Doktrina politike kombëtare e Shqipërisë

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 6616
Doktrina politike kombetare e Shqiperise (Skica ide te ’’Instituti i Politikes kombtare te Shqiperise)
Landa – Trajtim teorik
Pak hyrje
Domosdoshmeria vizionare.
Paksa po e prek ket teme kardinale.
Ne universin e arsimimit kombetar kemi shume universitete me profile te larmishme dhe te mbushura me katedra te bollshme. Po ashtu dhe Institute ekonomike, teknike, politike, teknologjike, fizikes, bujqesise, ndertimeve, shendetsise e tjera, por jo te tille qe une e parashtroj ne forme skice-ideje, qe quhet ‘’INSTITUTI I DOKTRINES POLITIKE KOMBETARE TE SHQIPNISE’’
Separi na duhet te krijojme berthamen e mandej ngrehinen e saj.Separi ashte te krijohet koncepti i vetedijes kombtare per nje domosdoshmeri vizionare te kombit tone. E mandej te pervijohen linjat e saj ne komplektesi, per t’u hedhe neser ne nje ndertese te madhe sikurse shume institute shkencore.

Çfare eshte Doktrina Politike Kombetare e Shqiperise(DPKSH)?
DPKSH eshte nje subjekte ku hartohet nje strategji kombetare politik ne te gjitha fushat e jetes, te universit shqiptar si ne filozofi, politike, histori, ekonomi, kulture, muzike,letersi, gjuhesi, fizike, elektronike, etj. si, metodat e percaktimit te kesaj politike universale, zbatimi dhe kontrolli dhe rezultatet e veprimtarise.

Koncepti i politikes aplikative.
Me politike kombtare duhet konceptuar Drejtimet dhe udhezimet e nje subjekti kombetar ne trajten e nje doktrine ne universialitetin e saj ne shtrirje kohore, ne shumeanshmerine e saj ne nje teresi aspektesh formuese te nje shteti, te nje race,… ne plan lokal, rajonal, kontinental dhe interkontinental.
Politiken nuk duhet kufizuar ne lojen e botes partiake, ne lojen e hartimit te projekteve te luftrave,.. por qysh ne gjenezen e lindjes se saj. Duhet shkapercyer koha e shqyrtimit te shkences se politkes ne konceptin shtete-politike, qe quhet dhe modernizimi i shoqerise, duke nise fillin e saj shqyrtuese qysh ne fillesen e procesit te marredhenieve te njerezve ne sistem bashkesie primitive.

Politika  eshte gjenerali i Historise.(B.M.Pjetri).
Pa nje politike nuk mund te kishte marredhenie ndernjerezore dhe te zhvillohej ne etapa deri ne ditet tona me aq perfeksion duke kaluar ne spirale dialektike, ne riciklime, ne kthim prapa apo ne stanjacione te perkoheshme zhvillimesh, apo ne procese te mohimeve brezash dhe kerkime rrugesh te reja sikurse ka ndodhe. Prandaj ne duhet te hapim shtigje te reja ne fushen e shkences se Politikes si shkence orientuese, depertuese dhe vendimtare ne zhvillimin e shoqerive ne kombe dhe ne sisteme shoqerore.

A ka Shqiperia kateder per politiken:
– Kombtare?
– Nderkombetare?
Jo dhe jo!

Periudha e çfaqjes dhe e etapave te Politikes kombtare
Parahistoria
(Përcjellë nga Lashtësia)
Parahistoria paraqet periudhën e zhvillimit shoqërorë afërsisht rreth 1 500 000 deri në 10 000 vite më parë.

