuk behej sipas nevojave te individit, por sipas kontributit individual. Gje qe lejoi nje diference apo dallime ekonomike brenda shoqerise. Nje familje kishte 5 e me shume femije, ndersa nje tjeter 1 ose 2 femije dhe te drejtat ekonomike ishin te barabarte. Ky egalitarizem komuniste ishte shume i demshem dhe mjafte antinjerezor sepse dy prinderit me punen e tyre ne fabrike apo ne kooperative nuk mund ti plotesonin nevojat me minimale te ekonomise familjare per 6 femije. Shteti komuniste nuk i jepte asnje shtese financiare per 6 femijet, keshtuqe krijoi nje klase shume te varfer brenda shoqerise pa klasa apo te nje klase. Aty u krijua Oligarkia komuniste me byroistat dhe ministrat e me poshte kreret lokale me perfitime financiare e allishverishe te tjra. Kjo klase shkoi ne degjenerim total sepse nga prinderit ja trasheguan postet femijve te tyre. U aplikua stili dhe metoda oligarkise mbreterore ne fuhsen e trashegimise se pushtetit administrativ-politik. E paFalshmja ishte aplikimi i terrorit komuniste kunder nje pakice per shkaqe fetare dhe ato poltike. Regjimi komuniste u shnrrua ne nje diktature te vertete komuniste kunder popullit te vet. Aty ku ka oligarki ka dhe proletariat ne te vertete.
Proletar kishte fizikishte, por ishte e asfiksuar prej dhunes mbi te ishte prezente dhe e ligjeruar…………..
Shembuj ka plote qe nuk e nderojne sistemin komunsite.

Proletariati ne vendet kapitaliste u carmatosen prej perfaqesuesve te vete sindikaliste, qe u bene sherbetore te padroneve te fabrikave, uzinave,….per nje cope perfitimi ….Edhe sot Proletariati ne boten kapitaliste eshte e shitur nga kreret e sindikalisteve. Realishte Proletariatin e drejtojne komunistat.

Proletari i Marxit dhe i Engelsit nuk e permbushi rolin e vet me proletariatin. Ajo e kreu misionin e vet me permbysjen e sistemit cifligar ruse, por Proletariati si ne vendet komuniste dhe ato kapitaliste u shtypen me dhune dhe u mashtruan sikurse vazhdon edhe ne ditet tona.
Proletariati nuk i perket asnje partie dhe as filozofise se Marxit,…I perket vetem sistemit shoqeror te ndryshem. Proletariati nuk ka nevoje te luftoji si Zhan’Darka, por duke kapur ne dore institucionet e se drejtes dhe te pushtetit te demostrimit paqesor.
Nese proletariati i sotem qe ka braktise Marksin i ka rolin dhe misionin e vet filozofik. Qe si strategji shpall Proletariati moderne:
Drejtesi ne drejtimin e shtetit dhe te ardhurave materiale ne menyre te drejte nga Proletariati dhe jo nga dy oligarkite aktuale te instaluara ne bote:

– oligarkia e djathte
– oligarkia e majte.

Copyright Proletari.Com

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 04/06/2010. Filed under Mendimi shqiptar. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Proletari Shqiptar

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.