Konferenca e Kajros 22 – 26 Nëntor 1943

Print Friendly, PDF & Email

Lexuar 4840
Konferenca e Kajros.
22 – 26 Nëntor 1943

Konferenca e Kairos (koduar sekstant) të 22-26 nëntor 1943, të mbajtur në Kairo te Egjyptit, ku iu drejtua pozicionin e Aleatëve kundër Japonise gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe vendimet në lidhje me konfiguracionin politiko-ekonomik ne Azinen e pasluftës.Takimi u ndoq nga presidenti Franklin Rusvelti i Shteteve të Bashkuara, kryeministri i Uinston Churchill te Anglise dhe kryekomandant, gjeneralizmi Chiang Kai-Shia të Kines. Stalini refuzoi të merrte pjesë në konferencën mbi bazën e asaj që ishte duke marrë pjesë  Chiang , kjo do të shkaktonte provokim parakohshëm midis Rusisë dhe Japonisë.

Stalini u takuan dy ditë më vonë me Rusveltin dhe Churchillin në Teheran në Konferencën e Teheranit.

Deklarata e Kajros u nënshkrua më 27 Nëntor 1943 dhe transmetohet në Komunikatën përmes radios se Kajros në 1 dhjetor 1943,  ku deklaron:

Synimet e aleatëve për të vazhduar vendosjen e forcës ushtarake deri në dorëzimin pa kushte të Japonisë.

Tre klauzolat kryesore të Deklaratës së Kairos janë:

 

Deklarata e Kairos per Japoninë

1.Të lëshoji ishujt e pushtuar ne Oqeanin Paqsor qysh ne Luften e Pare Boterore

2.Te leshoji menjehere tre territoret e Kines si; Mançurine, Formoza dhe Peskadorerne.

3.T’u japë lirinë dhe pavaresine  Koresë(të pushtuar prej 1905).

Lexoni më shumë nga kjo kategori

Shpërndaje

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26/04/2010. Filed under Historia Botërore. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Komento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.