• 1 Shfaqja e shoqërisë njerëzote, paleoliti
o 1.1 Gjurmët më të hershme të jetës njerëzore
o 1.2 Lindja e gjinisë matriarkale(raportet e pozicioneve burre – grua)

• 2 Neoliti
o 2.1 Vendbanimet neolitike
o 2.2 Ekonomia. Lulëzimi i gjinisë matriarkale
o 2.3 Arti dhe botëkuptimi
o 2.4 Grupet etno-kulturore neolitike

• 3 Epoka e bronzit. Kalimi në organizimin fisnor patriarkal

– Pellasget
– Iliret
– Fiset
– Lufte per sundim
– Principatat – Mbreterite shqiptare
– Helenet – greket
– Romaket
– Sllavizmi
– Arbereshet
– Otomania
– Shqiptaret
– Shteti – mbreteria
– Komunizmi sllave
– Shoqeria e ekonomise se tregut te lire
Arsyet e kesaj mungese te shkences se Politikes.

Jane dy ne vija te pergjitheshme:

– Mungesa e tradites – Faktore regresive historike
– Mosdashja me qellim djallezor ne komunizem dhe paskomunizem

Domosdoshmeria e ngritjes se Katedres se Politikes
– Kultura baze e shpjegimit te shkencave shoqerore dhe shkencore
– Mjerim i sulmit te shtyllave themelore te historise kombtare prej klases amatore pseudointelektuale!

Mjerim kam e qene nese e sulmojne kete keshtjelle partiaket e ish partise punes, te asaj socialiste apo te kampit te majte pasi i kane dhene njeri tjetrit grada shkencore per te uzurpuar sistemin akademik, universitar ……..
Duhet nji kriter baze ne zgjedhjen e antareve te saj si njerez me perkushtime morale, perkushtime intelektuale pa paragjykime politike, fetare, krahinore, xhelozira intelektuale te trasheguar nga sistemi komunist dhe ajo e otomanise.

A ekziston ne ndonje institucion që te posedoji si subjekte te saj ’’Doktrinen politike kombtare te Shqipnise?
Di qe ekziston instituti ekonomik i zhvillimit kombetar, i folklorit, ……………, por nuk di se ekzsiton ndonje kateder sepaku per trajtimin e Doktrines PKSH si shkence ne nje kateder te sajen.
Si do ti behet halli. Kemi pa qysh pas Pavaresise nuk kap ase nje institucion te DPKSH e cila vazhdon edhe me kete kohe moderne ku tashme gati cdo qytete ka univeristete dhe vetem ne Tirane jane mbi 10 universitete. Te mos kete. Kujt i intereson kjo mungese qe eshte fatal per universin aktual dhe perspektiv te nje kombi qe zhvillohet pa nje strategji aktuale, afat shkurter dhe afat gjate.

Botohen nëpër faqet e gazetave të veçanta artikuj historik në nivelin e degradimit të figurave historike që janë kapituj kryesorë i Librit të Kombit Shqiptar, ku ndihet mungesa e përgjegjësisë kombtare nga artikull-shkruesi dhe nga artikull-botuesi.
Ne mungesen e koncepti klasik te fjales të përgjegjësisë Politike vazhdon të shkruhen duke mos ju skuur morali për dëmin e pallogaritshme që ja bëjnë kulturës së popullit.
Kjo mungesë kulture në trajtimin e temave historiek vjen ngaqë nuk njihet Përgjegjësia Politike.
A ka mungesë prezenca e përgjegjsisë politike?
Le ta shtjelloj më poshtë

– Mungesa e Politikes Kombtare- Mungese e shkolles se politikes

………………………………….

Filloj nga e para:
– Ne mungesen e koncepti klasik te fjales Politike

– Politika ka lind me formimin e shtetit shqiptar qysh para Krishtit. Si e tille periudha e studimit te Politikes Shqiptare ka karakter historik – kohor dhe ne baze te kesaj rradhe kronologjike shpjegohet qarte historine e Librit te Politikes kombtare te Shqiperise.
Mund te ndahet ne disa periudha (ne vija te pergjithshme)-
I. 1912 – 1944
II. 1944 – 1991
III. 1991 – 2009

– Periudha e I-re
Periudha historike e Shqiperise eshte shume e trishtueshem pasi mesa duket politika nisi te behet qysh me 1912 me qeverine e I.Qemalit e me rradhe me te mira e te keqiat e saj. Fakte eshte se kjo kohe nxorri njerez me kulture perendimore qe nisen te benin nje politike deri 1944 te stilit pak a shume perendimor. La dokumenta dhe studime nga dijetare te Veriut dhe disa te Jugut si Konica, Noli,….

