Morfologjia e leukociteve

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 6216
Sipas metodës Papenhajmit të ngjyrosjes, leukocitet i ndajmë në dy grupe:

1. Leukocite limfatike (Limfocitet)
2. Leukocite mieloike (Monocitet, qelizat dendrine, mastocitet dhe granulocitet)

Limfocitet ndahen në: Limfocite-B, Limfocite-T.

Granulocitet ndahen në: Granulocite neutrofile, Granulocite euzinofile dhe Granulocite bazofile.

Vlera dhe sasia

* Vlerat normale të leukociteve në gjakut e njeriut

Të rriturit: 4.000 – 10.000/µl (njësia e vjetër) 4 – 10 mal 109/l (njësia e re)
Shkollarët: 5.000 – 15.000/µl (njësia e vjetër) 5 – 15 mal 109/l(njësia e re)
Fëmijët e vegjël: 6.000 – 17,5000/µl(njësia e vjetër) 6 – 17,5 mal 109/l (njësia e re)
Fëmijët e sapolindur: 9.000 – 30.0000 /µl(njësia e vjetër) 9 – 30 mal 109/l(njësia e re)

Rritja e numrit të leukociteve quhet Leukocitozë.

* Sasia e qelizave imunologjike të shprehur në %

Monocitet 2 – 8
Limfocitet 20 – 45
Granulocitet Neutrofile formë segmentore 50 – 70
Granulocitet Neutrofile formë shkopi 3 – 5
Granulocitët Euzonofile 2 – 4
Granulocitët Bazofile 0 – 1

Zvogëlimi i numrit të leukociteve quhet Leukopeni. Sëmundjet që ndërlidhen me leukocitet. Leukozat akute limfoblastike. Leukoza kronike limfocitare.

ERITROCITE
Fjala Eritrocit rrjedh nga gjuha greke erythros që do të thotë “kuq” dhe kytos do të thotë „qelizë“. Nën minkroskop mund të shohim se kanë pothuajse një madhësi të njejtë, formë të pllakëza të rrumbullakëta bikonkave. Ato shërbejn për transportimin e oksigjenit nga mushkërit apo dhe nga velëzat në inde.

Madhësia dhe sasia

* Madhësia: rreth 7,5 µm (mikrometër) (7,5*10^-6m)
* Trashësi: 2 µm rrethit dhe 1 µm në qendrën
* Koncentrati në gjak: 4.5-5.5 milion/mm^3 (do të thotë 5*10^6/µl = 5*10^6/mm^3 = 5*10^12/l = 5 Tera/l = 5*10^15/m^3)
* Numri i tërësishëm në gjak: 24-30 Bilion = 24*10^12 deri 30*10^12
* Sasia në gjak tek meshkujt: 14-18 g/100ml gjegjësisht 8,7-11,2 mmol/l
* Sasia në gjak tek femrat: 12-16 g/100ml gjegjësisht 7,4- 9,9 mmol/l
* Kohëzgjatja e zhvillimit të tyre: rreth 7 ditë
* Jetojnë mesatarisht: rreth 120 ditë gjegjësisht 4 muaj

Përmbledhje: wikipedia dhe burime te ndryshme/Proletari.Com

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 02/06/2010. Filed under Mjeksia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.