– Pra kishte nje Politike Kombtare me historine e saj dhe gjeografine shqiptare. Ishin te percaktuar sakte.

– Periudha e II-te
Periudha pas 1944 sic e theksoni ju mesiper gjithshka rrënoji me biblioteka dhe klasen intelektuale fizikishte me urdher te sllaveve dhe me deshiren satanike te vete klases injorante se paligjshme te komunistve shqiptare. Keshtuqe nisi nje tjeter formulim te politikes, por tashme te stilit komunist ruse-jugosllave.
Ne fakt u ngrite nje sistem institucional i kesaj filozofie m-l ne vendin tone ku u edukua dhe u udhehoqe sistemi politiko-ekonomiko-kultural-ushtarak-diplomat prej 1944 – 1991. Pra u formua sistemi Politik – komuniste – La trashegim te madhe ne kokat e njerzve dhe ne biblioteka shume.

Periudha e III-te 1991 – 2010
Ne kete periudhe u gjete klasa ish komuniste qe mori pushtetin dhe e mban per 18 vjete u gjete e papregatitur per ta drejtuar nje shtet sipas nje doktrine politike.
Prej praktikes dhe kopjeve perendimore-ish socialiste po zbatojne nje sistem te ri politik.
Po pregatite apo me mire ka dale nje klase e re te rinje te ish familjeve ekstra-komuniste me arsimim nga katedrat politike ne vendet amerikane -europiane lindore-perendimore.
Konglomerati qe e solli kjo kohe ne kaose perben alfen e nje formimi te nje koncepti te ri politik. Mendimet i kam sesi duhet, por kontesti konglomerat prodhon nje sistem me prirje majtiste pasi ne krye te gjitha institucioneve shoqerore e shteterore jane bijte, nipat…..qe fryhen te rruar e krehur mire, po i veshin me dallavere me pallto akademike si tituj mega te llahtareshme si profesor, dekan, dr. shkencash e tjera palacolleqe(nje komedi tjeter) qe shtrejte po e paguan politika – populli.

Shqiperia pret prej klases se re intelektualesh te mesuar ne bote per te formesuar nje baze te shendoshe te Doktrines se Politikes Shqiptare(me fytyre shqiptare),
por me lejo te perdori si plotesim konstatimin tend: ”
Sikurse shkruan një mik i jem: ’’Kjo ka krijuar edhe tek masat idene se politika nuk eshte gje tjeter perpos marrja dhe mbajtja e pushtetit e logjikisht te merresh me politike nenkupton te kesh mundesine e privilegjeve, dmth te jesh subjekt ku privilegji eshte kondicion politik dhe moral.”

Keta te rinje qe turren me luge ne dore si te uritur neper institucione, neper ministrira, ne parlamente deri te presidenti i Shqiperise ……Keta pasi kryejne shkollat neper bote i kane vendet e punes te gatshme kudo neper dikastere, katedra…..i vejne si detyre me u pasurua me te gjitha metodat nga me te ulta qe vetem mendja e tyre di ti shpiki. Per nje kohe te shkurter kete klase intelektuale i sheh me gushe te majme, me floke te mangta, me vithe te gjera……me vila, me organe gjenitale te dhjamura, me vetura dhe kurre nuk futin duart ne xhepe sepse pase punes u rrijne gati restorantet dhe pushimet neper bote çdo vikend.

I nderuar mik!
Si mundet kjo klase e re E DEGJENERUAR NE KONCEPTE, NE MORAL e korruptuar ne palce te ngrehi GODINEN E RE TE DOKTIRNES POLITIKE-FILOZOFIKE? KJO ESHTE PERPJEKJE E DESHTUAR DHE VONON RITMIN E KOHES SE HUMBUR. ESHTE VETEM NJE ABSURDITET TA NDERTOJNE VARRMIHESIT GODINEN E RE.

Deri tashti nuk po shohim asnje perpjekje prej kesaj klase neokomuniste dhe ashtuquajtur e djathte demokratike qe ka uzurpuar gjithshka, sepse keta nuk kane leviz nga bazamenti politik i prinderve te tyre. Nuk mund te ndertohet nje doktrine e re politike me bazamente otomane – neokomuniste dhe prirje konservatore te para 1944 te kaluara modet.

Vetem arsimimi i njerzve te zakonshem neper bote, duke bllokuar arsimimin e femijve apo niperve te ish klases komuniste policore-sigurimsash dhe asaj shtrese qe u tejpasurua pas 1990. Duhet ajo pjese e brezit te ri e te vjeter te popullsise qe nuk jane perzier me partite, njerez me portret te perkushtuar per Nje Shqiperi me nje Doktrine te re Politike.
Ka shtigje per te hape nje epoke te re. Ka njerez te gjitha brezave qe e duan kete perparim duke ndryshuar kursin e sotem te stilit neokomuniste te maskuar me aq letra arit. Duhet te braktisen brezi i ri i familjeve me taban komunist apo sigurimsash dhe juristash, qe pas 1991 i derguan femijte e tyre neper universitete dhe u kane dhene per nje kohe rekorde te shkurter nje varg titujsh shkencore si dhe asaj pjese qe grabiten ne emer te antikomunizmit.
Koha po deshmon se ky breze nen mesimet shpirterore te prinderve te tyre e ka marre penge progresin sepse kjo eshte strategjia e te terhequrit zvarre nje kombe per te mundur te fitojne kohe per ta rimarre ne te gjitha poret superstrukturen sikurse para 1991. Kesaj tablloje evidente duhet Shqiperia t’i ruhet shume sepse tendenca e voneses se progresit prej 18 vjeteve ka qene ne duart e femijve te ish komunistave, qe drejtuan administraten e vendit per afro 50 vjet

Kur do të ndërtohet Doktrina Politike Shqiptare?
Kjo pyetje eshte me e veshtira per t’u imagjinuar. Klasa akademike dhe ajo politike – administrative nuk e deshiron sepse ne kthjellesine e politikave evidentohet shpejte vepra antikombetare.
A mund te absolutizohet ky perfundim i im? Ne asnje menyre sepse ka nje mori njerzish relativishte te interesuem, te dijes, te librave, te politikes qe te ngrihet nje ndertese e tille te paprekshem nga politika, partite apo ndonje vagabonde minister, kryeminister apo presidente apo ndonje nderhyrje arrogante te ndonje ambasadorit gangster, qe shpesh i versulet FALTORES SE POPULLIT – KUVENDIT POPULLOR(sikurse bajne shpesh amabasadoret amerikan, gjerman, anglez,…..

Si duhet kryer ky akt akademik?
Duhet ngritur nje shoqate me permbajtje te tille me profesora, intelektuale dhe amatore(qe jane studjuesa te historise, dashamires te vetedijes kombtare),qe nuk kane lidhje me sistemin e vjeter komunist dhe as me epoken paskomuniste ne administraten politike apo shtetrore njerez me zemer dhe vetedije shqiptare dhe aty si berthame e Institutit te DPKSH arrihet te marri formen platforma gradualisht.

Doktrina e politikese kombtare shqiptare dhe e ardhmja.
Duke pas ne dore kete doktrine kapitale ndertohet edhe strategjia e politikes kombtare per te ardhmen.
Do vije një kohë që ta ngrejë kët katedër dhe kam besim, se Toka shqiptar ka nxjerrë bijë të shquar ne çdo kohe.

Bep Martin Pjetri/Proletari.Com
09/06/ 2009

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28/05/2010. Filed under Mendimi shqiptar,Politika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.